DVS'33 Ermelo legt geplaagd FC Lisse op de pijnbank

Een nederlaag van de degradant uit de Tweede Divisie was wellicht in beide kampen wel verwacht, maar DVS’33 Ermelo legde de ploeg uit Lisse in de vijfde thuiswedstrijd op de pijnbank.

De coach van de bezoekers, Robbert de Ruiter wilde het ontbreken van een behoorlijk aantal vaste krachten niet als excuus aanvoeren, maar zijn collega Bert van Hunenstijn vond het zeker verzachtende omstandigheden.

Anderzijds had hij zijn spelers opdracht gegeven om de geplaagde ploeg van De Ruiter niet te sparen. Zodoende overlegde DVS prachtige cijfers. Alleen ONS Sneek verliet Ermelo zonder tegentreffer, maar De Dijk (6), Achilles’29 (5) en SJC (6) kreeg te maken met de geelzwarte dadendrang. Intussen waren de Veluwenaren ook begonnen om buitenshuis te produceren. De kritische beschouwer wist, dat in tegenstelling tot Noordwijk, die ook hoge cijfers haalde tegen directe concurrenten, die hoge scores gehaald werden tegen laag geklasseerde tegenstanders. Een compleet FC Lisse was ongetwijfeld moeilijker te verslaan geweest, maar niet een gehavend team als in deze wedstrijd.

Voor de negende speelronde zat Maurice de Ruiter weer op de bank, waar ook Jorran van Santen weer plaats had na zijn rentree in de vorige wedstrijd. Mark Bouwman stond weer naast Basil Camara in het hart van de verdediging. Berry Powel begon eveneens in de basis, waar tegen ODIN’59 Julian de Ruiter nog startte. Doelman Thodorie Velanas was weer hersteld van zijn blessure en begon eveneens vanaf de aftrap.

DVS voor rust naar riante voorsprong

Wellicht tegen beter weten in begon FC Lisse optimistisch aan het duel en het openingsoffensief was ook aan de bezoekers. In die fase won het fysiek achterin de Lisser defensie het ook nog van de snelheid bij DVS voorin. De eerste serieuze kans was ook voor de gasten, toen Ayoub Aït Afkir na een goede actie vanaf links aflegde op Oussama Siala. In goede scoringspositie aaide hij het leer slechts, zodat doelman Thodorie Velanas weinig moeite had de bal op te rapen. Een minuut later toonden de geelzwarten aan de andere kant hun hoge mate van efficiëntie aan. Strak tussen twee tegenstanders legde Berry Powel uit de crosspass van Roald de Vries het speeltuig met het hoofd gericht op Olivier Pilon, die de bal bij de paal in het Lisser doel deponeerde, 1-0. De geelzwarten wilden doordrukken en twee minuten later ging de bal ook over de doellijn, nadat Mark Bouwman het leer na de kopbal over de doellijn drukte. Scheidsrechter Roeleveld had echter net daarvoor een overtreding op doelman Erik Cummins geconstateerd. Berry Powel nam alvast een optie om ‘Man of the Match’ te worden en was betrokken bij drie dreigende situaties voor het doel van Cummins.

De goalie dook in de 15e minuut bal uit de korte hoek, nadat de spits die uit een voorzet van Roald de Vries ineens op zijn slof genomen had. De hoekschop van Lars Dekker kwam net buiten de ‘zestien’ voor de schietgrage voeten van Oktay Öztürk, die hard en strak via de onderkant van de lat binnenschoot. Hoewel moeilijker te constateren dan een week eerder in Heemskerk, ontging het de leidsman niet, dat de bal de doellijn had gepasseerd. Voor DVS was het zaak om de wedstrijd zo vroeg mogelijk te beslissen. In verdedigend opzicht moest Basil Camara nog wel in de 17e minuut een hoekschop weggeven, maar de wedstrijd leek definitief beslist in de 21e minuut. Coen Vloedgraven verzond vanaf de achterlijn vanaf links de assist op Olivier Pilon, die de bal met de hak in het Lisser doel goochelde, 3-0. FC Lisse kwam nauwelijks tot gevaar. In de 25e minuut neutraliseerden Lars Dekker en Basil Camara in eendrachtige samenwerking een eventuele dreiging van Rowdy van der Putten. Vier minuten later schoot Bas Buimer voor de bezoekers over. Na een half uur voetbal moest Berry Powel zich laten vervangen met een blessure, die hij zes minuten daarvoor opgelopen had. Julian de Ruiter was zijn vervanger. Zeker een aderlating, maar het weerhield de geelzwarten er niet van om in de 34e minuut op 4-0 te komen. Daar ging, evenals bij de 3-0 met de pass op Coen vloedgraven weer een goede actie van Benjamin Roemeon vooraf, gehinderd door een overtreding.

Oktay Öztürk schoot een vrije trap laag door de muur in de verre hoek. Drie minuten later tilde Olivier Pilon, diep gestuurd door Lars Dekker, na een goede actie met een uitstekend schot naar 5-0. Daarbij raakte hij wel geblesseerd en ook hij moest zich laten vervangen. Maurice de Ruiter, die daarvoor al een half uur met het tweede elftal gespeeld had tegen de reserves van csv Apeldoorn en daar al gewonnen had met 11-0, kwam voor hem in het veld. Alsof de bezoekers nog niet genoeg geplaagd waren, moest kort voor de rust sterkhouder Rik Vermeulen zich laten vervangen. De aanvoerder begin nota bene de overtreding op Coen Vloedgraven, maar raakte daarbij zelf geblesseerd. Zijn vervanger was Moubarak Adouch, die zijn rentree maakte. De extra tijd was al aangebroken, toen de zesde Ermelose treffer zich aandiende. Die was Benjamin Roemeon niet gegund, want een vrije trap werd onderschept, waarna de rappe aanvaller werd aangespeeld. Hij werd door een overtreding gestopt. Nu was Roemeon in het vervolg de aangever voor de 6-0. Uit zijn voorzet vanaf links kopte de vrijstaande Maurice de Ruiter binnen.

De 6-0 halverwege is geen record sinds DVS in ’46 naar de KNVB promoveerde. In 2006 gingen de geelzwarten de rust van de thuiswedstrijd tegen DETO in met een 7-0 stand. De eindstand was toen 8-0, maar Bert van Hunenstijn kennende, zal hij zijn mannen in de rust aangespoord hebben om door te pakken.

Eretreffer voor FC Lisse na de pauze

Doelman Erik Cummins hoefde dat niet meer mee te maken, maar zou dat er wellicht voor over hebben, als hij niet geblesseerd het doel had hoeven verlaten. Nu mocht Jochem Lensen proberen de zaak dicht te houden. De tweede helft was echter nog geen twee minuten oud, toen Oktay Öztürk uit een voorzet van Maurice de Ruiter met een laag schot voor de 7-0 tekende. Voor zover FC Lisse nog niet op de rug lag, was dit nu wel het geval. Pas in de 65e minuut kreeg het weer een hoekschop te nemen, maar de thuisclub had toen alweer mogelijkheden gehad op een achtste doelpunt. Schoten van Benjamin Roemeon na een goede actie en van Oktay Öztürk gingen naast.
Coen Vloedgraven bediende hem met een listig genomen vrije trap op maat, maar de hoek was nog altijd moeilijk. Met een meesterlijke boogbal versloeg hij de invaller-doelman.

Het was ook de fluwelen balbehandeling waar FC Lisse-trainer Robbert de ruiter als liefhebber van het spelletje kon genieten. De derde wissel aan Ermelose kant betrof weer een blessure. Nu was Lars Dekker na een stevige overtreding in de 55e minuut het slachtoffer. Hij probeerde het nog wel, maar moest in de 63e minuut toch het veld ruimen. Dennis Hollart kwam voor hem binnen de lijnen. De dubbele cijfers lonkten, maar een steekpass op Roemeon was net te ver, Maurice de Ruiter passeerde een aantal tegenstanders, maar probeerde er net één te veel en Benjamin Roemeon kreeg de bal na een rush niet bij een medespeler. Daarna brak er een fase aan, waarin de Ermeloërs de teugels wat lieten vieren en FC Lisse kon laten zien, dat het wel degelijk voetballend vermogen had. Dat duurde tot de bezoekers in de 81e minuut de eretreffer maakten na een prachtige aanval over veel schijven. Wellicht het mooiste, wat de bezoekers deze middag lieten zien. Moubarak Adouch zette Rowdy van der Putten vrij voor doelman Velanas en die had geen verweer op de bekeken stiftbal, 8-1. De marge werd uiteindelijk toch nog acht, nadat Maurice de Ruiter op de achterlijn door doelman Lensen onreglementair gestopt werd, terwijl hij vanaf die positie nooit meer kon scoren. Oktay Öztürk belastte zich ermee en schoot hard en zuiver de 9-1 eindstand in de boeken. De laatste doelpoging van de wedstrijd was weer voor de bezoekers, toen Ayoub Aït Afkir ondanks het duel met Basil Camara nog een knap schot losliet, dat het zijnet trof.