BCNC ,een maatschappelijk betrokken bridgeclub‘

Door Marco Jansen - Sinds 21 juni is er een nieuwe bridgeclub actief in Ermelo: BCNC staat voor Bridge Club Nieuwe Conventie. Drie maanden na de oprichtingsdatum telt BCNC al 22 leden. De club wil verder groeien. „We zijn een actieve club die verbinding zoekt.”

BCNC is beginnend en in ontwikkeling; het ledenaantal is groeiend

BCNC
(Vlnr) Tim, Dennis Niemel, Nelly Michon, Joey en Riet Ligthart. (Foto: Marco Jansen)

Op woensdagavond en vrijdagmiddag wordt competitie gespeeld in de Baanveger aan de IJsbaanweg 45 in Ermelo. „We staan voor de jeugd en de betrokkenheid met mensen. We willen maatschappelijk actief zijn en om die reden hebben wij een eigen bridgeclub opgericht We zijn een gezellige club die zich toch heel goed aan de regels houdt”, vertelt bridgedocent Nelly Michon. Mede-initiatiefnemer Dennis Niemel vult aan: „Door bridge blijft je geheugen goed getraind, het heeft een positieve invloed op het brein. Je bent ook sociaal bezig met bridge; mensen die zich soms alleen voelen, willen we graag bij onze club betrekken in een huiselijke sfeer. De verbinding is in ons logo terug te zien.”
 
Basis- en vervolgcursus
Ook heeft de bridgeclub een eigen lesruimte. Nelly heeft een bridgeruimte aan huis, aan de Heidelaan 1. Zij geeft hier beginnerscursussen en vervolgcursussen, op verschillende dagen en tijden in de week. Daarnaast geeft de Ermelose (67) extra themalessen en lessen voor vergevorderde spelers. „We onderscheiden ons door meerdere niveaus aan te bieden en ik ben de enige gediplomeerde bridgedocent in de regio. Inmiddels hebben we 40 cursisten. Het belangrijkst is dat zij het bridgespel leuk vinden en als ze dan in de toekomst ook aansluiten bij een bridgeclub is dat mooi meegenomen.”
 
Jeugdbridge
Nelly is tien jaar geleden begonnen met jeugdbridgelessen bij de Klokbeker. Nu geeft zij les op twee basisscholen in Ermelo. Voor corona gaf ze zelfs op zeven scholen bridgeles. Ze heeft een cursusboek geschreven voor jeugdbridge, wat ook een mooi naslagwerk voor starters is. „De jeugd is bij ons heel welkom, we willen binnen onze club het jeugdbridge stimuleren. Maar dat geldt voor iedereen; beginner tot gevorderde. Bridge is het leukste schoolvak voor nu en de mooiste hobby voor later.”
 
Een spel duurt 7,5 minuut en als je tot dertien kunt tellen kun je leren bridgen. Tim (15) uit Ermelo kan het weten want hij speelt het spel al vanaf zijn achtste. Hij leerde bridgen in groep 5 op basisschool de Klokbeker bij de lessen van Nelly. „Ik vind het leuk dat bridge net zo’n complex spel is als schaken, maar dit doe je met een partner, dus zit er ook een sociaal element in. Je moet goed afspraken met elkaar maken en je verliest of wint samen.”

Zijn vaste speelpartner is Joey (15) uit Dronten. Ze zitten bij elkaar in de klas in 4 vwo op de RSG in Harderwijk en spelen bij BCNC. Ook Joey heeft het spel in groep 5 geleerd en speelde het tot groep 8 op zijn school in Dronten. ,,Het spel bestaat uit twee onderdelen: het bieden en het spelen. Je resultaat wordt vergeleken met een ander paar dat hetzelfde spel speelt aan een andere tafel. Je doet niet iets goed of fout, maar beter of minder goed dan een ander paar.”

Op de RSG hebben Joey en Tim inmiddels ook andere klasgenoten en ook docenten enthousiast gemaakt voor het kaartspel. Regelmatig spelen ze in de pauze of in een tussenuur. Tim: „Ik vraag of ze zin hebben in een kaartspelletje en dan beginnen we. Er is nog niemand halverwege afgehaakt omdat hij het niet leuk vond.”
 
Bij BCNC is het jongste lid 15 jaar en het oudste lid 90 jaar. Spelend lid Riet Ligthart (78) beoefent het kaartspel al 15 jaar. „Het houdt je brein actief en geeft uitdaging dat je blijft onderzoeken naar nieuwe conventies (tactieken) en biedingen.”

Beoogd bestuurslid Dennis (69) speelt ook al zeker 15 jaar bridge. „Bridge is een gevarieerd spel en door vaker te spelen doe je kennis op. Door signalen aan je partner geef je aan hoe je hand met kaarten is. Er zijn talloze mogelijkheden en dat houdt je brein actief. Je kunt jaren bridgen en nog steeds iets nieuws leren. Ik weet dat jongeren met hun opa en oma gaan bridgen.”

Tim vindt het geen punt om met veel oudere mensen te spelen. „Het zijn gezellige mensen om een leuk potje mee te kaarten en ze kunnen het allemaal.”
 
Op 14 oktober is er een najaarsdrive in de Baanveger voor iedereen die kan bridgen.
Interesse om te leren bridgen? Stuur een mail naar [email protected] of bel naar Nelly Michon: 06-49692010.

BCNC