Derby tussen DVS'33 Ermelo en Sparta Nijkerk beslist op momenten in voordeel bezoekers (wedstrijdverslag)

In de derby tussen DVS’33 Ermelo thuis Sparta Nijkeker tegen bleken momenten beslissend voor de einduitslag.

Er werd de geelzwarten op slag van rust een 2-0 voorsprong onthouden en na de thee boog de nummer 5 op de ranglijst de achterstand in een paar minuten om in een voorsprong

Het werd zelfs nog erger, maar de thuisclub kwam nog wel terug op 2-3 en ging daarna nog op jacht naar de gelijkmaker. Die viel niet meer. Ondanks deze uitslag bleven beide clubs op dezelfde plek staan, hoewel het voor de Ermeloërs na het enige duel in speelronde 16 op de zondag nog een daling van een plaats kan betekenen.

Trainer Patrick Loenen bracht een wijziging aan in het team, dat een ronde eerder nog won in Heemskerk tegen ODIN’59.

Tweede treffer op slag van rust onthouden
Dat de thuisclub met aanvallende bedoelingen aan het streekduel begonnen was, bleek wel uit de hoekschop, die nog binnen een minuut verkregen werd. Dat de kleine Owen Muller dan een kopduel van de lange doelman Mathijs Swaneveld niet wint, kan altijd gebeuren. Dat er in de volgende tien minuten aan beide kanten vier vrije trappen gegeven werden, lag wel aan het heel licht fluiten van de leidsman. Het was zeker niet zo, dat het een onsportieve wedstrijd was en er op het scherp van de snede gevoetbald werd. Het was vooral zaak om de derby te controleren. Dat lukte ook, want veel kansen deden zich ook niet voor. Pas in de 21e minuut viel de eerste grote kans te noteren, toen Sparta zich door de Ermelose defensie combineerden met een een-tweetje tussen Omar El Ghazouani en Mike Ahrens. De laatste probeerde de bal in de verre hoek te prikken, maar die belandde op de paal, waarna Joël van Blerk verder opruimde.

Vijf minuten later lag die er aan de andere kant wel in, nadat een lang lopende aanval een hoekschop opleverde. Die werd scherp ingebracht door Stef Nijland en kon niet goed weggewerkt worden door de Nijkerkse verdediging. De poging van Sem de Wit om raak te schieten bracht het leer bij Marciano van Leijenhorst, die het van dichtbij hoog in de linker bovenhoek joeg, 1-0 Ook de volgende goede aanval was tien minuten later van Ermelose makelij, maar de voorzet vanaf rechts van Joël van Blerk vond bijna op de doellijn geen voet van een medespeler. De volgende mogelijkheid was in de 40e minuut voor de gasten, toen Mike Ahrens vanaf de zijlijn tussen drie DVS’ers de vrijstaande Jesse Buitenhuis vond. Die schoot over. De thee was al ingeschonken, toen Ronald Baas in de 2e minuut van de extra tijd een lange bal naar de spitspositie verzond. Benjamin Roemeon zette zijn lichaam er tegen Wesley de Laat goed in en versloeg doelman Swaneveld vervolgens met een boogbal. De treffer werd echter afgekeurd, want de rappe aanvaller zou de verdediger weggeduwd hebben met de hand. De arbiter was de enige, die dat gezien had. Zodoende ging DVS niet met een comfortabele 2-0, maar met een schamele 1-0 aan de thee.

DVS moet na rust toch nederlaag slikken
De zelfde 22 spelers betraden het kunstgras voor de tweede helft en ook nu begon DVS scherp. Een voorzet vanaf links van Ronald Baas werd door Benjamin Roemeon ingekopt en kwam met meer geluk dan wijsheid op de borst van de goalie. Al was er in de rebound niet gescoord, een treffer zou echter geannuleerd zijn vanwege buitenspel. De tweede helft zou sowieso een hogere intensiteit kennen dan de eerste en na een kwartier kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. Omar el Ghazouani ontweek een sliding van Joël van Blerk en kon in alle vrijheid een afgemeten voorzet vanaf links versturen. Raymond Huizing kopte knalhard raak, 1-1. Vijf minuten later keken de geelzwarten na een omschakelmoment tegen een achterstand aan. Frank Olijve kaatste een inspeelbal verkeerd terug, waarna Nicky van Hilten niet anders kon dan terugspelen. Dat gebeurde te zacht. El Ghazouani kon na een kapbeweging de zestien in gaan, maar werd tijdens zijn poging om te schieten vanachteren geraakt door Frank Olijve. Het schot ging naast, maar de bal ging alsnog op de stip. Dan is Mark van der Weijden er niet de spits naar om die te missen. Doelman Rik van Nuenen lag in de verkeerde hoek en de 1-2 was een feit. Kort hierna liet DVS de mogelijkheid liggen om langszij te komen. Na een uitstekende lange bal van Sem de Wit kon Ronald Baas de bal voorzetten, waarna Stef Nijland zijn hoofd er tegenaan zette. Een kopbal via de grond is veelal raak, maar nu ranselde Mathijs Swaneveld de bal uit zijn doel.

Een minuut later leek het duel gespeeld. Het bijzondere was, dat Patrick Loenen een dubbele wissel klaar had staan om het naderend onheil te keren. De arm achterwaarts op het hoofd van Roland Baas in het persoonlijke duel met Jesse Buitenhuis werd niet als overtreding gezien en ondanks de blessure aan het hoofd mocht de middenvelder doorgaan. Vervolgens werd het door de oranjehemden perfect uitgespeeld. Omar El Ghazouani verzond de steekpass, die vanaf de achterlijn door Thomas van Dijk werd teruggelegd op Mark van der Weijden. De topschutter had er geen enkele moeite mee om het speeltuig langs het standbeen van doelman Rik van Nuenen binnen te schieten, 1-3. Pas na die 1-3 kwamen Jorick Priem en Sam Crowther erin voor Joël van Blerk en Owen Muller. DVS maakte er enkele minuten later weer een wedstrijd van. Nicky van Hilten verzond vanaf rechts een diagonale pass, waarna Sam Crowther goed voor zijn man, Lesley de Laat, kwam en in een keer laag in de rechter hoek raak schoot.

Eric Speelziek wisselde in de 82e minuut Mike Ahrens voor Thomas Reynaers. Ook Patrick Loenen pleegde enkele minuten daarna een dubbele, aanvallende wissel. Marciano van Leijenhorst en Maarten van Dijk verlieten het veld voor Hilal Ben Moussa en Lars van Wetering. Die gelijkmaker zat er natuurlijk nog in; zeker na de voorzet van Jorick Priem na zijn actie in de 85e minuut, maar die ging net over Sam Crowther heen. Natuurlijk lag er nu veel ruimte bij de Ermeloërs achterin en bij een uitbraak in de 87e minuut stond het drie Nijkerkers tegenover twee DVS’ers, maar Hilal Ben Moussa onderschepte de voorzet van Mark van der Weijden goed. Met een dubbele wissel nog in de reguliere speeltijd en een in de extra tijd probeerde Eric Speelziek de voorsprong te behouden. De geelzwarten probeerden het nog wel in de extra tijd, maar Frank Olijve schoot in kansrijke positie nog hoog over, Jorick Priem was net te klein om zijn hoofd vlak voor het doel nog beslissend tegen de bal te krijgen en het gedrukte schot van Roland Baas ging net naast. DVS moest dus weer een nederlaag slikken tegen de Nijkerkers, hoewel een punt zeker verdiend was.

Ondanks de nederlaag bleef DVS veertiende met 17 uit 16, maar dat kan nog veranderen als Hoogeveen op zondag haar thuisduel van Kampong wint. Sparta Nijkerk steeg een plaats op de ranglijst naar de vierde plek, maar kan met 28 uit 15 de achterstand op koploper Harkemase Boys terugbrengen tot twee punten, mits de achterstand bij Hoogeveen (op 10 februari) omgezet wordt in een voorsprong.

“Zo’n 75 minuten doen we het goed”
Patrick Loenen beaamde voor de microfoon van Maarten Swijnenberg van DVS’TV, dat de wedstrijd in een tijdsbestek van vijf minuten weggegeven was: “ja, vanaf de 62e minuut. De eerst helft deden we het prima. Je kan natuurlijk nooit helemaal niets weggeven. Zij hebben een bal op de paal, maar wij scoren. Ik moet de beelden nog terugzien en misschien kijk ik door een geelzwarte bril, maar ik vond het moedig gefloten van de scheidsrechter”. Later bij het bekijken van de beelden, zou hij drastischer zijn in zijn mening: “Een schande, van duwen door Benjamin is helemaal geen sprake. Met 1-0 was ook nog niet zoveel aan de hand”, vervolgde hij zijn nabeschouwing voor DVS-TV: “We gaven daarna ook niet zo heel veel weg, maar drie ballen en drie liggen erin. Een fout met een te korte terugspeelbal en over die andere twee momenten; daar hebben we het eerder dit seizoen al over gehad. Zij staan daarbij helemaal vrij en de laatste twintig minuten pompen wij, maar staat er niemand bij ons vrij. Het is geen verwijt, maar en constatering.

Kijk, we willen altijd winnen, maar een derby helemaal. We deden in de eerste helft zo veel goede dingen en na de 68e minuut ook wel, maar je doet het jezelf aan. Als trainer heb je daar ook geen invloed op.” Daar voegde de oefenmeester in de geregistreerde nabeschouwing nog aan toe: “Ik vind, dat we de laatste vier, vijf weken al wel veel beleving hebben, ook al wonnen we dan niet altijd. Die 1-1 komt uit de lucht vallen en dat is ook geen pech. Zij staan helemaal vrij en als wij een voorzet gaven, was de bezetting rond ‘de zestien’ matig. Daar maken we afspraken over, maar dan maken spelers in het veld andere keuzes. Dan konden wij niet afronden en moesten daarna zestig meter terug. Na die 1-2 vond ik die kopbal van Stef een megakans en ligt-ie er een minuut later aan de andere kant wel in. Wij doen het ons zelf aan. Zo’n 75 minuten doen we het goed en de rest niet en natuurlijk doen zij een aantal dingen goed, maar daar hebben wij wel aan meegeholpen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rik van Nuenen, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst (86’ Lars van Wetering), Joël van Blerk (73’ Jorick Priem),, Roland Baas, Maarten van Dijk, (86’ Hilal Ben Moussa), Frank Olijve, Stef Nijland, Owen Muller (73’ Sam Crowther), Benjamin Roemeon.
Opstelling Sparta Nijkerk: Mathijs Swaneveld, Raymond Huizing, Janic Makizodila, Wesley de Laat, Jerry Geurtsen, Roy Bakkenes, Jesse Buitenhuis (90+5’ Christos Ibrahim), Thomas van Dijk, Mike Ahrens (82’ Thomas Reynaers), Mark van der Weijden (89’ Kiyjano Hugo), Omar El Ghazouani (89’ Tyrone Fonville).

Scheidsrechter: Dhr. M.J.G. Dogterom uit Den Haag.

Scoreverloop: 26’ Marciano van Leijenhorst 1-0, 62’ Raymond Huizing 1-1, 68’ Mark van der Weijden 1-2 (pen.), 72’ mark van der Weijden 1-3, 75’ Sam Crowther 2-3.