DVS'33 Ermelo loopt averij op na nederlaag tegen FC Rijnvogels (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek forse averij opgelopen in de derde periode na de nederlaag tegen FC Rijnvogels

Na een goed eerste half uur zonder treffers kwamen de bezoekers meer in de wedstrijd, overleefden na rust een fase van druk en gingen daarna gedragen door een aantal wissels geloven in een goed resultaat

De ploeg uit Katwijk a/d Rijn handhaafde zich daarmee op de vijfde plaats, terwijl de geelzwarten van de zesde- naar de zevende plaats zakten. Dat was echter niet de grote averij. Dat betrof de derde periode, waarin achterstand op de leider nu vier punten met nog vier duels te gaan. Daarin staat DVS nu derde.

Interim-trainer Stevan de Geijter kon weer beschikken over Hilal Ben Moussa na zijn schorsing, wat Lars Huber zijn basisplaats kostte. Bij de gasten maakte Maarten Reyneveld, die een week eerder als invaller zijn eerste minuten speelde, na een jaar blessureleed weer zijn opwachting en was beslissend.

DVS komt voor rust niet los van de tegenstander
Het eerste half uur verliep nog wel naar wens en de wedstrijd had wellicht een ander verloop gehad, als de scheidsrechter de bal in de 4e minuut op de stip had gelegd. Hij gaf na afloop van de wedstrijd ook wel aan, dat er contact was tussen verdediger en Ali Akla vlak voor het Katwijkse doel na een soepele en afgemeten voorzet van Stef Nijland. Direct hierop leidde een soortgelijke overtreding van Tarik Evre op Virgil Tjin-Asjoe op de helft van de bezoekers wel tot een fluitsignaal. Door goed gegroepeerd druk zetten verloor Sem de Wit in de 8e minuut de bal, waardoor er ruimte ontstond voor Tom Bijen, maar Tim van de Berg repareerde. Na die eerste kans kregen de geelzwarten in de omschakeling nog een uitgelezen kans. Ali Akla kopte een hoge bal naar Stef Nijland, die met een passje Maarten van Dijk oog in oog zette met de Katwijkse keeper. De middenvelder kon alleen naar links passeren of direct schieten. Dat laatste gebeurde, maar hij kreeg de bal niet langs de sluitpost.

Dat kreeg Omar El Ghazouani in de 29e minuut wel met een mooi stiftje na een goede aanval met een listig passje van Stef Nijland, maar dat werd afgefloten wegens buitenspel. Na een half uur voetbal bood DVS voor de tweede keer in de wedstrijd de helpende hand, toen Tim van de Berg op het lichaam van een tegenstander schoot. Sem de wit speelde vervolgens terug op zijn keeper. Kennelijk was Daan Huiskamp al bezig met het vervolg, waarna de bal over zijn voet rolde en dreigde in de goal te gaan. Hij kon tijdig erger onheil voorkomen door de bal uit het doel te trappen.

Nadat Leonard de Beste in de 34e minuut doelman Daan Huiskamp nog tot een goede save had gedwongen kwam Frank Olijve ook op aangeven van Ali Akla een tegen een tegenover doelman Augustinus, maar hij verloor de controle over de bal. Kennelijk kenden de Katwijkers de capriolen van Daan Huiskamp met zijn uitverdedigen, maar die bleven in deze wedstrijd achterwege. Wel gooide Julian Dobbe zich in de 37e minuut voor een uittrap van de goalie en kreeg de bal hard op zijn lichaam. De bal caramboleerde gelukkig voor DVS naast het doel. In de 40e minuut bediende Maarten van Dijk op rechts Omar El Ghazouani, die met de bal naar binnen ging en een goed schot richting de verre hoek produceerde. Doelman Yannick Augustinus kreeg er echter nog goed zicht op en dook de bal uit de hoek. In de slotminuut van de eerste helft probeerde Maarten van Dijk het nog met een schot van buiten de ‘zestien’, waarmee de goalie nog de nodige moeite had, maar er was geen DVS’er nabij voor een rebound. Halverwege het duels was er dus nog steeds een brilstand.

DVS loopt na rust averij op
Van de twee ongewijzigde ploegen kwam DVS het eerste tot een kans, toen Ali Akla in de 46e minuut uit een vrije trap van Stef Nijland tegendraads inkopte, maar Leonard de Beste redde voor FC Rijnvogels net voor de doellijn. De Katwijkers kwamen zelf tot twee schoten, waar Daan Huiskamp een passend antwoord had. Rond de 55e minuut had DVS echt druk op het doel van de Katwijkse ‘Vogels’. Allereerst vond Stef Nijland Frank Olijve, maar kon Kasper Michel net ruimen. Stef Nijland was in die fase nog het dichtst bij een doelpunt uit een vrije schop, die via de vingertoppen van Yannick Augustinus net overging. Daarop volgde een drietal corners. Uit de laatste kreeg Ali Akla bij de tweede paal net zijn hoofd niet tegen de bal. De druk ebde na zo’n vijf minuten weer weg en de bezoekers roken steeds meer, dat er wat te halen viel in Ermelo. Roy van Leeuwen was aan Katwijkse kant toen al in het veld gekomen voor Vincent Noordam en was veel dreigender. Bij DVS maakte Ali Akla plaats voor Jarno Westerman.

Met nog zo’n twintig minuten te gaan bracht trainer Thomas Duivenvoorden zijn spits Maarten Reyneveld in voor Julian Dobbe. Stevan de Geijter haalde Frank Olijve eraf voor Lars Huber. De wissels aan Katwijkse kant pakten beter uit de aan geelzwarte zijde. In de 71e minuut ging Sem de Wit onder een lukrake uittrap van doelman Augustinus door en kon ook Tarik Evre het leer niet goed wegwerken. Daarna gleed invaller Maarten Reyneveld de voorzet van een andere wisselspeler Roy van Leeuwen binnen, 0-1. Drie minuten later lag de 0-2 nog op de schoen van Roy van Leeuwen na ogenschijnlijk buitenspel, maar doelman Daan Huiskamp redde met de voet. Stevan de Geijter wisselde nog wel aanvallend; Tarik Evre ging eraf voor Eren Turan Yavuz, die op het middenveld ging spelen en invaller Maarten van Dijk maakte plaats voor Joram Bakker, die daarvoor ook al in O23 had gespeeld. Tim van de Berg ging mee naar voren en achterin speelde DVS een tegen een. Tot uitgespeelde kansen kwam DVS niet meer, mede doordat FC Rijnvogels met vijf verdedigers ging spelen met een aantal controleurs daar kort voor.  Eren Turan Yavuz probeerde het nog wel met twee schoten, waarvan de eerste overging en waar het tweede schot de sluitpost nog dwong tot een moeizame redding. Met nog een dubbel wissel aan Katwijkse kant hielden de bezoekers het daarna dicht en was het hopen op nog een gelijkmaker. Die kwam er niet, doordat ook het schot van Sem de Wit in de 5e minuut van de extra tijd over ging. Daarmee was het pleit beslecht in Ermelo’s nadeel.

“Dit was natuurlijk ook een betere tegenstander dan Ter Leede”
Interim-trainer Stevan de Geijter had in deze wedstrijd een ander FC Rijnvogels gezien dan eerder dit seizoen in Katwijk: “Zij waren toen nog niet zover, dat zij wisten, hoe zij met ons om moesten gaan. Wij hadden toen ook meer mensen dichterbij de bal en hadden meer diepte. In positiespel deden wij het vandaag best wel goed, maar wij zagen niet altijd de mogelijkheid om de bal achter een verdediger te leggen of het lukte niet altijd om de bal daar neer te leggen. Die mogelijkheden waren er wel een paar keer, zoals we Maarten wel een paar keer vrij kregen en Ali ging lopen. Dan speelde wij die balnet te kort, waardoor de verdediger er nog net bij kon komen. Als die net iets harder is, komt Ali een tegen een. Dat heeft vooral het verschil gemaakt met toen; het moment van diepte zoeken, het moment van mensen dicht bij elkaar hoog kunnen krijgen. Voor de rest was het niet zo heel veel anders als de wedstrijd daar. Toen hadden zij ook een mindere rechtsback staan en deze durfde wel heel slim in de rug van Stef te gaan staan. We zijn toen ook wat lager gaan staan, omdat het anders heel veel energie kost.

Dan kies je ervoor om compact bij elkaar te blijven en vanuit daar je momenten te pakken. In de loop van de wedstrijd besloten we ook meer over hun linkerkant te gaan spelen. Toen zag je ook, dat hun opbouw minder werd. Bij hun speelden we extreem hoog en zaten we in een heel goede energie en we wilden met elkaar heel graag laten zien, wat we met elkaar in gang hadden gezet. Nu hebben de mogelijkheid om kansen te creëren laten liggen. Aan de bal waren we niet altijd goed genoeg. In de eerste twintig minuten ging het in de passing bij ons nog wel goed, maar toen kregen we een fase met veel onzorgvuldigheid on de opbouw. Daardoor konden zij ook goed druk geven. Wat we tegen Ter Leede heel goed deden door het simpel te houden, wachtten we nu soms te lang met een pass geven of zochten we een moeilijke oplossing. We zochten ook meer naar een korte bal in plaats van een man over te slaan. In het eerste kwartier kregen we Maarten als aanvallende middenvelder wel vrij door een pass met wat meer risico en sloegen we de controleurs Frank en Hilal over. Dat is een kwestie van durven. Je moet soms ook een linie overslaan om een loper te bereiken.”

De arbitrale beslissingen vielen in dat eerste kwartier niet in het voordeel uit van zijn ploeg: “Ik begrijp wel, dat het voor een scheidsrechter of een grensrechter soms een moeilijke beslissing is. Ook om zo vroeg in de wedstrijd een penalty te geven. Persoonlijk dacht ik, dat die jongen bij Ali aan de verkeerde kant stond te verdedigen, waardoor die in zijn rug loopt en tegen zijn enkel aan. De bal was aan de andere kant, dus daar kon die jongen nooit meer bij komen. In mijn optiek was het een penalty. Een overtreding is een overtreding; hoe vroeg in de wedstrijd ook en een dertig seconden later krijgen we wel zo’n overtreding tegen, maar dat is dan een veldmoment. Dat buitenspelmoment met Omar wil ik nog weleens op de beelden terug zien.”

Voor Stevan de Geijter was er genoeg perspectief om een ongewijzigde ploeg voor de tweede helft het veld in te sturen: “Voor mij was er in de rust nog geen reden om iets te veranderen. We waren best wel comfortabel, ondanks dat we geen goal hadden gemaakt. We voetbalden bij vlagen wel goed. Natuurlijk hadden wij er meer uit kunnen halen en ik hoopte, dat we dat in de tweede helft met dezelfde elf konden doen.

We hadden ook weer een fase met veel druk, maar dan zie je toch, dat we in de rug werden weggespeeld. Dat is een kwestie van het volgen van je man. Bij mijn eerste wissel, wilde ik met Jarno meer diepte krijgen en direct na die goal wilde ik met Lars Huber een wat meer aanvallende middenvelder inbrengen en met de laatste wissels wilde ik nog aanvallender gaan spelen met Eren op het middenveld en Joram in de punt erbij. Na de 0-1 was het hopen op goed geluk. We gingen toen ook achterin een op een spelen om toch nog een resultaat te halen. Dat heeft helaas niet mogen baten. Het was vooral zoeken naar een gaatje. Zij gingen met vijf man achterin spelen en dat is ook wel logisch, als je dat resultaat over de streep wilt trekken. Maar ook in die fase maakten wij niet meer de juiste keuzes. We kwamen over de zijkanten nog wel door, maar dan klopte de assist niet. Daar heeft het vandaag aan geschort. Dit was natuurlijk ook een betere tegenstander; dat zie je ook aan de stand op de ranglijst. Je ziet ook, dat er door deze trainer bij die club een hele goede cultuur is ontstaan. Daarin kunnen wij als DVS nog leren van de Rijnvogels.”

De strijd om de derde periode is nog niet gedaan, volgens de interim-trainer: “De wedstrijd DOVO-Sparta moet dan nog beginnen. De interim-oefenmeester voelt zich nog niet uitgeschakeld in de derde periode: “Je moet dan maar hopen, dat Sparta verlies of gelijkspeelt. GVVV komt er nu weer bij, maar die krijgen we nog thuis.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Tarik Evre (76’ Eren Turan Yavuz), Tim van de Berg, Sem de Wit, Nicky van Hilten, Hilal Ben Moussa, Frank Olijve (70’ Lars Huber), Maarten van Dijk (76’ Joram Bakker), Omar El Ghazouani, Ali Akla (64’ Jarno Westerman) , Stef Nijland.
Opstelling FC Rijnvogels: Yannick Augustinus, Peer van Paasen, Kasper Michel, Neville Ogidi Nwankwo, Julian Jansen, Tom Bijen, Leonard de Beste, Victor van Montfort (84’ Sieb Rutgers), Vincent Noordam (56’ Roy van Leeuwen), Julian Dobbe (69’ Maarten Reyneveld), Virgil Tjin-Asjoe (84’ Max de Haas).

Scheidsrechter: Dhr. D.H. de Vries uit Amstelveen
Scoreverloop: 71’ Maarten Reyneveld 0-1.

Programma Derde Divisie Zaterdag 22 april (speelronde 30; 7e ronde derde periode):

De race om de titel bleef in deze ronde onverminderd doorgaan. Onderin wisselden clubs weer van plaats. De overige uitslagen vielen in het voordeel uit van de leider in de derde periode.

Door de 0-1 nederlaag kon DVS 46 uit 30 de vijfde plaats van FC Rijnvogels niet overnemen, maar wat erger is, is de averij in de derde periode. De achterstand de leider liep met 13 uit 7 op tot 4 punten. De runner-up drong zich daar ook nog eens tussen met drie punten achterstand. Na DVS volgt een drietal clubs met weer een punt minder, waaronder FC Rijnvogels. De Katwijkers bleven op de ranglijst met 50 uit 30 vijfde en hebben zelfs zicht op de derde plaats.

Zaterdag 29 april is er geen programma. De competitie wordt hervat op 6 mei, als DVS een bezoek brengt aan Barendrecht.

ACV-SteDoCo: Het was inderdaad Joran Schröder, die net binnen het kwartier met zijn treffer het spel op de wagen bracht. Pas in de tweede helft slaagde de koploper met nog tijd genoeg langszij te komen, maar toen iedereen zich al verzoend leek te hebben met een gelijkspel, kwam het winnende doelpunt in de 5e minuut van de extra tijd nog op het scorebord. Dat zorgde voor een enorme ontlading bij de thuisclub. ACV bleef de runner-up met 63 uit 30 dus drie punten voor. SteDoCo leverde met nu 52 uit 30 de derde plaats in, maar de huidige nummer vier werd net als DVS teruggeworpen met 12 uit 7 in de derde periode.

Staphorst-GVVV: na de makkelijke, heel vroege goal voor de runner-up leek het even een schiettent op het Overijsselse doel, maar doelman Jorick Maats (op hem staat nu eenmaal geen maat in de Derde Divisie) voorkwam erger. Eenzelfde start in de tweede helft leverde de bezoekers nu geen doelpunt op, waarna een opportunistisch Staphorst het de Veenendalers nog lastig maakten. Zij trokken de 0-1 echter over de streep. Daarmee bleef GVVV met 60 uit 30 dus tweede. Daar staat de club met 14 uit 7 ook in de derde periode. Ook hier een achterstand van drie punten. De Overijsselse club bleef elfde met 40 uit 30.

Sv Urk-Barendrecht: Het eerste kwartier gebeurde er niets, waarna de gasten de eerste kans van de wedstrijd meteen benutten. Een houdbare bal zorgde niet veel later voor de gelijkmaker. Beide doelmannen hielden het daarna tot de rust al dan niet met assistentie droog tot aan de rust. Na een opstootje kort na de hervatting moest de thuisclub met tien man verder en werd het eenrichtingsverkeer. Dat leverde zo’n kleine tien minuten voor tijd de winnende treffer op voor de Bongerd-bewoners. Door de 1-2 winst nam Barendrecht met 53 uit 30 de derde plaats weer over van SteDoCo. In de derde periode volgen de Rijnmonders DVS op een punt. Met 33 uit 30 kon sv Urk niet weglopen van de onderste plaatsen en bleef dankzij een beter doelsaldo dertiende.

ASWH-Sportlust’46: De Woerdenaren beloonden zich al na vijf minuten voor een betere start en bleven daarna ook dreigender. Na rust kwam de thuisclub wat beter voor de dag, maar wel onvoldoende om de naderende nederlaag nog af te wenden. Met 49 uit 30 passeerde Sportlust’46 weer op de ranglijst, maar in de derde periode speelt de club geen enkele rol van betekenis meer. ASWH zakte na de 0-1 nederlaag weer terug naar een directe degradatieplaats. Met 27 uit 30 staan de Ambachters door een minder doelsaldo nu voorlaatste.

DOVO-Sparta Nijkerk: Een hoogstaande wedstrijd werd het niet. De 90-jarige club uit Veenendaal kon de jubileumdag met een aangepast aanvangstijdstip geen luister bij zetten. De eerste helft kreeg de 0-0 stand, die het verdiende, maar al vroeg in de tweede helft profiteerden de bezoekers van een misverstand in de verdediging van de thuisclub. De 0-1 kwam nog wel in gevaar door een bijna-eigen doelpunt, maar de lat redde. Door deze eindstand zag Sparta Nijkerk met 17 uit 7 de voorsprong in de derde periode op de nieuwe nummer twee groeien tot drie punten. In de reguliere ranglijst volgen de oranjehemden DVS op een punt met 45 uit 30 en staan achtste. DOVO viel met 42 uit 30 net uit het linker rijtje.

Harkemase Boys-hsv Hoek: Fraai was het allemaal niet op “De Bosk” In een open wedstrijd namen de bezoekers een voorsprong en hadden die nog kunnen uitbreiden. Waar de thuisclub beschikt over Beimers, hebben de Zeeuwen Schalkwijk. Beide spitsen tilden de score naar een 1-2 ruststand. De 1-3 eindstand stond al binnen een uur voetbal op het scorebord, waarna de Friezen nog wel de meest doelpogingen ondernamen, maar de stand bleef ongewijzigd. Daar door viel ook Harkemase Boys af in de derde periode, maar houden de Zeeuws-Vlamingen nog wat zicht. Met 44 uit 30 kroop hsv Hoek ook weer het linker rijtje in ten koste van DOVO. Met 36 uit 30 behoudt Harkemase Boys een voorsprong van 7 punten op de beste herkanser.

Rkav Volendam-Excelsior’31: De behoudend spelende Rijssenaren en de voorzichtig opererende Volendammers gingen met 0-0 rusten. Het zag er daarna somber uit voor de thuisclub, toen er ook nog 0-1 gescoord werd. De thuisclub moest nu wel meer lef tonen en kwam zes minuten later inderdaad langszij met nog een kwartier te gaan. De 2-1 van smaakmaker Sout in de extra tijd zorgde voor veel ontlading na een lange reeks zonder zege. Door de 2-1 kwam rkav Volendam met 33 uit 30 naast FC Urk met weliswaar een minder doelsaldo. De voorsprong op de beste herkanser is nu 4 punten. Met 26 uit 30 werd Excelsior’31 teruggeworpen naar de laatste plaats, maar met een punt achterstand op de slechtste herkanser kan de rode lantaarn nog overgedragen worden.

Ter Leede-VVOG Harderwijk: Dit kelderduel kende veel meer strijd en durf dan de bovengenoemde wedstrijd. Beide clubs kregen ook echt kansen, maar die werden voor rust niet benut. Eenzelfde spelbeeld na de thee, maar nu toonde Jeremy de Graaf zich met twee doelpunten het goudhaantje. Daardoor klom VVOG met nu 29 uit 20 over de directe concurrent heen, is nu de beste herkanser en weet, dat de twee clubs daarboven met vier punten meer nog bereikbaar zijn. Ter Leede degradeerde van beste- naar slechtste herkanser en alleen op doelsaldo blijven de Sassenheimers de nummer voorlaatst nog voor.