DVS'33 Ermelo laat Sparta Nijkerk dichterbij komen (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is er zaterdag 21 januari voor eigen publiek bij de hervatting van de competitie niet in geslaagd om streekgenoot Sparta Nijkerk van zich af te houden, laat staan het verschil in punten te vergroten. Sterker nog; door de 0-2 kwamen de bezoekers zelfs dichterbij.

Beide ploegen stonden nog gehavend aan de aftrap

Aan Ermelose kant ontbraken zes gevestigde namen op het wedstrijdformulier; nieuweling Jarno Westerman, per direct overgekomen van IJsselmeervogels, en Ali Akla zaten al wel op de bank, die verder aangevuld was met spelers uit O23. Twee daarvan stonden zelfs in de basis; Owen Muller maakte na zijn optredens in de oefenwedstrijden zijn officiële debuut in de hoofdmacht. Stijn Schipper maakte zijn opwachting in de defensie.

Toch achterstand halverwege
Het was al snel in de wedstrijd, dat er niet twee kampioenskandidaten tegenover elkaar stonden. Dat kwam mede, doordat het bij beide clubs defensief wel klopten, maar beide goalies werden niet beproefd. Het duurde tot de 17e minuut, voordat Lars van Wetering door de Nijkerkse linies kwam. Hij punterde echter naast, maar de assistent-scheidsrechter had de vlag al omhoog. Een diffuus moment, want aan de assist van Benjamin Roemeon was een overtreding op hem vooraf gegaan. De toegekende vrije trap eindigde in de muur en ook de rebound leverde niets op. Tien minuut later door Roy Bakkenes alleen voor Daan Huiskamp op, maar hij had de bal na een kluts met de hand meegekregen en ook hier werd hervat met een vrije trap voor DVS. Op dat moment leek een 0-0 als eindstand voorspelbaar, totdat er in de 36e minuut weer een opleving was.

Nassim El Ablak verzond van achteruit de dieptepass, die Benjamin Roemeon bijna in scoringspositie bracht. Jake Wolgarten kreeg nog net de punt van schoen eraan en verwerkte die passe tot hoekschop. Daaruit counterde Sparta over links naar een voorsprong. Voormalig DVS’er Mike Ahrens had een uitstekende assist in huis, waaruit Roy Bakkenes op snelheid over Stijn Schipper heenging en de bal precies langs de vingertoppen van Daan Huiskamp in de uiterste linkerhoek prikte, 0-1. Historisch gezien is het dat voor de geelzwarten bijna onmogelijk om tegen Sparta nog tot een resultaat te komen. Desalniettemin deed zich in de extra tijd nog wel een mogelijkheid daarvoor toe. Benjamin Roemeon kwam weliswaar zwaar belaagd links in het strafschopgebied nog wel tot een voorzet, die door Lars van Wetering bij de tweede paal binnengelopen leek te worden. Ook nu voorkwam een Nijkerks voetje dat ten kost van een corner.

Verbeten na rust
Direct na rust ging DVS verbeten op jacht naar de gelijkmaker. Al in de 46e minuut leidde dat tot een geblokt schot van Maarten van Dijk uit een voorzet van Benjamin Roemeon. In het vervolg stuurde Owen Muller de bal  vanaf de linker zijlijn naar de rechter kruising. Doelman Johan Jansen zag de bal net daarnaast landen. Twee minuten later kopte Jake Wolgarten een indraaiend schot van Lars Huber uit de doelmond. Veel dichterbij zou DVS niet meer komen. Na tien minuten moest oud-DVS’er Christiaan van Hussen zich vanwege een blessure laten vervangen. Bryan Burgerhout nam zijn plaats in. In de 62e minuut maakten Owen Muller en Omar El Ghazouani aan Ermelose zijde plaats voor plaats voor Roelf Oosterhoff en Ali Akla. In die fase bepaalde strijd vooral het wedstrijdbeeld, overigens zonder kansen. In de 69e minuut maakte voormalige ‘Vogel’ Jarno Westerman zijn debuut bij DVS.

Hij kwam in het veld voor Lars Huber. In plaats van de gewenste gelijkmaker liep de achterstand nog verder op. In de 71e minuut mocht Sparta een hoekschop nemen. Die werd half weggewerkt en opnieuw voorgebracht. Daar kon Jake Wolgarten geheel vrij inkoppen. Van dichtbij versloeg hij Daan Huiskamp, 0-2. Voor DVS werd het nu welhaast een onmogelijke missie. DVS werd nu wel sterker, maar de aansluiting kwam er niet. Sem de Wit kopte in de 79e minuut in een druk strafschopgebied wel goed in, maar doelman Jansen keerde op de doellijn. Een minuut later schoot Maarten van dijk hard in uit een afvallende bal, maar dat schot ging via Justin van Groen naast. Voor Eric Speelziek was dat wedstrijdbeeld een reden om een dubbele wissel toe te passen. Thomas Reynaers ging eruit voor Janic Makizodila en Ricardo Fransberg voor Frank Heus. DVS kwam in het restant nog tot twee doelpogingen. Stijn Schipper kopte uit een voorzet van Benjamin Roemeon naast en Nassim El Ablak had nog wel van grote afstand een alleszins houdbaar schot in huis. Om een slotoffensief te voorkomen wisselden de bezoekers in de extra tijd nog eens. Mike Ahrens verliet het veld voor Pernelly Biya en Tyrone Fonville voor Max Leeflang. Sparta hield daarna de bal in de ploeg en stond geen doelpoging meer toe. Het werd zodoende dus een belangrijke 0-2 overwinning voor de Nijkerkers.

“Het siert de jongens, dat ze door bleven gaan”
Na een roerige periode moesten Stevan de Geijter en Jaap de Vries nu aan de bak voor de herstart van de competitie. Natuurlijk hadden de blessures invloed op de wedstrijd, hoewel Stevan de Geijter het niet als excuus opvoerde: “Voor de winterstop bleek al, dat Hennie in ’t Hof het trainen en werk niet meer te combineren was. De keuze was om op deze voet (Stevan de Geijter met Jaap de Vries)  verder te gaan. Dan probeer je toe te werken, waar DVS voor staat. De afgelopen drie weken ben ik vooral bezig geweest met randzaken; discipline, afspraken maken met de jongens en afspraken nakomen. Je kon zien, dat ze de afgelopen tijd echt wel wat losgelaten waren. Daar zijn we vooral mee bezig geweest en je kon zien, dat we voetballend nog niet goed genoeg zijn.” De goede bedoelingen ten spijt, maar het trainersduo moest het niveau wel zien te bereiken met een incomplete selectie, wat ook gevolgen heeft voor het niveau van trainen. “Dat klopt”, aldus Stevan de Geijter: “Je moet nu ook uit een andere vijver vissen met jongens uit O23. Die jongens hebben het goed gedaan, maar je ziet nu wel, dat je bepaalde jongens mist in dat hele proces. Dat is momenteel een gegeven en ook geen excuus. Ik richt me op de jongens, die er wel zijn, en de fysiotherapeut op diegenen, die eer niet zijn en moet ze zo snel mogelijk weer fit hebben. Ik heb alleen grip op de jongens, die ik er wel bij heb.

Ik heb in deze wedstrijd wel gezien, dat we wel de hele wedstrijd door zijn gegaan. We hebben er wel alles aan gedaan, maar het was niet goed genoeg. In de eerste 30 minuten deden we het eigenlijk wel prima. We deden het verdedigend goed in de discipline. We speelden met drie centrale verdedigers tegenover hun twee aanvallers. Onze middenvelders moesten verdedigend best wel ver terugkomen en dat pakten zo ook goed op. Dan zie je toch, dat die jongens in de discipline na een half uur toch wat anders gingen doen, waarbij Sparta de tijd en de ruimte kregen om te doen, waar ze goed in zijn. Toen kregen wij ook moeite met hun lopers. Wij gingen uit onze posities lopen en liepen achter de feiten aan. Zo ontstond ook die 0-1. Omdat wij in een corner zaten en veel ruimte weg gaven, moet je voor een makkelijke oplossing kiezen in plaats van een risicovolle pass. Dan ligt die bal er ineens bij ons in, terwijl je de hele wedstrijd tot dan toe niks weggeeft. Dan zijn wij dus nog niet volwassen genoeg. Ik vond, dat we de tweede helft ook weer goed begonnen. In de rust hadden we het erover om de jongens aan de zijkanten beter te bedienen. We hadden ook meer duidelijkheid, wie wie ging oppakken en ik denk, dat we dat hartstikke goed deden. We kwamen ook wat hoger te staan en konden de bal beter vasthouden. Dan krijg je weer een standaardsituatie en dat blijft altijd een groot probleem bij ons. Het is zonde, dat we het dan zo weggeven. Dat was wel de genadeklap, maar de jongens bleven ook daarna wel doorgaan. Dat siert ze ook, maar dat is ook, wat ik minstens van hen verwacht. We gaan ons nu met Sportlust’46 voorbereiden op weer een goede ploeg”.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Stijn Schipper, Maarten van Dijk, Nassim El Ablak, Owen Muller (62’ Roelf Oosterhoff), Lars Huber (69’ Jarno Westerman), Omar El Ghazouani (62’ Ali Akla), Lars van Wetering, Benjamin Roemeon.

Opstelling Sparta Nijkerk: Johan Jansen, Jerry Geurtsen, Justin van Groen, Lesley de Laat, Jake Wolgarten, Thomas Reynaers (82’ Janic Makizodila), Christiaan van Hussen (55’ Bryan Burgerhout), Roy Bakkenes, Mike Ahrens (90+2’ Pernelly Biya), Ricardo Fransberg (82’ Frank Heus), Tyrone Fonville (90+2’ Max Leeflang).

Scheidsrechter: Dhr. M.A. de Bruijn uit Nootdorp.
Scoreverloop: 37’ Roy Bakkenes 0-1, 71’ Jake Wolgarten 0-2.

Resultaten Derde Divisie Zaterdag 21 januari (Speelronde 19; 7e ronde tweede periode):

Door de 0-2 zege naderde Sparta Nijkerk de geelzwarten tot op twee punten. Met 26 uit 19 staat DVS nog steeds op de achtste plaats, maar de Nijkerkers kwamen klommen met 24 uit 19 van de veertiende naar de elfde plaats. Waar er in de loop van de tweede periode een gat leek te ontstaan tussen het linker- en het rechter rijtje, is dat verschil nu nog maar 2 punten. Sterker nog; de voorsprong van de Ermeloërs op de beste herkanser is nog maar 4 punten. De Derde Divisie Zaterdag telt nu weer één koploper, terwijl de twee directe degradatiekandidaten de achterstand op de directe concurrenten zagen oplopen.

ACV-Ter Leede: De thuisclub verdedigden de kooppositie met een overwicht en veel kansen, maar de Sassenheimers benutten de spaarzame mogelijkheden en gingen rusten met een 0-2 voorsprong. Een zelfde spelbeeld na rust, maar nu scoorden de Assenaren wel. Dat had meer kunnen zijn dan de twee, die uiteindelijk leidde naar een gelijkspel. Door de 2-2 verloor ACV de koppositie en staat met 36 uit 19 tweede. In de tweede periode leiden de Drenten nog wel met 17 uit 7 (en nog vier wedstrijden te gaan) met een voorsprong van twee en drie punten op respectievelijk de nummer 2 en 3. Door het gelijkspel lukte het Ter Leede niet om te klimmen naar een veilige plek; de bezoekers staan nu als nummer 16 met 21 uit 19 5 punten boven de beste herkanser.
GVVV-Excelsior’31: Uit een prachtige aanval scoorden de bezoekers na een half uur voetbal 0-1, maar de medekoploper had dat voor rust al weer goedgemaakt met een 2-1 voorsprong. De kansenverhouding na rust wees naar een grote Veense overwinning, maar er kwam er nog slechts een bij. Door de 3-1 en het puntverlies van de concurrentie is GVVV nu met 38 uit 19 alleen koploper. Met 15 uit 19 is de rode lantaarn nog steeds voor Exceslior’31.
Sv Urk-Sportlust’46: De bezoekers, die de langst ongeslagen status koesterden (10 wedstrijden achtereen) liepen op een mistig Urk tegen een ontluisterende nederlaag aan. De 1-0 leek nog gepareerd te worden, maar de gelijkmaker werd afgekeurd. De 2-0 stand halverwege kreeg kort na de rust een vervolg, die niet meer ongedaan gemaakt werd. Door de 3-0 nederlaag groeide het gat met de koppositie tot vijf punten. Met 33 uit 19 verloor Sportlust’46 twee plaatsen naar de vijfde. Sv Urk wisselde van plaats met Ter Leede en heeft met 22 uit 19 twee clubs onder zich.
FC Rijnvogels-SteDoCo: Een zwaar gehavende thuisclub bood goed partij, maar werd op twee belangrijke momenten, op slag van rust en in de 90e minuut verslagen. De 0-2 leidde SteDoCo met 35 uit 19 weer naar een derde plek. FC Rijnvogels bleef zesde met 29 uit 19.
Barendrecht-hsv Hoek: De midwinterse versterking Tren Drexhage leverde direct en na zijn openingstreffer werd het wellicht meest aantrekkelijke duel in deze speelronde. Hij deed hetzelfde na een 2-0 ruststand en een vroege aansluiting. De Zeeuwen kwamen zelfs nog 0- 3-4, maar met nog zo’n half uur te gaan bogen de Bongerd-bewoners dat om in een 5-4 overwinning. Goed voor de vierde plaats met 34 uit 19 en een derde plaats in de tweede periode met 3 punten achterstand. Met 26 uit 19 bleef hsv Hoek met een minder doelsaldo dan DVS nog net binnen het linker rijtje, maar het gat met de leider van het rechter rijtje nam wel af tot 2 punten.
Harkemase Boys-DOVO: Tot kort voor de rust kon geen van beide clubs zich onderscheiden. Spelhervattingen zijn doorgaans wel aan de thuisclub besteed, waardoor de thee toch genuttigd werd met 1-0. De vlotte 2-0 na rust kreeg al snel een vervolg, waarmee de wedstrijd in het slot zat. Het had daarna nog erger kunnen worden voor de winnaar van de eerste periode, maar het werd daarna nog 4-0. Op de ranglijst veranderde er niets voor DOVO, dat met 29 uit 19 nu wel een achterstand van 9 punten op aartsrivaal en koploper GVVV heeft. Harkemase Boys vond met 24 uit 19 weer de aansluiting met het linker rijtje en is met 3 punten achterstand in de tweede periode nog lang niet kansloos.
Staphorst-VVOG Harderwijk: De Harderwijkers verzuimden als beter voetballende ploeg de kansen te benutten. Dat was zowel voor als na rust. Een opportunistisch Staphorst kon er op het zwaar bespeelbare veld zodoende nog een wedstrijd van maken, maar het bleef, zoals het begon. Door de 0-0 bleef het verschil van slechts een punt in tact, maar beide ploegen zakten twee plaatsen. Met 23 uit 19 staat de thuisclub nu dertiende en VVOG met een punt minder direct daaronder.
Rkav Volendam-ASWH: De Ambachters versterkten zich in de winterstop en dat leek al direct zoden aan de Dijk in Volendam te zetten met een 0-2 voorsprong halverwege de eerste helft. De aansluiting viel kort voor de rust uit het niets en daar putten de “Wijdbroeken” moed uit. Eind van het verhaal was, dat de bezoekers na de 3-2 nog een half uur de tijd hadden om in de achtervolging te gaan. ASWH bleef echter met lege handen achter en staat met 16 uit 19 nog steeds voorlaatste met nu 5 punten achterstand op de naaste belager. Rkav Volendam ging drie concurrenten voorbij en bezet nu met 23 uit 19 de twaalfde plaats met slechts een punt voorsprong op de beste herkanser.