BOA van de gemeente Ermelo krijgt hulp van enkele burgers

Afgelopen vrijdagavond 2 april omstreeks 23:00 uur was een BOA van de gemeente Ermelo zijn dienstauto aan het wegzetten omdat het einde dienst was. Zijn collega voor deze dienst had hij al afgezet in Harderwijk bij het gemeentehuis. Terwijl hij dat deed hoorde hij ineens een luide knal en zag hij lichtflitsen die boven het gemeentehuis in Ermelo zichtbaar waren.

De knal en lichtflitsen kwamen uit de richting van het Raadhuisplein in Ermelo

De BOA liep in de richting van het Raadhuisplein en zag vervolgens twee mannen van rond de 30 jaar op hem aflopen. De BOA riep de beide mannen aan en sommeerde hen om te blijven staan, waarna beide mannen het op een lopen zetten. Het lukte de BOA om er één te achterhalen en vast te pakken. Maar deze meneer had geenszins de bedoeling om mee te werken en hij wist zich los te rukken en het leek erop dat hij de BOA een duw wilde geven.

Aangezien deze verdachte nogal atletisch gebouwd was kon de BOA hem nauwelijks bijhouden. Tevens leek het erop dat de verdachte verdovende middelen had gebruikt.

De verdachte kwam vervolgens te vallen, maar ook toen lukte het de BOA niet om de verdachte onder controle te krijgen. Hij bleek namelijk ook nogal sterk te zijn. Het lukte de verdachte opnieuw om weg te rennen. De BOA rende er vervolgens achteraan. Inmiddels via statusmelding 7 (urgente oproep) getracht de meldkamer te bereiken, maar bij indrukken spreeksleutel klonk er een foutmelding.

Tijdens het pogen om contact te krijgen met de OC zag de BOA dat een voorbijganger het lukte om de verdachte te doen stoppen. De BOA heeft er toen voor gekozen om de noodknop in te drukken omdat de situatie te dreigend werd. Vervolgens lukte het met veel moeite (hevig verzet door o.a. knijpen) om de verdachte onder controle te krijgen. De voorbijganger heeft de BOA daarbij geholpen. Kort daarop arriveerde ook de politie, die erg snel ter plaatse was. Die heeft de verdachte overgenomen en overgebracht naar het politiebureau. Op het raadhuisplein is geen schade geconstateerd door de vuurwerkbom. De verdachte heeft drie bekeuringen gekregen.
 
Nadat alle hectiek een beetje weg was bleek dat de BOA niet door 1 persoon was geholpen maar door een stuk of vier/vijf mannen. Dat feit heeft de BOA geëmotioneerd. Hij is deze mannen oprecht dankbaar dat zij hem geholpen hebben om de verdachte onder controle te krijgen. Door alle hectiek heeft de BOA de mannen nog niet kunnen bedanken.
 
Juist in deze tijden waarin je als handhaver afvraagt hoeveel ‘vrienden’ je nog hebt, is dit een hele mooie gebeurtenis. Hoewel de aanleiding uiteraard niet leuk is, laat het wel wat belangrijks zien. Zoals gezegd is de identiteit van de mannen is nog niet bekend maar de gemeente Ermelo gaat hier werk van maken zodat ze deze mannen kunnen bedanken voor hun hulp.

Bron: Rik BOA gemeente Ermelo/Vakbond BOA  ACP