DVS'33 Ermelo na derby op zoek naar punten in Lisse (wedstrijdverslag)

Na de teleurstellende derby tegen VVOG gaat DVS’33 op zoek naar de drie punten in Lisse in de wetenschap, dat dit ook weer een lastige partij wordt. Een derby is per definitie een lastige wedstrijd, met name voor de favoriet. De geelzwarten konden die rol tegen de buren uit Harderwijk niet waarmaken en leden evenals in de vorige editie puntverlies.

Door een prachtige vrije trap redde Soufyan Moro nog een punt voor de Ermeloërs. De tegenstander van zaterdag 23 maart speelde ook een derby en wel bij de koploper.

Een benutte strafschop voor de rust bleek genoeg voor de drie punten. De Lissenaren boden DVS dus een uitgelezen mogelijkheid om tot op drie punten van de lijstaanvoerder te komen, maar de winst bleef beperkt tot een punt. De ploeg van Bert van Hunenstijn schreef historie in het boek van FC Lisse door in Ermelo de eerste ontmoeting tussen beide met 9-1 te winnen. Ongekend in de geschiedenis van de fusieclub. Voor eigen publiek zullen de Lissenaren graag revanche nemen. De wedstrijd op “Ter Specke” begint om 14:30 uur en zal geleid worden door dhr. P. Henshuijs uit Amsterdam.

Wisselend succes in derby’s
Het onderlinge treffen van DVS en FC Lisse speelde zich evenals de vorige editie af rond een derby. De Ermeloërs namen de euforie van de 9-1 overwinning thuis op FC Lisse mee naar “De Strokel” en verloren teleurstellend met 2-0. De geelblauwen daarentegen behaalden op “Ter Specke” een verdienstelijk 1-1 gelijkspel tegen koploper Noordwijk. Afgelopen zaterdag ging de derby vooraf aan de wedstrijd FC Lisse-DVS’33 Ermelo. In Noordwijk zagen de Lissenaren de koploper met de wind mee de eerste mogelijkheden krijgen om de score te openen, maar namen kort voor de rust een voorsprong. Een gegeven strafschop (na licht vasthouden) werd in de rebound benut door Rowdy van der Putten. In de tweede helft waren er mogelijkheden voor de bezoekers, maar ook voor Noordwijk. De stand bleef echter 0-1. De derde nederlaag in totaal (en weer thuis) had DVS binnen bereik van de lijstaanvoerder kunnen brengen. De Ermeloërs profiteerden maar deels van de 1-0 op “Duinwetering”, waardoor het gat vijf punten bleef. VVOG was daar verantwoordelijk voor. De “Groenen” voorkwamen, dat de ploeg van Bert van Hunenstijn goed in het eigen spel kwam, namen in de tweede helft zelfs een voorsprong, waarna Soufyan Moro nog van zo’n 35 meter een punt voor de geelzwarten redde. Beide clubs hadden dus wisselend succes in een derby. DVS behield de tweede plaats op de ranglijst met 51 punten, maar kreeg wel weer gezelschap van Quick Boys. FC Lisse klom door de 1-0 winst op de lijstaanvoerder naar het linker rijtje met 38 punten, nadat ONS in de eerste ronde van de derde periode nog met 0-1 met de drie punten aan de haal ging.
 
Revanchegevoelens bij FC Lisse vanwege 9-1
Voor FC Lisse-trainer Robbert Ruiter was DVS voorafgaand aan het seizoen de favoriet voor de titel, gevolgd door Quick Boys. Promovendus Noordwijk was volgens hem al verder dan zijn eigen equipe, dat uit de Tweede Divisie degradeerde. Hij schatte zijn verjongde ploeg na het vertrek van een aantal spelers in rond de vijfde plek. De geelblauwen begonnen echter heel wisselvallig aan het seizoen met zes nederlagen in de eerste periode (van twaalf wedstrijden). De 15 punten werden vooral thuis gepakt. (Hoek 2-1, Ajax 3-1, Harkemase Boys 2-0, Noordwijk 1-1 en Jong FC Groningen 2-0). De enige uitwedstrijd met winst was die tegen De Dijk (0-4). De enige thuiswedstrijd, die verloren werd, was tegen ODIN’59 (0-3).

De tweede periode van elf wedstrijden verliep zelfs wat grilliger. Op “Ter Specke” werden tien punten verzameld uit drie overwinningen op Eemdijk (4-3), VVOG (4-0) en SJC (2-0) plus het gelijkspel tegen ASWH (2-2). Uitzeges waren er bij Achilles’29 (2-4), DOVO (0-3) en ODIN’59. De hoop in de tweede periode werd door hsv Hoek de grond in geboord met 2-0, wat de derde nederlaag in die serie betekende.
De derde periode begon dus met een thuisnederlaag tegen ONS (0-1) gevolgd door de knappe 0-1 overwinning bij de koploper afgelopen zaterdag. Wil FC Lisse de opties op promotie naar de Tweede Divisie openhouden, moet dat gebeuren in die derde periode. Dat in de wetenschap, dat Ter Specke” geen onneembaar fort is, maar de geelblauwen zullen zich tegen DVS gesterkt weten door de zege op de koploper en door revanchegevoelens voor de eclatante 9-1 in Ermelo. Nog nooit voorgekomen in de historie van de fusieclub van 1981. Dat willen de destijds gehavende Lissenaren graag met inzet, strijd en passie rechtzetten met een overwinning op DVS.
 
DVS op zoek naar eerste winst in Lisse
De Ermeloërs hebben echter hun belangen. Ondanks het puntverlies in de derby tegen VVOG liepen de geelzwarten (dankzij FC Lisse) en punt in op koploper Noordwijk. Dan moeten wel de drie punten meegenomen worden van “Ter Specke”, wat in de drie voorgaande visites aan het bloembollendorp nog niet eerder is gelukt. Dat begon in ’87-’88, toen beide clubs elkaar de titel betwistten in de 2e klasse voor promotie naar het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal. Die had DVS al op zak, toen het in de slotronde met 4-0 verloor. In het debuutjaar van de geelzwarten in de Topklasse (’15-‘16) kwam DVS met een 1-1 weg na een 0-1 voorsprong.

Met tien man had FC Lisse zelfs nog het meeste zicht op een overwinning. Een seizoen later wonnen de geelblauwen met 3-0. Niet voldoende voor het kampioenschap, maar wel voor promotie, zodat het onderlinge treffen afgelopen jaargang niet op de rol stond. In Ermelo won FC Lisse eenmaal. In het benauwde seizoen in de Topklasse frommelden de Lissenaren de 0-1 erin. De overige twee ontmoetingen eindigden met grote zeges voor de Ermeloërs. In het jaar van de promotie wees DVS de geelblauwen in Ermelo nog terug met 4-1 en de allereerste confrontatie tussen de twee clubs ooit in ’87-’88 werd in een spannende wedstrijd 3-2 voor de geelzwarten. Kortom; duels tussen DVS en FC Lisse blijken niet zomaar wedstrijden, maar hebben altijd wel een kleurtje. Bert van Hunenstijn zal voor de wedstrijd van komende zaterdag zeker niet verblind zijn door de 9-1 eerder dit seizoen:

“Wrange smaak wegpoetsen met een succes in Lisse”
“Natuurlijk was ik zaterdag wel teleurgesteld over het eindresultaat en was er wat frustratie, dat we niet drie punten ingelopen zijn op Noordwijk. Dat was eigenlijk nog belangrijker dan de uitslag van de derby. We hebben een unieke kans laten liggen om binnen schootsafstand van Noordwijk te komen. Of die uitslagen nu bij een derby horen …? Alle wedstrijden zijn afgelopen zaterdag beïnvloed door de wind, wat het voetbalspelletje onberekenbaar maakte. Ploegen, die het moeten hebben van voetballend vermogen en combinatiespel, hebben het dan moeilijker; dan loopt het niet zo. Ballen blijven hangen en komen niet aan. Dat haalt je uit je ritme en zorgt voor frustraties bij spelers. Dat was ook zaterdag bij ons wel zichtbaar, hoewel beide clubs nog redelijk goed met de omstandigheden zijn omgegaan.

Nu stond de wind schuin over het veld en hadden we er nooit voordeel van, zoals tegen Hoek. Die omstandigheden werken toch meer in het voordeel van ploegen, die inzakken, die meer verdedigen, zoals VVOG. Dat deden zij prima. Ik vond het een kopie van de uitwedstrijd; ook toen kwamen ze met die score in de tweede helft pas over de middellijn. Gelukkig hadden we nu wel het individuele vermogen van Moro, die die 1-1 fantastisch inschiet. VVOG speelde heel compact, waardoor ze elkaar makkelijker konden helpen. Wij maakten in balbezit het veld groot, maar bij balverlies stonden we er wat verder vanaf. Ze hadden ons op het middenveld helemaal vastgezet.

We wisten ook van tevoren al, dat het zo zou gaan en hadden daar op de training ook aandacht aan besteed; wie komt er vrij, wanneer sla je een linie over om de spits in te spelen en wanneer niet. Dan moet je als speler de wedstrijd lezen. We begonnen weer nerveus aan de wedstrijd en zie je bij ons angst voor balverlies. De creativiteit, die wij aan de bal hebben, zag je nu niet terug. Het was op zich ook weer niet slecht, maar de verwachtingen bij ons waren hooggespannen.

Van VVOG kon je misschien niet meer verwachten, maar van ons wel. Als het ontregelen van ons spel het doel was bij VVOG, hebben ze een goede wedstrijd gespeeld. Zij hebben veel meer body om de fysieke duels te winnen en dan moet je veel meer in de vooractie doen, veel slimmer lopen en in balbezit uit de duels blijven, kaatsen en weer doorbewegen. Door die omstandigheden bleef het tempo in de wedstrijd ook laag; het duurde bij ons steeds te lang, voordat we een opening creëerden en inspeelden. We waren meer op zoek naar een veilige bal in plaats van een pass met risico. Als we dat tempo wel hadden, stonden we ook zo voor de goal, maar dat gebeurde veel te weinig. Ik denk in de eerste helft vier, vijf keer en in de tweede helft wel wat vaker.

De laatste twintig minuten werd het erg rommelig; toen werd het erg opportunistisch. De diepte werd snel gezocht en linies werden overgeslagen en met de lengte achterin bij VVOG was dat niet het beste recept. De goal, die zij maakten, was door slecht uitverdedigen bij ons. We lieten ons de kaas van het brood eten. Ik weet niet, wat Roald dacht, maar het was niet de juiste oplossing. Na die 1-1 heb je ook nog die lobkans van Christiaan en dan heb je ook nog dat handsbalmoment. Ze moesten aardig aan de noodrem trekken op dat moment.

Zaterdag bij FC Lisse krijg je weer een tegenstander, die speelt zoals VVOG doet. Op natuurgras zal het tempo in de wedstrijd nog lager komen te liggen. Als wij niet een hogere handelingssnelheid hebben, komen we in hetzelfde tempo als Lisse te spelen en zullen we het verschil niet kunnen maken. Bij die 9-1 hier lukte bij ons alles en bij hun niets. Zij zijn daarna prima in hun ritme gekomen en winnen nu gewoon van Noordwijk. Van onderschatting van onze kant zal ook geen enkele sprake zijn. Je weet, dat zij nu revanchegevoelens zullen hebben. We zullen ons weer zo goed mogelijk voorbereiden op die omstandigheden bij Lisse; nu zal moeten blijken, hoe graag wij willen promoveren. Ook in die situaties moeten wij het beste van onszelf geven.

FC Lisse is een vriendenteam; wel vrij jong nog. Ze kunne goed met teleurstellingen omgaan, helpen elkaar goed en ze hebben afgelopen zaterdag bewezen, dat ze vlijmscherp zijn in de counter. Voorin zit bij hun veel voetballend vermogen; uitstekende spitsen met Rowdy van der Putten en Rik Vermeulen. Dat zijn jongens met veel voetbalintelligentie en al een poosje meedraaien in het voetbal. Wij moeten die wrange smaak van afgelopen zaterdag wegpoetsen en met een succes in Lisse, terwijl je weet, dat het daar loodzwaar gaat worden. We moeten een ideaalplaatje uit ons hoofd zetten en ons instellen op ongewone situaties. De ploeg, die dat zaterdag het beste doet, wint.”
 
FC Lisse constant in Hoofdklasse met mooie titels

DVS en FC Lisse begonnen hun wederzijdse sportieve historie met titelaspiraties in ’87-‘88. De FC was in ’81 een samensmelting van zaterdagclub Lisser Boys zondagvereniging sc Lisse. De club uit de Bollenstreek moest de Ermeloërs in ’88 nog voor laten gaan naar de 1e klasse, maar volgde een jaar later eveneens via de Veluwse route (uitgeleend aan West 1). Waar de geelzwarten geen constante speler op het hoogste niveau kon worden, lukte dat de fusieclub wel. Wellicht kwam dat ook, doordat de Ermeloërs promoveerden met gelouterde ex-profs in de gelederen en FC Lisse dat deed met een jonge selectie. Successen bleven niet uit op “Ter Specke” met zaterdagkampioenschappen in ’01 en ’08, waar dat in ’97 nog niet lukte (met dank aan VVOG). Aan de laatste zaterdagtitel werd ook nog het algeheel landskampioenschap bij de amateurs gekoppeld. In ’10 plaatste de club zich wel direct voor de Topklasse, maar kon zich in ’16 niet bij de eerste lichting Tweededivisionisten voegen. Dat lukte een seizoen later wel, maar die status behield FC Lisse slechts voor een enkel seizoen, zodat DVS deze jaargang opnieuw mag afreizen naar “Ter Specke”. Lees hier meer over de historie van FC Lisse en het Lisser voetbal.
 
Qua grootte laat FC Lisse zich met 1500 leden goed vergelijken met DVS. De enige club in de Bollenstreek heeft echter ook een uitstekende jeugdopleiding. Na Quick Boys (14e), De Dijk (32e) en DOVO (33e) de vierde club uit de Derde Divisie A in de Top 200 van beste jeugdopleidingen. Daarin is ook de status van de Hoofdmacht meegeteld (voor de Lissenaren nog met de status van Tweededivisionist).
“Ter Specke” vormde destijds het bindmiddel voor Lisser Boys en sc Lisse om te fuseren. Daarmee beschikte de club al in de 80-er jaren over een prachtig sportcomplex, wat inmiddels toch wel aan vernieuwing toe is. Plannen voor nieuwbouw van de sporthal en de accommodatie van FC Lisse liggen er dan ook al.


Van de jonge selectie, waarmee FC Lisse dit seizoen begon, stopte Hidde Prijs al tussentijds. Robbert Ruiter, die komend seizoen ook voor de hoofdmacht op “Ter Specke” zal staan, weet drie spelers langdurig geblesseerd. Hij zal het volgend seizoen ook zonder verdedigers Bert Koomen (Rijnsburgse Boys) en Leroy Oehlers (Sparta Nijkerk), alsmede middenvelder Kay Gerritsen moeten doen. Dan zal hij wel kunnen beschikken over Tom Duindam (SJC), Jeffrey Klijbroek (ODIN’59), Tom Noordhoff (OFC), Jordi Tiktak (ODIN’59), Jaap Zwetsloot (Teylingen), alsmede over Bas Gozeling en Robin van der Zwet uit de eigen opleiding.