Belangrijke winst DVS'33 Ermelo in derby van de Veluwe tegen VVOG (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek een belangrijke overwinning geboekt in de ‘Derby van de Veluwe’. De wissels in de tweede helft aan Ermelose zijde maakten in de tweede helft tegen VVOG Harderwijk het verschil.

In een vermakelijke eerste helft met mogelijkheden voor beide ploegen was de stand halverwege nog gelijk

Door de 2-0 kunnen de geelzwarten weer naar de zesde plek kijken, terwijl de Harderwijkers als slechtste herkanser de directe concurrent daaronder naderbij zag komen.

Opmerkelijk was, dat twee vrienden nu rivaliserende coaches waren. Bij de thuisclub was al bekend, dat Stevan de Geijter samen met Jaap de Vries (volgend jaar hoofdtrainer bij zustervereniging EFC’58) het seizoen zouden afmaken. Bij VVOG ontstond door het acute vertrek van Dwight Lodeweges als mentor/assistent-trainer naast Johnny Heitinga bij Ajax een vacature. Jordi Roelofsen (voorheen ook nog bij verspillende selecties van DVS actief als trainer) droeg tijdens deze derby samen met Werner Pluim de verantwoordelijkheid. De opvolger van Lodeweges, de bekende Jan Vlap, was al aandachtig toeschouwer tijdens deze altijd aansprekende streekontmoeting.

Het trainersduo van de groenwitten kon putten uit een complete selectie, terwijl Stevan de Geijter al weer vaste waarden op de bank kon laten plaatsnemen. DVS begon in dezelfde opstelling als een ronde eerder tegen Sportlust’46; alleen Stijn Schipper had plaats gemaakt voor Gaston Salasiwa.

Vermakelijke eerste helft zonder treffers
Zo’n 2000 toeschouwers zagen een vermakelijke eerste helft met mogelijkheden voor beide ploegen. Onder die toeschouwers twee oudgedienden, die de derby nog in de 50-er jaren hebben gespeeld; Rino van Steenis van VVOG en Gijs van Hunenstijn van DVS. Even nadat Tim van de Berg een indraaiende vrije trap van VVOG weggekopt had, bouwden de geelzwarten in de 4e minuut aan een goede aanval, waarbij Benjamin Roemeon aflegde op Jarno Westerman. Waar voorheen dergelijke schietkansen nog wel eens verloren gingen na een aanname, legde de nieuweling (hij kwam in de winterstop vervroegd over van IJsselmeervogels) direct aan. Het schot ging net voorlangs. Een minuut later werd een voorzet van de schutter tot hoekschop verwerkt. Tim van de Berg schoot de afvallende bal uit die corner rakelings over. Het werd o een aantrekkelijke beginfase, waarna er toch wat meer evenwicht in de wedstrijd kwam. Zo kon Jeremy de Graaf na een goede combinatie aanleggen, maar raakte de bal niet goed. Het werd geen schot en geen voorzet, waarbij de bal voorlangs rolde. Nog binnen het kwartier kregen beide clubs nog een mogelijkheid. Uit de steekbal van Lars Huber schoof Jarno Westerman het leer voor, maar net niet genoeg achter de Harderwijkse defensie. Nu kon Ferdi van Looy met een sliding het gevaar beperken tot een corner.

Waar DVS de mogelijkheden zelf creëerden, schakelden de Harderwijkers vaker om na een foutje van de geelzwarten. Zo combineerde VVOG na een te zachte kaats om, maar waren de Harderwijkse voorwaarden te gretig en werd een veelbelovende aanval afgefloten wegens buitenspel. Dat eerste kwartier werd afgesloten met een goede indraaiende vrije trap van Gaston Salasiwa. Maarten van Dijk kopte goed in en zijn kopbal had zeker doel getroffen, als de bal niet via het hoofd van Job Hoogendoorn was overgegaan. Het ontging de leidsman van dienst, dat dat hoofd toebehoorde aan een Harderwijker. Het duurde nu tot halverwege het eerste bedrijf, voordat er zich weer een mogelijkheid voordeed; nu voor de bezoekers.

Na goed druk zetten konden zij overnemen en kreeg Jeremy de Graaf een vrije schietkans. De clubtopscorer zag zijn geplaatste schot net over de linker kruising gaan. Het einde van eenhalf uur voetbal naderde, toen DVS de beste kans van de wedstrijd kreeg. Waar Jarno Westerman na een goede actie nog niet tot een voorzet kwam, kwam Nicky van Hilten dat wel. Hij legde de bal met veel gevoel op het hoofd van Lars van Wetering. Zijn kopbal eindigde echter op de lat. In de 31e minuut zag het er weer veelbelovend uit voor de gasten, maar de steekpass van Jeremy de Graaf na een goede combinatie was net te hard, zodat Daan Huiskamp de bal kon oprapen. Zijn uittrap daarop was zijn slechtste dit seizoen en deze kon onderschept worden door Jeremy de Graaf. Hij zocht de verre hoek, maar Tim van de Berg hield de bal uit het doel. Daarna was het eigenlijk wel gedaan met de mogelijkheden voor rust. DVS kwam nog tot een goede aanval, maar de voorzet van Lars Huber eindigde in de handen van doelman Manuel Hoogewoning. Ondanks een vermakelijke partij voor rust dus geen doelpunten voor de thee.

Wissels scoren na rust
Stevan de Geijter had voor deze wedstrijd de mogelijkheid om te wisselen, waarbij zijn ploeg sterker werd. Medisch gezien zou Stef Nijland een half uur kunnen spelen, maar hij kwam er direct na de rust al in voor Lars van Wetering. Ook Lars Huber bleef in de kleedkamer achter voor Nassim El Ablak, die daarmee terugkeerde na zijn schorsing. Er ontstond een ander spelbeeld, mede doordat Stef Nijland minder diep stond dan Lars van Wetering. Bovendien zette VVOG hoger druk, waardoor de geelzwarten moeilijker aan de opbouw toekwamen. De eerste dreiging kwam dan ook in de 49e minuut van Harderwijkse kant, maar het schot ging via Nicky van Hilten achter. Vanaf links legden de Harderwijkers de corners steevast bij de tweede paal, maar in tegenstelling tot de eerdere 2-1 op “De Strokel”, waarbij ongehinderd ingekopt kon worden, had DVS nu een antwoord. Ook nu konden de geelzwarten groter gevaar voorkomen door Tim van de Berg, die goed zijn lichaam gebruikte. In de 52e minuut bereikte een uitstekende crosspass Jeremy de Graaf op de linkerflank. Via een actie kwam hij bijna tot een assist, maar Nicky van Hilten behield het oog goed op de bal en voorkwam ten koste van een hoekschop erger.

Pas in de 54e minuut deed DVS weer van zich spreken met een rush van Benjamin Roemeon, besloten met een goed schot. Manuel Hoogewoning dook het schot fraai uit zijn doel. De corner werd in eerste instantie weggewerkt, maar door Nassim El Ablak weer in het Harderwijkse strafschopgebied gelegd. Sem de Wit controleerde de bal knap met het hoofd en kwam tot een halve omhaal. Die werd ook weer gepakt door de Harderwijkse sluitpost. Het volgende gevaar kwam na een kwartier voetbal in de tweede helft, nadat Brian van Hooff de bal in de kluts meekreeg, maar ook nu leverde dat niet meer dan een corner op. Ook die werd weer perfect bij de tweede paal gelegd. Nu was het Hilal Ben Moussa, die tussen twee groenwitten doorkopte. De nieuweling maakte in de vorige wedstrijd al zijn debuut en zorgt voor veel rust. DVS leek zelf kort hierop op weg naar een gevaarlijke uitbraak, waarbij Stef Nijland aangetikt werd, toen hij bij zijn opponent voorlangs kruiste. Er werd geen overtreding in gezien, waarna de bezoekers de aanval overnamen en tot een schot kwamen voor Mitchel Dijkhof.

Hilal Ben Moussa blokte dat goed. In de 63e minuut maakte Jarno Westerman plaats voor Ali Akla, die er altijd veel energie in legt. De eerste riante schietkans was een minuut later echter nog voor Jeremy de Graaf, die goed vrijgespeeld hoog over schoot. In de 65e minuut zou de nederlaag voor de bezoekers ingeluid worden. Nog niet door Benjamin Roemeon, die zichzelf vrijspeelde en Manuel Hoogewoning opnieuw tot een knappe redding dwong, maar door Nassim El Ablak. Hij wil zich nog wel eens te buiten gaan aan risicovolle passes, maar gebruikte nu Hilal Ben Moussa al tussenstation voor Stef Nijland. Geheel vrijstaand zag hij, dat de Harderwijkse goalie net iets te ver voor zijn doel stond en net als in de uitwedstrijd tegen koploper GVVV schoot hij van zo’n dertig meter via de onderkant van de lat de 1-0 binnen.

In Veenendaal betekende dat de 0-2, waarna de geelzwarten de gevallen Tweededivisionist door het onnodige risico nog met de aansluitingstreffer weer hoop gaf. Nu ging het bij DVS compacter staan en tekende de nederlaag voor de bezoekers zich al af. Halverwege de tweede helft wisselde Frank Olijve Maarten van Dijk af. Nassim El Ablak gaf in de 72e minuut met zijn vrije trap zo’n tien meter links buiten de ‘zestien’ een voorproefje, voor wat nog komen ging, maar Manuel Hoogewoning stompte de bal uit de doelmond. In de 74e minuut kwamen de gasten tot het laatste gevaar, toen Elikia Mbinga (de midwinteraankoop is een echte versterking voor de Harderwijkers) met zijn actie een hoekschop forceerde. Ali Akla, die net als Benjamin Roemeon ook hun verdedigende taken deden, werkte al eerste weg. Uit de nieuwe corner was dat Sem de Wit, wat wel aan Yasin Kurt de mogelijkheid bood om van afstand te schieten. De gewaardeerde oud-DVS’er schoot naast. Interim-coach Jordi Roelofsen, zelf een kind van de club, bracht voor het laatste kwartier de 17-jarige Bram Hakvoort binnen de lijnen. Hij draagt het groen-wit al sinds de “Dolfijntjes”. Mitchel Dijkhof moest voor hem wijken. De laatste wissel aan Harderwijkse kant volgde vijf minuten later (Mats Zwart-Younes el Ghamarti). Een toegekende vrije trap in de 80e minuut zou DVS de comfortabele 2-0 voorsprong brengen.

Nu mocht Nassim El Ablak ook weer vanaf links een metertje buiten de ‘zestien’ aanleggen. Met de laagstaande zon rekende iedereen op een hoge bal, maar de invaller koos met een stuitje voor een laag schot in de korte hoek. Hoogewoning reageerde een fractie van een seconde te laat en kon zijn hand pas achter de bal krijgen, toen die de doellijn al volledig gepasseerd was. Stijn Schipper maakte als centrale verdediger de laatste vijf minuten nog vol voor de geblesseerde Tim van de Berg. De slotfase van de wedstrijd kende nog een opstootje. Nadat Ali Akla en Benjamin Roemeon tegen een pittige overtreding aanliepen, zette Frank Olijve aan de zijlijn een stevige tackle in op Job Hoogedoorn, die reageerde met een slaande beweging. Dat lokte nog wat duw- en trekwerk op, wat uiteindelijk makkelijk gesust werd. De uitstekend leidende scheidsrechter Sander de Brito Roque had gehoopt de wedstrijd zonder gele kaarten af te doen, maar hield die aan beide boosdoeners voor. De winst bij de 2-0 betrof niet alleen de eer in de ‘Derby van de Veluwe’, maar natuurlijk ook, dat DVS drie belangrijke punten kon bijschrijven en de voorsprong op de aartsrivaal vergrootte, maar ook, dat de geelzwarten effectiever waren en aan de andere kant minder kwetsbaar.

“Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik zie wel een stijgende lijn”
Stevan de Geijter had misschien al we eerder op een ommekeer gehoopt dan juist in deze gevoelige derby: “Dan hadden we misschien wat rustiger naar deze wedstrijd toegewerkt. Je weet, dat er aan zo’n derby een extra dimensie zit. Voor mij als jongen van de club is die derby ook heel belangrijk. Dat hebben de jongens ook geweldig opgepakt. Daarmee hebben ze niet alleen mij, maar alle mensen, die van deze club houden, terugbetaald op het veld.”. De interim-oefenmeester kon in ieder geval onder betere omstandigheden aar de derby toewerken en zo ook de discipline aanhalen: “De kaders zijn duidelijker en we hebben als groepsregel, dat je als speler minimaal twee keer per week moet komen trainen. Ze merken ook, dat er met elkaar ook wat gebeurt. Het gelooft komt ook weer en de wil om met elkaar dingen te gaan doen. Afgelopen week hadden we 22 man op de training en nog twee van O23 erbij, die geweldig goed mee hebben getraind. Uiteindelijk moet je al trainer ook keuzes maken, maar wat we afgelopen weken hebben laten zien met elkaar, moet niet alleen voor de derby zijn. Als we wat willen bewerkstelligen met elkaar, moet dat er het hele seizoen zijn. De bank maakt uit, hoe sterk je bent en vandaag kon ik wisselen om nog beter te worden. Dat geeft ook het elftal een boost. Dat was vandaag wel heel duidelijk. Frank kon een halve wedstrijd spelen en Stef dertig minuten, maar we hebben de gok in overleg met hem genomen om hem al na de rust in de brengen. In mijn optiek hadden we hem al nodig om ervoor te zorgen, dat we de bal wat meer zouden vasthouden.

Hij heeft natuurlijk ook de creativiteit om vanuit niets iets te creëren. Dat zie je ook bij die 1-0. We hadden voor de rust wel wat meer balbezit en de betere mogelijkheden, maar het was allemaal nog net niet. Wij moeten ook echt heel veel doen om een doelpunt te maken en we zullen ook die arbeid moeten blijven leveren om die goal toch een keer te maken. En in de eerste helft boden wij zelf met foutieve passes aan hun de mogelijkheden. Dat wil je niet zien. Met onze wissels konden we wat anders gaan spelen om zo wat te bewerkstelligen, waardoor VVOG ook weer keuzes moet gaan maken. Dat zie dan ook met een geweldige bal van Nassim door de as heen op Nicky als loper en Stef iets meer als vrije man aan de binnenkant kan gaan spelen en anderen meer ruimte krijgen om hun loopactie te kunnen maken in de diepte. Daar kwam ook heel veel gevaar uit. En Benna is weer bezig om de oude Roemeon te worden. Die rechtsback had ook handen en voeten nodig om hem van zich af te houden. Dat is fijn voor mij als trainer, voor het team, maar ook voor heel DVS, want voor zo’n voetballer kom je naar een wedstrijd kijken. Die 1-0 is ook niet zomaar een zondagsschool; hij deed dat ook al bewust bij GVVV. We haalden na die 1-0 Maarte eraf, waar Frank voor in de plaats kwam. Hij kan hetzelfde brengen als Maarten, maar gebruikten hem in een iets meer controlerende functie naast Hilal, waardoor we wat meer grip kregen; wat lager gingen staan en iets meer vanuit een blok speelden. Wij spelen vaak met heel veel ruimte in onze rug en zijn dan soms ook kwetsbaar, dus wilden we dicht bij elkaar blijven en ook beter vanuit die tweede bal konden gaan voetballen. Dat kunne we via een Ali, een Benna, maar ook met Nicky en dat we dus ook in de omschakeling wat teweeg kunnen brengen. We hebben onze restverdediging ook beter in de gaten gehouden. We hebben ook teruggekeken naar voorgaande wedstrijden en gezien, dat we bij corners heel kwetsbaar zijn. We zijn gestopt met zoneverdediging en meer met koppels gaan staan. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen man en hebben achterin twee goede koppers, die de ballen aanvallen. Dan zie je, dat de jongens initiatief nemen, duelleren en niet verzaken. Dan wordt het voor de tegenstander al heel moeilijk om te koppen. Daarin heeft Daan ook een heel belangrijke rol gespeeld. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar ik zie wel een stijgende lijn; helemaal in ons groepsgebeuren. Voetballend wordt het steeds beter, hoewel we nog niet zijn, waar we behoren te zijn, maar ik zie stappen. Die moeten we met elkaar blijven maken, maar in de groep is het besef en het geloof er. Uiteindelijk zijn wij te goed om te staan, waar we nu staan”.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg (85’ Stijn Schipper), Gaston Salawiwa, Maarten van Dijk (68’ Frank Olijve), Hilal Ben Moussa, Lars Huber (46’ Nassim El Ablak), Jarno Westerman (63’ Ali Akla)), Lars van Wetering (46’ Stef Nijland), Benjamin Roemeon.
Opstelling VVOG Harderwijk: Manuel Hoogewoning, Jeffrey Snijders, Ferdi van Looy, Daley Groenewegen, Brian van Hooff, Job Hoogedoorn, Yasin Kurt, Mitchel Dijkhof (75’ Bram Hakvoort), Elikia Mbinga, Jeremy de Graaf, Mats Zwart (80’ Younes El Ghamarti).
 
Scheidsrechter: S. de Brito Roque uit Capelle a/d IJssel
Scoreverloop: 65’ Stef Nijland 1-0, 81’ Nassim El Ablak 2-0.

Resultaten Derde Divisie 4 februari (speelronde 21; 9e ronde tweede periode

Sportlust’46 en Barendrecht waren de spekkopers in deze ronde, doordat de drie andere clubs uit de top-5 puntverlies leden. De hekkensluiter was ook nu de grote verliezer. DVS bleef met 29 uit 21 ondanks de zege op de achtste plaats. Het gat van 6 punten met de nummer 7 is gehalveerd. VVOG kwam met 22 uit 21 niet van de dubieuze status als slechtste herkanser af en zag een directe concurrent ook nog eens tot 3 punten naderen.

GVVV-SteDoCo: De topper eindigde onbeslist. Voor de rust kon de thuisclub een overwicht niet bekronen met een score, de Hoornaars niet na de rust. Zo bleef het 0-0. Trainer Gery Vink kon wel tevreden zijn met een punt. Mede doordat de runner-up ook niet tot winst kwam. GVVV bleef koploper met 42 uit 21. Met een achterstand van 2 punten is er met 19 uit 9 nog steeds zicht op het binnenhalen van de tweede periode. SteDoCo doet daarvoor al niet meer mee met nog twee rondes te gaan en bleef met 37 uit 21 op de vijfde plek staan.
Rkav Volendam-ACV: Het lukte de bezoekers wel om een overwicht na een kwartier een voorsprong te nemen, maar in de vijf minuten daarna verzuimden zij om die uit te breiden. De gelijkmaker volgde in de 20e minuut, waarna het Asser overwicht weg was. Gescoord werd er voor rust niet meer. Ook niet erna ondanks verwoede pogingen van beide zijden. ACV profiteerde met de 1-1 dus niet van het puntverlies aan de blauwe kant van “Panhuis” en staat met 40 uit 21 nog wel tweede. De runner-up leidt 21 uit 9 nog wel met een voorsprong van 2 punten op de Veenendalers. De “Wijdbroeken” schoten met het punt nog iets op, want rkav Volendam kwam in punten (24) gelijk met Sparta Nijkerk, maar heeft wel een beter doelsaldo.
FC Rijnvogels-Sportlust’46: Ondanks een openingsoffensief, zowel voor als na de rust, kon de thuisclub de nummer drie geen pijn doen. De Woerdenaren scoorden op de juiste momenten en deden het aanzien, of het met de 0-3 zege heel makkelijk was. Dat was het allerminst. Sportlust’46 profiteerde dus wel van het puntverlies bij de nummers 1 en 2 en nadert met 39 uit 21 de koppositie weer tot 3 punten. Die achterstand hebben de roodwitten ook de leider in de tweede periode; zij zijn dus nog niet uitgeschakeld. FC Rijnvogels leverde door de nederlaag wel een plaats in en staat nu met 32 uit 21 zevende.
Barendrecht-Sparta Nijkerk: In de veldverhoudingen in beide helften lagen de kwaliteiten niet zozeer ver uit elkaar, maar de kansenverhoudingen waren wel wat in het voordeel van de thuisclub. De Bongerd-bewoners profiteerden halverwege de tweede helft van een foutieve terugspeelbal en dat bleek de enige in een kansarme wedstrijd. Barendrecht klom met die 1-0 met 38 uit 21 van de vijfde naar de vierde plaats met vier punten achterstand op de koploper. In de tweede periode bedraagt die slechts 3 punten. Sparta Nijkerk staat nu op basis van doelcijfers met 24 uit 21 op de vijftiende plaats, die aan het einde dwingt tot nacompetitie voor lijfsbehoud.
Staphorst-DOVO: Beide clubs hadden hun mogelijkheden, zowel voor de rust als erna, maar gescoord werd er niet. Saai was het echter niet op “Het Noorderslag”. DOVO ging door de 0-0 FC Rijnvogels voorbij en staat met 33 uit 21 zesde. Staphorst moest met nu 27 uit 21 DVS en hsv Hoek loslaten en staat tiende.
Excesior’31-hsv Hoek: Simon Seppenwoolde scoorde nu eens een hattrick voor de thuisclub, maar won niet. Bij 2-0 deden de Zeeuwen al wat terug en na de 2-2 ruststand werd het ook 2-4. Bij die stand vervolmaakte de Tukker zijn hattrick, maar als Steve Schalkwijk de bal ook nog eens in de voeten gegooid krijgt van een Rijssenaar, maar ook hij een hattrick maken. Door de 3-5 blijft hsv Hoek gelijke tred houden met DVS, maar wel met een minder doelsaldo. Voor rodelantaarndrager Excelsior’31 worden de zorgen met 15 uit 21 wekelijks groter.
Sv Urk-ASWH: Een week voor thuiswedstrijd tegen DVS boekten de Ambachters weer eens een succes. Strijdlust ging voor het goede voetbal en dat werd na de rust beloond met twee doelpunten, waar de voormalige vissers niets tegenover konden zetten. Dat het gat met de hekkensluiter nu 4 punten is, is prettig, maar met 19 uit 21 is ook de slechtste herkanser met 3 punten meer weer in het vizier. Met 25 uit 21 leverde sv Urk twee plaatsen in en staat nu dertiende op basis van doelcijfers.
Harkemase Boys-Ter Leede: Ook de Friezen kregen te maken met de effectiviteit van de Sassenheimers, die na een vroege 0-1 in de extra tijd van de eerste helft met een 1-2 aan de thee gingen. Uiteindelijk was er een strafschop voor nodig om de thuisclub aan de gelijkmaker te helpen. Door de 2-2 gingen beide clubs met 25 uit 21 over sv Urk heen en staan nu elfde en twaalfde.

DVS 33 Ermelo tegen VVOG Harderwijk foto Theo Aalten
Bron DVS'33 - foto Theo Aalten