De Ark van Noach

Kunstwerk  :  De Ark van Noach
Kunstenaar  : Christiaan Paul Damsté
Locatie  : Ermelo Kerklaan/Stationsstraat
Geplaatst  : 1988

Kunstwerk De Ark van Noach van Christian Paul Damste

Dit kunstwerk bestaat uit acht roodgranieten kolommen, die op zithoogte zijn verbonden door delen bianco sardo graniet waardoor er een gesloten cirkelvorm ontstaat. Het bovendeel van elke paal heeft de vorm van een zogenoemd mansardedak. Dat is een zadel- of schilddak met een knik erin. De ondervlakken zijn steiler dan de bovenvlakken waardoor er meer ruimte op de zolderverdieping ontstaat. Diezelfde vorm rust op een zwerfkei in het midden van de cirkel. De bovenkant van de kei is een gladgepolijst vlak dat schuin loopt. Op de een of andere manier zou het werk een heel andere uitstraling hebben, als dit vlak strak horizontaal liep. Het schuine vlak contrasteert niet alleen wat betreft vorm met de strenge verticale kolommen.

Het geeft het lagergeplaatste blok in het centrum een meer kwetsbaar karakter. 'De Ark van Noach' heet dit ogenschijnlijk abstracte beeld, naar het schip in het bijbelverhaal (Genesis) waarmee Noach, zijn gezin en de dieren de zondvloed overleefden. 

Het kunstwerk is geplaatst ter gelegenheid van de reconstructie van de Stationsstraat en kon worden gerealiseerd dankzij subsidie van de provincie Gelderland.

Bron: Wikipedia.org en www.ermelo.nl

De Ark van Noach van Christian Paul Damsté