DVS'33 Ermelo begint toernooi Harry Hamstra Cup tegen TEC

Na drie sparringpartijen begint voor DVS’33 Ermelo op zaterdag 29 juli het veredeld oefenen met een thuiswedstrijd tegen TEC Tiel. Dit duel wordt gespeeld in het kader van de Harry Hamstra Cup.

Dit prestigieuze toernooi, waarmee donaties gehaald worden voor het Meander Medisch Centrum, Oncologie, is vernoemd naar het clubicoon van het organiserende Sparta Nijkerk

Hij overleed zelf aan de gevolgen van deze gevreesde ziekte. Iedere toeschouwer dient een toegangsbewijs aan te schaffen, maar dat geldt dan wel als passe-partout voor alle toernooiwedstrijden.

De deelnemende verenigingen zijn naast de geelzwarten en de Tielse degradant uit de Tweede Divisie organisator Sparta Nijkerk, IJsselmeervogels, sv Spakenburg en DOVO. De laatste twee spelen bij DVS’33 Ermelo om 13:00 uur hun eerste wedstrijd. De Ermeloërs trappen daarna om 15:30 uur af tegen TEC. De avond hiervoor bijten IJsselmeervogels en Sparta Nijkerk het spits af aan de rode kant van “De Westmaat”.

Goede start voorbereiding
TEC heeft nog maar een oefenwedstrijd in de benen en wel tegen de runner-up uit de Tweede Divisie, Rijnsburgse Boys. Tijdens het bezoek aan de “Uien” namen de Tielenaren vanaf elf meter een 0-1 voorsprong en hielden die tot de 58e minuut vast. De gelijkmaker leidde niet tot een onbeslist of een nederlaag, want uit een scrimmage wonnen de oranjehemden uiteindelijk met 1-2; een goed resultaat, aangezien de Rijnsburgers al wat meer meters gemaakt hadden.

Met een 1-2 overwinning op Tweededivisionist Kozakken Boys (na de 1-3 nederlaag tegen Jong Sparta Rotterdam) is DVS ook bezig een goede oefencampagne. Ook competitiegenoot vv Eemdijk moest haar meerdere erkennen in de Ermeloërs. De geelzwarten hadden voor rust al op voorsprong kunnen komen, als de leidsman van dienst de overtreding op spits Sam Crowther waargenomen en gewaardeerd had. Nu leverde een bliksemstart in de tweede helft DVS via een attente Benjamin Roemeon de 0-1 op. Stagiair Sam Ooninxc rondde vervolgens fraai een goede aanval af, wat eindelijk de 0-2 betekende.

Hij wordt nog niet altijd even goed bediend, maar hier was Sam Crowther dicht bij zijn eerste treffer voor DVS. Met handen en voeten belemmerde de verdediger van Eemdijk hem de riante scoringspositie en had de bal eigenlijk op de stip gemoeten.

DVS 33 Ermelo
Foto: Theo Aalten.

Kampioensaspiraties na teleurstellend seizoen

TEC had gehoopt na wat mindere seizoenen in ’22-’23 in het linker rijtje te kunnen eindigen, maar het liep anders. Na een slechte seizoenstart leken de Lok-bewoners toch weer degradatievoetbal te moeten spelen. Het hielp natuurlijk ook niet, dat Marciano Mengerink met een knieblessure afhaakte. Met de komst van Eric Meijers naast Hans van de Haar moest het tij gekeerd worden en dat leek mogelijk. Met een gewijzigde tactiek van 4-3-3 naar 4-2-2 werden directe concurrenten in de strijd tegen degradatie, IJsselmeervogels en Excelsior Maassluis, bleek de 2-1 nederlaag in de slotwedstrijd tegen svv Scheveningen fataal. Op basis van doelsaldo ging TEC de herkansing in, maar dan zonder een aantal spelers, dat al een vakantie geboekt had. SteDoCo rekende vervolgens af met de status van Tweededivisionist in de Betuwse stad door tweemaal te winnen (4-1 en 0-2).

Voor komend seizoen is het kampioenschap het doel voor de Tielenaren, die de tegenstand in de zuidelijke Derde Divisie misschien iets lager inschatten dan de noordelijke.

Die aspiraties moeten dan wel vorm krijgen na veel mutaties in de zeer brede selectie. Liefst 23 spelers verlieten “De Lok”, waaronder oud-DVS’er Basil Camara (IJsselmeervogels), topscorer Bo van Essen (sv Spakenburg) en Marciano Mengerink (AFC).

Natuurlijk komen daarvoor weer spelers terug. Van buiten kwamen Jeffrey Ket (Quick Boys), Adil Lechkar (FC Aalsmeer), Justin Jonathans (Go Ahead Eagles O21), Raies Roshanali (vv Noordwijk), Walid Hassoun (MVV O21), de clubloze Abdelghani El Bachir, Arsenio Valpoort (Hebar Pazardzhik, Bulg.) en Anderson Lopez van GVVV.

Rijke voetbalhistorie

Tiel kende voor 1900 al drie voetbalclubs, waarvan overigens alleen Victoria na de eeuwwisseling nog bestond. Vanwege schulden aan de voetbalbond werd deze club in 1906 geroyeerd en ging daarna een combinatie aan met het plaatselijke Ajax en bestond daarna nog twee jaar.

Onder de naam Tiel bestond al eerder een club van die naam, maar het was het Tiel (voor 1920 Hercules), dat in 1924 opging in TEC. De andere fusiepartner van de Tielsche Eendracht Combinatie was Amical, dat na de doorstart in 1921 in 1924 opging in de op een na oudste nog bestaande voetbalclub in Tiel. De oudste is Theole van 1912. Er zouden in de 20-er jaren van de vorige eeuw nog veel meer namen van voetbalclubs opduiken. Opvallend daarbij was wel, dat nagenoeg alle verenigingen in een neutrale voetbalbond uitkwamen. Er hebben wel katholieke clubs bestaan, maar die verdwenen ook weer. Naast de twee oudste clubs telt de stad nog slechts een andere voetbalvereniging en de naam RKTVC van 1951 heeft roomse wortels. Die laatste heeft altijd op bescheiden niveau gespeeld, terwijl de oudste twee dikwijls in elkaars vaarwater zaten.

De laatste onderlinge lokale derby’s speelden zich af in ’11-’13 van deze eeuw, waarna TEC de oudste club uit de stad definitief voorbij streefde. Op “De Lok” was met een hele grote sponsor veel mogelijk. Na het afscheid van de stadgenoot stoomde TEC via de nacompetitie in ’14 door naar de 1e klasse. Daar werden de oranjehemden meteen kampioen, waardoor zij meteen mee konden strijden voor een plaats in de nieuwe Tweede Divisie. In ’16 volgde de vierde promotie op rij, maar svv Scheveningen duwde de club na twee jaargangen weer terug naar de Derde Divisie. De absentie in de Tweede Divisie duurde slechts een jaar, maar na de twee coronaseizoenen kon TEC niet overtuigen in de Tweede Divisie. Met de veertiende plaats in ’21-’22 kon nacompetitie nog wel voorkomen worden, maar in het afgelopen seizoen niet. Zoals al gemeld konden de Tielenaars in de play-offs niet op volle oorlogssterkte aantreden. Het streven is om via een kampioenschap zo snel mogelijk terug te keren naar de Tweede Divisie.

Programma Harry Hamstra Cup

Op vrijdagavond om 20:00 uur ontvangt IJsselmeervogels het organiserende Sparta Nijkerk. Datzelfde affiche is voor beide clubs ook de competitie-ouverture.

Op zaterdag 29 juli is Ermelo het decor voor twee wedstrijden. Om 13:00ur spelen Spakenburg en DOVO tegen elkaar en om 15:30 uur is DVS’33 Ermelo dus gastheer voor TEC.

Het toernooi wordt op dinsdag 1 augustus vervolgd op drie verschillende locaties. Spakenburg ontvangt dan DVS, op “Panhuis” geniet DOVO dan het thuisvoordeel tegen IJsselmeervogels en reist Sparta Nijkerk af naar Tiel voor de ontmoeting met TEC. Alle drie de wedstrijden beginnen om 20:00 uur.

De slotdag van het toernooi is op “De Ebbenhorst” in Nijkerk.  DOVO en DVS trappen die finaledag af om 12:30 uur. TEC en IJsselmeervogels beginnen om 15:00 uur en de laatste wedstrijd tussen gastheer Sparta Nijkerk en sv Spakenburg start om 17:30 uur.

Zoals gesteld betaalt iedereen entree. Een kaartje kost 7,50 euro, maar dat kaartje geeft dan wel toegang tot alle wedstrijden. Bovendien is daar een verloting aan verbonden

Harry Hamstra en de Vrienden van Meander

Harry Hamstra was een goede verdediger van Sparta Nijkerk, voetbalde ook nog voor Spakenburg, trainde nog enkele clubs, voordat zich aan de TC van de oranjehemden verbond. Daarnaast was hij een zeer gewaardeerd columnist met een even scherpe als fluwelen pen. In 2017 overleed hij ten gevolge aan kanker. Het gerenommeerde toernooi van Sparta Nijkerk, voorheen het Salentijn Toernooi, kreeg ook zijn naam. Zijn zoon, Harry Hamstra jr. c.s. zette zich daarna in voor goede doelen gelieerd aan de gevreesde ziekte. De inkomsten uit recettes en ander sponsoring zijn bedoeld voor ondersteunede activiteiten via de Vrienden van Meander.

Bron DVS'33