Christelijke Oratorium Vereniging Noord-West Veluwe

In Maart 1924 is de oprichtingsvergadering gehouden voor een Oratoriumvereniging op de Noord-West Veluwe. Uiteindelijk is in november 1924 deze vereniging formeel opgericht. Dit jaar bestaat de vereniging dus 100 jaar.

In die 100 jaar zijn vele grote en kleine koorwerken van ‘klassieke’ componisten uitgevoerd

Zoals de 4 grote werken van Johann Sebastian Bach ( Mattheus passion, Johannes Passion, Weinachts-Oratorium en Hohe Messe), werken van Mozart (o.a. het Requiem), Händel (Messiah, Judas Maccabeus) en Mendelssohn (Elias). Maar ook minder bekende werken van componisten uit de Barok tot nu toe (Haydn, Dvorak, Strawinsky, Fauré, Jenkins en anderen)  zijn in de loop der tijd gezongen.

Bij veel uitvoeringen wordt het koor begeleid door een orkest  (van elders) en  wordt medewerking verleend door  solisten (sopraan, alt, tenor, bas).

De eerste dirigent was dhr. Van Rhee uit Ermelo; momenteel is Jurriaan Grootes uit Utrecht (al 20 jaar) de zeer gewaardeerde dirigent.
Het koor telt ruim 70 leden en repeteert elke maandag in de Voorhof in Ermelo.

De leden zijn vooral afkomstig uit Harderwijk, Ermelo en Putten, maar daarnaast ook uit Zeewolde, Nunspeet en andere plaatsen in de omgeving.

In dit jubileum jaar worden 2 concerten gegeven: op 23 maart wordt de Mattheus Passion van Bach gezongen: daarvoor wordt op zaterdag 2 maart een workshop over dit werk gegeven door de bekende Bach-dirigent Jos van Veldhoven. In November wordt het jubileumconcert gegeven met (delen van) werken die het koor al eens eerder heeft gezongen. De concerten worden gegeven in ‘onze thuishaven’, de Grote Kerk van Harderwijk.
 
Meer informatie:
https://www.cov-nwveluwe.nl/