Café racers en driedelig tweed tijdens Gentleman’s Ride.

The Distinguished Gentleman’s Ride. Oude motoren en café racers, strak in tweed, met een dasje of een strikje. Wereldwijd doen honderden landen en steden mee met deze rit, zondag 30 september. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar onder meer prostaatkanker. 

Het is een echt mannending, maar vrouwen mogen mee doen.

Initiatiefnemer van de Veluwse rit zijn Nero de Boer en Eddie Smeink. Het idee om mee te doen ontstond in de stoel van Nero Barbershop in Harderwijk en Ermelo. “Het letterlijke plaatje, de oude motoren, de mooie pakken, de hele uitstraling, het mannelijke karakter, past bij de zaak." 

Maar het is niet alleen het plaatje dat de heren deed besluiten hier veel energie in te steken. “Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen in Nederland. Het is goed daar meer onderzoek naar te doen en voor onderzoek is geld nodig. En waarom dat geld niet bij elkaar halen door iets leuks  te doen, door een mooie dag te organiseren?”

Inmiddels is er, volgens de algemene Distinguished Gentleman’s Ride site, op de Veluwe al ruim achtduizend euro opgehaald door bijna negentig man.

“En rijders die nog niets hebben geregeld, moeten ter plekke een donatie doen. Het is namelijk niet alleen een leuk dagje uit.”

De start- en finishlocatie de 30e is Telstar Beach club. “Om tien uur ’s ochtends verzamelen we. Dan begint de tocht van zo’n zeventig kilometer lang, met een tussenstop onderweg. De dag sluiten we af met een barbecue bij Telstar.” De Boer heeft zelf geen rijbewijs, dus rijdt niet mee. “De eerste keer reed ik mee op een oud brommertje, een fantastische ervaring, maar één keer was genoeg."

"Nu zijn we met de stoel op de locatie en tussenstop aanwezig om te knippen of trimmen."

Het geld dat we daarmee ophalen, is ook voor het goede doel.”

Het zal een mooi gezicht zijn. Liefhebbers van oude motoren (of tweed) zijn bij deze ook van harte uitgenodigd om te komen kijken. Of om ter plekke nog even een donatie te doen. Een donatie voor de rit op de veluwe kan via deze link.