DVS'33 Ermelo laat hekkensluiter Hoogeveen dichterbij komen (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo speelde de uitwedstrijd tegen rodelantaarndrager Hoogeveen een uur lang met een man minder en kreeg na de 1-0 direct na de tweede gele kaart voor aanvoerder Tarik Evre op slag van rust ook de 2-0 te verwerken.

De Drentse debutant zat na de 3-0 op rozen, maar het werd nog heel spannend door twee Ermelose treffers in de extra tijd

De gelijkmaker viel echter niet meer. Daarmee naderde Hoogeveen de geelzwarten tot op een punt. Met 5 uit 6 staan de Ermeloërs nu vijftiende. Het gat met de nummer 17, een directe degradatieplaats, is nog maar twee punten. In de volgende speelronde ontvangt DVS koploper Harkemase Boys.

Waar de ziekenboeg bij de thuisclub langzaam leegstroomt, raakt die bij de Ermeloërs juist wat voller. Zo ontbraken bij DVS de basisspelers Adriaan Kruisheer en Benjamin Roemeon vanwege griep. Dat noopte trainer Patrick Loenen om zijn equipe aan te passen. Hij begon met drie centrale verdedigers, waarbij twee backs Ronald Baas en Nicky van Hilten vooral op de flanken moesten opkomen. Sam Crother had weer een basisplaats.

Volledig controle tot rode kaart
Tot aan de tweede gele kaart voor Tarik Evre was er geen enkel probleem voor de bezoekers, die zelfs nog tot de meeste doelpogingen kwamen. In de 4e minuut kopte Sam Crother uit een voorzet van Stef Nijland naast en in de 16e minuut zette Owen Muller de binnenkant van zijn voet tegen de bal na een assist van Roland Baas. De bal ging ruim naast. Het ging mis in de 18e minuut, toen een inspeelpass op de vrijstaande Sem de Wit verkeerd was en de blauwwitten konden omschakelen. Direct hiervoor kreeg doelman Stan Meekhof de hand nog aan de bal na een voorzet van Sam Crowther. DVS heroverde de bal echter op het middenveld, maar speelde verkeerd in. Tarik zette een stevige sliding in op Emil Bijlsma, die daarmee een vrije doortocht ontnomen werd. In de commotie die volgde vielen naast die voor de Ermelose captain gele kaarten voor de Drentse doelman en de keeperstrainer.

Ook Nicky van Hilten liep kort daarna tegen geel aan voor een overtreding. Tarik Evre ontving zijn tweede, toen hij de lukraak weggetrapte bal in de 31e minuut niet onderschepte en en passant hands maakte. DVS dus in ondertal. De thuisclub profiteerde direct van de man-meersituatie. Marciano van Leijenhorst onderschepte de dieptepass van Louis Vijfhuizen nog wel, maar kreeg de bal niet echt weg. Emil Bijlsma schoot met succes  in; de bal sloeg binnen bij de rechterpaal, 1-0. Vier minuten later was er weer een schietkans voor de thuisclub, maar Jan ten Cate, in de 29e minuut ingevallen voor de geblesseerde aanvoerder Menno Heerink, produceerde slechts een rollertje, dat geen probleem was voor doelman Dean Bredewolt. Ook met tien man was DVS nog de meest aanvallende ploeg; Sam Crowther kwam in de 43e minuut tot een goed schot, dat echter geblokt werd en net naast ging.  Op slag van rust moesten de geelzwarten ook de 2-0 toestaan. De mee opgekomen linksback Jeroah Balabun  kon in het strafschopgebied ongehinderd aannemen, draaien en vanaf links in de verre hoek raakschieten. Die ruststand maakte het voor DVS in ondertal welhaast onmogelijk om nog een resultaat te boeken.

Aansluiting valt te laat
In de rust maakte Sam Crother plaats voor Jorick Priem. De thuisclub leunde nu wat achterover, waardoor DVS de meest aanvallende partij was. Ronald Baas hoopte na zijn actie in de vijandelijke ‘zestien’ na het contact met Noah Schuurman nog wel op een strafschop, maar kreeg die niet. . Sem de Wit schoot een minuut later van afstand naast.  Aan de andere kant blokte Marciano van Leyenhorst in de 54e minuut een schot van de vrijgespeelde Emil Bijlsma. Veel gebeurde er niet in die tweede helft. Bij de thuisclub vond in de 70e minuut een dubbele wissel plaats en vier minuten later bracht Patrick Loenen drie verse krachten in het veld. Owen Muller maakte plaats voor Lars van Wetering, Nicky van Hilten voor Eren Turan Yavuz en Maarten van Dijk voor Gaston Salasiwa. De eerste echte kans in de tweede helft was in de 77e minuut voor DVS, toen Lars van Wetering uit een voorzet van Ronald Baas met een boog inkopte. Het leer viel ook net onder de lat, maar de lange doelman Stan Meekhof tikte de bal net over. Drie minuten later leek de wedstrijd volledig in het schot geschoten te worden, nadat invaller Sil Kuurman vanaf links naar binnen ging en tussen Eren Turan Yavuz en Frank Olijve voldoende ruimte had om te schieten en in de linkerhoek doel trof, 3-0. Twee minuten daarna kwam Hilal Ben Moussa nog in het veld voor Frank Olijve en ook de thuisclub pleegde nog een dubbele wissel. Toch kreeg de wedstrijd in de extra tijd nog bijna een bizar slot, nadat invaller Ngendakumama nog net in de reguliere tijd naast geschoten had. Sem de Wit werkte een pass van Hoogeveen lukraak weg en bereikte Lars Wetering, die de goalie omspeelde en de 3-1 binnen schoot.

Een minuut later ging Stef Nijland met de bal aan de voet naar binnen en vond met zijn indraaiende schot nog de aansluiting. Verder dan de 3-2 kwam het niet, hoewel Lars van Wetering de bal uit een hoekschop opnieuw net onder de lat inkopte. Weer redde de Hoogeveense sluitpost. Daarmee boekte de thuisclub na de winst in het bekerduel tegen Staphorst de eerste overwinning in de competitie en steeg twee plaatsen op de ranglijst. DVS zakte er drie.

“Daar is niet tegenaan te voetballen”
Door het ontbreken van de twee vleugelspitsen had trainer Patrick Loenen zijn basis aangepast: “Je weet, dat Jorick geen 90 minuten kan spelen, dus die wilde we later brengen, en Benna was ziek. Kruisheer was ziek. We hadden geen zijkanten meer echt over. Donderdag hadden we la getraind met een diepe spits en twee eronder en hadden de wedstrijd helemaal onder controle. We zaten goed in de wedstrijd en je weet, dat je maar een goal nodig hebt; dat doet iets met hun. Dat probeerden we ook en daar legden wij veel energie in. In de eerste helft is er niks aan de hand. Als zij in de opbouw kwamen, kwamen wij niet in de problemen, maar wij doen de meest gekke dingen; leveren de ballen zomaar in bij de tegenstander. Als we in moeten grijpen, willen we het mooi oplossen. Maar het maakt niet uit, hoe je speelt, als de ballen zo makkelijk bij de tegenstander inlevert.

Daar is niet tegenaan te voetballen. Je levert ballen over 4, 5 meter in en pakt een gele kaart, daarna rood. Als je de goals ook kijkt, die we tegen krijgen. Die tweede ook; die jongen krijgt de bal in de ‘zestien’ ingespeeld, kan draaien en zo schieten. Wij verdedigen niet.  Je wordt moedeloos, als je met een man minder met 2-0 achter komt, maar hoe kom je in die situatie? Daar zit ‘t ‘m in. Met een man minder twee doelpunten maken is moeilijk. Als je dan ook ziet, hoe we die derde om de oren krijgen. Als je 2-1 maakt, kan alles nog, maar die derde was killing. Dat heeft niets te maken, of je met elf of met tien man speelt. Gewoon een buitenspeler, die op een back afkomt; die kan naar binnen komen en schiet ‘m binnen. Er is ook niemand, die daar dubbelt. Dat heeft niets met een ondertal te maken. Dan kan je voetballen, tot je een ons weegt. Die twee doelpunten van ons in de extra tijd waren voor de statistieken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten (74’ Eren Turan Yavuz), Sem de Wit, Tarik Evre, Marciano van Leyenhorst, Roland Baas, Maarten van Dijk (74’ Gaston Salasiwa), Frank Olijve (82’ Hilal Ben Musa), Owen Muller (74’ Lars van Wetering), Stef Nijland, Sam Crowther (46’ Jorick Priem).

Opstelling vv Hoogeveen: Stan Meekhof, Noah Schuurman (84’ Jan ten Cate), Louis Vijfhuizen, Alex Blekkink, Jeroah Balubun (84’ Tom Leerdam), Jim Veltmaat, Menno Heerkes (29’ Sil Kuurman), Emil Bijlsma (70’ Raphael Ngendakumana), Tom Heerkes, Jeroen Kamphuis (70’ Georgio Beltau), Justin Benjamins.

Rood (2x geel): 31’ Tarik Evre

Scheidsrechter: Dhr. J. Kaper uit

Scoreverloop: 33’ Emil Bijlsma 1-0, 45+4’ Jeroah Belabun 2-0, 80’ Sil Kuurman 3-0, 90+2’ Lars van Wetering 3-1, 90+3’ Stef Nijland 3-2.