BWO zet Zwart-Wit’63 de voet dwars en houdt Harderwijkers uit finale nacompetitie

Door Marco Jansen - Het contrast was groot met de eerste ronde van de nacompetitie, toen Zwart-Wit’63 met 6-1 te sterk was voor De Paasberg. Al snel bleek BWO uit Hengelo van een ander niveau te zijn. Vooral na rust was de tweedeklasser een maatje te groot voor de Harderwijkers, die met 1-4 hun meerdere moesten erkennen. 

De droom om terug te keren naar de tweede klasse is daarmee vervlogen, althans voor dit seizoen

Het was op Aaltjesdag nog wat drukker dan vorige week. Zwart-Wit had een topdag nodig om BWO, de nummer tien van de tweede klasse I (34 punten) partij te bieden. Clubtopscorer Krijn Terink (26 goals) had zijn vizier ook aan de Parkweg op scherp staan. 

Het balbezit was voornamelijk voor de bezoekers, die geduldig met goed positiespel de aanval zochten. De thuisploeg zocht het in uitbraken via de vleugelaanvallers Silvano Wild en Fabian van Panhuis, maar zij hadden een lastige middag tegen hun directe opponenten. Halverwege de eerste helft bereikte een voorzet van Wild Van Panhuis net niet. 

Achterin, waar Dave van der Sluis was opgetrommeld vanwege de afwezigheid van Sam van der Spek (geblesseerd) en Milan Holstege en Donovan Bock (beiden op vakantie), moest de thuisploeg alle zeilen bijzetten als BWO er met veel mensen tegelijk uit kwam.

Tom Harbers speelde zichzelf met een slalom in scoringspositie en zette BWO vijf minuten voor rust op voorsprong. De eerste kans na rust was voor Zwart-Wit, via een vlotlopende aanval met Mike Jansen en Luuk Granneman, maar de aanname van Wild was niet goed. Direct daarna ging BWO ‘erop en erover’. Eerst schoot Harbers tegen de lat, de aanval liep door en keeper Farhad Didari werd door Krijn Terink verrast in de korte hoek.

Tien minuten later leek het gespeeld toen Terink Didari omspeelde en uit een lastige hoek de 0-3 binnenschoof. Het thuispubliek kreeg wat hoop terug toen Dion Hilgerink van BWO uit het veld werd gestuurd na een charge op Jan van Bijsteren. Ruben Karssen deed hetzelfde bij Terink maar ontsnapte met geel. 

Invaller Dani van Dijk bracht de spanning terug. De invaller schoot binnen na een combinatie tussen Jansen en Wild. Twee minuten later was het echter alweer 1-4. Christiaan Doornhof werd uitgekapt en Terink maakte zijn derde van de middag.

Invaller Dani van Dijk brengt de hoop even terug met de 1-3. (foto: Wim Balke)
Invaller Dani van Dijk brengt de hoop even terug met de 1-3. (foto: Wim Balke) 

Jansen kreeg geel na het wegtrappen van de bal na een handsbal. De aanvoerder liep kort voor tijd direct naar de kleedkamer toen zijn coach een publiekswissel in gedachte had, duidelijk niet het afscheid waar hij op had gehoopt.

Ook Justin Franken had er veel meer van verwacht en liep nog naar de aanvoerder toe. “Het was wel zijn laatste wedstrijd, ik wilde hem bedanken voor zijn verdiensten en hem een hand geven. Het is met alle respect voor die jongen ook een van mijn beste maatjes. Hoe hij vorige week opstond, die klasse kunnen we goed gebruiken en ik baal er van dat hij stopt. Dit had voor hem en Fabian van Panhuis de kers op de taart moeten worden. Ik ben benieuwd wie nu de kar gaat trekken.”

De linksback (24) toonde zijn gedrevenheid en was fel in de duels maar was ook een paar keer te gretig. Zo maaide hij bij 1-4 met links langs een bal heen in kansrijke positie en stapte een keer door op het middenveld waardoor de 0-3 werd ingeleid.  “Ik wilde die gasten gek maken, maar misschien was ik daar zoveel mee bezig en wilde te graag, dat het ten koste ging van mijn eigen spel. Verdedigend en in de duels was het prima, maar het ging wel ten koste van mijn voetbal. Terwijl ik voetballend ook graag belangrijk wil zijn.”

Justin Franken Zwart Wit 63
Justin Franken toonde veel felheid en beleving, maar het was niet genoeg tegen het sterke BWO (foto: Wim Balke)

‘Beetje slap’
Hij miste het vuur bij zijn ploeggenoten al vond hij het mooi dat Dave van der Sluis zich wilde opladen voor deze wedstrijd. “De flair en gekkigheid die we vorige week konden opbrengen, misten we gewoon. Ik miste de wil en het gif dat het dit seizoen moest lukken. De spirit in de duels kwam er niet helemaal uit, het bleef een beetje slap. Wij lieten BWO in hun kracht komen door niet kort te dekken. We gaven te veel ruimte en dan is het een prima ploeg. Ook hadden ze een makkelijk scorende spits die de bal er vanuit alle hoeken in schoot. Vergeleken bij De Paasberg klopte wat meer bij hun, het was meer een team. Maar bij de 0-1 en de 0-3 leden we zelf stom balverlies. Op dit niveau kan dat niet, daar was ik na de wedstrijd wel emotioneel over.”

Franken is fel en fanatiek voor het team en had moeite met de mentale dreun. “Van de 88 trainingen ben ik er 86 keer geweest. Mijn trainingsopkomst is dit jaar wel gewaardeerd.”

‘Betere tegenstander’
Trainer Bert van den Brink zocht een verklaring voor dat zijn ploeg minder uit de verf kwam. “Ik ben hartstikke blij dat Dave gespeeld heeft, hij was coachend en organiserend goed, maar hij heeft niet de snelheid om hoog tegen de middenlijn te spelen. Wij hebben gekozen om iets verder achteruit te spelen. Dit kwam ook door de tegenstander, die gewoon beter was. Ons middenveld met Jordy, Jan en Sander was vorige week fantastisch, maar vandaag hebben we daar de slag verloren. Als je daar de controle niet hebt, kom je verdedigend onder druk te staan. Ruben Karssen speelde volwassen maar een aantal zakte ook door de ondergrens. Het scoreverloop zat dit keer ook helemaal tegen. Kort na rust was een cruciaal moment, wij scoren niet door een verkeerde aanname van Silvano en staan een minuut later met 0-2 achter. Dat was het moment van de wedstrijd”, vond de coach.

Hij kon leven met de uitschakeling. “We verloren terecht van een stabielere ploeg. Qua ervaring en breedte zitten wij nog niet op dat niveau. We moeten vertrouwen houden in de doorontwikkeling van deze groep. Hopelijk mogen we volgend jaar weer nacompetitie spelen en komen we dan een ronde verder. We hebben Zwart-Wit weer op de kaart gezet in de regio.”

Nacompetitie, tweede ronde, om plek in tweede klasse: Zwart-Wit’63  – BWO 1-4 (0-1). 39. Tom Harbers 0-1, 47. Krijn Terink 0-2, 57. Terink 0-3, 67. Dani van Dijk 1-3, 69. Terink 1-4. Bijzonderheid: Rode kaart 62. Dion Hilgerink (BWO).