DVS’33 Ermelo herovert kop na matige partij in Sneek (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft de koppositie in de Derde divisie heroverd na een matige partij tegen ONS Sneek.

In de Waterpoortstad kwamen de geelzwarten nooit tot het niveau, dat een week eerder tijdens de eerste helft in de topper bij Sparta Nijkerk was bereikt.

DVS Ermelo
(Foto: Theo Aalten

Anderzijds bood de jonge ploeg uit Sneek op het eigen Zuidersportpark weerwerk, dat zeker hoger lag dan dat verwacht mocht worden van een rodelantaarndrager. Het thuispubliek warmde zich zeker op aan het spel van ONS, dat ook nog eens een voorsprong nam. De rust ging echter alweer in met een gelijke stand en een makkelijk toegekende strafschop bezorgde de Ermeloërs de volle buit. Daarmee werd de eerste plaats na zeven speelronden weer bezet, maar waarschijnlijk slechts voor een week. Van de twee grootste concurrenten verloor Sparta Nijkerk en kwam Harkemase Boys niet in actie. DVS kan de koppositie komende zaterdag niet verdedigen, doordat het een vrije beurt heeft vanwege het oneven aantal clubs in deze competitie.

Trainer Richard Plug was gedwongen enkele wijzigingen in zijn ploeg door te voeren vanwege de blessures van Jeremy Jonker en Coen Vloedgraven. Christiaan van Hussen raakte na zijn invalbeurt op “De Ebbenhorst” opnieuw geblesseerd. Omdat Olivier Pilon in de week voorafgaand aan dit duel ziek was geweest, begon hij op de bank. Jorran van Santen, Lars Dekker en Soufian Moro maakten zodoende hun opwachting in de basis. De thuisclub was ook al geplaagd door een aantal langdurige blessures, waarvan enkele spelers ook alweer hersteld zijn, maar trainer Paul Raveneau gaf het vertrouwen aan de equipe, die qua spel een stijgende lijk laat zien.

Met gelijke stand de rust in

Het mocht in Sneek dan de lijstaanvoerder tegen de hekkensluiter zijn, maar zo groot waren de verschillen binnen de witte lijnen bij lange na niet. Waar DVS in Nijkerk nog in een hoog tempo de tegenstander op de eigen helft vastzette, speelden de geelzwarten in het begin erg behoedzaam en in een te laag tempo. Toen na de beginfase het aantal fouten in de passes ook nog eens toenam, kon ONS lekker meevoetballen. Wat de Snekers aan kwaliteiten en routine misschien minder hadden, werd gecompenseerd met een grote werklust, veel discipline en taakbewustheid.

Zo had een Benjamin Roemeon het beslist lastiger dan een week eerder in de topper. Vooral Denzel Prijor maakte als rechtsback een uitstekende indruk en als hij al eens gepasseerd werd, was er steeds goede rugdekking. De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers, toen Roald de Vries in de 8e minuut met zijn diagonale pass vanaf links Joshua Patrick op de rand van de ‘zestien’ bereikte. Zijn volley kon maar met moeite gekeerd worden door doelman Justin van der Dam, die Barry Diteweg moet doen vergeten. Klem kreeg hij de bal nog niet, maar doordat hij deze nog net wat richting kon meegeven, was er geen rebound en kon Jordy de Hoedt ruimen. DVS kreeg al vroeg in de wedstrijd met tegenslag te maken, toen Daan Huiskamp bij het wegtrappen van de bal geblesseerd raakte en hij vervangen moest worden door Thodorie Velanas.

De tweede doelpoging vier minuten later kwam van de voet van Soufian Moro, die zijn schot van zo’n veertig meter in de richting van de rechter kruising zag gaan. De lange doelman had hier minder moeite mee en plukte een eventuele voorsprong uit het kruis. De ingebrachte bal van Han Maarten van Dijk in de 13e minuut werd nog onderschept door Jorran van Santen ten koste van een corner, maar toonde ook aan, dat de thuisclub dreigend kon zijn. ONS nam na een kwartier voetbal een voorsprong. Nick Kuipers verzond langs de linker zijlijn de uitstekende pass, waardoor Oege Sietse van Lingen vrij op doelman Velanas kon afgaan en de goalie met zijn schot kansloos liet, 1-0. In de gelijk opgaande wedstrijd leed DVS te vaak en te makkelijk balverlies. Zo kon Genridge Prijor in de 39e minuut weggestuurd worden, maar Basil Camara en Frank van de Burg liepen dit nog wel dicht in eendrachtige samenwerking.

De gelijkmaker was dan ook niet eens het gevolg van een Ermelo’s overwicht, maar wel in de 41e minuut van een prachtige voorzet van Benjamin Roemeon, strak vanaf de rechterlijn bij de eerste paal, waar Joshua Patrick perfect in de korte hoek inkopte, 1-1. De doelpuntenmaker kreeg een minuut later weer een riante kopkans, nu bij de tweede paal op aangeven van broer Enrico Patrick. De gerichte kopbal ging net naast. Waar de eerste helft weinig kansen bood, hadden beide clubs net voor de rust nog zicht op een nieuwe voorsprong. Het schot van Soufian Moro na een combinatie met Joshua Patrick werd door doelman Justin van der Dam nog tot hoekschop verwerkt. Daaruit kreeg Frank van der Burg een goede kopkans. Hij schampte de bal, waardoor deze niet de juiste richting meekreeg. Bij een uitval slingerde Tom Arissen het leer vanaf rechts achter de Ermelose defensie voor het doel, waar Van Lingen net niet aan de bal kwam en Joran van Santen voorkwam, dat Genridge Prijor de bal bij de tweede paal kon binnenwerken. Het bleef zodoende halverwege bij 1-1.

DVS na rust alsnog naar winst
De geelzwarten zetten na de hervatting wel wat meer druk, maar het ontbrak vooralsnog aan een goede eindpass. Thodorie Velanas moest in de 51e minuut als eerste handelend optreden, maar de indraaiende voorzet van Jan Dommerholt was te scherp en daardoor geen probleem voor de goalie. Drie minuten later mocht zijn collega aan de andere kant zijn kunnen laten zien, toen Soufian Moro een afvallende bal knap inschoot. Justin van der Dam kon zijn fraaiste redding verrichten op de curve.

Het Friese gevaar kwam in de 56e minuut uit twee corners op rij, waaruit Sammy Ian Crowther strak over schoot. Was het een niet te missen kans voor Joshua Patrick, toen Soufian Moro zijn voorzet prachtig achter de Friese defensie legde en de divisietopscorer van vorig seizoen oog in oog met de Sneker sluitpost kon afronden? De aanvaller schoot van dichtbij recht op Justin van der Dam. Met nog een klein half uur te gaan haalde Richard Plug Soufian Moro eraf voor Olivier Pilon. Die verzond even later de voorzet, waaruit Jorran van Santen recht op de doelman kopte. De wissel aan Sneker kant halverwege de tweede helft leek verdedigend afgaand op de rugnummers. Nick Kleen kwam erin voor Crowther, die met Jong FC Groningen nog wel tegen DVS scoorde, maar in deze wedstrijd nooit in scoringspositie kwam.

De thuisclub rekende waarschijnlijk nog meer druk van DVS en hoopte in de omschakeling met nog een snelle speler voorin te kunnen profiteren van de ruimte achter de Ermelose verdediging. Even later raakte Lars Dekker bij een verdedigende actie geblesseerd, zodat Richard Plug niet meer tactisch kon wisselen. Rafaël Uiterloo kwam als centrumspits in het veld, waardoor Joshua Patrick noodgedwongen op het middenveld kwam te spelen. Hij moest in de 72e minuut toezien, hoe Olivier Pilon met een inmiddels bekende voorzet van Enrico Patrick vrij voor het doel kon inkoppen. De kleinere aanvaller kwam net te veel onder de bal, waardoor de riante kans met het hoofd rakelings overging. In het laatste kwartier bracht trainer Paul Raveneau bij de gastheren nog twee verse krachten in.

Het was wel DVS, dat opnieuw een voorsprong nam. Uit een corner werd de bal niet echt goed weggewerkt, waarna Oktay Öztürk direct zijn schoen erachter zette. Het keiharde schot belandde van dichtbij op de hand van Denzel Prijor. De verdediger, die met een sliding probeerde het schot te verhinderen, had daarbij zijn hand voor de balans niet strak langs het lichaam. Door ook nog geel te geven oordeelde de leidsman het kennelijk ook nog als opzet. Oktay Öztürk pikt het buitenkansje zelf op. Als nummer één in de pikorde, waar het de penalty’s betreft, schoot hij onbarmhartig hard in de rechterhoek raak, 1-2. En dat met nog een tien minuten in de reguliere speeltijd. DVS zelf kwam niet meer in scoringspositie, maar slaagde er ook niet in om de nipte voorsprong soeverein te consolideren.

Het spel van ONS kenmerkte zich in die slotfase als opportunisme, waarbij de ballen in het hart van de Veluwse verdediging werden gepompt. Daar was DVS met de kopkracht van Basil Camara, Jorran van Santen en Frank van der Burg natuurlijk moeilijk te verslaan, mar zeker was de zege nog allerminst. In de 87e minuut zat Thodorie er net naast, toen invaller Kevin Meijer de bal vanaf links goed voorgaf en Oege Sietse van Lingen ongehinderd kon inkoppen. Hij deed dat echter vanuit buitenspelpositie en daarom maakte het niet meer uit, dat de bal naast ging. De extra tijd ging in, nadat Nick Kuipers uit een voorzet nog recht op doelman Velanas had geschoten, en daarin kreeg Van Lingen nog eenmaal een goede kopkans. Uit de voorzet van rechts knikte hij met het hoofd net naast het Ermelose doel, zodat de geelzwarten voor de vierde achtereenvolgende keer wonnen op het Zuidersportpark. Het was met de complimenten van rodelantaarndrager ONS wel de lastigste van die vier zeges. Wat het vertoonde spel betreft, hoeven de Snekers niet te wanhopen.

Richard Plug was sowieso toch al niet gerust op een makkelijke middag in de Waterpoortstad: ”Ik had toch wel wat angst voor deze wedstrijd. Na Sparta kan je het in een wedstrijd tegen een staartclub nooit goed doen.” Toch was de afwezigheid van een aantal spelers niet zozeer van invloed op de plannen voor dit duel: “De blessures hadden niet zo’n invloed op de plannen voor deze wedstrijd. De vervangers voor Jeremy, Coen en Olivier hebben het naar behoren gedaan. Jorran zag er misschien niet heel goed uit bij die 1-0, maar herstelde zich goed. Lars deed het goed op de plaats van Coen. Soufian had in de eerste helft een uitstekend schot naar de kruising en zette Joshua na rust een keer goed alleen voor de keeper. Maar ik vond dit wel onze slechtste wedstrijd tot nu toe. Wij waren niet goed aan de bal. Vorige week was ik ondanks de nederlaag bij Sparta tevreden over ons spel, maar nu was ik ontevreden. Ik vond ons vooral voor de rust slordig aan de bal. Ik moet ook zeggen, dat de laatste plaats voor ONS geflatteerd is. Tactisch hadden ze het uitstekend voor elkaar. Met die 1-0 helpen we ONS ook nog eens in het zadel. Jorran zet druk, terwijl hij juist terug had moeten lopen. Nu konden zij nog meer inzakken. Die Prijor bij hun in de verdediging deed het uitstekend. Benjamin kwam deze wedstrijd minder goed in de wedstrijd; hij kon ook niet zo goed zijn actie maken. Of dat nou met het stroperige veld te maken had of met de verdediging …?

In de rust heb ik ook aangegeven, dat die (Denzel) Prijor goed was, maar dat wij het ook anders moesten oppakken. Als Joshua in de bal komt, moet er ruimte komen voor Benjamin of Olivier; dan moeten zij in dat gat lopen. In de tweede helft was het ook meer eenrichtingsverkeer tot aan de 1-2. Dan zit het ook wel mee met die penalty. Ik ben op zich ook niet zo gelukkig met die nieuwe regels over hands. Die jongen kon er weinig aan doen, Maar nu wordt die wel gegeven. In het slot van de wedstrijd gaan zij dan nog pompen, maar verdedigend deden we het ook beter in de tweede helft. Nu (met het voetballoze weekend) krijgen de spelers nu een weekje vrij om weer lekker fris te worden voor de wedstrijd tegen Excelsior’31.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp (11’ Thodorie Velanas), Enrico Patrick, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Basil Camara, Roald de Vries, Oktay Öztürk, Lars Dekker (69’ Rafaël Uiterloo), Soufian Moro (61’ Olivier Pilon), Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling ONS Sneek: Justin van der Dam, Jordy de Hoedt, Denzel Prijor, Nick Kuipers, Oege Sietse van Lingen, Jan Dommerholt 75’ Kevin Meijer), Tom Arissen, Nick Burger, Han van Dijk (85’ Tyson dos Santos), Genridge Prijor, Sam Ian Crowther (67’ Nick Kleen).

Scheidsrechter: dhr. M. Oosting uit Oldekerk