DVS'33 Ermelo klimt na grootste zege op ODIN'59 (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo boekte voor eigen publiek de grootste zege van het seizoen en de grootste op ODIN’59 ooit, maar is nog steeds niet verzekerd van lijfsbehoud in de Derde Divisie A.

De clubs eronder pakten namelijk ook drie punten, terwijl evenknie VVSB zondag nog bij het al gedegradeerde Kampong aan de bak mag

Door de ruime winst stegen de geelzwarten naar de tiende plek en dat is de positie, waar de Ermeloërs na de competitieouverture thuis tegen VVSB (1-1) stonden. Sindsdien stonden zij nooit meer zo hoog. Desalniettemin blijft DVS met nog twee ronden te gaan binnen de greep van de beste herkanser, Staphorst, dat in een directe confrontatie Hoogeveen naar de nacompetitie voor klassenbehoud verwees. Het verschil bleef vier punten. Reden dus om nog steeds naar beneden te kijken en niet naar de tweede plek in de derde periode met een achterstand van twee punten op de leider, Hercules.

Trainer John Kamphuis begon met zijn beproefde formatie, dus met Adriaan Kruisheer weer voor Lars Huber. Alleen doelman Dean Bredewolt ontbrak vanwege huwelijkse plichten, waardoor Rick van Nuenen de plaats onder de lat weer innam. Zodoende zat Paul Eppink als reserve op de bank.

Compact ODIN’59 bezwijkt halverwege de eerste helft
ODIN’59 beperkte zich in het eerste bedrijf vooral op het tegenhouden van doelpunten met vijf man achterin en een compacte organisatie. Logisch, want de ploeg kon in deze wedstrijd door de barrière van honderd tegentreffers gaan. Dat betekende wel, dat de Heemskerkers in de gehele eerste helft geen kans noteerden. Die waren er voor de thuisclub in de eerste 22 minuten ook maar heel mondjesmaat. In de 10e minuut werd een goede voorzet van Stef Nijland tot hoekschop gekopt en begon Benjamin Roemeon drie minuten daarna aan een indrukwekkende rush na een interceptie, maar die werd door de vierde tegenstander met een schouderduw gestopt. De rappe aanvaller bezorgde de Nathan Verschoor een hele vervelende middag, maar de rechtsback bediende zich wel van faire middelen. Zo kon Roemeon in de 18e minuut vanaf links voor leggen en dat deed hij afgemeten, maar twee DVS’ers liepen elkaar bij een poging af te ronden in de weg. In het vervolg kreeg Hilal Ben Moussa een goede schietkans, maar zijn inzet ging hoog over. Rick van Nuenen had niets meer te doen dan een diagonaal ingebrachte bal in de ‘zestien uit de lucht te plukken.

Vanaf de 23e minuut ging het los. Natuurlijk was het overwicht al wel voor DVS, maar nu werd dat ook in de score uitgedrukt. Adriaan Kruisheer verlengde de diepe inspeelpass van Stef Nijland met een voetbeweging, waardoor Sam Crowther rechts vrij het stafschopgebied in ging. Hij omspeelde doelman Sem Grapendaal en schoof daarna de 1-0 binnen. Twee minuten later verdubbelde Adriaan Kruisheer de score door een goede voorzet van Maarten van Dijk raak te koppen, 2-0. Weer drie minuten later werd de wedstrijd in het slot geschoten. Daar ging een fraaie steekpass van Adriaan Kruisheer aan vooraf. De voorzet van Benjamin Roemeon leek een prooi te worden voor linksback Seth Sarpong, maar Stef Nijland plukte de bal van diens schoen af, creëerde met een subtiele voetbeweging de schietkans en deponeerde het speeltuig laag in de korte hoek, 3-0. Dat die 4-0 er voor de rust ook nog wel zou komen, was heel waarschijnlijk. Die kwam er nog niet na het schot van Adriaan Kruisheer in de 32e minuut, door de redding van Sem Grapendaal. Evenmin twee minuten later na een goede overlap van Roland Baas. Zijn voorzet vanaf links belandde via verdediger Bram Metselaar op de paal, waarna Sam Crowther het leer niet over de doellijn kreeg.

Ook nog niet in de 36e minuut, toen Sam Crowther te weinig deed met de assist van Stef Nijland en evenmin uit een corner een minuut later. Daaruit kopte Nicky van Hilten op de lat. In de 44e minuut viel die dan eindelijk wel. ODIN-trainer Mark Kranendonk had toen al ingegrepen met een dubbele wissel. Timo van der Lugt en Gijs Preuter mochten eraf voor Patrick Boon en Taye Lee. De voorzet van Benjamin Roemeon vanaf links werd door Sam Crowther verlengd, waarna Adriaan Kruisheer die liet lopen voor Nicky van Hilten, die geheel vrij kon uithalen. En verwoestend, want op zijn schot was geen verweer, 4-0. De Ermelose honger was nog niet gestild, want in de extra tijd kopte de rechtsback uit een hoekschop nog over.

DVS voert score verder op na tegentreffer.
Hoe scherp kom je als ploeg dan nog uit de kleedkamer voor de tweede helft met een 4-0 voorsprong? Dubbele cijfers lonken immers. Bij DVS was Roland Baas in de kleedkamer achtergebleven voor Gaston Salasiwa. De eerste mogelijkheid was ook weer voor de thuisclub, maar Sam Crowther week in de 48e minuut te ver naar buiten om nog doeltreffend te kunnen zijn. DVS stond heel hoog, toen de bezoekers de ruimte achterin goed benutten. Twee invallers hadden daar toch een groot aandeel in. Taye Lee verzond de diagonale pass op Patrick Boon, die vanaf links de bal perfect achter de verdedigers van de geelzwarten legde op Jarmo Vrenegoor.

Met een voetbeweging schoot hij gedecideerd de 4-1 in. De thuisclub was in de tweede helft nog niet verder gekomen dan een schot van Gaston Salasiwa vanaf links, die door doelman Sem Grapendaal makkelijk gepakt werd. Bij DVS verliet Hilal Ben Moussa in de 64e minuut het veld voor Frank Olijve, maar die is als controleur voor de defensie natuurlijk ook heel erg vertrouwd. Een minuut later voerden de Ermeloërs de score op tot 5-1. Marciano van Leijenhorst stuurde Stef Nijland op links weg. Hij won het fysieke duel van zijn opponent, kapte in de ‘zestien’ nog een tegenstander uit en verschalkte de Heemskerkse sluitpost laag in de korte hoek. Een minuten later dacht Sam Crowther alleen voor de goalie hetzelfde te flikken, maar werd wel verdedigd. Dat was de honderdste tegentreffer voor ODIN’59 en als men die al ploeg dan toch tegen moet krijgen, dan maar door een speler met Champion’s League-ervaring. Toch waren de gasten halverwege de tweede helft dichtbij een tweede doelpunt.

De vrije trap van aanvoerder Niels Jager werd door Jarmo Vrenegoor iets van richting veranderd en landde via de paal in de handschoenen van Rick van Nuenen. Vervolgens maakte Maarten van Dijk bij DVS plaats voor Lars Huber. Hij kreeg in de 74e minuut met een stevige overtreding te maken, maar scheidsrechter Te Kloeze hield het geel op zak. Terecht, want het paste niet in de geest van het overigens sportieve duel. Beide trainers wisselden nog voor het laatste kwartier. Bij ODIN’59 gingen drie spelers naar de kant; Kaj van Langelaar, Seth Karpong en Nathan Verschoor. Stan Kleef, Twan van Tunen en Nydel Forgweh waren de vervangers. Bij DVS maakten Marciano van Leijenhorst en Benjamin Roemeon plaats voor Joël van Blerk en Jorick Priem. Uit zijn voorzet in de 83e minuut, verlengd door Nicky van Hilten, schoot Stef Nijland op de keeper. Die stond er in deze wedstrijd dus niet helemaal voor niets. De oud-EFC’er wacht nog steeds op zijn eerste competitiedoelpunt, maar moet dat dan in korte invalbeurten doen. Toch is hij niet egoïstisch. Een minuut later stuitte de invaller op aangeven van Adriaan Kruisheer met zijn schot op de doelman, waarna een corner resteerde. ODIN’59 liet zich ook niet helemaal onbetuigd en Medoune Seye, wellicht de behendigste spelers bij de geelblauwen (nu in het lichtblauw) trof via de vingertoppen van doelman Rick van Nuenen in de 86e minuut de paal. DVS zelf liet het niet bij die 5-1 en de 6-1 viel twee minuten daarna uit een aanval, die Lars Huber zelf opzette.

Na het hakballetje van Stef Nijland verscheen de invaller vrij voor doelman Sem Grapendaal, die geen antwoord had op de schuiver in de korte hoek. De zevenklapper werd nog net voltooid binnen de reguliere speeltijd. In een overvol strafschopgebied lukte het niet om de kans te creëren, maar werd Nicky van Hilten met een overtreding binnen de beruchte lijnen gestopt. Sam Crowther belastte zich ermee en koos de hoek, die doelman Grapendaal open liet, 7-1. De grootste overwinning voor de Ermeloërs dit seizoen en het is bijna niet voor te stellen, dat de geelzwarten in de eerste twee periodes zo moeizaam tot scoren kwamen en nu met afstand het beste doelsaldo in de derde hebben, namelijk +22; met 28 doelpunten het meest productief en met 6 tegentreffers het minst gepasseerd zijn. Niet vreemd, dat de equipe van John Kamphuis nu ook tweede staan in de derde periode.

“Uiteindelijk was het een mooi resultaat”
De oefenmeester in Ermelose dienst weet echter, dat de prioriteit nog steeds ligt bij het voorkomen van de nacompetitie voor lijfsbehoud, aldus zijn nabeschouwing voor de microfoon van Maarten Swijnenberg voor DVS-TV: “Uiteindelijk was het een mooi resultaat, maar de eerste twintig minuten had ODIN de organisatie prima op orde en kwamen wij niet of nauwelijks tot kansen. Maar je moet investeren in die wedstrijd en de bal laten gaan. Het was nog niet zo, dat we dusdanig bovenliggend waren, dat die doelpunten wel zo zouden vallen. Die eerste viel eigenlijk uit het niets en toen ging het snel. Toen was het wel gespeeld. Ik vond de tweede helft eigenlijk niet best. Tot een paar minuten voor tijd staan we gewoon op 1-1 in de tweede helft. Daar hebben we te weinig in geïnvesteerd. Dan heb je tussendoor een individuele opvlieging van Stef, waardoor je een goal maakt en op het laatst drukken we er nog twee binnen. Uiteindelijk is het resultaat heel mooi, maar de tweede helft niet.

Vorige week wonnen we van DEM en dan hoop je daar op uit te lopen, maar die wint gewoon bij Eemdijk. Waarschijnlijk gaat het er toch op aankomen door je op de laatste dag pas veilig te spelen. De kans is heel groot, dat Staphorst bij Hoogeveen gaat winnen. Dan hebben we gewoon nog punten nodig. De hoogste prioriteit is veilig spelen. Zolang dat niet het geval is, Zolang we resultaten behalen om onderin weg te komen, hebben we ook kans om in die derde periode bovenin aan te sluiten. Wij hebben dit seizoen nog een klus te klaren. Sparta is een goede ploeg en als wij even wat minder zijn, kunnen wij er daar maar zo met 3, 4-0 af gaan. Maar we zitten goed in ons vel en gaan met vertrouwen die kant op.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rick van Nuenen, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst 76’ Joël van Blerk), Roland Baas (46’ Gaston Salasiwa), Maarten van Dijk (67’ Lars Huber), Hilal Ben Moussa (64’ Frank Olijve), Adriaan Kruisheer, Sam Crowther, Stef Nijland, Benjamin Roemeon (76’ Jorick Priem).
Opstelling ODIN’59: Sem Grapendaal, Nathan Verschoor (75’ Twan van Tunen), Frits Kramer, Bram Metselaar, Kaj van Langelaar (75’ Stan Kleef), Seth Sarpong (75’ Nydel Forgweh), Timo van der Lugt (39’ Patrick Boon), Medoune Seye, Gijs Preuter (39’ Taye Lee), Jarmo Vrenegoor, Niels Jager.

Scheidsrechter: Dhr. J. te Kloeze uit Middenmeer

Scoreverloop: 23’ Sam Crowther, 25’ Adriaan Kruisheer 2-0, 28’ Stef Nijland 3-0, 44’ Nicky van Hilten 4-0, 51’ Jarmo Vrenegoor 4-1, 65’ Stef Nijland 5-1, 88’ Lars Huber 6-1, 90’ Nicky van Hilten 7-1 (pen.)