DVS'33 Ermelo beloont zich eindelijk in Almere met zege (wedstrijdverslag)

Al wekenlang proberen spelers en staf van DVS’33 Ermelo het tij te keren en werd daarvoor zaterdag 7 maart op bezoek bij Jong Almere City FC beloond. (Bekijk de foto's gemaakt door Theo Aalten)

De benutte strafschop zorgde op de valreep voor een 0-1 ruststand, die daarna met veel inzet overeind gehouden werd. Inzet was overigens niet de enige component, die tot succes leidde, maar ook het vertoonde veldspel.

De geelzwarten hadden natuurlijk alle belang bij een overwinning om in ieder geval in punten naast Harkemase Boys te komen en mogelijk een week later de derde plaats weer van de Friezen over te nemen. Voor de Almeerse beloften was het eveneens een cruciaal belang. Een vierde plaats in de eindrangschikking biedt door een kronkel van de KNVB immers promotie naar de Tweede Divisie en daarmee behoud van het beloftenteam. De achterstand op die nummer vier, DVS, bedroeg acht punten. De nederlaag houdt wellicht het einde van Jong Almere City FC in, dat dan komend seizoen met een Onder 21 in een beloftencompetitie moet spelen.

Om de kans op promotie levend te houden had trainer Florian Wolf die ‘lage rugnummers’, die toebehoren aan A-selectiespelers, ter beschikking; linksback Joedrick Pupe, de behendige Ilias Alhaft en de even vaardige als fysiek sterke Ruggero Mannes. Simon Ouaali gaf wederom de voorkeur boven Christiaan van Hussen boven Coen Vloedgraven. Roald de Vries was weer terug op zijn vertrouwde linksbackplaats, waardoor Frank van der Burg naar de bank verwezen werd. Daar was ook Soufian Moro naartoe verwezen, omdat Olivier Pilon zijn basisplaats voorin weer terugkreeg. In een 4-4-2-opstelling speelde Benjamin Roemeon net onder de twee spitsen.

Ermelo’s overwicht voor rust
De geelzwarten staken in alle linies heel veel energie in de wedstrijd en wonnen veel persoonlijke duels. En dat terwijl de thuisclub toch ook enkele spelers met veel kracht tussen de lijnen bracht. Rogier van Benschop vestigde daarbij nogal eens de negatieve aandacht op zich, maar de goed leidende scheidsrechter Schul koos er gelukkig voor om de kaarten op zak te houden en had de wedstrijd goed onder controle. DVS trok al in de 1e minuut van leer met een lange bal van Oktay Öztürk, die daarmee Joshua Patrick lanceerde. Zijn harde volley ging echter net naast. Nog binnen vijf minuten kreeg een aandringend DVS twee hoekschoppen te nemen, waar Jeremy Jonker zijn hoofd tegenaan zette. De eerste ging voorlangs en de tweede was te zacht en dus makkelijk houdbaar. Hoewel de Ermeloërs duidelijk sterker waren, was de beste kans in de 14e minuut toch voor de gastheren, toen de instormende Rogier Benschop het leer van de voet van Enrico Patrick plukte. De rechtsback had wellicht hierbij beter gecoacht kunnen worden. De Almeerse aanvaller kwam tot een verwoestend schot, dat via de paal weer het veld in caramboleerde.

DVS antwoordde twee minuten later met een voorzet vanaf links van Lars Dekker op Oktay Öztürk, die vol uithaalde, maar zijn inzet wel te hoog naast het doel zag gaan. In de 22e minuut was het Christiaan van Hussen, die hem na zijn balverovering opnieuw in staat stelde om aan te leggen voor een schot. Dat ging voorlangs. Daarna was het tot het slot van de eerste helft wel gedaan met de Ermelose dadendrang en kwam de thuisclub wat beter in de wedstrijd. Na ruim een half uur voetbal leverde DVS twee keer te makkelijk een bal in; bij de eerste van Jeremy Jonker voorkwam buitenspel nog een kans voor Jong Almere City FC en daarna bleef het balverlies van Christiaan van Hussen zonder gevolgen; de voorzet van Rogier Benschop vanaf links was te ver en de hernieuwde poging vanaf rechts van Ilias Alhaft werd door Oktay Öztürk verwerkt. Het waren de spaarzame momenten, dat er even geen scherpte was bij DVS achterin. In de 35e minuut heerste Jeremy Jonker weer bij een indraaiende vrije trap voor de Almeerders. Daarmee was het ook gedaan met de aanvallen van de gastheren.

DVS rook zelf nog wel aan een voorsprong voor de rust, toen een afvallende bal uit een Ermelose hoekschop voor de voeten van Oktay Öztürk kwam. Die aarzelde niet en schoot goed in, maar doelman Stijn Keller tikte de bal uit de rechterbovenhoek. Toch kwam die Ermelose voorsprong er toch nog in het eerste bedrijf. Daaraan lag een toonbeeld van inzet bij de geelzwarten aan ten grondslag. Benjamin Roemeon veroverde me een perfecte sliding het leer van Guillermo Gauna en passte direct langs de rechter zijlijn op Olivier Pilon. Zijn veelbelovende voorzet kwam niet aan door een handsbal van Guilano With net binnen de beruchte lijnen. Met de oude regelgeving zou de bal misschien niet op de stip zijn gegaan, maar was de leidsman uit Leidschendam onverbiddelijk. Met Oktay Öztürk heeft DVS dan een zekerheid in huis. De middenvelder toonde dat ook aan met zijn harde, onhoudbare inzet rechts van de doelman, 0-1. Dat deed de thee ongetwijfeld beter smaken.

DVS houdt stand na rust
Roald de Vries, die halverwege de eerste helft al een blessurebehandeling nodig had, bleef in de kleedkamer achter. Zijn plaats werd ingevuld door Frank van der Burg. De polderbewoners wilden op jacht naar de gelijkmaker en DVS ging op zoek naar de 0-2. Geen van twee clubs zou in die opzet slagen, maar het zorgde wel voor een spannende tweede helft. Daarin was de eerste de beste kans in de 54e minuut wel weer voor de geelzwarten, toen Oktay Öztürk met zijn pass Joshua Patrick op de rechterflank vond. Aan diens voorzet lag het niet, maar Olivier Pilon stond net te veel naast het doel om uit een draai het net te vinden. Twee minuten later bood Enrico Patrick na een succesvolle interceptie aan Benjamin Roemeon een goede schietkans. Die inzet ging naast. Trainer Florian Wolf vond het na een kwartier in de tweede helft tijd voor zijn eerste wissel, waarbij Ilias Alhaft plaats maakte voor Kyvon Leidsman, die een week eerder bij DOVO nog voor de winnende treffer had gezorgd.

De beste kans in de tweede helft was ook in het tweede bedrijf weer voor de Ermeloërs, toen een breedtepass van Henk van Schaik over de voet van Ryan Flamingo rolde en Joshua Patrick vrij voor doelman Stijn Keller kwam. Een niet te missen kans, oordeelde iedereen in en buiten het veld, maar de Almeerse sluitpost had zijn doel dusdanig verkleind, zodat het heel moeilijk was om de bal in de hoek te prikken. Nu ging de inzet naast. Aan de andere kant zag Jelle Goselink zijn volley na een poging van Frank van der Burg om weg te werken aan het doel voorbij gaan. Halverwege de tweede helft kwam bij de Almeerders Jearl Margaritha in het veld voor Guillermo Gauna. De eerstvolgende mogelijkheid was ook nu voor de bezoekers. De instormende Frank van der Burg gooide ziel en zaligheid in een corner van Enrico Patrick, maar zijn kopbal met de kracht van een schot ging naast. Na ruim een half uur hoopte Joshua Patrick de 0-2 te kunnen maken, maar een alerte Ryan Flamingo plukte de bal tijdig van zijn voet. Aan beide zijden werd er nu gewisseld; Olivier Pilon was licht geblesseerd en maakte plaats voor Coen Vloedgraven, die in de punt naar voren ging spelen met Benjamin Roemeon weer voorin. Jelle Goselink ging er bij de polderbewoners uit voor Kenneth Aninkora, die in het begin van het seizoen zo veel scoorde en ook in Ermelo heel dreigend was. Met veel opportunisme ging Jong Almere City FC op jacht naar de 1-1.

Twee minuten in het veld goochelde de invaller zich binnen de ‘zestien’ naar een doelpoging, maar bij het laatste balcontact verloor hij de controle en ging het leer naast. De laatste goede aanval van DVS tien minuten voortijd smoorde in buitenspel, waarna de Ermeloërs vooral moesten tegenhouden. De centrale verdedigers, Jeremy Jonker en Mark Bouwman hadden al de hele wedstrijd veel weggewerkt en als dat niet met mooi uitgespeeld voetbal kon, dan maar minder mooi. Het haalde bij de gastheren ook het geloof eruit, maar in de slotfase zetten de Almeerders toch nog aan. Toch hoefde doelman Daan Huiskamp maar één grote redding te verrichten, toen Noah Quintin Abid vanaf het rechter middenveld de vrijstaande Kenneth Aninkora vond. Zijn kopbal koerste naar de verre hoek, maar de Ermelose goalie tikte de bal knap uit die bovenhoek. De beloften probeerden het nog wel en een voorzet van de sterke Ruggero Mannes ging via Mark Bouwman naast. Het afstandsschot van Abid in de voorlaatste minuut werd al veel makkelijker gekeerd. In de extra tijd probeerde Kyvon Leidsman met het hoofd een pass van Aninkora voldoende van richting te veranderen, maar ook daardoor liet Daan Huiskamp zich niet verrassen. De ruststand werd dus ook de eindstand en dat was eindelijk een loon naar werken voor de geelzwarten.

“Alleen de winst telde, maar we hebben ook goed gespeeld”
“Alleen de winst telde vandaag, maar ik vond ook, dat we goed gegroepeerd, goed georganiseerd gespeeld hebben. Eigenlijk hadden we hier ook met drie doelpunten verschil weg moeten gaan”, was het enige negatieve puntje, dat trainer Simon Ouaali achteraf benoemde. “Ik wilde voorin met meer snelheid spelen, dus daarom stond Ollie er ook weer in. Achterin heb ik Roald de Vries weer ingebracht voor Frank, omdat ik voor de opbouw en om onder de druk uit te kunnen voetballen twee linkspoten erin wilde hebben. Roald heeft het prima gedaan, maar Frank na de rust ook. Olivier had een blessure, waarvoor ik Coen erin bracht. Met hem erin wilde ik de afstand tussen het middenveld het de twee voorsten klein houden.

De spelers hebben veel strijd geleverd en dat is onmisbaar. Ik zit dicht bij het vuur en ik weet, wat ze er allemaal aangedaan hebben om weer zover te komen; op de training en in de laatste wedstrijden. Tegen Sparta waren we qua veldspel ook niet slecht, maar het moet ook een keer meezitten. De goede kansen hadden we niet benut, maar dan krijg je die strafschop vlak voor rust mee. Met man en macht hebben zij zich voor ieder schot gegooid om te winnen. Ik vond het in deze wedstrijd nog belangrijker, dat achterin de nul werd vastgehouden; belangrijker dan dat die 0-2 nog gemaakt zou worden. Je hoeft niet alles voetballend op te lossen. Op het laatst gaat Almere nog heel opportunistisch spelen met veel kwaliteiten in de ploeg, met veel lopende mensen. Aan de zijkanten hadden ze toen constant iemand vrij en hadden wij het lastig. De jongens hebben zich beloond voor de inzet, die ze de afgelopen weken al hebben laten zien. Het enige medicijn was ook om weer eens drie punten te pakken. Voor mij maar ook voor de jongens was dat een grote opluchting. Ik hoop, dat dit de ommekeer is. Volgende wedstrijd tegen een sterk Harkemase Boys moeten we weer voorin meedogenlozer zijn, zodat we het ons in de slotfase niet zo lastig maken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Jeremy Jonker, Mark Bouwman, Roald de Vries (46’ Frank van der Burg), Oktay Öztürk, Christiaan van Hussen, Lars Dekker, Benjamin Roemeon, Olivier Pilon (77’ Coen Vloedgraven), Joshua Patrick (90+1’Soufian Moro).
Opstelling Jong Almere City FC: Stijn Keller, Ruggero Mannes, Ryan Flamingo, Henk van Schaik, Joedrick Pupe, Noah Quintin Abid, Guilano With, Guillermo Gauna (69’ Jearl Margaritha), Ilias Alhaft (61’ Kyvon Leidsman), Jelle Goselink (78’ Kenneth Aninkora), Rogier Benschop.
 
Scheidsrechter: Dhr. R.G.C.M Schul uit Leidschendam
 
Scoreverloop: 45+3’ Oktay Öztürk (pen.) 0-1