De Politie eenheid Oost Nederland is begonnen met een project genaamd Slimme Mobiliteit

Doel is uiteindelijk om tot een duurzame mobiliteit te komen. Onderdeel van dit project is de stimulering van het woon-werkverkeer per fiets voor/door politiemedewerkers. De politie doet dit door onder andere testweken te organiseren waarbij de politiemensen een week lang een speed-pedelec of een e-bike kunnen testen.

Voordeel van deze fietsen is dat je er makkelijker grotere afstanden mee kunt overbruggen. Een e-bike wordt elektrisch ondersteund en heeft een maximum snelheid.

De speed-pedelec heeft een krachtiger motor en accu, heeft een maximale snelheid van 45 km/u. In het kader van dit project hebben wij een aantal collega ‘s bereid gevonden om de fietsen te testen. Met een lokale fietsenhandelaar heb ik afgesproken dat we een e bike en een speed pedelec gedurende een aantal weken gaan testen.

Iedere collega gebruikt de fiets ongeveer een week. Hierdoor hopen wij collega’s te overtuigen om de auto wat vaker te laten staan en de fiets te pakken Vandaag is onze testperiode begonnen en ik mag deze week de speed-pedelec testen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu al enthousiast ben.

Achter de schermen wordt ondertussen gewerkt aan een nieuw fietsstimuleringsplan binnen de organisatie om het fietsen extra aantrekkelijk te maken en collega’s een extra stimulans te geven om op de fiets te stappen. Nog even voor de duidelijkheid: wij staan in uniform op de foto maar het woon-werkverkeer is natuurlijk wel in burger…..

(Facebookbericht Jurion Veenstra)

e bike politie
(Foto Jurion Veenstra - Politie)