DVS'33 Ermelo na moeilijk begin naar zege in Rijssen (wedstrijdverslag)

Richard Plug wist op voorhand al, dat de uitwedstrijd tegen promovendus Excelsior’31 in Rijssen geen gemakkelijke wedstrijd zou worden, maar dat desondanks winst nodig was om in het spoor van koploper Sparta Nijkerk en runner up Hoek te blijven.

Na twee weken rust moesten de geelzwarten het juiste ritme weer oppikken tegen een opponent, die dat ritme nog wel had. Beide clubs hadden ook al een volgend duel om naar uit te kijken.

De thuisclub naar de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht en de Ermeloërs naar de derby van de Veluwe; die tegen VVOG. Beide teams konden zich echter goed concentreren op deze wedstrijd in de negende speelronde van de Derde Divisie, hoewel DVS een heel aarzelend begin kende. Behalve Christiaan van Hussen kon Richard Plug beschikken over een complete selectie, zodat er ook een aantal A-selectiespelers meedeed in de prelude van de reserveteams van de twee clubs, die door de geelzwarten met 2-5 gewonnen werd.

Een mooi voorbeeld voor de hoofdmacht van de Ermeloërs. Door die beschikbaarheid was de basis op drie plaatsen gewijzigd in vergelijking met de vorige wedstrijd bij ONS Sneek. Soufian Moro, Lars Dekker en Jorran van Santen maakten plaats voor Olivier Pilon, Coen Vloedgraven en Jeremy Jonker. Bij Excelsior’31 ontbrak Michel Gerritsen Mulkes vanwege een rode kaart, die hij opliep tegen Hoek. Hij mag gelukkig voor hem en de club wel meespelen in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Daarnaast telden de roodwitten nog drie geblesseerden.

Moeizaam eerste kwartier voor rust

Het werd een moeizaam eerste kwartier in deze wedstrijd voor DVS. De eerste doelpoging was nog wel voor de bezoekers met een schot van Benjamin Roemeon, dat net te laat viel e zodoende overging. Een energiek Excelsior’31 domineerde dat eerste kwartier vervolgens. Bij de geelzwarten ging echter veel mis. Onzuiverheid in de passes en veel verlies in de persoonlijke duels. De thuisclub vond ook goed de ruimte en kreeg mogelijk, maar het zou het tot nu toe bekende verhaal voor Excelsior’31 worden.

Goed voetbal, de nodige kansen, maar toch achter komen. In de 3e minuut had Daan Huiskamp veel moeite met een vrije trap van Vincent Schmidt, die door de muur pas laat zag. Er kwam echter geen rebound. Zes minuten later combineerden de gastheren knap door de Ermelose defensie en kwam Derian Reinders vrij voor Daan Huiskamp. De goalie bleef in de een-tegen-een-situatie goed overeind. Helemaal onbetuigd liet DVS zich in deze fase ook weer niet, toen Oktay Öztürk met een goede pass Enrico Patrick aan de rechter zijlijn vond. Hij zocht uiteraard het kopgrage hoofd van zijn broer. In de kopbal van Joshua Patrick zat ook een idee, maar die ging net naast. Waar de geelzwarten moesten toezien, dat Excelsior’31 in die fase domineerden, bleef de Ermelose verdediging echter wel goed staan en kwam de thuisclub ook niet veel verder meer dan een schot vanaf links door Hakim Ezafzafi, dat recht in de handen van doelman Daan Huiskamp belandde. Intussen kreeg DVS steeds meer grip en controle over de wedstrijd. Bij Ermelo’s balbezit stonden de Tukkers heel compact en was het moeilijk voor de geelzwarten om zich er doorheen te voetballen. Wel kopte Oktay Öztürk in de 22e minuut uit een voorzet van Joshua Patrick vanaf links net over. Tien minuten later dwong Joshua Patrick op aangeven van Benjamin Roemeon de Rijssens keeper tot een knappe redding. Melvin Koetsier tikte de bal onder de lat vandaan ten koste van een corner. Daaruit kopte Frank van der Burg rakelings over.

Excelsior’31 kwam nog dichtbij een doelpunt, toen Hakim Ezafzafi er vanaf de linker zijlijn nog een voorzet uit kreek, die Hielke Penterman bij de eerste paal bereikte. De spits probeerde Daan Huiskamp van dichtbij met een listig balletje te verschalken, maar de alerte sluitpost liet niet verrassen. Kort voor de rust kreeg DVS toch nog de voorsprong. De lage voorzet van Enrico Patrick kon door het centrale duo van Excelsior’31 niet onderschept worden, waarna broer Joshua dankbaar en bekeken de 0-1 inschoof. En dat verduidelijkte het verhaal van de thuisclub dit seizoen nog maar eens, met name voor eigen publiek. Een belangrijke voorsprong ook, want nu moest trainer Peter Wesselink toch weer wat bedenken.

DVS verruimt voorsprong na rust

Dat deed de oefenmeester ook met het inbrengen Ryan Snelders voor Stijn Beverdam. Vooral over de rechterflank moest Excelsior’31 nu beter doorkomen. Ondanks de goede bedoelingen van de gastheren had DVS toch nu de wedstrijd beter onder controle. De geelzwarten waren nu veel balvaster en wonnen ook veel beter de persoonlijke duels. De eerste serieuze doelpoging was ook nu weer voor de Veluwenaren, waar Coen Vloedgraven Joshua Patrick aanspeelde. Het schot van de spits was wel gericht, maar ook te zwak. De marge van twee zou er in de 54e minuut wel komen, toen Coen Vloedgraven en Enrico Patrick goed druk op de bal zetten, waarna de laatste Benjamin Roemeon over rechts wegstuurde.

Zijn voorzet werd door Joshua Patrick vol op de slof genomen, waarna de volley onhoudbaar binnensloeg, 0-2. Wellicht was het nog te vroeg om van een gelopen koers te spreken. Als de aansluiting snel viel, was er immers weer van alles mogelijk. Dat gebeurde ook. Vijf minuten later mocht Excelsior’31 nabij de achterlijn ingooien op Hakim Ezafzafi. De sympathieke spits voerde vijf seizoenen terug nog een competitie in een competitie met Maurice de Ruiter als topscorer in de Hoofdklasse C, maar de aanvaller is door de komst van Hielke Penterman toch wat meer naar de flank verdreven. Hij kreeg na die inworp alle tijd en ruimte om aan te leggen voor een schot, dat prachtig in het Ermelose doel zwabberde.

Daan Huisman stond erbij en keer ernaar, nadat hij iets naar de andere hoek stapte. Met nog ruim een half uur te spelen kon er nog weer van alles, maar de goede combinatie op links tussen Roald de Vries, Benjamin Roemeon en Olivier Pilon werd de laatste onderuit getikt door Nick Davina, die daarvoor ook geel ontving. En wat erger voor de Rijssenaren was; er volgde een strafschop en daar weet Oktay Öztürk doorgaans wel raad mee. Hij zag doelman Melvin Koetsier de verkeerde hoek kiezen en bracht de stand op 1-3. En die kwam Excelsior’31 niet meer te boven. Niet dat de roodwitten het niet meer probeerden. Schoten van Hakim Ezafzafi leverden via Basil Camara en later via de rug van en medespeler niets op. Beide trainers hadden daarvoor al gewisseld. Enrico Patrick moest geblesseerd het veld verlaten (voor Jorran van Santen, die in het centrum ging spelen, waardoor Frank van der Burg naar de backplaats verschoof) en de nagenoeg onzichtbare Hielke Penterman (die ook weinig bediend werd) maakte plaats voor Jamarro Diks.

Het zette echter voor de Twentenaren echter geen zoden meer aan de dijk. DVS kon zelfs verder uitlopen. In de 72e minuut kwam Soufian Moro nog in de ploeg voor Olivier Pilon en wisselde peter Wesselink twee minuten later nog Tom Smoes voor Vincent Schmidt. Met nog een klein kwartier te gaan juichte iedereen bij de Ermeloërs al toen Joshua Patrick op aangeven van Benjamin Roemeon uit een zeer lastige hoek goed inschoot en het leer via de paal binnen leek te gaan. De bal koos vervolgens een koers voor de doellijn langs, zodat de vreugde prematuur was. De krachten bij Excelsior’31 waren in de slotfase geheel op en ook bij DVS was de meeste lucht eruit. Zodoende moest ook Joshua Patrick zich nog laten vervangen door Rafaël Utero. De uitslag van 1-3 bleef hetzelfde. Een goede overwinning voor DVS na een moeizame start.

“Niet goed en niet slecht”

DVS-trainer Richard Plug kon na afloop ook niet stellen of de twee weken rust een voor- of een nadeel waren, gezien het onwennig eerste kwartier, waarin de automatismen bij de Ermeloërs leken te ontbreken: ”We waren het eerste kwartier zoekende; dat was misschien wel het gevolg daarvan. Floor (Grootenboer) en ikzelf ook hebben er alles aangedaan om een oefenwedstrijd te regelen. Dat is niet gelukt en daardoor worden je plannen wat doorkruist.

We hadden nu in het eerste kwartier wel een bepaalde onwennigheid. Dat de ballen uit de kluts vaak voor hun waren, kwam ook doordat wij met drie spitsen speelden. Dan moeten de spitsen wel wat beter anticiperen op de afvallende bal. Na een kwartier kantelde het al wat en stonden ze met tien man kort voor hun ‘zestien’ te verdedigen. Zie er dan maar eens doorheen te komen. De ruimte was er daardoor niet voor onze beweeglijke spitsen. En dan moet je de bal van rechts naar links en andersom laten gaan. Dat deden we ook bij die eerste goal. Na die 0-2 na de rust dachten we, nu hebben we het wel liggen en dan vliegt er kort daarna toch een schot van hun vanaf zo’n 25 meter in. Het ging er al om, dat die inworp ontstond. Enrico gaat niet vol gas naar die bal en die linksback van hun wel. Je kan niet op 80% voetballen. Dan komt er zo’n inworp en komt Enrico tegen twee man te staan en moet hij kiezen of hij uitstapt of niet. Negen van de tien keer zal Daan deze bal hebben, maar deze keer niet. Als zo’n speler twee meter doordribbelt, moet je wel druk op de bal hebben. Gelukkig kwamen we snel weer op 1-3. Dan heb je nog die bal voor Joshua op de paal en had het 1-4 kunnen zijn.

Zo’n kwartier voor tijd raakten wij het nog weer een fase kwijt, doordat we geen druk op de bal zetten en zij hun lopende mensen konden bereiken. Niet dat dat kansen opleverden, maar wel wat rare momenten. De laatste tien minuten hadden we weer druk op de vrije pass en toen kwamen de ballen bij hun ook niet meer aan. Bij hun was de kracht weg, maar ook bij een paar spelers van mij. Dat zag je ook. De wedstrijd was voor ons niet goed en niet slecht behalve het eerste kwartier. Ik heb ook niet echt rustig kunnen zitten deze wedstrijd. Dit zijn wedstrijden, die je moet winnen; doe het maar even. Ik weet wel; ik heb ze vorige week zelf tegen Hoek gezien en het is gewoon een goed ploegje.”

Het was duidelijk, dat de derby van de week hierop haar schaduw nog niet vooruitgeworpen had: “We zijn alleen maar met deze wedstrijd bezig geweest. Ik heb samen met Pieter Mulders (van VVOG) wel al wat interviews gehad voor De Stentor en Het Kontakt, maar nu hebben we ons goed geconcentreerd op deze wedstrijd.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick (66’ Jorran van Santen), Frank van der Burg, Basil Camara, Jeremy Jonker, Roald de Vries, Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon (72’ Soufian Moro), Joshua Patrick (80’ Rafaël Uiterloo), Benjamin Roemeon.

Opstelling Excelsior’31: Melvin Koetsier, Stijn Beverdam (46’ Ryan Snelders), Niek Davina, Mirko Zwiers, Vincent Schmidt (74’ Tom Smoes), Stefan Maat, Jasper Veltkamp, Derian Reinders, Boy Boeloerditi, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi.

Scheidsrechter: dhr. M.F.M.G. Eijgelsheim uit Oirschot
Scoreverloop: 43’ Joshua Patrick 0-1, 54’ Joshua Patrick 0-2, 58’ Hakim Ezafzafi 1-2, 61’ Oktay Öztürk (pen.) 1-3.