Buurt tegen komst ‘Polenhotel’

Door Harry Schipper – Bewonersorganisatie stichting DOEH heeft liever dat het hotel voor arbeidsmigranten – in de volksmond ‘Polenhotel’ - niet verrijst aan de Goede Reede, vlakbij de bolletjesrotonde naar Ermelo, maar nabij industrieterrein Lorentz in Harderwijk.

De bewoners vinden de situering van het hotel tussen hun mooie huizen niet goed en verwachten overlast van in groepjes rondhangende migranten die er komen te wonen en die alcohol en drugs gaan gebruiken

In een brief aan de gemeenteraad haalt het stichtingsbestuur politiecijfers aan. Daaruit blijkt volgens hen ‘dat arbeidsmigranten betrokken zijn bij stelselmatige incidenten’. Het cijferoverzicht, van de politie Midden-Nederland, betreft een park aan de Bosruiterweg in Zeewolde, waar veel arbeidsmigranten dichtbij en op elkaar wonen. Ze laten zien dat zich in 2018 35 incidenten hebben voorgedaan en het jaar daarop 54.

Stichting DOEH vroeg bij de politie ook overzichten op waaruit de mate van betrokkenheid blijkt van mensen met een Poolse, Roemeens, Tsjechische, Turkse en Marokkaanse achtergrond bij ‘stelselmatige incidenten’ in Harderwijk en Ermelo. Daaruit zou volgens DOEH blijken dat onder deze groep zich jaarlijks gemiddeld 450 incidenten voordoen.

Ook komt de stichting DOEH (een afkorting voor de Driehoek en Omgeving in Ermelo en Harderwijk) met een voorbeeld waaruit moet blijken dat arbeidsmigranten te veel drinken en dan ongelukken veroorzaken. In dit voorbeeld gaat het om een auto ‘met een Pools kenteken’ die op 22 januari van dit jaar in een sloot voor de woning van voorzitter Heidi Daenen aan de Horloseweg belandt, waarna de opgetrommelde politie vaststelt dat de bestuurder te diep in het glaasje heeft gekeken.

De omwonenden van het te bouwen migrantenhotel zijn ook bezorgd over de jeugd van Harderwijk en Ermelo die altijd door de nabijgelegen fietstunnel onder de bolletjesrotonde moet fietsen. DOEH omschrijft dit als een ‘afgelegen onoverzichtelijke situatie die onwenselijk is,  zeker voor opgroeiende meisjes’.

De omwonenden verwachten behalve parkeerproblemen ook een fikse waardevermindering van hun huizen en het ‘met een arbeidsmigrantenhotel voor hun deur’ nog maar moeilijk te kunnen verkopen.

Toch beseffen de omwonenden ‘heel goed dat deze arbeidsmigranten een goede huisvesting moeten hebben’. En daarom stelt het bestuur van de stichting DOEH in haar brief dat zo’n hotel daarom maar het beste gevestigd kan worden dichtbij waar de arbeidsmigranten werken, ofwel het industrieterrein Lorentz. En dus niet aan de Goede Reede.

De brief komt vlak voordat de gemeenteraad zich buigt over de bouwplannen van het migrantenhotel, waarover B en W al twee jaar geleden een besluit had genomen. De raad wilde toen eerst dat er beleid over arbeidsmigranten moest worden opgesteld. Dat kwam er in de zomer van vorig jaar. Voor de initiatiefnemers 3renting BV en WeLiving BV was dat reden om de bouwplannen bij te stellen tot de bouw van een minder groot hotel met nog maar plek voor maximaal 150 arbeidsmigranten. De gemeente koos toen ook voor ‘een zorgvuldig proces met de buurt en de raad’, voordat met een omgevingsvergunning wordt afgeweken van het geldende bestemmingsplan. Daarin staat weliswaar dat een hotel aan de Goede Reede mag, maar niet eentje waar hotelgasten maximaal een jaar mogen blijven wonen.

Aankomende maandagavond 10 mei is er nog een digitale informatiebijeenkomst voor de omwonenden en raadsleden. Dan volgt er een behandeling in de commissie Ruimte op 20 mei, waar de raadsleden beslissen of ze een ontwerpverklaring van geen bedenkingen willen afgeven voor de omgevingsvergunning voor de bouw. Daarna komt het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning zes weken lang ter inzage. Tenslotte moet de raad beslissen of zij een definitieve ‘Verklaring van geen bedenkingen’ wil afgeven. Pas als die er ligt, kan er gebouwd gaan worden…