Dindoa trekt zinderende thriller naar zich toe (wedstrijdverslag)

Op de laatste korfbaldag in 2023 moest de selectie aantreden tegen Ritola uit Zuidlaren. Een voor Dindoa onbekende tegenstander die in de competitie zowel bij het eerste als het tweede team goed meekomt in de competitie.

Het tweede team wilde als koploper de kerstvakantie in gaan en dit lukte ze uitstekend door met 24-15 de wedstrijd te winnen

Met twee punten los van de nummer twee, AVO 2, hebben ze hiermee een goede uitgangspositie gecreëerd voor het nieuwe jaar.
 
Daarna was het de beurt aan de hoofdmacht. Coach Hugo van Woudenberg had zijn team op twee posities moeten wijzigen, aangezien naast de blessure van Lars van der Velde, nu ook Tom van den Berg door een schouderblessure noodgedwongen aan de kant moest blijven. Hierdoor startte in de basis niet alleen Gerwin Bosch, maar ook Joost van de Beek.

Ritola kwam fanatiek uit de startblokken. Voordat Dindoa goed en wel op gang kwam, keken de Ermeloërs al tegen een 0-2 achterstand aan. Het tweede aanvalsvak met Saskia Lieman, Femke ten Hove, Joost van de Beek en Bjarne Sinneker wist gelukkig de aansluiting te maken. Maar direct daarna scoorde Ritola weer en kon het aanvalsvak van Aniek Odding, Gerwin Bosch, Nina de Romph en Alain ter Horst zich laten gelden. Dat deden ze vrij snel, maar weer wisten de Zuidlaarders het verschil naar twee te brengen. Pas bij 4-4 kon Dindoa voor het eerst op gelijke hoogte komen.
 
Toch was het steeds Ritola dat op voorsprong kwam. In deze fase van de wedstrijd  scoorden de heren van Ritola makkelijk en legde het team veel energie in de wedstrijd. Ze lieten zich niet van de wijs brengen doordat Dindoa elke keer op gelijke hoogte wist te komen, en bleven hun eigen spel spelen. Dindoa wilde het liefst natuurlijk met een gelijke stand de rust in gaan, maar bij 11-12 was het wederom een heer van Ritola die met een heel ver afstandsschot de ruststand op 11-13 zette.
 
Het publiek ging er nog eens goed voor zitten. De wedstrijd had alles in zich om hun een veelbelovende tweede helft te tonen. Maar het was Ritola dat net als aan het begin van de wedstrijd, goed begon en twee keer achter elkaar scoorde en voor het eerst het verschil op vier punten bracht. Gelukkig was daar Saskia Lieman die het gat weer wat wist te verkleinen, gevolgd door een mooi schot van Bjarne Sinneker: twee verschil. Nu moest Dindoa doorpakken, maar toch lukte dit niet want ook Ritola was vastbesloten de winst mee naar huis te nemen en liet Dindoa niet dichterbij komen.
 
Er moest wat gebeuren om het verschil niet groter te laten worden. Na een korte blessurebehandeling van Bjarne Sinneker door een ongelukkige botsing bracht coach Hugo van Woudenberg Jefta Reinbergen in voor Alain ter Horst. Hiermee wilde hij de reboundkracht in het vak vergroten en ervoor zorgen dat dit vak meer kon herhalen. De beide teams van de week, E1 en E2, schreeuwden de longen uit hun kleine lijfjes om hun idolen aan te moedigen. Langzamerhand kantelde de wedstrijd de kant van Dindoa op. Bij een stand van 18-18 was het Gerwin Bosch die met een mooi kansje achter de korf Dindoa voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zette. Vervolgens onderschepte hij een prachtige bal bij het uitverdedigen en stelde daarmee Aniek Odding in staat om de 20-18 voor haar rekening te nemen.
 
Vanaf dat moment was het Ritola dat in de achtervolging moest om het ontstane verschil teniet te doen. Maar Dindoa was niet van plan om de wedstrijd nu nog uit handen te geven. Toch konden de Ermeloërs het verschil niet groter maken. Jonathan van der Beek kwam er in om nog even voor wat extra verdedigingskracht te zorgen, en in de aanval zorgde Kim Groothuis ervoor dat met haar invalbeurt het verschil naar drie werd gebracht. Met nog een kleine drie minuten op de klok zou je denken dat het genoeg moest zijn, maar een benutte strafworp en een mooi afstandsschot bracht Ritola op 24-23. Met nog 28 seconden op de schotklok moest het een kwestie van de aanval uitspelen zijn, maar Dindoa liet Ritola eenvoudig de bal onderscheppen. Het leek erop alsof de bal naar het aanvalsvak van de tegenstander gebracht kon worden. Toch kreeg Dindoa de bal mee en zorgde Bjarne Sinneker ervoor, met nog anderhalve seconde op de klok, dat de eindstand van deze bloedstollende wedstrijd op 25-23 werd bepaald.
 
Mede door het verlies van AVO 1 en de overwinning van Heerenveen op Drachten/vanderWiel ligt de strijd in de bovenste regionen van de competitie weer volledig open en kan de selectie zich op gaan maken voor een hopelijk spannend tweede deel van de zaalcompetitie.
 
Doelpunten: Saskia Lieman 8, Bjarne Sinneker 4, Gerwin Bosch 4, Femke ten Hove 3, Aniek Odding 3, Alain ter Horst 1, Nina de Romph 1, Kim Groothuis 1.

Tekst Esther van der Velde