Dindoa heerst in Heerenveen (wedstrijdverslag)

Na een tumultueus zaalseizoen met uiteindelijk een tweede plaats mocht Dindoa gisteren beginnen aan een nieuwe uitdaging en die uitdaging is wederom niet de minste: kampioen worden in de Hoofdklasse op het veld en daarmee promotie afdwingen naar het hoogste veldniveau, de Ereklasse.

De concurrenten in deze poule zijn Sparta Zwolle, Heerenveen en DOS Westbroek

De eerste twee waren eveneens tegenstanders in de zaal, DOS Westbroek is degradant van de eerste helft veld en is in de zaal in de middenmoot van de Hoofdklasse geëindigd. Kampioen worden is dus zeker geen gemakkelijke opgave.

Om te beginnen moest dus in Friesland Heerenveen worden verslagen. In de zaal lukte dat twee keer vrij probleemloos, maar op het veld kan het spoken. Er waaide een stevige wind over het sportcomplex en de Friezen hebben veel lengte in de ploeg, met name bij de mannen. Het was voor de Ermeloërs dus zaak om gedisciplineerd met deze zaken om te gaan en het bij de eigen kracht te zoeken. Het devies was simpel. Afronden aan de linkerkant van het veld (in de tweede helft de rechterkant) en zorgen dat kansen in de korfzone eruit gehaald worden. De invloed van moeder natuur moet tijdens het veldseizoen gerespecteerd worden.

In de openingsfase had Dindoa toch wat moeite. In beide vakken moest men even wennen aan de wat minder vrije manier van spelen. Verdedigend was de start wat rommelig en aanvallend nam Dindoa niet de juiste kansen. De openingstreffer kwam uit handen van Lars van der Velde, maar de gelijkmaker volgde vrijwel direct. Coach Hugo van Woudenberg liet van zich horen en daarna pakte Dindoa wel de eerste voorsprong: 1-3 via goals van Tom van den Berg en Bjarne Sinneker. Met twee knappe schoten kwam de thuisploeg vervolgens wel weer op gelijke hoogte.

Vervolgens werd het nog 4-4, maar daarna draaiden de Ermeloërs de duimschroeven aan en kwam de ervaring bovendrijven. Met in de aanval Saskia Lieman, Aniek Odding, Lars van der Velde en Roy van Boven en in de verdediging Daphne van Boven – van den Berg, Nina de Romph, Bjarne Sinneker en Tom van den Berg stond er zaterdag een ploeg vol spelers die jarenlange ervaring in het eerste hebben en dat wierp zijn vruchten af. Met goed verzorgde aanvallen en een klinische verdediging bouwde de ploeg de voorsprong gestaag uit naar 4-9. Via 6-9 werd het uiteindelijk 7-12 bij rust. Opvallend was hoe goed Dindoa zich verdedigend aan de afspraken hield en dat Heerenveen juist een flink aantal goals in de korfzone incasseerde.

In de tweede helft bleek Heerenveen zich nog niet bij een nederlaag te willen neerleggen. De eerste goal na rust kwam van de thuisploeg, maar die werd wel direct opgevolgd door een rake korte kans van Roy van Boven. De daaropvolgende aanval resulteerde in een knappe onderhandse goal van Heerenveen, waarmee de start van de tweede helft veelbelovend was: 9-13. Er brak een periode aan waarin Dindoa het hoofd erbij moest houden. Nog meer tegengoals en Heerenveen zou bloed gaan ruiken. Dat gebeurde echter niet. Integendeel, via tweemaal Tom van den Berg rechtte men de rug en werd dit tussenoffensief van de gastheren afgeslagen: 9-15. Heerenveen kwam opnieuw terug tot 12-16, maar dit keer was het Lars van der Velde die hoogstpersoonlijk met twee rake afstandsschoten het verschil weer terugbracht naar zes.

En daarmee was het verzet van Heerenveen gebroken. Na nog een paar doelpunten over en weer kwam Femke ten Hove in het veld voor Nina de Romph en even later werd ook alle andere reserves ingebracht: Kim Groothuis voor Aniek Odding, Gerwin Bosch voor Roy van Boven en Joost van de Beek voor Lars van der Velde. Ook met deze vier spelers uit het tweede in de ploeg bleef Dindoa fier overeind. Uiteindelijk kabbelde de wedstrijd naar een 18-23 uitslag.

Een paar bijzonderheden nog. Uitblinker aan Ermelose zijde was Tom van den Berg, die aanvallend een plaaggeest vormde met zes treffers en verdedigend zijn veel grotere tegenstander goed in bedwang hield onder de korf. Daarnaast was het opvallend dat Dindoa zeven strafworpen versierde, die de ploeg allemaal keurig verzilverde. En last but not least: Joost van de Beek fleurde zijn invalbeurt na puik verdedigend werk op met een flitsende doorloopbal, die absoluut het vermelden waard is.

Al met al een relatief soepele overwinning voor Dindoa, waarmee het veldseizoen goed geopend is. De volgende tegenstander is Sparta Zwolle. Op 20 april zal het eerste fluitsignaal klinken om 15:30 uur, in Ermelo. Daarvoor speelt Dindoa 2 ook thuis tegen Sparta Zwolle, om 14:10 uur. Ook het tweede team van Dindoa gaat dit seizoen voor het kampioenschap, in de Reserve Overgangsklasse. Ben jij erbij?
Doelpunten: Tom van den Berg 6, Lars van der Velde 5, Saskia Lieman 3, Bjarne Sinneker 2, Roy van Boven 2, Aniek Odding 2, Nina de Romph 2, Joost van de Beek 1.

P.S. Er is sprake van nog een bijzondere prestatie die het vermelden waard is. Na hun eigen veldwedstrijden waren tientallen Dindoa-leden, samen met ruim 1500 andere enthousiaste toeschouwers, live getuige van een onvergetelijke Korfbal League 2 finale. De buurmannen en -vrouwen van Unitas/Perspectief sleepten in Papendrecht na een zinderende slotfase het kampioenschap in de KL2 – en daarmee promotie naar de Korfbal League – binnen. Een huzarenstukje waar nog lang over zal worden nagepraat. Mooi ook om te zien hoe de Harderwijkers door vele clubs uit de omgeving werden aangemoedigd in deze fantastische wedstrijd tegen TOP/IAA Fresh. Namens heel Dindoa; van harte gefeliciteerd Unitas/Perspectief! Lees hier het wedstrijdverslag.