DVS'33 afhankelijk na thuisnederlaag tegen Harkemase Boys (wedstrijdverslag)

Aan de inzet aan Veluwse zijde lag het niet, maar na de thuisnederlaag van DVS’33 Ermelo tegen Harkemase Boys zijn de geelzwarten volledig afhankelijk van een reddingsboei, die dan toegeworpen moet worden door de nummer twee, Quick Boys. (Bekijk de video)

De tweede plaats op de ranglijst drijft na deze nederlaag met een achterstand op de Katwijkers ook steeds verder weg.

Eenzelfde gat is er met de leider van de derde periode, Jong FC Groningen, die nog wel onder druk gezet wordt door de runner up en ASWH. Met een periodetitel voor de huidige nummer twee resteert in ieder geval nog overname van de periode van de kampioen. Zelfs een vierde stek rendeert nog, als de Ermeloërs gepasseerd worden door hsv Hoek, dat de tweede periode bezit. De voorsprong op de nummer vijf, Jong FC Groningen, bedraagt zes punten. Afhankelijkheid volop dus met nog zes ronden in de reguliere competitie te spelen.

Harkemase Boys reisde af naar Ermelo met vijf geblesseerden en zette assistent-trainer Klaas Schotanus nog op de bank. De routinier maakte vorig seizoen nog wel deel uit van de hoofdmacht op “De Bosk”. Bij DVS laat de afwezigheid van Benjamin Roemeon zich ernstig gelden, maar hij was nog niet inzetbaar. Ook Basil Camara bleef buiten de ploeg. Daniël van Warven begon in de basis, waar een week eerder Julian de Ruiter nog speelde. Verder stuurde Bert van Hunenstijn dezelfde ploeg de wei in.

Friezen in matige eerste helft toch op voorsprong
Het werd een weinig verheffende eerste helft, hoewel de thuisclub geen gebrek aan inzet verweten kon worden. Een ploeg als Harkemase boys verslaat men anderzijds niet op inzet en fysiek. Het enige wapen is goed combinatievoetbal tussen de vijandelijke linies in in een hoog tempo. Beide ploegen begonnen voorzichtig en het tempo lag te laag om de Harekieten in de problemen te brengen. De eerste schietkans was wel voor DVS, nadat Daniël van Warven uit een goede diepe bal in de 2e minuut afgelegd had op Olivier Pilon. Zijn schot werd gepakt door doelman Erick Jansema, die verder in de eerste helft geen redding hoefde te verrichten.

De thuisclub had wel met een tegenslag te maken, toen Coen Vloedgraven zich na een klein kwartier moest laten vervangen vanwege een blessure. Lars Dekker nam zijn voor de defensie plaats over. Na een volley van Christiaan van Hussen in de 17e minuut moest het publiek wachten tot na een half uur voetbal voor de eerstvolgende doelpoging van DVS, terwijl de bezoekers nog helemaal niets gedaan hadden voor het Ermelose doel. De pass van Olivier Pilon op Christiaan van Hussen was uitstekend, maar het schot van de middenvelder ging net naast. Kort hierna bood balverlies na een mislukte kaats van Roald de Vries het eerste perspectief voor Harkemase Boys in de wedstrijd. Dennis Hollart kon niet voorkomen, dat Henny Bouius tot een schot kwam, maar kraakte dat voldoende, zodat Paul Eppink het leer makkelijk kon oprapen. Dat persoonlijke duels winnen loont, bleek bijna in de 37e minuut, toen Dennis van duinen voorkwam, dat DVS kon rustig uitverdedigen, waarna voor Jesse Renken de kans ontstond om uit te halen.

Een goed schot van de verdediger, dat door doelman Paul Eppink uit de uiterste hoek getikt werd. De hoekschop leverde verder niets op, maar toen Renken het persoonlijke duel van Soufyan Moro won, leidde dat wel de Friese voorsprong in. De hieropvolgende voorzet van Jari Slort werd door aanvoerder Henny Bouius met het hoofd succesvol in de linkerhoek geveegd, 0-1. Ruim een half uur hadden de Friezen aanvallend nog niets gedaan, maar ze gingen hierdoor wel met een voorsprong de rust in.

DVS na rust wat dreigender
De geelzwarten waren voor het tweede bedrijf in de achtervolging gedwongen en waren wat meer in het Harkemase strafschopgebied te vinden. Christiaan van Hussen was in de 50e minuut ook dicht bij de gelijkmaker, toen de inzet van Oktay Öztürk de middenvelder in een overvol zestienmetergebied bereikte. Het schot kwam er ook wel, maar belandde op de voet van de Friese sluitpost. Een inspeelbal van Soufyan Moro een minuut later kwam niet onder controle van Olivier Pilon. Zelf kwam Harkemase Boys niet verder dan een schot van Dennis van duinen in de 53e minuut uit een afvallende bal, maar de Harekieten hoefden het dan ook niet te bedenken op dat moment.

DVS moest wel wat anders bedenken, want Daniël van Warven en Pilon konden nooit op hun sterke punten bediend worden. Voor het laatste half uur kwam Berry Powel erin in Van Warven. Zijn eerste balcontact uit een voorzet van Roald de Vries werd in een keer op de voet genomen en het leer koerste naar de korte hoek, waar doelman Erick Jansema de gelijkmaker voorkwam. Halverwege de tweede helft kwam bij de bezoekers Kevin Mennega in het veld voor Johnny de Vries. Kort nadat Soufyan Moro het in de 72e minuut tevergeefs probeerde met een schot, moest ook Roald de Vries het veld vanwege een blessure verlaten. Zijn vervanger, Mark Bouwman moest in een meer opportunistische speelwijze voor bruikbare ballen gaan zorgen en ging daarom ook voorin spelen. Dat leek al direct succes te hebben, toen hij een pass van Oktay Öztürk met het hoofd verlengde en Berry Powel het leer in het doel werkte. Dat deed hij wel in buitenspelpositie.

Een gelijkmaker had er wellicht voor gezorgd, dat het thuispubliek achter de ploeg ging staan. Nu bleef die ondersteuning achterwege. De invaller bood met zijn assist in de 80e minuut nog wel een goede schietkans aan Oktay Öztürk, maar dat werd door Erick Jansema uit de uiterste hoek gedoken. Vanaf de uittrap ontstond de eerste echte kans voor Harkemase Boys in de tweede helft. Daaruit zette Dennis van Duinen een een-tweetje op met Jari Slort, waarna hij de bal wat gelukkig meekreeg en vervolgens met een leeg doel voor hem naast schoot. Het zou de laatste kans voor de bezoekers in de reguliere speeltijd betekenen. Anderzijds kwam DVS ook niet verder meer dan schoten van Soufyan Moro en Christiaan van Hussen, maar echte kansen ontstonden er niet meer, ondanks dat de druk op het Harkemase doel groot was in de slotfase. Klaas Schotanus kwam in de voorlaatste minuut nog in het veld voor Jari Slot om de nipte voorsprong te verdedigen. In de 3e minuut van de extra tijd dwong Pier Veldman links op de rand van de ‘zestien’ met zijn individuele actie nog wel een vrije trap af. Invaller Kevin Mennega zette zich daarachter en zag de bal via de handen van Paul Eppink nog in de linkerbovenhoek verdwijnen, 0-2. Voor de vierde achtereenvolgende keer heeft DVS dus thuis niet meer van de Harekieten kunnen winnen.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Dennis Hollart, Roald de Vries (’73 Mark Bouwman), Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven (15’ Lars Dekker), Christiaan van Hussen, Soufyan Moro, Daniël van Warven (60’ Berry Powel), Olivier Pilon.
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Jens Jurn Streutker, Berwout Beimers, Willem Huizing, Henny Bouius, Nourredine Boutzamar, Dennis van Duinen, Johnny de Vries (68’ Kevin Mennega), Jari Slort (89’ Klaas Schotanus), Pier Veltman.

Scheidsrechter: Dhr. J.M.M. de Vries uit Bunde

Scoreverloop: 39’ Henny Bouius 0-1, 90+3’ Kevin Mennega 0-2.