Afgelopen jaar bijna 9 miljoen museumbezoeken

2018 was een goed jaar voor de Nederlandse musea. Die conclusie is te trekken op basis van de gegevens die de museumvereniging verzamelt door gebruik van de museumkaart. 

Ongeveer 1,4 miljoen Museumkaarthouders brachten in totaal 8,9 miljoen museumbezoeken. Ter vergelijking: in 2017 en 2016 waren dit er 8,7 miljoen.

Aantal museumbezoeken blijft stijgen
Veel musea presenteren positieve en groeiende bezoekcijfers. Er is grote concurrentie als het gaat om vrijetijdsbesteding. Daarom is het niet vanzelfsprekend dat zoveel mensen elk jaar weer naar een museum gaan. Dat het aantal museumbezoeken de afgelopen vier jaar met 30% is gestegen, getuigt van de hoge kwaliteit die musea het publiek - oud én jong - bieden.

Steeds meer Museumkids
Museum Het Pakhuis ontving in 2018 weer over de 12.000 bezoekers. Een aanmerkelijk deel van die bezoekers zijn kinderen die met school naar het museum komen voor een educatief programma. Dat steeds meer kinderen naar het museum gaan is een feit dat ook uit de gegevens van de museumvereniging blijkt. Ongeveer 10% van de Museumkaarthouders is jonger dan 12 jaar en dat geldt ook voor het aandeel dat zij hebben in het aantal museumbezoeken.

Een diverser publiek
Nu steeds meer gezinnen een Museumkaart hebben, zien we het profiel van de kaarthouder veranderen wat leeftijd, inkomen en opleiding betreft. Dat profiel wordt meer divers en dat is een heel positieve ontwikkeling.

Lange termijn
Investeren in behoud, beheer en onderzoek van de collecties is noodzakelijk om het publiek ook op lange termijn te verrassen met verhalen die we niet zullen vergeten. Iedereen heeft het recht om geïnspireerd en geconfronteerd te worden met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.