DVS'33 Ermelo helpt Sparta Nijkerk aan herstel (wedstrijdverslag)

Er zit onmiskenbaar veel voetbal in DVS’33 Ermelo, maar dat geldt ook voor Sparta Nijkerk, hoewel het er in deze wedstrijd van beide kanten niet echt uitkwam.

In de voorbereiding leek Peter Wesselink zijn equipe al beter op de rails te hebben dan zijn collega Eric Speelziek op “De Ebbenhorst”

Daar boden de geelzwarten de thuisclub de helpende hand bij het openingsdoelpunt al vroeg in de wedstrijd, zodat zij al vroeg achter de feiten aanliepen. Na de gelijkmaker leek DVS door te drukken, maar kreeg uit de eerstvolgende Nijkerkse aanval opnieuw een tegentreffer te verwerken en die kwamen de Ermeloërs niet meer te boven. Na twee speelronden bezitten zij zodoende slechts een punt.

Peter Wesselink had twee spelers, die in de competitieouverture tegen SteDoCo nog in de basis stonden, aan de kant gelaten. Stef Nijland miste wat trainingsarbeid en begon zodoende op de bank. Daardoor stond Lars van Wetering in de spits. Tarik Evre had weer een basisplaats en stond rechtsback. Maarten van Dijk schoof zodoende weer door naar het middenveld. Dat kostte Lars Huber zijn plek.

DVS kan opgelopen schade voor rust niet herstellen.
Het was in de openingsfase zonder kansen nog een open wedstrijd, maar vervolgens hielp DVS de thuisclub aan het herstel met een te zachte terugspeelbal in de 8e minuut door Tim van de Berg. Dan is Mark van de Weijden er wel de spits naar om dat goed in te schatten en met een enkele voetbeweging de 1-0 in de korte hoek binnen te schuiven. Sparta kon dus al vroeg achterover leunen en gunde de bezoekers het balbezit. Halverwege de eerste helft kwam DVS pas tot de eerste doelpoging met een schot van Tarik Evre. Dat werd een prooi van doelman Wouter Beukers. Het was ook de enige serieuze poging in het eerste bedrijf. Aan de andere kant produceerden de gastheren ook niets meer, behalve na de versnelling van Mark van der Weijden in de 36e minuut. Zijn schot werd door doelman Daan Huiskamp met de voet gekeerd.

DVS kan in tweede helft na 1-1 niet doorpakken
Waar Eric speelziek dezelfde elf spelers als voor de rust voor het tweede bedrijf de wei instuurde, wisselde Peter Wesselink eenmaal. Maarten van Dijk bleef in de kleedkamer achter en Stef Nijland maakte zijn opwachting weer. Met hem in het veld kwamen er wel meer goede ingevingen in het Ermelose spel. Het was echter een overtreding op de invaller, die DVS naast de oranjehemden zette. Na de combinatie met Ali Akla werd Stef Nijland net binnen de ‘zestien’ door Christiaan van Hussen aangetikt en mocht Adriaan Kruisheer in de 56e minuut aanleggen vanaf elf meter. Wouter Beukers koos een hoek, waarna de oud-Spartaan de gulden middenweg koos, 1-1.

De Ermeloërs hadden toen al wel een veldoverwicht en wilden nu ook echt doorpakken. Dat leverde in die korte fase de nodige druk op met drie hoekschoppen. Bij de laatste in de 62e minuut kwam Sparta er weer voor het eerst gevaarlijk uit. De Ermeloërs slaagden er tot tweemaal toe niet in om de bal goed weg te werken, waarna oud-DVS’er Frank Heus de bal droog en laag in de hoek binnenschoot, 2-1. Voor Peter Wesselink was dat het sein om nieuw elan in te brengen. Tarik Evre, Eren Turan Yavuz en Lars van Wetering maakten plaats voor Nicky van Hilten, Nassim El Ablak en Lars Miedema. Hoewel DVS serieus op jacht ging naar de nieuwe gelijkmaker, was het moeilijk om in het overvolle strafschopgebied van de oranjehemden de ruimte te creëren. Ook Eric Speelziek bracht verse krachten in voor het laatste kwartier met Tyrone Fonville (voor Mark van der Weijden) en Justin van Groen voor Pernelly Biya. De sterk ingevallen Nassim El Ablak zorgde in de 76e minuut nog voor het meeste gevaar, toen hij vanaf de achterlijn vanaf links hard voorzette, maar er werd geen Ermelose voet tegen gezet om de voorzet tot doelpunt te promoveren.

Voor de Nijkerkse voorwaartsen was het met alle ruimte achter de Ermelose verdediging wellicht makkelijker, maar Tyrone Fonville produceerde in de 77e minuut slechts een houdbaar schot. Bij de Nijkerkers verlieten Max Leeflang en Ricardo Fransberg tien minuten voor tijd nog het veld voor Jake Wollgarten en Laurens de Korte, even nadat Lars Huber aan Ermelose kant Frank Olijve had afgewisseld. Het spelbeeld bleef hetzelfde; de bezoekers zochten de kansen in de drukte van het Nijkerkse strafschopgebied, terwijl Sparta loerde op de counter. In de 87e minuut kopte Lars Miedema net naast uit een pass van Adriaan Kruisheer en trof de invaller nog net binnen de reguliere speeltijd met twee schoten de Nijkerkse sluitpost. Aan de andere kant werd Fonville na de omschakeling goed vrijgespeeld, maar schoot de voormalige spits van usv Hercules over. Naast de wisselmomenten, de blessurebehandelingen en tijdrekken trok scheidsrechter Dröge bijna tien minuten bij. Toen die al bijna verstreken waren, keken de geelzwarten nog smekend naar de leidsman uit Zuidlaren, toen Lars Miedema in het strafschopgebied na inspelen door Stef Nijland neer ging, maar de arbiter constateerde, dat de bal was gespeeld. Geen tweede penalty en geen gelijkmaker voor DVS. Wel het tweede puntverlies, waar een gelijkspel toch minimaal wel verdiend geweest zou zijn.

“Het was het vanmiddag allemaal net niet”
DVS-trainer Peter Wesselink wilde op “De Ebbenhorst” gebruik maken van de twijfel, die er bij de Nijkerkers was: “Na die 5-1 nederlaag van Sparta tegen Urk wilden wij vandaag het initiatief nemen en vol de druk op hen zetten. Eigenlijk is dat exact hetzelfde, wat we elke week doen. Uiteindelijk hebben we in de eerste twee kleine kansjes gehad. Die 1-0, die we tegen kregen, gaven we zelf weg. Zij gingen daarna achteruit lopen en wij moesten in die kleine ruimtes in de drukte iets zien te doen vanuit de combinatie, vanuit de diepte, proberen de bal wat sneller achter het centrum te leggen en als de bal weggekopt werd te anticiperen. Daar hebben we ook een paar momenten uit gehad. Aan de bal is echter niemand in staat geweest om zichzelf vrij te spelen of om erdoor te komen. Ook Benna zat totaal niet in de wedstrijd. Ik had gedacht, dat die penalty het keerpunt in de wedstrijd zou worden, maar bij die aanval van hun kregen wij die bal niet uit de ‘zestien’. Met Nicky en Nassim probeerden we nog weer wat extra energie in de wedstrijd te krijgen. Dat zijn ook jongens, die als back nog wat naar voren kunnen. Ze vielen ook alle twee wel goed in. We zijn ook wel een paar keer goed doorgekomen over de zijkanten, maar dan moet je wel de juiste voet vinden en dat was het vanmiddag allemaal net niet. Uiteindelijk gingen we uiteindelijk zonder punten weg.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Tarik Evre (63’ Nicky van Hilten), Sem de Wit, Tim van de Berg, Eren Turan Yavuz (63’ Nassim El Ablak), Maarten van Dijk (46’ Stef Nijland), Frank Olijve, Adriaan Kruisheer, Ali Akla, Lars van Wetering (63’ Lars Miedema), Benjamin Roemeon.

Opstelling Sparta Nijkerk: Wouter Beukers, Jerry Geurtsen, Janic Makizodila, Rob Diderik, Mike Ahrens, Pernilla Biya (74’ Justin van Groen), Christiaan van Hussen, Max Leeflang (80’ Jake Wollgarten), Frank Heus (90+8’ Thomas Reynaers), Mark van der Weijden (74’ Tyrone Fonville), Ricardo Fransberg (80’ Laurens de Korte).

Scheidsrechter: Dhr. S. Dröge uit Zuidlaren

Scoreverloop: 8’ Mark van der Weijden 1-0, 56’ Adriaan Kruisheer 1-1 (pen.), 62’ Frank Heus 2-1.

Resultaten Derde Divisie 27 augustus (2e speelronde):

Na de nederlaag in Nijkerk is DVS een van de drie ploegen met 1 punt uit 2 wedstrijden, maar dan wel met het beste doelsaldo en staat zodoende dertiende. Sparta Nijkerk is een van de zes clubs met 3 punten en staat door het slechtste doelsaldo net boven de geelzwarten.
Sportlust’46-sv Urk: De verrassende zege van de debutant op bezoek bij Sportlust’46 had alles te maken met de mate van effectiviteit. Die was bij de bezoekers optimaal, waarna alleen Joshua Patrick een half uur voor tijd bij een 0-2 stand de aansluiting vond. De vele kansen waren niet aan de woerdenaren besteed, zodat zij met 3 uit 3 terugvielen naar de negende plaats. Op basis van doelcijfers moest sv Urk als een van de drie clubs zonder puntverlies na twee ronden genoegen nemen met de tweede plaats.

Excelsior’31-GVVV: In de eerste ronde kwamen de Veenendalers nog weg met een matige start van de wedstrijd. Nu moesten zij een 2-0 achterstand halverwege wegwerken en dat lukte niet meer. GVVV maakte nog wel 2-1, maar kon de nederlaag niet meer afwenden en staat nu met 3 uit 2 zevende, direct gevolgd door Excelsior’31 met eenzelfde puntenaantal.

ASWH-rkav Volendam: Er leek voor de “gevallen” Tweededivisionist geen vuiltje aan de lucht, toen het tegen rkav Volendam na een half uur voetbal met 2-0 leidde. De aansluiting kwam op slag van rust, maar de punten leken alsnog op “Schildman” te blijven. In de voorlaatste minuut maakten de “Wijdbroeken” echter gelijk, zodat zij een van de drie clubs zijn met 4 uit 2. Door het minste doelsaldo staat het “andere Oranje” zesde met ASWH daar net boven.

DOVO-Harkemase Boys: De Veenendalers namen vooralsnog een abonnement op een 3-1 overwinning, want na dezelfde zege in Assen werd ook Harkemase Boys met die cijfers verslagen. Na een 2-0 ruststand werd de wedstrijd nog binnen het kwartier in de tweede helft in het slot geschoten, maar deden de Harekieten tien minuten voor tijd nog wat terug. Door deze winst is DOVO ook nog zonder puntverlies, maar houdt het doelsaldo de club op de derde plaats. De nog puntloze Friezen houden op doelsaldo nog een club onder zich.

Hoek-Barendrecht: De bezoekers hielden behoorlijk huis op “Denoek” en toonden zich uitermate efficiënt. Bij rust was het al 0-2 en met nog ruim een half uur te gaan 0-5. Er was een eigen doelpunt nodig om de Zeeuws-Vlaamse eer te redden. Door de 1-5 bezet hsv Hoek nu de laatste plaats en heeft Barendrecht van de drie clubs zonder puntverlies ook nog eens de beste doelcijfers; koploper dus.
SteDoCo-FC Rijnvogels: De promovendus uit Katwijk a/d Rijn streed dapper mee, maar moest wel een 2-0 achterstand binnen een kwartier wegwerken. De aansluiting werd ook nog wel voor rust gevonden, maar in de tweede helft liep StedoCo zakelijk weg naar 4-1. Die uitslag was goed genoeg om het groepje van drie clubs met 4 uit 2 te leiden achter het trio zonder puntverlies. FC Rijnvogels blijft Sparta Nijkerk op doelsaldo nog net een plaats voor met 3 uit 2

VVOG Harderwijk: De kansen waren er al voor de thuisclub, voordat de 1-0 net binnen het kwartier op het scorebord kwam. Daarna waren er mogelijkheden over en weer. Een klein kwartier voor tijd wordt de bevrijdende 2-0 gemaakt, waarmee VVOG drie punten pakt. Goed voor de tiende plaats. Staphorst blijft puntloos, maar houdt op doelsaldo nog twee clubs onder zich.

Ter Leede-ACV: Ondanks een vroege achterstand gingen de Assenaren met een 1-2 voorsprong rusten. De mogelijkheden waren er om verder uit te lopen, maar in plaats daarvan viel na 20 minuten in de tweede helft uit het niets de gelijkmaker. Daar bleef het bij, zodat beide clubs DVS gezelschap houden, maar dan wel met mindere doelcijfers.