De Pauw

Kunstwerk  :  De Pauw
Kunstenaar  : Marijke Ravenswaaij-Deege
Locatie  : De Enk Ermelo
Geplaatst  : 1983

Kunstwerk de Pauw is gemaakt van brons en door kunstenares Marijke Ravenswaaij-Deege

Dit bronzen beeld is verbonden met het gemeentewapen van Ermelo waarin een pauw staat. En met kasteel Staverden, dat zich vanaf het centrum van Ermelo zo'n tien kilometer oostwaarts bevindt. 

Het huidige kasteel, inmiddels het vierde, werd in 1905 gebouwd op de fundamenten van het vorige 18de eeuwse kasteel. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug, tot het begin van de 14de eeuw toen graaf Reinald I van Gelre hier een kasteel en wat huizen bouwde. De hertogen van Gelre gebruikten dit kasteel als jachtslot. Sinds 1400 woonden er leenmannen op Staverden, die het kasteel voor de graaf moesten bewaren en verdedigen. Zij hadden ook de verplichting om witte pauwen te houden. De veren van deze pauwen dienden als versiering voor de helmen van de graaf. Dat is de reden dat het kasteel ook wel de 'Witte Pauwenburcht' wordt genoemd. Tot op de dag van vandaag lopen er witte pauwen op Staverden. De veren zijn echter niet meer voor helmen bestemd. Ze worden nu ieder jaar aangeboden aan de commissaris van de koningin in Gelderland. 

Kasteel Staverden is niet vrij toegankelijk, het park wel. Op het kleine eilandje in de Staverdense Beek staat een gedenksteen met het opschrift 'Leonora 1353'. Deze steen herinnert aan Vrouwe Leonora van Barchem, die hier stierf van liefdesverdriet. Volgens spookverhalen doolt de 'Zwarte Vrouw van Staverden' nog steeds hier rond en kan men haar 's nachts horen huilen. 'De Pauw' lijkt het niet te deren. 
Dit beeld is een geschenk van het Utrechtse bouwbedrijf Bredero bij de voltooiing van winkelcentrum de Enk.

bron: www.ermelo.nl

Kunstwerk de Pauw in de Enk in Ermelo