DVS'33 Ermelo bereikt veilige plaats na ruime zege op Eemdijk (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft de positie van beste herkanser over gedaan aan Staphorst na een 5-0 overwinning op Eemdijk.

Aangezien alle concurrenten direct boven en onder de geelzwarten verloren, behalve DEM, steeg de equipe van de jarige hoofdtrainer John Kamphuis met 31 uit 26 van de vijftiende naar de veertiende plaats en die plek houdt handhaving in

Die positie is natuurlijk nog heel broos, want die is slechts gebaseerd op een beter doelsaldo (36-34 tegen 43-55). In de derde periode zijn de Ermeloërs ongeslagen met 7 uit 3 en een doelsaldo van 9-0. In die laatste periode zijn nog drie clubs ongeslagen.

DVS speelde een uitstekende wedstrijd in dezelfde basis als een week eerder tegen HSC’21 en gaf de derde club uit het voetbalbolwerk uit Bunschoten-Spakenburg geen enkele mogelijkheid. Na een 1-0 ruststand voerden de geelzwarten de stand met goed uitgespeelde aanvallen systematisch op. Onder de aanwezige toeschouwers bevond zich de voortijdig vertrokken oefenmeester Patrick Loenen, die zei een leuke wedstrijd gezien te hebben.

Eemdijk verdient loon van de angst
De “Groenen” waren met een zeer behoudend concept naar Ermelo afgereisd en lieten zich ver terugzakken, gokkend op de omschakeling. Een gretig DVS zette echter constant goed druk en gunde de bezoekers nauwelijks balbezit. Er werd nog niet geprofiteerd van een foutieve terugspeelbal na tien seconden, maar de hoek was nog te moeilijk voor Sam Crowther om in te schieten en de rebound van Adriaan Kruisheer werd geblokt. De immense druk bleef en de gasten konden zich daar niet onderuit voetballen. Het doelpunt voor de thuisclub moest wel vallen. Dat lukte nog niet in de 7e minuut na een goede voorzet van Benjamin Roemeon vanaf links; Sam Crowther schampte de bal met het hoofd, waardoor die niet de juiste richting meekreeg. In de 15e minuut sneed DVS over de as met een driebubbel een-tweetje door de “Diekse”, waar Maarten van Dijk, die die combinatie ook opzette, in riante scoringspositie. Peter van de Groep beperkte de schade met een sliding tot een hoekschop.

Die legde Stef Nijland panklaar neer op de rand van de ‘zestien’ en schoot Adriaan Kruisheer geplaatst 1-0 binnen. Dat was het loon van de angst voor de bezoekers. Het dwong de “Diekers” om er wat meer uit te komen en een comfortabele ruststand had er zeker ingezeten. In de 18e minuut ging het schot van Nicky van Hilten via via naast en in de 24e minuut ging de bal uit een voorzet van Stef Nijland via de hoofden van Sem de Wit, vervolgens van Nicky van Hilten en daarna van Benjamin Roemeon via de hand van doelman Jauke Beekhuis naast. Pas in de 28e minuut kreeg Dean Bredewolt voor het eerst wat te doen, toen een bal vanaf de zijlijn door Freek van Belzen werd ingebracht. De Ermelose sluitpost torende boven iedereen uit en plukte de bal moeiteloos uit de lucht. In de 32e minuut kon Benjamin Roemeon uit de draai net niet tot een verwoestend schot komen en twee minuten later zorgde Eemdijk pas voor de eerste drieging voor het doel van de thuisclub.

Maarten van dijk verspeelde de bal, die via Rick Blokhuis bij Yannick bouw kwam. Liggend probeerde de toekomstige DVS’er die langs Dean Bredewolt te krijgen, maar de Ermelose sluitpost redde met het been. In de omschakeling kwamen de geelzwarten direct weer dicht bij een treffer. Na de voorzet van Adriaan Kruisheer en het overstapje van Stef Nijland nam Benjamin Roemeon de bal niet goed aan, waarna er geen ruimte meer was voor een beslissend schot. Weer twee minuten later zette Marciano van Leijenhorst met een uitstekende pass Sam Crowther vrij voor het doel, maar die kwam centimeters te kort. De comfortabele voorsprong viel nog niet ondanks. De rust ging dus in met 1-0.

DVS dendert door na rust
Eemdijk wisselde in de pauze; oud-DVS’er Dennis Hollart (inmiddels 40 jaar oud) mocht rusten voor Jordie Huijgens. Die was een week eerder nog verantwoordelijk voor de enige treffer tegen kampioenskandidaat Harkemase Boys. De “Diekers” probeerden na rust wel wat hoger druk te zetten, maar de geelzwarten bleven ook nu de bovenliggende partij. Toch kwam Freek van Belzen vijf minuten na de hervatting tot een gedrukt schot, waar doelman Dean Bredewolt toch wat moeite had om dat onder controle te krijgen. In de 51e minuut zette Stef Nijland  met een afgemeten passje Nicky van Hilten alleen voor doelman Beekhuis, maar de moderne wingback kreeg het leer niet langs de sluitpost. Nadat Adriaan Kruisheer uit een voorzet van Benjamin Roemeon in de 53e minuut de paal nog had geraakt kopte Sam Crowther nog in dezelfde minuut na een uitstekende aanval gericht de 2-0 binnen.

Daaraan ging het goede uitverdedigen van de Ermelose defensie aan vooraf en Stef Nijland met een juiste timing Hilal Ben Moussa op links aanspeelde. Die had alle zodoende alle tijd om de bal precies op het hoofd van de spits te leggen. Zes minuten later was de score verdubbeld. Het directe combinatievoetbal in hoog tempo met een keer raken in het drukke, vijandelijke strafschopgebied met Maarten van Dijk en Nicky van Hilten werd door Benjamin Roemeon afgerond, 3-0, en ook de volgende na gelanceerd te zijn door Adriaan Kruisheer kwam van zijn voet.

Hij slalomde door de verdediging en schoof tegendraads de 4-0 binnen. Tussen die twee doelpunten door stiftte Stef Nijland op aangeven van Nicky van Hilten nog op de lat. De tegenstander kon allang niet veel meer doen dan amechtig achter de DVS’ers aan te lopen. Daaraan veranderde ook niet veel na de wissel van Zeger Beukers voor moegestreden controleur Sjohn van Gulik in de 64e minuut. John Kamphuis kon het zich veroorloven om in het laatste kwart van de wedstrijd met drie wisselmomenten vijf spelers nog speeltijd te geven (66’ de sterk spelende Adriaan Kruisheer/Youness Mohktar en de soevereine centrale verdediger Sem de Wit/Joël van Blerk; 73’ Hilal Ben Moussa/Frank Olijve en Stef Nijland/Gaston Salasiwa en 75’ Marciano van Leijenhorst/Owen Muller). Maarten van dijk kwam daardoor centraal achterin te spelen. Ook in het laatste kwartier kwamen de Ermeloërs niet in de problemen.

De score werd zelfs opgevoerd naar 5-0 met een rol voor twee invallers. Daaraan ging een goede actie van Nicky van Hilten vooraf; hij hield de bal tussen twee tegenstanders goed binnen, draaide zich vrij en leverde schijnbaar achteloos met de buitenkant schoen een prima pass op Benjamin Roemeon af. Die verlengde listig naar Owen Muller  Zijn voorzet vanaf rechts bereikte bij de tweede paal Youness Mokhtar. De nieuweling, die nog het meest recent voor FC Eindhoven uitkwam liet doelman Beekhuis in de 84e minuut met zijn schuiver kansloos. Eemdijk had nog wel geprobeerd de eretreffer te maken, maar verder dan een schot van Freek van Belzen, weer recht op de doelman, kwam het niet.

Het was echter ook veel zeggend, dat in de 87e minuut Yannick Bouw door Sam Crowther in eendrachtige samenwerking met Nicky van Hilten de ruimte voor een kans ontnomen werd. Het laatste wapenfeit van de wedstrijd was een schot van Nicky van Hilten op aangeven van Benjamin Roemeon rakelings over ging. Scheidsrechter Thom Winkel, die zich eerder dit seizoen in Genemuiden niet bepaald populair maakte bij de Ermelose aanhang en  nu een puike partij floot, telde nauwelijks tijd bij voor de wissels en een enkele blessurebehandeling.

Het Ermelose publiek had genoten van het spel en de doelpunten, maar moesten nog even wachten op het effect van die overwinning. In de vroege avond bleken de geelzwarten Staphorst van de eerste veilige plek verdreven te hebben. Beide clubs hebben 31 punten, maar het doelsaldo van DVS (+2 tegenover -12) is beduidend beter. Eemdijk zag de voorsprong op de geelzwarten met 34 uit 26 (39-48) teruglopen tot drie punten.

Getergde runner-up
Zaterdag 30 maart reizen de Ermeloërs af naar “De Westmaat” in Spakenburg, waar een getergde runner-up wacht. IJsselmeervogels verspeelde namelijk twee punten bij Harkemase Boys na de 0-0 en zagen directe concurrent rkav Volendam met 11-2 winnen. Dat is de nieuwe koploper. Ook in de derde periode moeten de “Vogels” in de achtervolging. Daarin staat DVS met 7 uit 3 in punten gelijk met de “Rooien”, terwijl er nog drie clubs zijn zonder puntverlies. Met 11-2 is het doelsaldo van IJsselmeervogels en DVS (9-0) gelijk, maar tellen de meeste doelpunten voor. De derde periodetitel is natuurlijk niet iets, waar de geelzwarten mee bezig zijn, maar een goede reeks helpt wel van de degradatieplekken weg te komen.

“Als trainer nog niet zo mee gemaakt”
“Die gasten hebben zo verschrikkelijk goed gespeeld vandaag”, waarmee de jarige oefenmeester John Kamphuis het cadeautje voor de camera van DVS-TV van zijn ploeg dankbaar uitpakte: “Eemdijk heeft de hele wedstrijd achter ons aangelopen en dat begon al met die kans na tien seconden door hoog druk te zette en direct de bal te veroveren. We hebben ze nooit meer losgelaten. Geen moment. Beide ploegen hebben veel energie in de wedstrijd gestoken, maar als je zelf vooral aan de bal bent, is dat uiteraard veel makkelijker. Maar we hebben aangegeven om ze ook in die tweede helft bij de strot te grijpen om er voor te zorgen, dat we in die eerste twintig minuten nog een goal zouden maken. Met een 2-0 zouden we die wedstrijd wel helemaal naar ons toegetrokken en dat bleek ook wel. We kregen in de eerste zes, zeven minuten na rust twee grote kansen, die we nog niet maakten, maar daarna maakten we de tweede. Toen was het wel klaar. Daarna heb ik nog een paar aanvallen gezien … Ik heb in de wedstrijdbespreking ook al wel aangegeven, dat we heel balvast moeten zijn, want zij zullen zich heel ver terugtrekken en proberen veel in de duels te komen. Dat moesten we zien te voorkomen. Dat hebben ze fantastisch gedaan. Als trainer heb ik dat nog niet zo vaak meegemaakt in mijn leven. Misschien moet de hele wedstrijd er wel op gezet worden. We gaan hier eerst van genieten en van de week gaan we voorbereiden op IJsselmeervogels. We moeten van week tot weel blijven bekijken. Ook al spelen we nu goed; het zal tot het einde toe spannend blijven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit (66’ Joël van blerk), Marciano van Leijenhorst (75’ Owen Muller), Roland Baas, Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa (73’ Gaston Salasiwa), Adriaan Kruisheer (66’ Youness Mokhtar), Stef Nijland (73’ Frank Olijve), Sam Crowther, Benjamin Roemeon.
Opstelling Eemdijk: Jauke Beekhuis, Justin van Groen, Jasper Beekhuis, Peter van de Groep. Dennis Hollart (46’ Jordie Huijgens), Rick Blokhuis (81’ Lars Koops), Sjohn van Gulik (64’ Zeger Beukers), Jesper van Dalen, Jeffrey van de Dikkenberg, Yannick bouw, Freek van Belzen.

Scheidsrechter: Dhr. T.R. Winkel uit Leermens.

Scoreverloop: 16’ Adriaan Kruisheer 1-0, 53’ Sam Crowther 2-0, 56’ Benjamin Roemeon 3-0, 59’ Benjamin Roemeon 4-0, 84’ Youness Mokhtar 5-0.