Derby van de Veluwe bij VVOG eindigt in voordeel van DVS'33 Ermelo (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft in de achttiende speelronde de derby van de Veluwe op “De Strokel” in haar voordeel beslist. VVOG kwam aan de bal beter uit de verf dan de geelzwarten, maar creëerde geen uitgespeelde kansen. (Foto Theo Aalten).

Dat deden de Ermeloërs in de tweede helft wel, hoewel er een strafschop nodig was om op voorsprong te komen

In de slotminuut was het duel definitief beslist. De thuisclub beëindigde de wedstrijd met tien man. Mooi was het allemaal niet, maar in een dergelijk prestigeduel niet, maar dan tellen uiteindelijk de drie punten. Het was de eerste keer sinds de twee aartsrivalen elkaar voor het eerst in KNVB-verband ontmoetten, dat DVS tweemaal in een seizoen van de groenwitten won. Natuurlijk stond er meer op het spel dan de regionale eer. De thuisclub was dinsdagavond immers zonder zelf te spelen op de voorlaatste plaats gekomen. De Ermeloërs willen weer naar boven kijken.

Benjamin Roemeon bleek na een test op zaterdagmorgen niet inzetbaar, waarvoor Maarten van Dijk op het middenveld speelde en Nassim El Ablak een linie naar voren schoof. Daan Huiskamp had zijn schorsing van een wedstrijd erop zitten en stond weer onder de lat. Coen Vloedgraven stond evenals de wedstrijd hiervoor rechtsback, waarmee hij Finn Kluiver nog op de bank hield. Bij VVOG was oud-DVS’er Paul Eppink er vanwege een enkelblessure niet bij, zodat Wouter Polhoud het Harderwijkse doel verdedigde.

Overwicht voor VVOG in weinig enerverende eerste helft
De eerste helft was weinig enerverend. Het veldspel van de thuisclub kwam nog het beste uit de verf, maar creëerde daaruit geen mogelijkheden. Op papier zou het meeste gevaar bij VVOG van Jeremy de Graaf moeten komen, maar de geelzwarte defensie had dat goed onder controle. Het middenveld bleef echter in handen van de gastheren. Dat er in de gehele eerste helft slechts drie corners waren, zegt veel over de kansen. De groenwitten kregen die als eerste in de 18e minuut en juichten daarna ook. Daan Huiskamp kreeg de bal uit de kopbal niet klemvast, waarna Pernelly Biya het beslissende tikje gaf, maar dat deed hij wel in buitenspelpositie.

De degradatiekandidaat bleef weinig bespaard. Donovan Bock moest zich vanwege een blessure in de 27e minuut laten vervangen. Oud-DVS’er Jeroen Buitenhuis was zijn vervanger. Het eerstvolgende gevaar in de wedstrijd ontstond ook nu weer uit een spelhervatting. Rafik El Hamdi krulde zijn vrije trap vanaf zo’n twintig meter prachtig richting de kruising; doelman Daan Huiskamp tikte de bal over. DVS kwam zelf pas in de voorlaatste minuut van het eerste bedrijf tot een goede aanval, toen Tarik Evre mee opkwam. De voorzet van Coen Vloedgraven ging echter aan iedereen voorbij. Invaller Buitenhuis bleek eveneens niet verder te kunnen, waardoor trainer Raymond Schuurman nog maar een wisselmoment overhield met het inbrengen van Mitchel Dijkhof.

DVS in laatste kwartier naar de overwinning
Peter Wesselink bracht voor de hervatting van de wedstrijd Finn Kluiver en Kenneth Aninkora in voor Jeremy Jonker en Nassim El Ablak. De voormalig speler van Almere City FC wil zo graag belangrijk zijn voor DVS en werd dat ook in deze derby. De bonkige spits liet zich duidelijk gelden en DVS kreeg met hem meer dreiging. De 49e minuut bood beide clubs een mogelijkheid om de score te openen, maar een goedlopende aanval van DVS werd terecht afgevlagd wegens buitenspel en Daan Huiskamp tikte opnieuw een vrije trap, nu van invaller Mitchel Dijkhof, uit de kruising.

De beste kans tot dan toe ontstond na uitverdedigen van de geelzwarten en de voortzetting via Kenneth Aninkora. Hij bleef goed aan de bal en gaf een afgemeten pass op Ali Akla, die zo oog in oog kwam te staan Wouter Polhoud. De afronding hield het midden tussen een stiftje en een schot en werd een te makkelijke prooi voor de goalie. Kort hierop raakte ook Mark Bottenheft bij de thuisclub geblesseerd en gebruikte Raymond Schuurman zijn laatste wisselmoment. Bruce Lucke kwam in het veld voor de speler, die er op een brancard vanaf moest. DVS kwam in het tweede bedrijf tot meer aanvallende activiteiten, hoewel het blok, dat Aninkora in de 62e minuut zette met daarop de dubbele eentwee met Quincy Veenhof leverde nog geen kans op.

Drie minuten later verzond Jeremy de Graaf aan de andere kant vanaf rechts de voorzet, die door de Ermelose defensie niet onderschept kon worden, maar Dean van Ooijen kreeg de bal niet voldoende onder controle, waarna deze mogelijkheid eindigde in een achterbal. Weer een minuut later was de kopbal van Kenneth Anninkora uit een goede voorzet van Maarten van Dijk te zacht om het doelman Polhoud moeilijk te maken. Het was ook de fase in de wedstrijd, waarin een deel van het publiek zich nadrukkelijker met de wedstrijd ging bemoeien.

De Harderwijkse jeugd zette de verbale ondersteuning het eerst in, wat beantwoord werd door de jeugdige aanhang van DVS. In de 68e minuut kwam Jeremy de Graaf op aangeven van Bruce Lucke tot een schietkans, maar zijn inzet was te zacht om het een keeper als Daan Huiskamp moeilijk te maken. Kort hierop maakte jongeling Maarten van Dijk plaats voor de routinier Stef Nijland. Zijn komst zou nog bepalend zijn voor het scoreverloop, maar daarvoor kreeg VVOG in de 71e minuut nog twee hoekschoppen te nemen, waaruit Jeremy de Graaf uit de tweede overschoot en Coen Vloedgraven drie minuten later Kenneth Aninkora in scoringspositie bracht. De invaller kwam niet tot afdrukken. De bal ging in de 76e minuut op de stip, nadat Bruce Lucke binnen de beruchte lijnen wellicht onnodig Stef Nijland aantikte, voordat hij in scoringspositie kon komen. Scheidsrechter Te Kroeze was echter onverbiddelijk. Kenneth Anninkora belastte zich met deze klus en liet doelman Wouter Polhoud kansloos in de linkerhoek, 0-1.

VVOG gaf het echter nog niet op, zocht de aanval, maar kwam niet tot kansen. De tijd tikte dus voort in het voordeel van de Ermeloërs en in de officiële slotminuut werd de wedstrijd in het slot geschoten. De groenwitten hadden tot tweemaal toe een overtreding nodig om DVS tegen te houden en uit de tweede vrije trap werd Quincy Veenhof bij de eerste paal bereikt. Hij joeg de bal in het dak van het Harderwijkse doel, 0-2. Het pleit was daarmee natuurlijk beslecht, hoewel VVOG in de extra tijd ook nog op zoek ging naar een eretreffer. Rond de 5e minuut van de extra tijd schoot Jeremy de Graaf een afvallende bal nog over, maar het zou nog erger worden voor de thuisclub. Het opkomen van Finn Kluiver werd net voor het binnengaan van het strafschopgebied door Jeffrey snijders, die daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd ontving en mocht vertrekken. Dan wacht uiteraard een wedstrijd schorsing. De 0-2 winst was binnen voor de geelzwarten en hoe die overwinning behaald was, was minder belangrijk dan het resultaat zelf.

“Voor nu was het een goede keuze”
“Het was natuurlijk een draak van een wedstrijd”, zag ook trainer Peter Wesselink: “VVOG speelde anders dan wij verwacht hadden in een 5-3-2 opstelling. Wij hadden verwacht, dat we ze met onze 4-3-3 gewoon konden opvangen. We waren zelf niet goed genoeg aan de bal, zodat we die steeds te snel kwijt waren en zodoende in een verdedigende situatie werden gedrukt. Als je zelf heel veel aan de bal bent, kun je bij balverlies veel beter druk zetten, sta je ook veel beter en zit je beter in de wedstrijd. Dat hadden wij niet goed voor elkaar. Voetballend waren wij niet in staat om er doorheen te komen. Normaal hebben we altijd veel mensen om de bal; krijgen we ook de juiste mensen aan de bal. Wat het was, weet ik niet, maar we kregen onze vrije mensen niet aan de bal. Zodoende hadden we ook niet de controle op het middenveld en bleven we heel lang zoeken. Behalve de uitwedstrijd tegen DOVO hadden we dat in dit seizoen nog niet meegemaakt. Dat is ook een compliment aan VVOG. Daarom heb ik ook na zo’n 25 minuten gezegd, dat wij het met vijf verdedigers gaan doen.

Hayri zakte terug tussen onze twee centrale verdedigers, drie middenvelders en twee spitsen. Omdat Quincy veel meters kan maken, speelde hij ook op het middenveld en hielden we Nassim en Ali voorin. Dat hadden we al eens eerder gedaan in de bekerwedstrijden en het duurde nu nog wel even, voordat dat stond. Het laatste kwartier voor rust stond dat ook weer goed en kregen we ook wat meer rust. Daarmee gokten we erop, dat we met onze snelheid onze momenten nog wel zouden krijgen en dat klopte ook. We hebben ook niet veel weggegeven. Het is niet helemaal, zoals we wilden voetballen, maar voor nu was het een goede keuze. Zo hebben we het ook tegen Sparta Nijkerk gedaan. Nassim speelde niet gelukkig, dus bracht ik Kenneth voor de tweede helft meer als spits, omdat hij ook makkelijk een bal kan vasthouden. Dat ging lekker. We hebben ook niet veel weggegeven; wat hoge ballen en hebben in de tweede helft de beste kansen gehad; twee keer alleen voor de keeper. Een derby hoeft niet altijd slecht voetbal te geven. Bij ons was het van beide kanten wel goed en counterden wij VVOG ook weg.”

Opstelling DVs’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Coen Vloedgraven, Tarik Evre, Tim van de Berg, Jeremy Jonker (46’ Finn Kluiver), Hayri Pinarci, Lars Dekker, Maarten van Dijk (70’ Stef Nijland), Quincy Veenhof, Ali Akla, Nassim El Ablak (46’ Kenneth Anninkora).
Opstelling VVOG: Wouter Polhoud, Job Hoogendoorn, Jeffrey Snijders, Mark Bottenheft (61’ Bruce Lucke), Daily Groenewegen, Donovan Bock (27’ Jeroen Buitenhuis, 44’ Mitchell Dijkhof), Yasin Kurt, Rafik El Hamdi, Dean van Ooijen, Pernelly Biya, Jeremy de Graaf.

Scheidsrechter: Dhr. J. te Kloeze uit Middenmeer (Wieringermeer).
Scoreverloop: 78’ Kenneth Anninkora (pen.) 0-1, 90’ Quincy Veenhof 0-2.