DVS'33 Ermelo in Sneek door barriere van honderd (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is in de voorlaatste speelronde in Sneek tegen ONS door de barrière van honderd doelpunten gebroken. Op zich een prachtig resultaat, maar het moet nog blijken, hoeveel dat waard is.

Voor overname van een periodetitel vielen de uitslagen op de overige velden niet in het voordeel van de geelzwarten uit, hoewel er nog steeds een mogelijkheid ligt voor deelname aan de nacompetitie voor een plek in de Tweede Divisie, maar dan moet Quick Boys in de slotronde punten verspelen en moeten de Ermeloërs zelf van Jong FC Groningen winnen.

Noordwijk werd kampioen na een overwinning bij Hoek, zodat de nummer twee in de eindrangschikking de periode van de titelhouder overneemt. DVS heeft het niet in eigen hand, maar heeft wel druk op die tweede plaats.

Voor ONS stond de wedstrijd in het teken van afscheid; nagenoeg een compleet elftal is er komend seizoen niet bij en daaronder niet de minsten. Voor dit duel miste de thuisclub al Klaas de Boer, die veelal ingezet werd om de angel er bij de tegenstander uit te halen. Voor deze wedstrijd werd daardoor de snelle Denzel Prijor gekoppeld aan Olivier Pilon. Basil Camara speelde door de schorsing van Coen Vloedgraven in de basis op de linksbackpositie, waardoor Roald de Vries doorschoof naar het middenveld. Hij zorgde nog voor een memorabel moment.
Geen goed nieuws over deelname aan de nacompetitie dus voor DVS, waar de club de avond daarvoor wel de Rinus Michels Award won voor de beste jeugdopleiding bij de amateurs in Nederland. Ook goed nieuws voor JO19, dat het kampioenschap veroverde in de 3e Divisie en dus wel promoveert naar de 2e.

Gretige start bezorgd DVS een voorsprong
DVS begon heel gretig aan de wedstrijd met drie mogelijkheden, voordat Benjamin Roemeon in de 8e minuut de score opende. Al in de 1e minuut bezorgde Soufyan Mora aan Benjamin Roemeon de eerste schietkans; die lob ging over. Een minuut later schoot Christiaan van Hussen naast. Kort hierop koos de middenvelder voor een schot in de korte hoek in plaats van af te leggen. Een ervaren doelman als Barry Ditewig laat zich natuurlijk niet verrassen. De beste kans was echter in de 5e minuut voor Olivier Pilon. Benjamin Roemeon legde het leer panklaar voor en de clubtopscorer schoot in een keer in, maar wel over. DVS was in die fase duidelijk sterker en de 0-1 in de 8e minuut was dan ook zeer zeker verdiend. Uit de afgemeten voorzet van Soufyan Moro vanaf rechts kopte de vrijgelopen Benjamin Roemeon bij de tweede paal binnen; het was de derde wedstrijd op rij, dat de kleinste man op het veld met het hoofd scoorde.

Het overwicht had ook nog wel een 0-2 stand gerechtvaardigd en daar waren de Ermeloërs in de 10e minuut ook dichtbij, maar de kopbal van Basil Camara uit een hoekschop ging net naast. Intussen sijpelden er op de tribune wat tussenstanden door, die niet in het voordeel waren van de bezoekers. Het leek wel of die bij de DVS’ers in de benen kwam zitten, want het goede voetbal tot dan toe verdween en ONS kwam zodoende terug in de wedstrijd. Zo ontstonden de eerste mogelijkheden voor de gastheren. In de 13e minuut kon Yumé Ramos uit een corner zijn hoofd nog wel tegen de bal krijgen, maar met een reflex voorkwam Paul Eppink een doelpunt. Drie minuten later kopte Ale de Boer de bal uit een vrije trap naar de verre hoek, maar hielp de paal de Ermelose doelman. Halverwege de eerste helft kreeg ONS de beste kans van de wedstrijd, toen Martijn Barto de bal goed voorlegde op Rumé Ramos, die het leer bij de tweede paal simpel voor het intikken had. De inzet ging wonderwel naast. Aan de overkant kopte Jorran van Santen uit een hoekschop nog over. Met een half uur voetbal had de thuisclub behoorlijk druk op de Ermelose verdediging, maar kansen kwamen daar niet uit voort. Wel spelhervattingen, waaruit de Snekers ook gevaarlijk kunnen zijn. De laatste kans voor de rust was weer voor DVS, toen Soufyan Moro Olivier Pilon het Friese strafschopgebied instuurde; zijn inzet hield het midden tussen een voorzet en een schot, zodat er toch met 0-1 gerust ging worden.

DVS behoudt voorsprong na rust
Twee ongewijzigde ploegen betraden het kunstgras voor de tweede helft. DVS begon ook nu weer zeer aanvallend, maar de eerste kans was in de 49e minuut na een omschakelmoment toch voor ONS, toen Curty Gonzales vanaf links voorzetten op Ale de Boer, die naast schoot. DVS was dus nog steeds op jacht naar het honderdste doelpunt en die viel in de 51e minuut. Benjamin Roemeon legde na een langdurige aanval vanaf rechts goed af op Roald de Vries, die met een goed, gedrukt schot net buiten de ‘zestien’ de verre hoek vond buiten bereik van doelman Barry Diteweg. Daar wilde DVS wel een vervolg aangeven en deed dat ook na een afvallende bal, waaruit Soufyan Mora van zo’n twintig meter de lat trof. Het veldspel werd er bij de geelzwarten echter niet beter op. DVS voetbalde niet altijd even slim, waardoor de Friezen konden counteren. Toch lag de mogelijkheid er voor de Ermeloërs om de voorsprong uit te breiden, direct, nadat Serge Fatima voor ONS nog naast gekopt had uit een corner, toen Benjamin Roemeon goed teruglegde op Soufyan Moro, die goed inschoot. Via de rug van een verdediger veranderde het schot van richting en ging over.

In de 66e minuut mocht captain Ale de Boer onder groot applaus van het thuispubliek van het veld, waarna Nick Burger in het veld kwam. Wie verwacht had, dat de aanvalsdriften van ONS zouden luwen om voorrang te geven aan de publiekswissels van scheidende spelers, kwam bedrogen uit. Kort na de eerste wissel vond ONS zelfs de aansluiting, toen sterkhouder Michael Lanting Yumé Ramos vond. Met een pirouette creëerde hij de ruimte om Paul Eppink van dichtbij kansloos te laten. Vervolgens werkten Basil Camara en Lars Dekker een mogelijke gelijkmaker weg, maar kwam DVS nog niet onder de Sneker druk uit. Het lukte DVS ook niet meer in de reguliere speeltijd om tot uitgespeelde kansen te komen. Toch was DVS met nog zo’n kwartier te spelen tweemaal dicht bij de 1-3. De inkomende Frank van der Burg kon de bal echter niet uit een hoekschop over de doellijn drukken en Roald de Vries zag zijn vrije trap dusdanig van richting veranderd worden, dat doelman Barry Ditewig alle zeilen moest bijzetten om de treffer te voorkomen. Met zijn vingertoppen lukte dat. Met nog tien minuten op de klok mocht Yumé Ramos met een ovatie van het veld en werd zijn plek ingenomen door Genridge Prijor. Misschien niet een wissel, waar ONS sterker van zou worden, maar kort hierop schoot Tiemen Landman wel in het zijnet. In de slotfase kwam Daniël van Warven in het veld voor Soufyan Moro en de invaller zou zich nog laten gelden in de extra tijd. Ook Frits Dantuma kreeg zijn publiekswissel in de 86e minuut en kort hierop tekende ONS voor de laatste mogelijkheden op de gelijkmaker. Paul Eppink hield een kopbal van Yumé Ramos uit de korte hoek en en de volgende corner schoot Martijn Barto naast.

Nadat Christiaan van Hussen de Sneker doelman tevergeefs met een schot uitgeprobeerd had, kwam DVS net na het verstrijken van de officiële speeltijd op 1-3. De voorzet van Benjamin Roemeon werd door Daniël van Warven op waarde geschat, maar de invaller zou die treffer niet op zijn naam krijgen. Serge Fatima had het laatste balcontact en kreeg het derde Ermelose doelpunt op zijn eigen naam.
DVS won dus wel, maar de kansen op deelname aan de nacompetitie werden niet groter. De Ermeloërs zijn nu nog meer afhankelijk voor een toegift, die moet leiden naar de Tweede Divisie. Daarnaast legde DVS wel druk op die tweede plaats van Quick Boys, dat nu thuis wel moet winnen van ONS, terwijl de Ermeloërs de reguliere competitie moeten besluiten met een overwinning op Jong FC Groningen. Een andere optie is, dat SJC in Hendrik-Ido-Ambacht ASWH puntverlies toebrengt. Ondanks die afhankelijkheid is het een compliment aan de spelers van DVS, die met overgave blijven strijden voor die nacompetitie. ONS stond twaalfde en bleef dat met 39 punten.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Frank van der Burg, Joran van Santen, Dennis Hollart, Basil Camara, Christiaan van Hussen, Lars Dekker, Roald de Vries, soufyan Moro (84’ Daniël van Warven), Olivier Pilon, Benjamin Roemeon.
Opstelling ONS Sneek: Barry ditewig, Denzel Prijor, Serge Fatima, Nick Kuipers, Tiemen Landman, Martijn Barto, Frits Dantuma (86’ Jelle de Graaf), Ale de Boer 66’ Nick Burger), Michael Lanting, Yumé Ramos, Curty Gonzales (80’ Genridge Prijor)

Scheidsrechter: M.G. Paarhuis uit Hellendoorn

Scoreverloop:
8’ Benjamin roemeon 0-1, 51’ Roald de Vries 0-2, 68’ Yumé Ramos 1-2, 90+1’ Eigen doelpunt 1-3.