Bronstfietstocht vanaf schaapskooi Ermelo

Stichting Schapedrift Ermelo organiseert zaterdag 21 september en zondag 29 september een bronstfietstocht vanaf schaapskooi Ermelo. Vertrek is om 5.30 uur ’s ochtends. Op eigen fietsen gaan deelnemers onder leiding van gidsen Gerard van Ruiten en Jeanne Dijkstra  op zoek naar  hertenbronst-activiteiten in de omgeving van Staverden en Leuvenum. 

Na afloop is er voor deelnemers koffie, thee of chocolademelk met een lekkernij in het bezoekerscentrum bij de schaapskooi. Afhankelijk van het succes van de bronst, aankomst bij het bezoekerscentrum om circa 8.00 uur.

Deelname kost € 7,50, kinderen € 5,00. Vrienden van Schapedrift betalen € 2,00. Er kunnen maximaal 35 personen mee. Deze excursie is geschikt vanaf ca.10 jaar. Aanmelding is noodzakelijk en mogelijk via de website van Stichting Schapedrift: www.schapedrift.nl.
 
Bronsttijd
Tussen half september en half oktober is de bronsttijd van het majestueuze edelhert. Met name eind september/begin oktober kent de bronst - zeker met een aantal koude nachten - haar hoogtepunt. In deze tijd maken de mannelijke herten door het z.g. burlen duidelijk kenbaar dat ze de vrouwelijke herten het hof willen maken en de concurrenten op afstand willen houden. Deze indrukwekkende bronstroep is een waar oergeluid, dat velen nooit meer zullen vergeten.

Onder leiding van onze natuurgidsen Jeanne Dijkstra en Gerard van Ruiten fietsen deelnemers via  de Ermelosche Heide naar de wildrijke gebieden rond Leuvenum en Staverden. Er wordt alleen op openbare wegen gefietst, want de terreinen zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst uitsluitend voor het wild bestemd. Onderweg wordt regelmatig gestopt worden om naar het burlen te luisteren. Na zonsopgang mag het bosgebied per fiets bezocht worden. Bij terugkomst zijn er warme drankjes met een lekkernij in het bezoekerscentrum.

Voorbereiding
Raadzaam om mee te nemen: een fiets met goede verlichting, warme donkere kleding, eventueel wat te eten en te drinken en…. een gematigd stemvolume tijdens de excursie - de herten zorgen voor genoeg kabaal in deze tijd ! Bij regen gaat deze excursie niet door, omdat er dan nauwelijks bronstactiviteiten zijn.
 
Bereikbaar
Schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelo staan aan de Postweg 50; deze is alleen bereikbaar via de Drieërweg, tussen Ermelo en buurtschap Drie (navigeren Drieërweg). Meer informatie op de www.schapedrift.nl.