DVS'33 Ermelo breekt thuis de ban tegen DEM (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft in de thuiswedstrijd tegen rkvv DEM de ban gebroken. In de laatste drie wedstrijden lukte het de geelzwarten niet om te scoren en de laatste treffer bleek onvoldoende voor zelfs maar een punt.

Aan het spel en aan de inzet lag het niet, maar de meest uitgelezen kansen waren niet aan de Ermeloërs besteed

Dan treft het niet, dat er een tegenstandeer op bezoek komt, die zich in het spoor van de twee runners-up bevindt met drie punten daarachter en door vroeg druk te zetten een beslissing kan forceren. Ook in deze speelronde, 14, bepaalde de equipe van Patrick Loenen en bleven er voor rust riante mogelijkheden onbenut, maar na rust hielp de Beverwijkse goalie DVS na voor de pauze twee zekere treffers voorkomen te hebben. Daar kwam nog een goed uitgespeelde treffer bij, zodat met 2-0 de eerste zege sinds ronde 10 een feit was. Hoeveel plaatsen winst die overwinning gaat geven, kan nog niet vastgesteld worden. Met 14 uit 14 werd in ieder geval de vijftiende plaats bereikt. Nummer 13, Hoogeveen, had een voorsprong, toen de eerste doelman er met rood af moest en de tweede keeper niet veel later geblesseerd het veld moest verlaten en per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd. Met nog goed een half uur spelen moet Sparta Nijkerk een 1-0 achterstand wegwerken.

Doelman Dean Bredewolt, Adriaan Kruisheer en Tarik Evre waren niet beschikbaar, bij DOVO nog in de basis, zodat Rik van Nuenen het doel verdedigde, Maarten van Dijk in plaats van Kruisheer speelde Marciano van Leijenhorst de positie in het hart van de defensie overnam van Evre. En met verve tot hij vanwege een blessure niet verder kon.

Enerverende eerste helft nog zonder doelpunten
Evenals in voorgaande wedstrijden nam DVS het heft in handen, of de opponent dat nu wilde of niet. Beide clubs probeerden vroeg en hoog druk te zetten, wat zorgde voor een enerverende eerste helft. De Ermeloërs waren daarin duidelijk de betere partij. Het Ermelose overwicht zorgde vanaf de 8e minuut ook voor een fase met veel dreiging. Zo kon Stef Nijland de bal na een interceptie gevaarlijk indraaien, waarbij Nicky van Hilten die met het hoofd breed legde op de mee opgekomen Marciano van Leijenhorst. Zijn volley ging maar net over. Een minuut later zette Benjamin Roemeon na een terugspeelbal goed druk op doelman Sven Verswijveren, die de bal prompt in de voeten van Roland Baas speelde. Hij schoot direct in en via de voet van Twan Verswijveren koerste het leer richting de rechter bovenhoek. Sem van Amersfoort kopte de bal op de doellijn uit het doel. Uit een hoekschop in de 10e minuut kwam Sem de wit te veel onder de bal, waardoor hij in direct duel met de goalie hoog over kopte. Pas daarna kroop DEM meer uit de schulp. Bij een eerste uitval moest Marciano van de Leijenhorst het eerste gevaar in de 12e minuut nog keren met een goede sliding. Drie minuten later plofte de bal uit een hoekschop tussen verschillende spelers, maar reageerde Rik van Nuenen alert.

Het zag er in de 17e minuut pas voor het eerst echt gevaarlijk uit, toen Jesse Verswijveren druk zette op Roland Baas en Raymond de Waard in alle vrijheid voor kon zetten. De assist kwam echter net iets achter Thom de Vries, die zodoende niet tot een doelpoging kwam. In de zelfde minuut was DVS heel dicht bij de openingstreffer. Owen Muller, die zich af en toe slim uit liet zakken stuurde op rechts Benjamin Roemeon de vrije ruimte in. De assist werd door Roland Baar weer voorgebracht, waarna Stef Nijland het leer met een sliding over de doellijn trachtte te werken. Via de paal belandde die nog in de handen van de Beverwijkse sluitpost. De volgende grote kans voor de thuisclub liet tien minuten op zich wachten. Benjamin Roemeon liet op links zijn tegenstander de hielen zien en legde vervolgens breed op Stef Nijland, die met zijn inzet wellicht de verre hoek zocht, maar niet vond. Swen Verswijveren dook de bal uit het doel en keerde ook de rebound van Owen Muller. Drie minuten later liet Benjamin Roemeon weer zijn directe tegenstander staan, stoomde op via de achterlijn, waarna Stef Nijland via Roland Baas opnieuw kon aanleggen en weer trof hij de paal. In de 35e minuut deed DEM wat terug na een goede indraaiende van van Jeremy van Gelderen, waaruit een goede kopkans ontstond voor Raymond van Waardenburg. Die kopte over. Daarna was het weer aan DVS voor de laatste doelpoging voor rust. Uit een uitstekende pass van Stef Nijland volleerde Owen Muller de bal over het doel. Zo bleef de stand halverwege nog dubbelblank.

DVS vroeg na rust op voorsprong
Zonder wijzigingen in de opstelling viel het kwartje na de hervatting eindelijk een goed voor de geelzwarten. Doelman Swen van Verswijveren moest in de 47e rechts voor hem ver het doel uitkomen om een pass van Sem de Wit bedoeld op Roemeon onschadelijk te maken, maar speelde de bal precies in de voeten van Stef Nijland, die van zo’n dertig meter geen bedenktijd nodig had en de bal op de goede hoogte en met de juiste snelheid tussen twee verdedigers door in het lege doel schoot, 1-0. In de 53e minuut kreeg DVS met een tegenslag te maken door een blessure bij Marciano van Leijenhorst. Het leverde DEM voorin wat ruimte om bij Thom de Vries, die ook in de 55e minuut aangespeeld werd. De aanvaller probeerde het na een kapbeweging met een geplaatst schot, maar dat ging net over en naast de rechterkruising. De centrale verdediger liet zich in de 56e minuut ook wisselen. Voor hem kwam Jorick Priem erin, waarbij de geelzwarten achterin met vier man gingen spelen. Nadat een vrije trap voor de bezoekers in de 58e minuut niet goed uitpakte, kon DVS snel omschakelen.

Stef Nijland werd door Benjamin Roemeon op links goed de diepte ingestuurd en aan zijn voorzet lag het niet, maar de teen van Erkan Altun voorkwam, dat de bal vlak voor het doel Jorick Priem bereikte. Natuurlijk moest DEM meer risico gaan nemen en het spel werd ook opportunistischer, maar echt gevaarlijk werd het vooralsnog niet. En anders reageerde de Ermelose verdediging goed, zoals Nicky van Hilten, die de voorzet van Jesse Verswijveren in de 61e minuut goed onderschepte. Twee minuten later werd een vrije trap scherp ingebracht en daar had maar zo een eigen doelpunt uit kunnen vallen bij de riskante sliding van Nicky van Hilten. Nu kwam de bal in de veilige handen van Rik van Nuenen terecht. Ook aan de andere kant viel twee minuten later bijna een eigen doelpunt. Zoals gebruikelijk bracht Stef Nijland die scherp in. Er kwam geen Ermelo’s hoofd tegenaan, maar Bryan Herraez Gallego kopte bijna in eigen doel. Nu ging het leer nog net naast.

In de 65e minuut zorgde DVS zelf weer voor het gevaar na een pass van Sem de Wit. Voor Jorick Priem was het weliswaar moeilijk om de bal vanaf de achterlijn direct in het doel te krijgen, maar doelman Swen Verswijveren had toch veel moeite met de inzet. Een minuut later was Jorick Priem weer weg op rechts, maar kwam zijn voorzet net niet bij Owen Muller aan. Aan Beverwijkse kant werd halverwege de tweede helft de eerste wissel doorgevoerd; Daan Koster kwam erin voor Brooklyn van Doorneveld en met een kwartier te gaan volgde er nog een dubbele. Een aanvaller voor een aanvaller, Timo Wolters voor Raymond de Waard, en een middenvelder voor een verdediger, de behendige Bilal Zejli voor Sem Blom. Ook Patrick Loenen pleegde twee minuten later een dubbele wissel; Sam Crowther kwam erin voor Owen Muller en Lars Huber voor Stef Nijland. Na al die wissels was de eerste mogelijkheid voor de bezoekers. Een dieptepass viel achter de Ermelose defensie, waar Bilal Zejli de bal met de borst controleerde, waarna Sem de Wit de bal overnam en kon uitverdedigen. Twee minuten later was Jesse Verswijveren los op de linkerflank en loste een voorzet. Doelman Rik van Nuenen dook op de voorzet, voordat Bilal Zejli zijn voetje ertegenaan kon zetten.

In een wedstrijd, die toen vooral strijd en omschakelmomenten bood, viel drie minuten voor tijd de bevrijdende 2-0. Sam Crowther bouwde zelf mee aan de laatste en succesvolle aanval van DVS en speelde Benjamin Roemeon op links aan. Waar de spitsen van DVS in zo’n situatie vaak in een lijn staan, had de rappe aanvaller nu de keuze tussen een voorzet op Lars Huber of wat terugleggen op Crowther. Dat laatste bleek het beste. Hij schoof de tweede Ermelose treffer langs de Beverwijkse keeper, die in de tweede helft niet zo’n goede indruk maakte als voor de rust. DEM kreeg nog een mogelijkheid om dichterbij te komen, toen invaller Marwan El Ouardani, enkele minuten daarvoor erin gekomen voor Bryan Herraez Gallego, de lange bal met het hoofd breed legde op Thom de Vries. Zijn volley ging over. Aan Ermelose kant maakten Benjamin Roemeon en Maarten van Dijk de reguliere speeltijd net niet vol en konden Lars van Wetering en Gaston Salasiwa nog net delen in de feestvreugde en de overwinningspremie. De 2-0 zege na vier opeenvolgende nederlagen was een feit.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rik van Nuenen, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst (56’ Jorick Priem), Joël van Blerk, Roland Baas, Maarten van Dijk, (90’ Gaston Salasiwa), Frank Olijve, Stef Nijland (78’ Lars Huber), Owen Muller (78’ Sam Crowther), Benjamin Roemeon (90’ Lars van Wetering).

Opstelling rkvv DEM: Swen Verswijveren, Jeremy van Gelderen, Twan Verswijveren, Sem van Amersfoort, Sem Blom (75’ Bilal Zejli), Jesse Verswijveren, Erkan Altun, Bryan Herraez Gallego (86’ Marwan El Ouardani), Brooklyn van Doorneveld (68’ Daan Koster), Thom de Vries, Raymond de Waard (75’ Timo Wolters).

Scheidsrechter: Dhr. Paarhuis uit Ommen

Scoreverloop: 47’ Stef Nijland 1-0, 87’ Sam Crowther 2-0.

“We hebben hooguit een nuanceverschil aangebracht.”
Heel veel anders liet hoofdtrainer Patrick Loenen zijn ploeg niet spelen, terwijl hij ook het thuispuibliek roemde voor de camera van DVS-TV: “Dit was een van onze betere eerste helften, maar we hebben de laatste drie, vier weken ook niet zoveel verkeerd gedaan. Daar heb ik ook op gehamerd. We hebben hooguit een nuanceverschil aangebracht om nog meer controle aan de bal te hebben. De vorige wedstrijden hebben we ook meer gecreëerd en niks weggegeven. Het verschil is, dat we nu wel scoren. Voor de rust nog niet. Vandaag leek het zelfs nog wel erger; in de eerste helft twee keer op de paal en een keer recht op de keeper. Dan wordt een bal van richting veranderd, maar staat er nog een op de doellijn. Als er bij ons een is, die makkelijk kan scoren, is Stef het. Zet je hem op afstand van de goal, wordt hij de assistman. Nu hebben we ervoor gekozen om hem zo dicht mogelijk in de buurt van de goal te laten spelen. Als we dan kansen krijgen, dat hij ze krijgt. En je kan met hem doorvoetballen.

Bij dat tweede doelpunt, dacht ik eerst, dat hij ‘m bij de tweede paal zou leggen, maar die werd teruggelegd en die werd er ingelegd, dus maakten we er in eens twee. Dat je zoveel wedstrijden niet scoort, doet iets met je. In de laatste vier wedstrijden vechten ze, strijden ze. We hebben de eerste 45 minuten druk gegeven en uiteindelijk is dat beloond. Je kan natuurlijk niet 90 minuten lang druk zetten, maar wat voor kansen hebben zij nu eigenlijk gehad? In de eerste helft konden ze een breedtebal geven en die gaven ze niet goed, maar hoeveel ballen hebben ze gehad, die er echt in moeten? Daar hebben wij er iedere week wel een paar van. Wij hebben wel eens wedstrijden gehad, dat wij aan de bal wat minder waren, maar wat mij nu opviel aan het publiek, was dat ze met ons meeleefden. We deden er alles voor, maar die bal ging er al die tijd maar niet in, maar er was geen enkele negativiteit. Als we weer verloren hadden, hadden ze het ons niet verweten.”