DVS'33 Ermelo hard onderuit bij opgewaardeerd Jong FC Groningen (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is in de slotronde van de eerste competitiehelft hard onderuitgegaan op “Corpus den Hoorn” tegen een opgewaardeerd Jong FC Groningen.

De beloften hadden al vijf competitiewedstrijden niet meer gewonnen en trainer Alfons Arts had zijn team op liefst tien plaatsen gewijzigd in vergelijking met de vorige competitiewedstrijd, die bij Ajax nog met 1-0 verloren ging.

Vijf A-selectiespelers startten in de basis. De coach wilde in zijn reactie voor Podium TV het woord competitievervalsing niet horen en relativeerde dat met de leeftijden. In de hoofdstad tonen jongelingen als De Ligt, Van de Beek en De Jong wekelijks aan, dat het niet gaat om leeftijd, maar om aanwezige voetbalkwaliteiten.

Daniel Bouman van de beloften merkte de aanwezigheid van dit kwintet voor hetzelfde podium wel degelijk. De A-selectiespelers lieten de andere vijf veldspelers beter voetballen. Het kon, want de hoofdmacht had geen competitieverplichtingen. Het is een dilemma, wat de KNVB zelf gecreëerd heeft; hoe komen A-selectiespelers, die weinig meters maken in de hoofdmacht aan hun speelminuten. Het zorgt wel voor een ongelijkheid; amateurclubs kunnen niet van bovenaf aanvullen en het maakt natuurlijk verschil, of je tegenover een A-selectiespeler komt te staan of tegenover een A-junior. DVS beleefde dus een déja vu van de uitwedstrijd tegen de Twentse beloften vorig seizoen, toen kersverse FC Twente-trainer Gertjan Verbeek verordonneerde, dat de wissels en bankzitters van zijn equipe in de wedstrijd tegen de geelzwarten moesten opdraven.; dat zorgde voor veel commotie en daar rolde een herenakkoord uit voort.

Verschil met de wedstrijd in Groningen was, dat de Ermeloërs toen nog tot goed voetbal kwamen. Dat was op “Corpus den Hoorn niet het geval. De beloften waren behalve een periode na de rust de betere ploeg. Bert van Hunenstijn was voor dit duel beperkt in zijn samenstelling. Door blessures kon hij geen beroep doen op Basil Camara en Joran van Santen. Het hart van de defensie werd nu gevormd door Mark Bouwman en Dennis Hollart. Christiaan van Hussen speelde daarvoor in plaats van Lars Dekker. Zijn rentree in competitieverband na een lange periode van blessureleed. Paul Eppink stond na zijn blessureperiode onder de lat in plaats van Thodorie Velanas.

DVS niet schadevrij de rust in

Vanaf de aftrap waren de gastheren met een stevige wind in de rug de bovenliggende partij, maar de wedstrijd had voor DVS al een gunstige wending kunnen krijgen, als scheidsrechter Paarhuis een vroege Groningse handsbal had beoordeeld als overtreding en de bal op de stip had gelegd. De wind blies ook wel een partijtje mee; Berry Powel was met de lange ballen tegen de wind in moeilijk te bereiken en vervolgens eenvoudig te verdedigen. Anderzijds was het voor Mark Bouwman lastig op de hoge ballen in zijn richting goed in te schatten.

Voorin konden Olivier Pilon en Benjamin Roemeon vooralsnog voorin geen plaag vormen voor de Groningse verdedigers. Bij de thuisclub had Amir Absalem een heerlijke middag. Zonder directe tegenstander dwong hij Oktay Öztürk en Frank van der Burg om moeilijke keuzes te maken. Vooral de eerste moest veel vuile meters maken. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor de gastheren, toen Tim Freriks in de 8e minuut een geplaatst schot van Daniel van Kaam door doelman Paul Eppink goed uit de hoek gedoken werd. In de rebound schoot Tim Freriks vanuit een lastige hoek knap richting de linkerbovenhoek, maar via het lichaam van de goalie ging heet leer over. De sluitpost had sowieso al veel moeite om de ballen klemvast te krijgen.

De beste kans in de eerste helft was echter voor DVS. Nadat FC Groningen in de 20e minuut mocht doorvoetballen, toen Berry Powel met gestrekt been gestopt werd, haalde Mark Bouwman het perspectief uit de Groningse counter en speelde Olivier Pilon aan. Die zette Benjamin Roemeon vrij voor doelman Pelle Boevink. De inzet werd door de sluitpost met de voet gestopt. De afvallende bal werd door Oktay Öztürk ingeschoten, maar dwarrelde via een Groninger naast het doel. Voor de geelzwarten was het te hopen, dat zij schadevrij de rust zouden halen en in de tweede helft de bakens zouden kunnen verzetten met de wind mee. 

Dat lukte niet, toen Paul Eppink een schot van Tim Freriks slecht verwerkte en Daniel van Kaam van dichtbij de 1-0 kon inkoppen. Hoewel de thuisclub het overwicht behield, waren er nog wel mogelijkheden voor DVS. In de 37e minuut schoot Roald de Vries op aangeven van Benjamin Roemeon in het zijnet. Vier minuten later perste Berry Powel er nog knap een voorzet uit vanaf rechts, waarna Olivier Pilon weliswaar gehinderd door een Groningse schoen in zijn gezicht, kennelijk geen gevaarlijk spel, inkopte. Te zacht om de doelman te passeren. De aanvaller moest zich laten behandelen voor een blessure. De 1-0 was natuurlijk een tussenstand, die te repareren viel, maar op slag van rust verdubbelde de beloften die marge na een goede aanval over links. Niet nodig overigens, maar de vrij opgekomen Absalem verraste met een schot in de korte hoek, waar Paul Eppink geen antwoord op had, 2-0.

Geen aansluiting in tweede helft
Mits DVS snel de aansluiting zou vinden, was er nog niets verloren. Zonder wijzigingen in de opstellingen waren de twee clubs na de hervatting even gelijkwaardig, maar na vijf minuten in de tweede helft speelden de geelzwarten definitief een verloren wedstrijd. Paul Eppink kwam niet goed uit bij een Groningse corner, waarna Kellian van der Kaap voor de keeper kwam en de 3-0 in het doel dwarrelde.

Het had nog anders kunnen lopen, als de leidsman nog in diezelfde minuut het neertrekken van Olivier Pilon aan de arm net binnen de beruchte lijnen navenant bestraft had, maar ook nu volgde geen penalty. Het kon nog erger na een kwartier voetbal in de tweede helft, toen Tim Freriks een afgelegde bal door de stokken van Mark Bouwman inschoot en de 4-0 in de linkerhoek plaatste. Waar de thuisclub voor respectievelijk voor het laatste half uur en kwartier tweemaal wisselde, maakten Olivier Pilon en Berry Powel in het laatste kwartier kort na elkaar plaats voor Julian de Ruiter en Soufyan Moro. Het diende eigenlijk niets meer. Dennis Hollart blokte nog een tweetal Groningse schoten, zodat de score niet nog hoger opliep. Na de tweede gele kaart voor Oktay Öztürk op de eigen helft (evenals bij de eerste) moest DVS de laatste drie minuten met tien man uitspelen. Ook toen wijzigde de stand niet meer. Het schot van Roald de Vries richting het Groningse doel viel in het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Paarhuis, die niets aan extra tijd bijtrok.