DVS'33 Ermelo loopt averij op tegen Barendrecht na direct vertrek trainer (wedstrijdverslag)

In de week voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Barendrecht tin de twaalfde speelronde lag de focus bij de thuisclub vooral op het vertrek van de hoofdtrainer. Richard Plug had die aangekondigd aan het eind van dit seizoen, maar vertrok per direct. (lees hier het artikel)

DVS'33 tegen Barendrecht foto Theo Aalten
(Foto: Theo Aalten) Bekijk hier alle foto's

Jaap de Vries en John Dooyewaard moesten de ploeg dus klaarstomen voor het duel tegen een opponent, die voorzichtig aan het bouwen was aan een positiever reeks.

In die zin kwam het tijdstip voor die wedstrijd voor de Rijnmonders tegen de runner up wellicht op een gunstig moment. De geelzwarten waren zeker zeer gemotiveerd en over de inzet viel dan ook niet te klagen. Toch leken de trainersperikelen ten koste te gaan van de concentratie. Op de momenten, waar scherpte en finesse noodzakelijk waren, ontbraken deze. Het hielp de bezoekers zelfs aan een vroege voorsprong, die de geelzwarten niet meer te boven kwamen.

Barendrecht kampt al het hele seizoen met blessureleed, maar zag Ramy Salem na anderhalf jaar terugkeren. Bij DVS nam de vorige wedstrijd nog geschorste Oktay Öztürk de plek weer over van Soufian Moro. Verder waren er geen wijzigingen. De ploeg startte in een concept, die Richard Plug invoerde.

Met vroege achterstand de rust in

DVS liep al snel achter de feiten aan. Dat was een gevolg van het zwakke inspelen door Basil Camara in de 2e minuut. Bram de Bruin verzond na de eenvoudige interceptie de pass op Peter de Lange, die doelman Daan Huiskamp na het uitkappen van Jeremy Jonker met een schuiver in de verre hoek kansloos liet, 0-1. Die tegenslag kwamen de Ermeloërs niet meer te boven ondanks veel arbeid. De energie van de bezoekers, die vooral in het goed verdedigen lag, bleek beter besteed. In de 5e minuut had het zelfs al 0-2 kunnen staan, toen de sterk spelende Bram de Bruin de snelle Marouane Bakour lanceerde, maar de bal was gelukkig voor de thuisclub nog net wat sneller.

Het balcontact ontbrak om Daan Huiskamp opnieuw te kunnen verslaan. Toch begon DVS, dat al snel omschakelde van vijf naar vier verdedigers en een man meer op het middenveld, daarna wel beter te voetballen, maar juist daar, waar een overwicht belangrijk is, kregen de geelzwarten die niet. Desalniettemin waren de Ermeloërs kort na de tweede kans voor de bezoekers dicht bij een doelpunt. Het schot van Oktay Öztürk werd van richting veranderd en uit de corner, die daarvan het gevolg was kopte Jeremy Jonker door naar Jorran van Santen. Die kreeg heel kort voor het doel net te weinig tijd om de bal nog de juiste richting mee te kunnen geven. Het had de gastheren in de wedstrijd kunnen helpen. Nu bleef het in de eindfase toch te onzorgvuldig en bleef de nummer twaalf op de ranglijst verdedigend makkelijk overeind.

Het veldoverwicht voor DVS was toch vooral optisch en Barendrecht vond dat goed. Benjamin Roemeon kwam nog wel tot twee doelpogingen, maar zijn volley in de 12e minuut ging hoog over. Vervolgens creëerde hij na inspelen door Roald de Vries de ruimte voor een schot, dat eveneens over ging. In de 34e minuut zorgde een uitval over rechts wel voor dreiging in het Barendrechtse stafschopgebied. De voorzet van Olivier Pilon was uitstekend en Benjamin Roemeon kon de bal ook nog wel aannemen, maar kwam door goed verdedigend werk van Max van Dijk niet verder dan een schot, waaruit een hoekschop resteerde. Daaruit kopte Frank van der Burg net over. Aanvallend liet Barendrecht weinig zien, maar na een verkeerde pass van Roald de Vries in de 45e minuut ontstond weer de ruimte voor Bakour, die op geoorloofde wijze door Oktay Öztürk gestopt werd. Dat de 0-1 de rust inging, kwam mede doordat DVS voor te weinig dreiging zorgde.

DVS iet langszij na rust.
Die dreiging was er in een fase direct na de rust wel. DVS drukte en kreeg in de 47e minuut een corner te nemen. Jorran van Santen kopte in een mêlee van spelers in, maar Tim Eekman kon op de doellijn keren, waarna de bal verder verwerkt kon worden. Het was nog niet over en doelman Nick van der Ploeg moest in de 48e minuut zijn knapste redding van de middag verrichten. Het harde, strakke schot van Oktay Öztürk werd net van van onder de lat overgetild. Met een volley van Ramy Salem, die over ging, probeerde Barendrecht iets terug te doen.

Ook de 57e minuut zorgde voor veel gevaar, toen Benjamin Roemeon met zijn steekpass Joshua Patrick de ‘zestien’ instuurde. Zijn schot belandde via een verdediger op de paal. Die echte druk hield DVS niet vol en na een uur kwam er de eerste wissel. Jeremy Jonker werd vervangen door Soufian Moro. Die kwam al direct schietpositie, toen DVS door voetbalde na een botsing tussen Frank van der Burg en Bram de Bruin. De laatste had daar het meeste last van, maar de pass was toen al verzonden op Olivier Pilon. Die kwam niet tot score, maar de invaller wel in de rebound. Dat schot ging rakelings over. Typerend beeld in de wedstrijd deed zich voor in de 69e minuut. Olivier Pilon had op links een prima actie, maar zijn assist was het tegenovergestelde.

Een minuut later besliste Barendrecht de wedstrijd. De geelzwarten hebben snelle mensen voorin lopen, maar ook de gasten beschikten over veel snelheid in de frontlinie. Die rendeerde beter, doordat er veel ruimte achter de Ermelose verdediging lag, terwijl de gasten kort op het eigen doel verdedigden. Zo gaf de pass van Peter de Lange de beslissende pass op de snelle Ramy Salem, die doelman Daan Huiskamp uitspeelde en de 0-2 maakte. Het duo jaap de Vries en John Dooijewaard wisselden in de 73e minuut nog aanvallender door verdediger Jorran van Santen eraf te halen voor aanvaller Rafaël Uiterloo. Dat bood natuurlijk nog meer ruimte aan de bezoekers. Vijf minuten na de 0-2 dacht peter de Lange zelfs aan de 0-3, toen hij vanaf links via twee Ermelose verdedigers het strafschopgebied inging en zijn actie vanuit nog altijd vanuit een lastige hoek inschoot. Van dichtbij weliswaar en Daan Huiskamp had een reflex met de voet nodig om een geflatteerde uitslag af te wenden. De doelman pakt zo graag punten voor zijn club.

DVS streed wel voor een beter resultaat, maar het wilde niet meer lukken. In de 81e minuut kwam een voorzet van Benjamin Roemeon niet aan, maar uit en vervolg kon Rafaël Uiterloo. Hij dwong doelman Nick van der Ploeg met zijn schot in de korte hoek tot een redding met de voet. Daarna had Barendrecht de score nog verder kunnen opvoeren. Enrico Patrick had toen al de plaats ingenomen van Frank van der Burg. De invaller zou niet tot zijn befaamde voorzetten komen. Wel legde hij in de 85e minuut veel risico in de passerbeweging van Bram de Bruin, die onderschepte en invaller Qjell Krolis vrij het strafschopgebied instuurde, maar Qjell Krolis kon niet profiteren dankzij ingrijpen van Daan Huiskamp. Twee minuten later verzond Peter de Lange een paas op de in buitenspel staande Krolis. Hij wilde Daan Huiskamp met een kapbeweging verschalken, maar de Ermelose sluitpost tikte het leer voor de schoen van de invaller vandaan. Daarmee bleef het dus bij 0-2.

“Ik kan ze ook niks kwalijk nemen”
Jaap de Vries had als eerstverantwoordelijke na het vertrek van Richard Plug al wel rekening gehouden met een doemscenario, aldus zijn analyse voor DVS-TV: “Het was een zware week en dan moet je het goed zien te krijgen in de koppies van de spelers. De jongens moeten het allemaal op hun eigen manier verwerken en ik heb het er weinig over gehad. Ze waren ook heel gemotiveerd, maar misschien zelfs wat overgeconcentreerd. Ik kan ze ook niks kwalijk nemen en ze hebben tot en met de 90e minuut kei- en keihard gewerkt. Ik vond Barendrecht een prima ploeg en de verdediging stond als een huis. Dan krijgen we na een minuut een goal tegen, zoals we die het hele seizoen nog niet tegen hebben gehad. Dan wordt het moeilijk. We hebben geprobeerd orde op zaken te stellen en zijn overgegaan op een ander systeem en kregen wel meer grip op de wedstrijd, maar we boden te weinig kwaliteit om die gelijkmaker te maken. Met zo’n voorsprong wordt het verdedigen ook makkelijker. We hebben nog twee keer aanvallend gewisseld, krijgen nog die bal op de paal en je weet, dat zij in de omschakeling gebruik gaan maken van de ruimtes, die wij weggeven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, (82’ Enrico Patrick), Frank van der Burg, Jorran van Santen (Rafaël Uiterloo), Basil Camara, Jeremy Jonker, (61’ Soufian Moro), Roald de Vries, Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon, Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling Barendrecht: Nick van der Ploeg, Tim Eekman, Stanley Husen, max van wijk, Emilio Samsey, Niels Vorthoren, Yarick dorst, Bram de Bruin, Ramy Salem (77’ Qjell Krolis), Peter de Lange (90’ Joost Langert), Marouane Bakour (66’ Delano a Cohen).

Scheidsrechter: Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle a/d IJssel.

Scoreverloop: 2’ Peter de Lange 0-1, 70’ Ramy Salem 0-2.