DVS'33 Ermelo kan koploper Harkemase Boys niet stoppen (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is na de nederlaag in speelronde 7 op een plek beland, waar het aan het eind van de competitie niet wil staan. Dan zou er nacompetitie voor lijfsbehoud gespeeld moeten worden.

Het trof niet, dat juist lijstaanvoerder Harkemase Boys op bezoek kwam

De Friezen verdedigden de koppositie met verve en zijn met nog vijf ronden te gaan in de eerste periode de enige ongeslagen ploeg in de Derde Divisie A.

Trainer Patrick Loenen telde negen afwezigen en moest achterin puzzelen. Voor Marciano van Leijenhorst speelde Gaston Salasiwa in het hart van de defensie. In de vorige wedstrijd startte DVS met drie centrale verdedigers, met Tarik Evre, waar nu Benjamin Roemeon weer voorin inzetbaar was. Maarten van Dijk kon op het middenveld makkelijk ingeruild worden door Adriaan Kruisheer.

Hoop verdwijnt al weer na tien minuten
DVS begon niet eens zo slecht aan de wedstrijd en hield de koploper nog op de eigen helft. Voor vijf minuten slechts. Harkemase Boys raakte daarvan niet overstuur. Zo stond het een week eerder in Haaksbergen de eerste helft onder druk, maar kwam die schadevrij door. Toch hadden de geelzwarten de mogelijkheid om de score in de 3e minuut te openen. Een periode met lang Ermelo’s balbezit werd door een overtreding onderbroken. Stef Nijland gooide de bal uit de vrije trap in de ‘zestien’ op het hooft van Sem de Wit. De kopbal ging maar net over de kruising. Vervolgens toonden de bezoekers zich in de omschakeling uitermate dreigend. Sem de Wit kon uiteindelijk een schot van Thomas Prinsen in de 7e minuut blokken. Daarop redde doelman Dean Bredewolt knap een schot van Jolt Postma in de rebound ten koste van een nieuwe hoekschop. Het was toen al wel duidelijk, dat er altijd wel een Harekiet goed onder kwam bij een afvallende bal. Dat werd DVS in de 10e minuut al noodlottig. Dean Bredewolt redde opnieuw uitstekend op een schot van Thomas Prinsen, maar in de rebound knalde Mees Gootjes hard in de verre bovenhoek raak, 0-1.

Het was duidelijk; het zou weer zo’n wedstrijd worden. In de 12e minuut legde Nicky van Hilten de bal diagonaal wel achter de verdediging van de roodwitten, maar net te ver voor Owen Muller. Een minuut later kreeg Stef Nijland de kans op een van zijn befaamde schoten, maar probeerde het met een leep lobje, die net te ver voor Benjamin Roemeon landde. Aan de andere kant kopte topscorer Joris Adams uit een goede voorzet van Stefan Deuling over. Een uitgespeelde kans was het natuurlijk niet, maar in de 20e minuut was Nicky van Hilten heel dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot van zo’n 25 meter spatte uiteen op de paal. De beste kans op de gelijkmaker ontstond een minuut later, De inspeelpass van Adriaan Kruisheer werd handig verlengd door Stef Nijland, waarna Owen Muller vrij voor doelman Feike spoor kwam. Hij schoot echter woest over. Het was dus zeker wel een fase, waarin DVS aan de gelijkmaker mocht denken. Het zal voor de Ermeloërs toch ook wennen zijn, dat de tegenstander comfortabeler is aan de bal.

Zo speelden de Harekieten zich in de 26e minuut goed onder de druk van de geelzwarten uit, waarna Stefan Deuling de lange bal verzond. Sem de Wit kon die niet onderscheppen, waarna Jhurrey Margaritha het duel met Nicky van Hilten kon aangaan. De verdediger werd uitgekapt, waarna de frêle aanvaller de 0-2 inschoot. Dat maakte de opdracht voor DVS om nog enig resultaat te boeken nog moeilijker. De Ermeloërs kwamen voor de rust niet verder meer dan een schot van Benjamin Roemeon, die de Harkemase sluitpost geen problemen opleverde. Zelf kwamen de Friezen rond de 38e minuut driemaal tot een schot, die wel geblokt werden. Rond de 40e minuut kopte Pim Betzema tweemaal over. De rust ging dus in met een comfortabele 0-2 stand voor de koploper.

Wedstrijd direct na rust op slot
De tweede helft werd aangevangen met een wissel aan Ermelose kant. Adriaan Kruisheer, met al een gele kaart uit frustratie op zak, werd gewisseld voor Hilal Ben Moussa. Die kwam op het middenveld te spelen, waardoor Stef Nijland doorschoof naar de spits. Elk plan voor het tweede bedrijf op de aansluiting kon kort na de hervatting al weer van tafel. Jorick Priem probeerde zijn verdedigende taak op de eigen helft nog wel te vervullen, maar kreeg Stefan Deuling niet van de bal. Die speelde goed in op Thomas Prinsen, die voor Sem de wit kruiste en vervolgens de 0-3 in de verre hoek deponeerde. Toch had die 1-3 al kort daarna kunnen vallen. Frank Olijve kwam goed voor zijn man en bereikte Benjamin Roemeon. Die legde af op Stef Nijland, die vervolgens een goed geplaatst schot net naast zag geen. Harkemase Boys nam gas terug, maar bleef weliswaar dreigender.

Zo legde Stefan Deuling de bal goed achter de Ermelose defensie op Thomas Prinsen. Sem de Wit voorkwam ten koste van een corner echter een schot op het doel. In de 56e minuut kon Joris Adams na een combinatie inschieten, maar doelman Dean Bredewolt keerde met de voet. De rebound was voor Thomas Prinsen, die niet dodelijk genoeg inschoot. Ronald Baas kon zodoende op de doellijn de 0-4 voorkomen. DVS bleef wel proberen de eer te redden. In de 68e minuut werd het schot van Benjamin Roemeon geblokt, waarna Roland Baas niet meer voldoende kracht in zijn schot kon leggen. Doelman Feike Spoor stopte de bal op de doellijn. Twee minuten later schoot Hilal Ben Moussa uit een voorzet van Jorick Priem over.

Patrick Loenen wisselde met nog 20 minuten te gaan aanvallend. Centrale verdediger Gaston Salasiwa mocht er af voor spits Lars van Wetering. Eren Turan Yavuz mocht even later het laatste kwartier volmaken voor Jorick Priem. DVS kwam in de 76e zowaar nog aan de 1-3. Feike spoor lag eerst nog goed in de weg op een hard en laag schot van Stef Nijland in de uiterste hoek. Om zelf de eer te redden werd DVS niet eens gegund. Uit de kort genomen hoekschop van Benjamin Roemeon draaide het schot van Stef Nijland goed in. Stefan Deuling promoveerde het met de buitenkant van schoen echter tot doelpunt. In de 80e minuut voorkwam Hilal Ben Moussa op de doellijn nog een vierde Fries treffer na het schot van Prinsen uit een afvallende bal, maar ook DVS had in de slotminuut nog zicht op een doelpunt. Op aangeven van Stef Nijland zette Lars van Wetering in een keer zijn slof eronder, maar zijn volley ging over. Het bleef dus 1-3. Harkemase Boys handhaafde zich daarmee niet alleen tamelijk gemakkelijk aan kop, maar zag de directe concurrenten daaronder ook nog eens punten verspelen. Met 19 uit 7 hebben de Harekieten nu een voorsprong van vijf punten op de twee runner-ups. DVS zag zich met 5 uit 7 gepasseerd worden door twee concurrenten en heeft nu nog slechts twee clubs onder zich.

“Wij missen basisvaardigheden”
Oefenmeester Patrick Loenen wilde het voor de camera van DVS niet mooier maken dan het was. Aanvullend gaf hij nog wel aan, dat het achterin improviseren was en Harkemase Boys een goede tegenstander was: “Natuurlijk was het puzzelen achterin, maar dat was niet van invloed op het plan voor deze wedstrijd. Ook niet vanwege de tegenstander. Harkemase Boys was beter dan Hoogeveen, maar dan moet je nog beter je best doen.”

Voor de microfoon van Maarten Swijnenburg was hij niet mild: “Ik moet oppassen met wat ik zeg, maar als de staf en ik als hoofdtrainer zijn wij verantwoordelijk, maar ik ga het niet bagatelliseren. Dit vond ik niveauloos. Vertrouwen en het gevoel, dat je de betere bent creëer je met resultaat. Bij voetbal hoort een aantal basisdingen. Dat is samen verdedigen. Als we de bal verliezen, moeten we omschakelen. Bij de derde keer deden we dat niet en ligt-ie erin. Bij die tweede kun je voetballen tot je een ons weegt en ligt-ie erin. We komen de rust uit en willen het net iets anders doen, maar dat kan de prullenbak in. Dat heeft niets met (gebrek aan) vertrouwen te maken, maar met kwaliteit. Ik vind dat gewoon niveauloos en ik ben daar verantwoordelijk voor. Ik denk, dat zij zes, zeven momenten gehad hebben, die tegen geel aanzaten; gewoon mooie nette duels, maar wij worden overal afgetroefd. Dat is al het hele jaar zo. Wij hebben ook vijf, zes kansen gehad, maar ik kijk niet eens naar de kansen, die wij missen.

Bij ons kijken er drie toe, hoe wij een voorzet missen en er een bij hun volkomen vrij staat. Wij missen basisvaardigheden. Ik ben als eerste verantwoordelijk en als staf zijn wij de eerste, die kritisch kijken. Tegen sommige dingen is niet aan te voetballen of aan te coachen. Het zijn ook onze grote spelers, die door het ijs zakken. Ook ik zak door het ijs, maar ik weet, dat ik er alles aan doe. Dit overkwam mij als speler nooit. Wij laten het gewoon toe. Dan mis ik ook een stukje onverzettelijkheid, wat karakter. We blijven maar breien. Gooi ‘m dan van kant tot kant. Als je alleen maar blijft breien en steeds balverlies lijdt , kom je ook steeds in de omschakeling. Dat Dean Bredewolt Man of the Match was, zegt genoeg. Wat daarvoor loopt, is kansloos. Owen Muller speelt dan wel een ongelukkige wedstrijd, maar doet er alles aan; hij speelt met het mes tussen de tanden. Waarom blijft hij wel overeind? Ik ben niet nerveus, dat wij aan het einde van het seizoen in de problemen komen. Dat geloof ik niet, want dan gaan we gewoon anders spelen, maar ik wil nog niet in die modus denken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Gaston Salasiwa (73’ Lars van Wetering), Roland Baas, Adriaan Kruisheer (’46 Hilal Ben Moussa), Frank Olijve (82’ Lars Huber), Stef Nijland, Jorick Priem (75’ Eren Turan Yavuz), Owen Muller, Benjamin Roemeon.
Opstelling Harkemase Boys: Feike Spoor, Jolt Postma, Pim Betzema, Jesse Vermaning, Demo Koida, Mart Dijkstra, Mees Gootjes, Thomas Prinsen, Jhurrey Margaritha, Joris Adams (75’ Jari Slort), Stefan Deuling (87’ Gerald Postma).

Scheidsrechter: Dhr. D.H. de Vries uit Amstelveen

Scoreverloop: 10’ Mees Gootjes 0-1, 26’ Jhurrey Margaritha 0-2, 47’ Thomas Prinsen 0-3, 76’ Stefan Deuling (e.d.) 1-3.