DVS’33 Ermelo in vermakelijk duel naar winst op AJAX (wedstrijdverslag)

Wedstrijden tussen DVS’33 Ermelo en de zaterdagamateurs van Ajax zorgen doorgaans voor vermakelijke duels, omdat beide clubs graag verzorgd combinatievoetbal spelen. Deze thuiswedstrijd vormde daar geen uitzondering op.

De gastheren waren op voorhand favoriet voor de winst gezien de positie op de ranglijst (derde plaats), maar Ajax kon lekker vrijuit voetballen na de winst vorige week, waardoor de club veilig is.

Het verschil op de ranglijst liet zich overigens voor de rust niet aanzien, maar de Ermeloërs maakten na de thee het verschil.
Bert van Hunenstijn had zijn formatie op twee plaatsen gewijzigd in vergelijking met de uitwedstrijd tegen ASWH. Oktay Öztürk keerde na zijn schorsing weer terug op het wedstrijdformulier en Roald de Vries nam zijn vertrouwde plek weer in linksachter na zijn blessure. Lars Dekker en Mark Bouwman zaten zodoende weer op de bank.

Sterk begin Ajax
De Ajacieden, die in Amsterdam door een groot aantal afwezigen nogal angstig voetbalden tegen DVS, namen in Ermelo het initiatief en kwamen al direct in de buurt van doelman Paul Eppink. In een hoog tempo bepaalden de bezoekers in de eerste twintig minuten het spel. Zij speelden zorgvuldiger dan de Ermeloërs, die nog te weinig rust aan de bal hadden. Toch kwamen de geelzwarten rond de 5e minuut met een kopbal van Olivier Pilon en een te ver doorgevoerde actie van Benjamin Roemeon wel dreigend in de buurt van het Amsterdamse doel.

Het dichtst bij de openingstreffer kwam Ajax, toen Sonny Pronk in de 10e minuut uit een hoekschop inkopte. Dennis Hollart assisteerde Paul Eppink op de doellijn. Nadat Benjamin Roemeon na een een-tweetje door het hart van de Amsterdamse verdediging met Soufyan Moro halverwege de eerste helft niet tot afronden kwam, nam Ajax een voorsprong. Die was gezien de veldverhouding in de eerste twintig minuten ook terecht, maar op het het moment van scoren zat er juist weer veel evenwicht in de wedstrijd. Specialist Ruben Adneij mocht van zo’n 25 meter aanleggen voor de vrije trap en schoot het leer fraai in de linker winkelhaak, 0-1.

Na een half uur kregen de bezoekers een eerste tegenslag te verwerken, toen back Roy Deken het veld geblesseerd moest verlaten. Kevin Owusu Asare kon zodoende al voor de rust zijn opwachting maken. Direct hierop was DVS alweer dicht bij de gelijkmaker, toen Roald de Vries met een vrije trap het leer op zijn hoofd legde. Hij kopte echter in als een verdediger, zodat de bal hoog over ging. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd in Hendrik-Ido-Ambacht, waar het spel vooral op het middenveld plaatsvond, werd het spel door beide ploegen snel verplaatst, zodat men meer voor het doel kwam, zonder dat er overigens veel uitgespeelde kansen waren.

Nadat de kopbal van Frank van der Burg uit een vrije trap van Roald de Vries qua hoogte al veel beter was, maar nog net over ging, kwam DVS in de 37e minuut langszij. Het was de eerste keer in de wedstrijd, dat Jorran van Santen zich voorin begaf en op rechts na een combinatie met Frank van der Burg de achterlijn haalde. Hij legde af op Oktay Öztürk, die in de 37e minuut de gelijkmaker binnenschoof, 1-1. In het restant van de eerste helft schoten Ricardo Fransberg en Soufyan Moro nog net naast, zodat de rust ook met 1-1 inging.

Beter DVS na rust naar winst
Ajax kon niet meer het moordende tempo in de wedstrijd leggen als voor de rust. Bovendien zat er na de wissel van Lars Dekker voor Soufyan Moro wel meer rust in het Ermelose spel. De chemie tussen Benjamin Roemeon en Olivier Pilon werd ook steeds meer zichtbaar, toen de eerste in de 49e minuut met veel snelheid in de eindfase na de goede pass van Oktay Öztürk voorgaf. Nu ging die nog aan clubtopscorer Olivier Pilon voorbij. Kort hierop moest trainer Yuri Rose door een blessure gedwongen weer een wissel toepassen. Centrale verdediger Toer Bouwman verliet het veld voor Jack van Moerkerk. Na twee schoten van Olivier Pilon zonder succes rond een uur voetbal werd het in de 63e minuut dan toch 2-1. Frank van der Burg verzond de pass op de mee opgekomen Coen Vloedgraven, die de snelheid er inhield en met zijn voorzet Olivier Pilon bereikte. Die joeg van dichtbij de bal in het dak van het doel, 2-1.

Als Ajax in die tweede helft nog gevaarlijk werden, reageerden de DVS’ers achterin alert. Bij de thuisclub maakte Christiaan van Hussen in de 65e minuut plaats voor Berry Powel, die met zijn eerste balcontact direct een grote kans kreeg. Hij verlengde de inzet van Roald de Vries, maar via een Amsterdams been ging de bal net naast. De hoekschop zou wel de treffer opleveren. Oktay Öztürk probeerde de afvallende bal met een omhaal nog op het doel te krijgen. Dennis Hollart kopte achterwaarts door, waardoor doelman Ruben Zandijken verslagen was, 3-1. Daarmee zat de zege voor DVS wel in de knip. Ajax probeerde nog wel de aansluiting te vinden, maar de Ermelose verdediging gaf niets meer weg, terwijl Coen Vloedgraven nog tot een strak schot kwam, dat rakelings overging, en Berry Powel met zijn voorzet op Olivier Pilon nog een kans bood. De aanvaller schoot in een keer in, maar vond de Amsterdamse sluitpost nog op zijn weg. DVS maakte dus in de tweede helft het verschil.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Dennis Hollart, Roald de Vries, Oktay Öztürk (82’ Daniël van Warven), Coen Vloedgraven, Christiaan van Hussen (65’ Berry Powel), Soufyan Moro (46’ Lars Dekker), Olivier Pilon, Benjamin Roemeon.
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Jake Wollgarten, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman (51’ Jack van Moerkerk), Roy Deken (30’ Kevin Owusu Asare), Mitchell Burgzorg, Bart Spil, Ruben Adneij, Ricardo Fransberg, Sonny Pronk (70’ Ralph Jurka), Kenneth Misa-Danso.

Scheidsrechter: Dhr. S. Veekamp uit Enschede

Scoreverloop: 24’ Ruben Adneij 0-1, 37’ Oktay Öztürk 1-1, 63’ Olivier Pilon 2-1, 67’ Dennis Hollart 3-1.