DVS'33 Ermelo gaat in Beverwijk over directe concurrent DEM heen (wedstrijdverslag)

Wellicht was er in Beverwijk op meer weerstand gerekend van DEM, maar de eerste twintig minuten liep DVS’33 Ermelo over de directe concurrent heen. De thuisclub bezat immers twee punten meer voorafgaand aan dit duel en kon de geelzwarten voorlopig van zich afschudden.

De Ermeloërs liepen echter in die fase over de opponent heen en hadden de wedstrijd al vroeg in het slot kunnen schieten

Het bleef bij een comfortabele voorsprong, die wat minder gemakkelijk voelde, toen de blauwwitten meer de gelegenheid kregen om te voetballen. Door Eendracht Macht was echter onmachtig om nog wat aan die 0-2 achterstand te doen. Dat moest in de laatste tien minuten ook nog eens met tien man gedaan worden. DVS klom dus over de concurrent heen en steeg met 41 uit 31 (48-39) heen naar de twaalfde plaats. De Beverwijkers staan daar met twee punten minder twee plaatsen onder. Of de uitslag in Noordwijkerhout gunstig is of niet, moet nog blijken. Daar won VVSB met 2-1 van Hercules, de leider in de derde periode. De paarsgelen hielden zodoende gelijke tred met DVS en hebben dus evenals de Ermeloërs een voorsprong van vier punten op beste herkanser Staphorst. De equipe van John Kamphuis naderde de leider van de derde periode tot op twee punten.

Door de afwezigheid van Adriaan Kruisheer, die goed in vorm was, moest John Kamphuis een wijziging aanbrengen in zijn keurkorps. Lars Huber verving hem met verve.

Wedstrijd snel beslist
De thuisclub trachtte met een voorzichtige opbouw DVS het balbezit te ontnemen en zelf de openingen te vinden. Dat lukte nog geen minuut. In balbezit zochten de Ermeloërs heel snel de diepte en nog voordat de secondewijzer twee toeren gemaakt had, stond het 0-1, kort nadat de lat de openingstreffer nog in de weg gestaan had. Allereerst zette Lars Huber Benjamin Roemeon vrij voor doelman Swen Verswijveren, toch niet de minste goalie in de Derde Divisie A. Hij hoorde het schot van de rappe aanvaller boven zich op de lat knallen. Sam Crowther stond net niet goed om in de rebound de score te openen. Dat gebeurde in dezelfde minuut wel, toen Roland Baas de bal achter de Beverwijkse verdediging legde en Sam Crowther kon uithalen. De goalie kon het schot nog wel met de voet keren, maar geen richting meegeven. Stef Nijland schoof de rebound laag in de linkerhoek binnen, 0-1.

Een snelle opsteker dis voor de geelzwarten, die vrolijk doorgingen. Het zorgde ook voor frustratie bij centrale verdediger Twan Verswijveren, die die ballen op zich af zag komen zonder er wat aan te kunnen doen. DVS was nu ook gevaarlijk in de vijandelijke ‘zestien’ met combinaties. Zo kwam Lars Huber in de 4e minuut vrij voor het doel, maar vond hij de Beverwijkse sluitpost op zijn weg. In de 11e minuut was nog zo’n heerlijke combinatie tussen Benjamin Roemeon en Stef Nijland wel succesvol. Nu dook Maarten van Dijk na zijn goede loopactie van dichtbij op voor doelman Swen Verswijferen, die al meteen de voor hem rechterhoek koos. De ijverige middenvelder schoof het leer in de voor hem lege, rechterhoek, 0-2. Het bleek niet de opmaat naar een monsterscore. Direct hierna deden zich de mogelijkheden namelijk wel voor. Tegenover de kopbal van Sam Crowther in de 13e minuut stond de eerste doelpoging van de gastheren met een van richting veranderd schot van Raymond de Waard. In de 15e minuut legde Nicky van Hilten vanaf de rechterflank de bal goed achter de defensie, waarna Benjamin Roemeon na een kapbeweging tot een doelrijpe schietkans kwam. De inzet ging net naast. Twee minuten later trof hij met zijn schot de keeper. In de 23e minuut kon Julen Calle Solbes in de linker punt van het strafschopgebied uithalen na balverlies van Hilal Ben Moussa, maar dat eindigde in het zijnet. Het Ermelose overwicht nam daarna toch af. Desondanks waren er nog steeds mogelijkheden voor de bezoekers. In de 25e minuut werd een indraaiende voorzet van Stef Nijland tot hoekschop verwerkt werd, voordat de vrijstaande Sam Crowther zijn kopgrage hoofd ertegen kon zetten.

Twee minuten later lanceerde Lars Huber Benjamin Roemeon, die kennelijk niet buitenspel stond. Hij bleef goed aan de bal en schoot uit een lastige hoek voorlangs. Na een half uur voetbal werd het eerste geel getrokken, voor Twan Verswijveren een “nuttige” overtreding maakte op Lars Huber, toen de behendige middenvelder na de balaanname van hem wegdraaide.  DEM kreeg in de laatste twintig minuten van de eerste helft meer ruimte om te voetballen, zonder dat de blauwwitten echt gevaarlijk werden. En was er enige dreiging, dan ruimde Marciano van Leijenhorst , Sem de Wit en ook Maarten van Dijk op. Roland Baas had het in de persoonlijke duel wel lastig met de snelle Jesse Verswijferen. In de 37e minuut ging de aanvaller over hem heen; zijn voorzet uit een sliding belandde echter in het zijnet. Twee minuten later bereikte de rechterflankspeler wel een ploeggenoot, Raymond de Waard, maar zijn schot werd geblokt door Marciano van Leijenhorst. In de 44e minuut was de leidsman clement met aanvoerder Twan Verswijveren, toen hij Lars Huber bij het standbeen onderuit veegde nog voordat de frêle speler de bal had aangenomen. De laatste serieuze doelpoging voor de thee was weer voor de gasten. Stef Nijland zette in een keer zijn schoen achter een afgemeten assist van Maarten van Dijk, maar het schot ging over. Beide trainers zullen in de rust het nodige te zeggen hebben gehad. Ron Bouman over de zwakke start van de thuisclub en John Kamphuis over de mindere periode voor de rust.

Zelfde spelbeeld zonder score
Na rust was er echter een zelfde spelbeeld als de laatste 25 minuten voor de thee. DEM probeerde snel de aansluiting te vinden en de eerst doelpoging was dan ook in de 47e minuut voor de blauwwitten. Geen grote, maar Raymond de Waard kreeg toch de ruimte om uit zeer lastige hoek nog een poging te wagen. Die eindigde in het zijnet. Een minuut later schoot Brooklyn van Doorneveld strak in, maar wel net over. In een onrustige fase werkte Sem de Wit in de 51e minuut een voorzet vanaf rechts nog weg. Waar DVS het middenveld nog steeds niet kon controleren na de eerste twintig minuten in de wedstrijd, bleef de Ermelose verdediging wel makkelijk overeind. Pas in de 52e minuut lieten de geelzwarten aanvallend wat van zich zien, toen Benjamin Roemeon in het zijnet schoot. In de 56e minuut deed zich een opmerkelijk moment voor in de wedstrijd. Nicky van Hilten belastte zich met een inworp en geen enkele ploeggenoot vroeg om de bal. De verdediger werd met geel bestraft wegens tijdrekken. Kennelijk werkte dat toch prikkelend, want direct hierop liet DVS weer een goede combinatie zien, die echter niet meer dan een hoekschop opleverde. Die werd kort genomen, waarna er twee teamgenoten klaar stonden om de assist van Lars Huber binnen te werken. Deze kwam echter net achter Sam Crowther en Sem de Wit. Het zou de wedstrijd in het slot gegooid hebben. Met een uur voetbal viel de derde gele kaart van de wedstrijd, toen Bryan Herraez Gallego met gestrekt been inkwam tijdens de balaanname van Maarten van Dijk; wellicht wel met het doel de bal te spelen.

De behendige Jesse Verswijferen kwam in de 62e minuut nog tot een goed, geplaatst schot, dat voorlangs ging. Hierna mocht Lars Huber gaan rusten. Hij had de positie van Adriaan Kruisheer uitstekend ingevuld, maar speelde sinds zijn blessure alleen nog maar in de oefenwedstrijd tegen SDC Putten. Frank Olijve verving hem. Als DEM al eens tot een schietkans kwam, werd die alert geblokt door een van de Ermelose verdedigers. Verder ontbrak het bij de thuisclub aan finesse. Zo was een pass op Sem Blom door het hart van de Ermelose verdediging te hard en werd zodoende een makkelijke prooi voor Dean Bredewolt. In de 68e minuut was er weer een uitstekende kans voor de geelzwarten om de wedstrijd definitief te beslissen, toen Stef Nijland langs de linker zijlijn Frank Olijve de vrije ruimte instuurde. Dat gebeurde een minuut, nadat trainer Ron Bouman twee verse krachten had ingebracht (Bas Arp en routinier Thom de Vries voor Brooklyn van Doorneveld en Timo Wolters) en achterin een op een ging spelen. Olijve, die het de laatste tijd toch vooral met invalbeurten moet doen, kon doelman Swen Verswijferen niet verschalken.

Thom de Vries stuurde kort hierop Jesse Verswijferen op links weg, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Met Bart Schijvenaars voor Jeremy van Gelderen pleegde de coach in Beverwijkse dienst in de 73e minuut zijn voorlaatste, maar juist de eerstvolgende kans was weer voor DVS. Roland Baas zag zijn schot nog wel langs de goalie gaan, maar Sem van Amersfoort keerde het leer nog op de doellijn. De aanval bleef levend en in het vervolg kopte Sam Crowther uit een voorzet van Benjamin Roemeon naast. De laatste dubbele wissel (Sam Willemse en Stef Bleiji voor Raymond de Waard en Julen Calle Solbes) in de 78e minuut had misschien nog voor een serieus slotoffensief moeten zorgen, maar die plannen konden volledig de prullenbak in na het onbesuisd doorgaan van Twan Verswijferen op doelman Dean Bredewolt. Wellicht had hij gehoopt, dat alle ogen op de bal gericht waren en niet op zijn handeling. Met zijn tweede gele kaart gingen de laatste officiële tien minuten van de wedstrijd in. DVS beperkte zich vooral tot het consolideren van de 0-2 voorsprong, die niet meer in gevaar kwam. De 0-3 lag zelfs nog in het verschiet in de slotminuut, maar de voorzet van Roland Baas bereikte geen vrijstaande ploeggenoot bij de tweede paal. Misschien had DVS het zich nog wel wat makkelijker kunnen maken door de score vroegtijdig verder op te voeren, maar de drie punten waren natuurlijk het belangrijkste. De gelzwarten passeerden DEM op de ranglijst en hebben in de derde periode nog maar twee punten achterstand op leider Hercules. Dat is dus nog geen gelopen koers.

“Zakelijke overwinning”
Met Lars Huber voor de ontbrekende Adriaan Kruisheer zag trainer John Kamphuis zijn ploeg na een goede eerste fase de punten zonder verder risico en zakelijk binnenhalen: “We hadden gekozen voor Lars, omdat we weten, dat zij op het middenveld een op een spelen en daarin steeds volgen en hij is een speler, die steeds lopende is, onderweg is, voorin in gaten kan duiken. Dat was voor hun heel lastig, omdat zij graag koppeltjes willen maken op het middenveld. De eerste twintig minuten waren heel goed en het had na vijf minuten al 0-3 voor ons kunnen zijn. We liepen er elke keer dwars doorheen en kwamen comfortabel op 0-2. Daarna vergaten we te voetballen. We controleerden de wedstrijd tot dan volledig. De ploeg heeft daarna geen risico meer willen nemen en wilde heel zakelijk die 0-2 over de streep trekken. Natuurlijk kregen we nog wel de kansen om er 0-3 van konden en moesten maken, maar je merkte aan de ploeg, dat ze minimaal met 0-2 hier weg zouden komen. Daarom ben ik over dat laatste uur ook niet tevreden. In vergelijking, wat we kunnen brengen, zag het er niet uit. Dat heeft dan toch te maken met de stand op de ranglijst en het belang van deze wedstrijd. De jongens hebben het heel zakelijk uitgespeeld. We waren in de laatste twintig minuten voor de rust al niet meer balvast en in de rust is er nog op gehamerd om die bal langer vast te houden. Als je die zes, zeven keer vasthoudt, ga je vanzelf een kans krijgen, omdat zij constant een op een doorstapten. De jongens dachten, dat het zo prima was. Uiteindelijk verdedigden wij gewoon goed en kregen zij geen poot aan de grond. Dat was gewoon goed, maar na die twintig minuten was het aan de bal matig.

Zij zaten niet in de wedstrijd en wij hebben erop gehamerd om ons niet te laten provoceren. Dat zou voor hun de enige manier zijn om ons uit de wedstrijd te kunnen halen. Het publiek zal niet op de banken hebben gestaan, maar dat zij dan maar zo. ODIN’59 thuis wordt ook wel weer een moeilijk potje. Iedereen gaat er misschien wel vanuit, dat we die winnen. Wij moeten weer met de juiste houding op het veld staan. Wij komen van heel ver en weten, dat we ook slecht kunnen spelen als we niet 100% met een goede instelling op het veld staan. Dan kan je het tegen iedereen moeilijk krijgen. Ook tegen ODIN.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst, Roland Baas, Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa, Lars Huber (62’ Frank Olijve),  Sam Crowther, Stef Nijland, Benjamin Roemeon.
Opstelling: Swen Verswijferen, Jeremy van Gelderen (73’ Bart Schijvenaars), Twan Verswijferen, Sem van Amersfoort, Sem Blom, Jesse Verswijferen, Bryan Herraez Gallego, Brooklyn van Doorneveld (67’ Thom de Vries), Timo Wolters (67’ Bas Arp),  Raymond de Waard (78’ Sam Willemse), Julen Calle Solbes (78’ Stef Bleiji).

Rood (2x geel): Twan Verswijferen (DEM).

Scheidsrechter: Dhr. M. Oosting uit Niekerk

Scoreverloop: 2’ Stef Nijkamp 0-1, 11’ Maarten van Dijk 0-2.