Derby van de Veluwe hoeft geen aankondiging

De derby van de Veluwe, die tussen DVS’33 Ermelo en VVOG behoeft eigenlijk geen aankondiging. Iedere rechtgeaarde supporter van een van de clubs heeft de data van 2 november en 4 april zijn natuurlijk allang met rood in de agenda omcirkeld. Aanvang 14.30 uur in Ermelo.

Op zaterdag 2 november de eerste editie van deze derby in de tiende speelronde van de Derde Divisie Zaterdag in Ermelo. Zoals het bij dergelijke streekontmoetingen hoort, houdt het geen rekening met standen op de ranglijst of met favorietenrollen.

Dat bewezen de Harderwijkers al in de laatste drie confrontaties, waarin DVS niet kon winnen. De laatste zege van de geelzwarten dateert van het najaar in 2017, maar die werd dan heel eclatant met 0-6 gewonnen. Daarna wonnen de groenwitten thuis met 2-0 en bleef het in Ermelo tweemaal onbeslist met verregaande consequenties. De Ermeloërs liepen de nacompetitie voor promotie mis. Ook nu zal VVOG er alles aan doen om deze derby te behouden. En weer vanuit een ondergeschikte rol, namelijk vanaf de veertiende plaats, waar het in het vrije weekend naartoe zakte op basis van doelsaldo. DVS leverde de koppositie in in de vrije beurt, maar maakt evenals de twee andere clubs in de top 3 afgelopen week met een 1-3 zege op Excelsior’31 geen fout. De geelzwarten zullen nu eindelijk wel weer eens willen winnen van de aartsrivaal.

Dhr. N.B. Smit is aangesteld als leidsman voor deze zeer aansprekende wedstrijd, die om 14:30 uur begint. Als Huizenaar weet hij ongetwijfeld, wat er hoort bij een derby. Het is inmiddels een goede traditie, dat in deze derby de jeugd van de bezoekers op vertoon van de lidmaatschapskaart vrije toegang heeft voor deze wedstrijd.

VVOG gaat rust in met gelijkspel
VVOG mag na twee weken rust de draad weer oppakken in de Derby van de Veluwe. De Harderwijkers hebben een andere doelstelling dan de thuisclub, die graag wil promoveren naar de Tweede Divisie. De “Groenen” richten zich vooral op handhaving. Na wisselende resultaten in de oefenperiode won VVOG de bekerwedstrijd met 3-0 van Minor, maar de competitie begon ondanks goed voetbal met een 2-0 nederlaag bij Harkemase Boys. Vervolgens werd ook bij DOVO in een knotsgekke wedstrijd met 7-5 verloren. Thuis tegen ONS Sneek draaiden de Harderwijkers de rollen om door na een 0-2 achterstand alsnog met 3-2 te winnen. SteDoCo kwam tegen de groenwitten in het ritme met de eerste zege van het seizoen; 2-0.

Daarna hield competitiegenoot Ajax de buren met 0-2 uit de eerste ronde van de KNVB Beker. De 4-2 zege op Barendrecht was toch wel weer wat verrassend en bij de andere degradant uit de Tweede Divisie leken de drie punten naar “De Strokel” te gaan, maar daar snoepten VVSB in ondertal er toch nog twee van af; 2-2. Dat was een week voor de competitieloze zaterdag, waarop voor de Harderwijkers de tweede rustdag volgde. Die rustperiode benutte de ploeg van trainer Pieter Mulders door de oefenwedstrijd bij Spakenburg met 2-3 te winnen. Geen slecht resultaat natuurlijk. Met acht punten uit evenveel wedstrijden staan de Harderwijkers op de veertiende plaats met drie punten voorsprong op de voorlaatste plek. Punten zijn dus welkom en helemaal natuurlijk in een derby. Met vijf doelpunten is oud-DVS’er Mike Ahrens topscorer bij de Harderwijkers en hij zal er tegen zijn oude club nog graag een of meer inprikken.
 
Winst voor DVS na gedwongen rust
DVS moest na twee weken gedwongen rust het juiste ritme weer zien te vinden in Rijssen, waar Excelsior’31 het de geelzwarten in het eerste kwartier knap lastig maakte. De gastheren vonden elkaar beter in die fase en kregen ook mogelijkheden. Daarna kreeg DVS weer grip op de wedstrijd, hoewel het nog moeilijk was om zich door de compacte linies van de Tukkers heen te spelen. Toch viel de 0-1 vlak voor rust en leek het beslist na de 0-2 vlak na de thee van weer Joshua Patrick, die daarmee zijn aantal doelpunten op 7 bracht. Met een prachtig afstandsschot werd Daan Huiskamp verrast, maar direct na de aansluiting viel de 1-3 van elf meter door Oktay Öztürk en nu was de marge van twee definitief.


Zodoende leed DVS geen schade door de twee weken gedwongen rust. De achterstand op koploper Sparta Nijkerk bleef twee punten; eenzelfde achterstand als op hsv Hoek, maar dat speelde al twee wedstrijden meer. Zaterdag verdedigen de geelzwarten niet alleen de goede positie in de top van de Derde Divisie, maar strijdt het ook om de regionale eer.
In de twee voorgaande competitieduels (DOVO en ONS Sneek) zetten de geelzwarten misschien met twee keer 2-1 winst geen overtuigende uitslagen neer, maar vochten zij wel tot het laatste fluitsignaal vol voor de overwinning.
 
De laatste derby’s
Daar schortte het misschien wel aan in de laatste drie derby’s tegen VVOG. Na de vernedering op “De Strokel” in het najaar van 2017 leden de Ermeloërs in de slotwedstrijd van dat seizoen wellicht het duurste puntverlies. Waar het voor de thuisclub al lang in kannen het kruiken had moeten zijn, maar er slechts een nipte voorsprong stond, kopte VVOG de Ermeloërs uit de nacompetitie. In de herfst van 2018 kwamen de Harderwijkers voor eigen publiek wat gelukkig voor met 1-0 en nog gelukkiger met 2-0 aan die eindstand. DVS kwam in die tweede periode een punt te kort. In Ermelo trad een gehavend VVOG aan, maar slaagde er wel in om het voetbal er bij de geelzwarten uit te halen. Na een 0-1 voorsprong werd het nog wel 1-1. Vanuit de rol van underdog compenseerden de “Groenen” steeds mentaal. De Ermeloërs zijn nu wel weer eens toe aan winst in de derby van de Veluwe. Aan de instelling zal het deze keer niet liggen.

Meer dan een eeuw derby’s tussen Ermelo en Harderwijk
Toen het voetbal nog niet levensvatbaar was op dit deel van de Veluwe, speelden EVC en hvc Achilles uit Harderwijk al de eerste derby. Nog voor er in competitieverband op de zaterdag gevoetbald kon worden, vonden o.a. Ajax en EFC al voor 1933 Harderwijkse tegenstanders in een zomeravondcompetitie, zoals HVC en VOG (toen nog met 1 V). HVC bleef de grootste rivaal na de fusie van de twee Ermelose clubs tot DVS tot ’35 in de CNVB. VVOG koos in ’33 voor het zondagvoetbal, omdat het te weinig spelers voor op de zaterdag kon vinden.

In ’45 waren de Harderwijkse zaterdagclubjes allemaal wel ter ziele gegaan en zochten de zaterdagvoetballers aansluiting bij de grotere zondagclub VVOG. Die groeide in die jaren tot de 4e klasse KNVB, maar in die tijd sprak men daar nog wel denigrerend over ‘de zaterdagtrappers’. Toch zou die sectie de zondagtak overgroeien. In ’45-’46 kwam het ook tot de eerste derby tussen de twee clubs in de 1e klasse van de Afdeling Utrecht met DVS als kampioen en de Harderwijkers als degradant. De Ermeloërs zouden ook algeheel kampioen van die afdeling worden.

Het duurde tot ’54, eer VVOG de geelzwarten in de 3e klasse KNVB achterhaald had en waar het een jaar later met DVS misging, stoomden de groenwitten door naar de 2e klasse. De twee clubs kwamen elkaar weer tegen in ’63-’64, toen de Harderwijkers uit de 2e klasse terugvielen en de geelzwarten na een kampioenschap terugkeerden uit de 4e. Na de ontluisterende 0-6 in Ermelo werd het 2-2 in de voormalige vissersstad. Op het toen nog nieuwe sportpark De Strokel VVOG werd kampioen met de geelzwarten op een knappe derde plaats. Het bleef na die eerste twee jaargangen tot slechts een seizoen beperkt. De coryfeeën uit die tijd zijn ongetwijfeld zaterdag weer aanwezig bij de derby.

Bertus van Nieuwenhuizen maakte op het toen nog nieuwe sportpark De Strokel de 0-1. Rino van Steenis was de aangever van de gelijkmaker. Bij een 2-1 stand geloofde Gijs van Hunenstijn nog in een onmogelijk bal, maar uit zijn voorzet kopte “vergeten” DVS’er Gijs Nummerdor de 2-2 binnen. Ook de confrontaties in de 2e klasse (na een degradatie voor van de groenwitten en een kampioenschap van DVS) in ’80-’81 duurden slecht een seizoen. Beide clubs wonnen hun thuiswedstrijd (1-0 in Harderwijk en 2-1 aan de Ermelose Sportlaan). Een andere coryfee en kersvers erelid van DVS, Geerling Hamstra, scoorde de winnende voor de geelzwarten voor eigen publiek.
 
Toen DVS in ’88 de stap zette op het hoogste podium in het zaterdagvoetbal, zou de derby met grotere regelmaat op de rol staan; vanaf ’89 tot ’03 zeven seizoenen. In die jaren was de onderlinge balans in het voordeel van de “Groenen met 4 overwinningen, 7 gelijke spelen en 2 nederlagen. Geen van beide clubs slaagden er in die periode overigens in om in één jaargang twee keer te winnen. Dat begon al in ’89, toen DVS thuis sensationeel met 3-1 won voor meer dan 3000 toeschouwers, maar de Harderwijkers vervolgens met 5-0 hard terugsloegen.

Het jaar ’06-’07 vormde voorzichtig een kantelpunt ten faveure van DVS in de favorietenrol in de P-/D-wedstrijd op “De Putter Eng” met toen nog belangrijke winst in de verlenging (1-2) voor VVOG. Daarna werd de derby nog acht jaargangen op het op een na hoogste niveau gespeeld; van ’11 tot en met ’15 in de Hoofdklasse en vanaf ’16 t/m ’19 in de Derde Divisie. In de 1e klasse was DVS nog het meest ongelukkig met twee nederlagen in ’08-’09 en een gelijkspel en een nederlaag in het jaar daarop. Met de Hoofdklasse als voorportaal van de Topklasse helde het in drie jaargangen weer licht over naar DVS met 3 zeges, een gelijkspel en twee nederlagen. In de Derde Divisie zijn de twee clubs precies in evenwicht met 2 overwinningen, tweemaal onbeslist en 2 nederlagen.
Dit is dus het twintigste seizoen sinds ’46, dat de twee clubs bij elkaar zijn ingedeeld; nu voor de vierde keer in de Derde Divisie. En op welk niveau dan ook, deze derby houdt zich niet aan een favorietenrol.
 
Intussen schreef VVOG mooie geschiedenis met het algeheel landskampioenschap in ’69, toen er voor het eerst tussen de zaterdag- en zondagkampioen voor die titel gestreden werd. In ’97 traden de groenwitten weer aan voor die prestigieuze hoofdprijs, maar moesten toen tevreden zijn met het zaterdagkampioenschap. Voorwaar wel weer een prestatie.
 
Toch bleven de bomen op “De Strokel” niet tot in de hemel groeien en met minder middelen moest toch een stap terug gedaan worden. Eerst Sparta Nijkerk en later DVS stonden klaar om de hegemonie op de Veluwe over te nemen. In die sfeer speelt de derby zich nu af.
Ermeloërs en Harderwijkers voetballen al bijna 120 jaar tegen elkaar. Van de meerdere clubjes bleven er in beide plaatsen aanvankelijk één club over; later kwamen er in Ermelo en Harderwijk zusterverenigingen bij. En inderdaad; EFC’58 en Zwart-Wit’63 tekenden in de Afdeling Utrecht al voor een echte derbysfeer. FC Horst speelde later scherpe duels uit met de zwartwitten uit Harderwijk en ook de ontmoetingen tussen de Ermelose buurtclub en Hierden werd een derby. Maar die staan in geen verhouding tot de Derby van de Veluwe tussen DVS en VVOG!
 
Oud-ploegmaten tegenover elkaar
Hennie in ’t Hof bleef in zijn drie derby’s tegen DVS ongeslagen. De eerstejaars oefenmeester van VVOG, Pieter Mulders wacht nog op zijn eerste zege tegen DVS. Met Rijnsburgse Boys kon hij in een favorietenrol nooit winnen van de Ermeloërs (twee keer verlies en twee keer gelijk). Het laatste gelijkspel verliep wel in een heel bijzondere sfeer.

Na het eerste jaar in de Topklasse met twee Ermelose zeges (3-0 en 0-4) trad DVS in de Derde Divisie op na een eerdere 0-0 op de Veluwe op “De Middelmors” aan met Willem Leushuis voor het eerst voor de spelersgroep in plaats van de ontslagen Roeland ten Berge. Die middag zou officieel bekend gemaakt worden, of het contract met Pieter Mulders al dan niet verlengd zou worden. Het nieuws gonsde al rond voor de wedstrijd. De Ermeloërs speelden zeer behoudend en speelden met 2-2 gelijk. De hoofdtrainer mocht na die wedstrijd uitkijken naar een nieuwe club, maar dat hing niet van die uitslag af. Voor Pieter Mulders, bij Telstar nog ploegmaat van DVS-trainer Richard Plug, reden genoeg om tegen de Ermeloërs zijn sportieve gram te halen.
 
Met Paul Eppink tegen DVS
De meeste spelers uit zijn selectie hielden aan de drie laatste ontmoetingen met DVS goede gevoelens over. (Daaronder Mike Ahrens, die in ’17 weg mocht bij DVS, maar weer heel belangrijk is bij de “Groenen”.) Dat zullen zij nu proberen te delen met hun nieuwe teamgenoten, die het vertrek van drie spelers moet compenseren; Thomas Careman (Harkemase Boys), Finn Kluiver (jeugd FC Twente), Randy Onuaho (Slavia Sofia), Marnix Tissingh (Nunspeet) en Bas Wobbes (Hoogland) zijn nieuw op “De Strokel”. En natuurlijk Paul Eppink. De oud-doelman van DVS mocht vertrekken en zocht het dichtbij. Wat zal hij graag zijn gelijk bewijzen in de derby tegen zijn vorige club.

Ludieke acties

Ze horen bij een derby; ludieke acties. Sommige waren inderdaad leuk, maar sommige van DVS-kant ook kwetsend. Dat zal niet meer gebeuren, want respect voor de tegenstander hoort erbij. Na de bloemenregen vorig seizoen op “De Strokel” klommen rivalen Mark Tukker en Gerwin Lubbersen de toonladder op voor een gezamenlijk lied over de Derby van de Veluwe. Die is hier te beluisteren. En zo kan het ook. (Bekijk de video)
 
Programma Derde Divisie 2 november (speelronde 10; 10e ronde eerste periode):
Het programma in deze ronde kent nog een interessante derby en wel in De Bollenstreek. ODIN’59 heeft vrij in dit weekend speelde woensdagavond de bekerwedstrijd bij AFC. Excelsior’31 en Hoek speelden deze ronde vast vooruit. De Zeeuwen wonnen in Rijssen met 2-3. Inmiddels zit het bekeravontuur op “Denoek” erop. PEC Zwolle won met 0-3. Excelsior’31 speelt donderdagavond thuis tegen FC Utrecht.

Sparta Nijkerk-Harkemase Boys: Als ODIN’59 de Harekieten met grote cijfers kan verslaan, moet Sparta dat misschien ook kunnen. De equipe van Eric speelziek kan fouten van de tegenstander genadeloos afstraffen. Onoverwinnelijk zijn de oranjehemden echter ook niet. En Harkemase Boys kan juist dit soort wedstrijden tot een goed eind brengen. Beide clubs hadden bekerverplichtingen op de woensdagavond; De Friezen hebben het met FC Groningen wel zwaarder dan de Nijkerkers met Fortuna Wormerveer. Slagen de Friezen er inderdaad in om de achterstand op de koploper terug te brengen tot een punt?

Jong Almere City FC-Ajax (am): De Amsterdammers treden midweeks op “De Toekomst” aan voor de bekerwedstrijd tegen OFC. De verwachte opmars in de competitie blijft echter uit, maar ook de dadendrang in Almere stagneert. Profiteert Jong Almere City FC van de doordeweekse inspanningen van Ajax?

ONS Sneek-VVSB: De degradant uit de Tweede divisie blijft vooral sprokkelen en dat is al meer dan de Snekers doen. Aan het voetbal van ONS Sneek ligt het niet, maar wel aan het scoren. Blijft het voor VVSB ook sprokkelen in de Waterpoortstad?
FC Lisse-Ter Leede: Een onvervalste Bollenstreekderby tussen twee clubs, die dit seizoen nauwelijks voor elkaar onderdoen. De nummers 8 en 9 verschillen maar twee punten van elkaar. Dat zal na dit duel wellicht niet anders zijn, of slaat FC Lisse op “Ter Specke” toch een gaatje?

GOES-SteDoCo: De Bevelanders pakten na het ontslag van trainer Ruud Pennings weer eens een overwinning. Dat er daarna met 0-5 van sc Cambuur voor de beker verloren is, valt dan makkelijker te dragen. SteDoCo ging al eerder door in de beker door een 1-3 zege bij Hoofdklasser ’s Gravenzande FC. De Hoornaars taan dus frisser aan de aftrap. Zorgt dat ook voor een zege?

DOVO-Barendrecht: Beide clubs blijven wat onder de maat en bevinden zich wel in elkaars buurt. Aansluiting bij het linker rijtje of in de greep van de herkansers; Slaagt DOVO erin om voor eigen publiek in ieder geval een plaats te klimmen (ten koste van Barendrecht)?