DVS'33 Ermelo begint Harry Hamstra Cup met nederlaag tegen Sparta Nijkerk

DVS’33 Ermelo is het toernooi om de Harry Hamstra Cup aan de Ermelose Sportlaan begonnen met een nederlaag tegen organisator Sparta Nijkerk.

De competitiegenoot was in de wedstrijd veel efficiënter en hield de marge van twee doelpunten in de tweede helft overeind.

Beide trainers hielden bij de aftrap nog wat troeven in de hand; Richard Plug zelfs meer dan zijn collega Eric speelziek van de promovendus uit Nijkerk. Oud-DVS’ers Mohammed Al Haydar en Maurice de Ruiter stonden wel in de basis. Ook nu startte DVS met vijf man achterin, hoewel de namen wat verschilden met vorige wedstrijden of op andere posities stonden. Het experimenteren had bij Richard Plug dus nog duidelijk de voorkeur boven het prestige, dat in streekontmoetingen nu eenmaal toch geldt.

Na de nederlaag sluiten de Ermeloërs de rij. Voor Sparta Nijkerk is het toernooi een uitgelezen mogelijkheid om de krachten te meten met twee competitiegenoten, want zaterdag wacht de organisator DOVO. De Geelzwarten sluiten het toernooi af tegen Tweededivisionist IJsselmeervogels.

Aantrekkelijke spits
IJsselmeervogels en DOVO beten het spits af in het toernooi aan de rode kant van “De Westmaat”, dat vernoemd is naar het overleden boegbeeld van Sparta Nijkerk (zowel als speler en als bestuurslid) Harry Hamstra sr. Dat deden zij in een uitermate aantrekkelijke met een boeiend scoreverloop. DOVO voetbalde lekker mee met de mede-runner up van de Tweede divisie in het afgelopen seizoen en nam na een heel snelle achterstand tot tweemaal toe een voorsprong; 1-2 en 3-4, maar verloor uiteindelijk wel met 5-4 van de “Vogels”. Dat leverde de “Rooien” met de drie wedstrijdpunten, de vijf doelpunten en de vier benutte strafschoppen 12 punten op. De Veenendalers, die wel vijf keer vanaf elf meter raak schotten, volgden met 9 punten. Voor DVS en Sparta Nijkerk zou het toch moeilijk worden om bij die 12 punten in de buurt te komen.

Effectief Sparta snel op voorsprong
Met eenzelfde spelconcept maar een wat andere invulling liep het bij DVS nog niet echt soepel, maar nog voordat er gesproken kon worden over een veldoverwicht, namen de bezoekers een voorsprong. In de 5e minuut verraste Bryan Burgerhout doelman Thodorie Velanas vanaf rechts in de korte hoek. Twee minuten later sneed Sparta door het hart van de Ermelose verdediging en stond Velanas oog in oog met Justin van Groen, maar nu bleef de goalie overeind. Rond een kwartier voetbal kregen de Ermeloërs drie goede schietmogelijkheden, maar even zo vaak stond het vizier te hoog. En juist de derde Nijkerks aanval leverde opnieuw een doelpunt op.

Eigenlijk was het gevaar al geweken, maar Jesse Buitenhuis schatte de situatie niet alleen knap in, nadat doelman Thodorie Velanas zijn heiligdom had verlaten, maar schoot het leer van nabij de linker zijlijn knap binnen. Maurice de Ruiter, die vrij onzichtbaar was, kwam in de 28e minuut nog wel alleen voor de Ermelose sluitpost, maar kon Velanas niet passeren. Uit de tegenaanval beproefde Julian de Ruiter doelman Manuel Hoogewoning tevergeefs met een hard schot. Na ruim een half uur kwam Benjamin Roemeon centimeters tekort om een indraaiende voorzet van Daniël van Warven af te ronden. De rust ging in met de voordelige marge van twee voor de oranjehemden.

Sparta houdt voorsprong na rust vast.
Eric Speelziek paste één wissel toe (Justin van Groen-Janic Makizodila). Richard Plug wachtte nog tien minuten, voordat hij vijf nieuwe krachten inbracht. Voor die wissels eindigde een rush van Benjamin Roemeon nog verrassend op de doellijn. Na die wissels werd de druk op de Nijkerkse verdediging wel groter, maar doelpunten bleven vooralsnog uit. Ook Sparta wisselde drie spelers, waaronder oud-DVS’ers Frank Heus en Berry Powel nog in het veld kwamen.

De eerste aanvallende actie van de Nijkerkers kwam van Frank Heus met een volley, die een makkelijke prooi werd voor Velanas. DVS was er in de 71e minuut dichtbij, toen Enrico Patrick de lat trof. Drie minuten later kregen Joshua Patrick en Olivier Pilon in de rebound het speeltuig niet langs de Nijkerkse keeper. Ondanks het Ermelose overwicht van dat moment nam Sparta in de 80e minuut verder afstand met de mooiste treffer van de wedstrijd. Een voorzet vanaf links door Gilbrano Plet werd door Maurice de Ruiter afgelegd op Adriaan Kruisheer. Die nam het leer in één keer op de slof en volleerde fraai de 0-3 binnen.

Het enige Ermelose doelpunt betrof dan ook vooral de eer. Wel werd weer duidelijk dat Joshua Patrick en Olivier Pilon niet elkaars vliegen afvangen. Vorig seizoen met respectievelijk 37 en 31 doelpunten nog concurrenten op de topscorerslijst van de Derde divisie, maar nu zoeken zij elkaar nadrukkelijk. In de slotfase was de assist van de voormalige DOVO-speler met een slim passje, die door Olivier Pilon in het dak van het doel gejaagd werd. Verder dan de 1-3 in de 87e minuut kwam het niet meer.

Na het laatste fluitsignaal mochten beide teams nog vijf strafschoppen nemen; elke benutte penalty was goed voor een extra punt. Helaas was Joshua Patrick de enige, die miste. Met 10 punten wurmde Sparta Nijkerk zich dus tussen leider IJsselmeervogels en DOVO in. DVS sluit de rij met 5 punten.

Het experiment van Plug wordt zaterdag 10 augustus vervolgd op “De Ebbenhorst” in Nijkerk. Om 15:00 uur trappen Sparta en DOVO af en 17:30 uur vormt de wedstrijd tussen IJsselmeervogels en DVS het sluitstuk van het toernooi.

Basisopstelling DVS’33 Ermelo: Thodorie Velanas, Jeremy Jonker, Jorran van Santen, Mark Bouwman, Coen vloedgraven, Frank van der Burg, Daniël van Warven, Soufyan Moro, Oktay Öztürk, Julian de Ruiter, Benjamin Roemeon. Invallers: Basil Camara, Christiaan van Hussen, Olivier Pilon, Enrico Patrick, Joshua Patrick,
Basisopstelling Sparta Nijkerk: Manuel Hoogewoning, Rob Diderik, Mohammed Al Haydar, Justin van Groen, Leroy Oehlers, Adriaan Kruisheer, Jesse Buitenhuis, Mark Groenewoudt, Gilbrano Plet, Maurice de ruiter, Bryan Burgrhout. Invallers: Janic Makizodila, Leon Broekhof, Frank Heus, Berry Powel.

Scheidsrechter: dhr. G. Keijl uit Heerde

Scoreverloop: 7’ Justin van Groen, 17’ Jesse Buitenhuis 0-2, 80’ Adriaan Kruisheer 0-3, 87’ Olivier Pilon 1-3.