DVS'33 Ermelo nadert runner up Quick Boys na ruime zege (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is het op de tweede plaats staande Quick Boys genaderd tot op een punt na de ruime zege. De eindstand was halverwege het cruciale duel al bereikt en de runner up vormde na de thee eigenlijk geen bedreiging meer.

De overwinningen in het streven van de Ermelose club en hsv Hoek om de grote achterstand op het destijds leidend duo terug te brengen, als er in de beide kustplaatsen met een gelijkspel al eens puntverlies geleden werd, werden op TV West afgedaan als schijnbewegingen, maar in de laatste twee speelronden in 2019 zijn de Katwijkers bijna achterhaald.

Na de Zeeuwen een week eerder op “Nieuw Zuid” bracht DVS de nummer twee opnieuw een nederlaag toe. Hoek naderde Quick Boys een week eerder al tot op een punt; de Ermeloërs deden dat in de negentiende speelronde. DVS en Hoek zaten al nadrukkelijk in de wachtkamer en trokken Quick Boys daar nu ook in.

De gastheren, lees wedstrijdanalist en coach, hadden hun huiswerk goed gedaan en hadden het juiste tactische plan om de runner up pijn te doen. Dat kostte Berry Powel ondanks zijn wereldgoal tegen Eemdijk zijn plaats. Met de weer inzetbare Olivier Pilon en de even rappe Benjamin Roemeon met daarachter Soufyan Moro koos Bert van Hunenstijn voor veel snelheid en beweging voorin. Dat werd Quick Boys allemaal wat te veel. Het was niet alleen de aanval; ook verdedigend stond het bij de thuisclub als een huis. Het hart werd gevormd door Joran van Santen en Dennis Hollart, geflankeerd door Frank van der Burg en Roald de Vries; de defensie gaf nauwelijks iets weg, maar ook het Ermelose middenveld was baas in eigen huis.

Derek van der Plas was voor de derde keer waarnemend coach bij Quick Boys vanwege gezondheidsproblemen bij Erik Assink. Na zijn debuut in Sneek (0-2) was de invaller voor de tweede keer niet gelukkig. Dat was hij als invaller in de allereerste ontmoeting tussen beide clubs in de Hoofdklasse A (’13-’14) ook al niet, want dat was de enige overwinning voor de Ermeloërs voor eigen publiek. Toen werd het 3-1. De waarnemer kon niet in de sterkste opstelling starten en miste bijvoorbeeld op zijn middenveld een speler als Mohamad Mahmoed. Voorin bleek Dennis Kaars niet fit genoeg.

DVS al voor de rust klaar

Eigenlijk was de missie van DVS al voor de rust bereikt; dit cruciale duel winnen. De openingsfase liet nog twee gelijkwaardige tegenstanders zien, die ondanks de jacht op de drie punten toch ook wat voorzichtig waren. De thuisclub zette pas druk als Quick Boys de middellijn bereikten en kregen zodoende meer balbezit dan het lief was. Eenmaal in balbezit was de thuisclub in de combinaties meteen dreigender. De eerste doelpoging was nog wel voor de bezoekers, toen Bert Steltenpool in de 8e minuut overschoot.

De eerste dreiging van DVS volgde een minuut later na de voorzet vanaf links van Soufyan Moro. Oktay Öztürk kon zijn kruin er net niet tegenaan krijgen. In de 12e minuut kwam DVS op de gewenste voorsprong, toen Paul Eppink na een Katwijkse aanval de bal snel uittrapte naar de rechterflank. Daar legde Olivier Pilon af op Oktay Öztürk, die doelman Paul van der Helm met een schuiver in de verre hoek versloeg, 1-0. In de 16e minuut lag er een mogelijkheid voor de bezoekers, toen Steltenpool uit een kopbal van Jesse van Nieuwkerk kon aanleggen, maar zijn schot via tot hoekschop verwerkt zag worden. Twee minuten later kreeg DVS weer een niet te missen kans; een struikelende Benjamin Roemeon kreeg de bal nog afgemeten bij Soufyan Moro, die er van dichtbij niet in slaagde om het speeltuig tussen de palen te krijgen.

Zijn schot ging ruim over. DVS was nu wel duidelijk de bovenliggende partij, maar Quick Boys scoorde desondanks in de 26e minuut. Dennis Hollart leek het gevaar uit de Katwijkse aanval gehaald te hebben, maar Bert Steltenpool plukte het leer van zijn schoen (het enige slippertje van de centrale verdediger in deze wedstrijd). Via Thijs van Hofwegen kwam de bal bij Jesse van Nieuwkerk, die doelman Paul Eppink versloeg. De assistent-scheidsrechter aan de tribunezijde was overtuigd van buitenspel, wat het volgens de beelden niet was.

De Katwijkers kwamen dus niet terug in de wedstrijd. Zo dicht bij een treffer zou de runner up ook niet meer komen. Ook niet uit de voorzet van Marc de Kruijs, waarna een inglijdende Van Nieuwkerk te kort kwam. Een minuut later ranselde doelman Paul van der Helm een schot uit een afvallende bal van Christiaan van Hussen uit zijn doel. Kort voor de rust sloeg DVS definitief het gat met de blauwwitten. In de 41e minuut lanceerde Soufyan Moro op rechts Benjamin Roemeon, die voor de kansloze goalie aflegde op Olivier Pilon en simpel zijn twintigste treffer van het seizoen kon binnentikken, 2-0. In de 44e minuut was de assist op de topscorer van de Derde Divisie van Oktay Öztürk, maar nu schoot de aanvaller in kansrijke positie voorlangs. In de slotminuut van het eerste bedrijf zette opnieuw Öztürk hem aan het werk en na een slalom om twee Katwijkse verdedigers rondde Olivier Pion beheerst af, 3-0. Een ongekende weelde in de topper van deze speelronde. Zo’n achterstand had Quick Boys ook nog niet gekend dit seizoen in de competitie.

DVS na rust onbedreigd naar zege

Die tegenslag kwamen de blauwwitten ook niet meer te boeven in de tweede helft, die voetballend wel wat minder was. De eerste doelpoging was ook weer voor de thuisclub, toen Olivier Pilon vanaf de achterlijn teruglegde op Oktay Öztürk. Ingeschoten met zijn verkeerde been miste het schot alle richting en de juiste hoogte. Ook Quick Boys kwam vroeg in de tweede helft in scoringspositie, nadat Jesse van Nieuwkerk een voorzet van verdediger Joey van Ravensberger met zijn hoofd bij Kenny Anderson bracht. Van dichtbij kreeg de middenvelder de bal nog wel binnen de palen, maar doelman Paul Eppink lag goed in de weg. Uit de hoekschop, die het gevolg was, kopte Bert Steltenpool over. DVS beproefde in de tweede helft met succes de steekbal, maar de Ermelose aanvallers startten daarbij steeds net te gretig en liepen zo te vaak in de buitenspelval van de Katwijkers.

Echter niet in de 54e minuut, toen Benjamin na de kaats door Olivier Pilon met een steekbal de diepte in werd gestuurd. Kelvin Maynard hief het buitenspel op. Daarmee werd de rappe aanvaller ten onrechte een scoringskans ontnomen. In de 61e minuut was hij er weer dichtbij na een voorzet van Olivier Pilon. Centimeters scheidden hem en DVS van de 4-0. Wellicht tegen beter weten in wisselde Derek van der Plas voor de laatste helft van het tweede bedrijf kort achter elkaar tweemaal (Schonenberg voor Anderson en Bosman voor Van Hofwegen). Het zette geen zoden meer aan de dijk, terwijl DVS nog wel mogelijkheden kreeg om de score uit te breiden. In de 76e minuut snelde Olivier Pilon langs de linker zijlijn, maar was zijn voorzet (of toch een doelpoging?) te scherp voor Oktay Öztürk om die vlak voor de doellijn binnen te glijden. In de 82e minuut creëerde de middenvelder de scoringskans voor zichzelf, toen hij de oplossing via een combinatie niet zag. Hij passte op zichzelf, maar deed dat net iets te hard, zodat hij doelman Paul van der Helm niet meer kon passeren.

Dat was niet de laatste kans van de wedstrijd. Die ontstond na de dieptepass van Man of the Match, Frank van der Burg, die de bal zo achter de Katwijkse verdediging legde. Olivier Pilon (voor de slotminuten nog gewisseld voor Julian de Ruiter) zag de juiste hoek, maar zijn volley had niet de juiste koers voor zijn tweeëntwintigste. En Quick Boys bleef een nog grotere nederlaag bespaard. De frustratie zat er wel; die uitte zich nog in een slaande beweging van de architect in Katwijkse dienst, Raymond Baten naar Christiaan van Hussen. De voormalige speler van De Dijk zat nooit echt in de wedstrijd, evenals clubtopscorer Kay Tejan, maar dat was ook de verdienste van DVS.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Dennis Hollart, Roald de Vries, Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Christiaan van Hussen, Soufyan Moro, Benjamin Roemeon, Olivier Pilon (87’ Julian de Ruiter).
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Thijs van Hofwegen (65’ Chima Bosman), Jeffrey Ket, Kelvin Maynard, Joey Ravensbergen, Kenny Anderson (63’ Willem Schoonenberg), Raymond Baten, Kay Tejan, Jesse van Nieuwkerk, Bert Steltenpool, Marc de Kruijs.

Scheidsrechter: dhr. G. Keijl uit Heerde