Aftellen naar 24 maart: na drie jaar kan De Kwist eindelijk van start in Ermelo

Door Marco Jansen - Na drie jaar wachten is het eindelijk zover: de eerste editie van De Kwist gaat vrijdag 24 maart van start. Woensdagavond 22 maart is de Kick-off op de tribune van DVS’33; vrijdagavond start de dorpsquiz op allerlei plekken in Ermelo.

In eerste instantie zou er al in maart 2020 gespeeld gaan worden, maar de eerste editie moest door corona noodgedwongen worden uitgesteld

Om geen risico te nemen is gekozen voor maart 2023. „Drie jaar later doen we het alsnog en 52 teams hebben zich opgegeven. Het zijn vrijwel allemaal Ermelose teams. In 2020 hadden we er zelfs 80, maar een aantal teams zijn niet meer compleet.”, meldt Roelie Bakker namens de organisatie. Doordat elk team uit minimaal 15 deelnemers bestaat, doen er meer dan 800 inwoners uit Ermelo mee aan het evenement. „Ze hebben zich heel fanatiek ingeschreven, terwijl ze geen idee hadden wat ze er zich van moesten voorstellen. Mensen die het team niet meer compleet hadden, hebben anderen gevraagd. De teams zijn heel gemêleerde gezelschappen, van jong tot oud. Dat is ook nodig, want we hebben doe- en denkopdrachten en ook ouderwetse spelletjes”, vertelt Hammie van Heukelum, die blij is met de animo. „We willen als organisatie een positieve bijdrage leveren aan het dorp. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door veel sponsoren.”
 
Het idee van een dorpsquiz is afkomstig van Bakker. Zij hoorde erover op een verjaardag in het westen van het land en raakte enthousiast. Voor het idee vond ze draagvlak bij de vereniging Pauwer. Tijdens het ‘positieve ontbijt’ werd een organisatie gevormd. „Samen met Ronald van Veen ben ik een avond naar Sassenheim gegaan, waar ook zo’n dorpsquiz werd gehouden. Wij hebben dit vertaald naar een Ermelose versie.” Van Heukelum: „We zijn met tien Ermeloërs in de organisatie en hebben onszelf opgedeeld in groepjes voor de onderwerpen die je aansprak.”
 
Originele vragen
De organisatie heeft 100 ‘zeer originele vragen’ bedacht in tien categorieën van ‘voetbal, volleybal, bitterbal’ tot ‘Armeloose plaotjes’. Natalie Overkamp: „Tijdens de Teamcaptains avond hebben ze te horen gekregen wat de hoofdstukken zijn, maar wat het inhoudt, blijft een verrassing tot vrijdagavond. Tijdens de Kick-off, woensdagavond om 19.30 uur bij DVS’33, krijgen ze de laatste tips & tricks.” 

Bakker ziet dat De Kwist leeft bij de deelnemers. „Sommige teams zijn al in training en zijn weekendjes weg gegaan om het teamgevoel te krijgen en te ontdekken waar ieders talenten liggen. Teams hebben shirts laten bedrukken en zelfs een website gemaakt.”
De creativiteit is volgens Overkamp ook te zien aan de teamnamen. „Kwist het wel, Wat was de vraag ook al weer, Dat zoeken we op, de Ermelosers en Kwist alles beter; daar straalt de creativiteit wel van af en dat wordt ook beloond.”
 
Vrijdag 24 maart om 18.30 uur worden de boeken uitgedeeld op het Groevenbeek College en voor 23.30 uur moeten ze hier weer ingeleverd zijn. De teams krijgen vijf uur de tijd om zoveel mogelijk opdrachten te doen. Er zijn ook opdrachten waar ze op een bepaalde tijd moeten zijn. Alle goede antwoorden leveren punten op, er is een wisselbeker en de hoofdprijs is 495 euro. De prijsuitreiking is op 5 april bij EFC’58. Overkamp: „Half 7 wordt afgeteld, zodat iedereen tegelijk kan starten vanaf zijn eigen locatie. Dat kan een huis, school, kerk, kroeg of boerderij zijn. Wij gaan bij de verschillende teams op bezoek door heel Ermelo en als er calamiteiten zijn, is er een whats-appgroep.”
 
De organisatie heeft gezonde spanning. „Dit is voor ons wel een mijlpaal. Het is wel spannend hoe het gaat landen. We zijn benieuwd of de Ermelose bevolking het net zo leuk vindt als wij. Het doel is een nieuwe traditie te starten.”
 
www.dekwistermelo.nl

Organisatie de Kwist Ermelo
(vlnr): Nero de Boer, Ruurd Post, Roelie Bakker, Hammie van Heukelum en Natalie Overkamp. Foto Marco Jansen