DVS'33 Ermelo neemt drie punten mee in Noordwijkerhout tegen VVSB (wedstrijdverslag)

Het gejuich kwam deze keer uit de kleedkamer van DVS’33 Ermelo. Grote gangmaker in de catacomben van het prachtige VVSB-complex was hoofdtrainer Patrick Loenen.

Of de zege verdiend was beantwoordde de coach op de vraag van de verslaggever van het Leidsch Dagblad met “vijftien van de zeventien wedstrijden waren wij beter en wonnen er maar vijf van; acht wedstrijden scoorden wij niet”.

Na de eerdere onderlinge 1-1 sprak men van Noordwijkerhoutse zijde van een gevonden punt en nu kregen de geelzwarten wellicht wat teveel. “Maar we verdienden ook zeker niet om te verliezen”, was de oefenmeester tegen het LD heel stellig. De 0-1 zege hielp de Ermeloërs nog niet van de vijftiende plaats af, maar de achterstand op sv Urk is met 20 uit 18 nog maar een punt. VVSB verloor de leidende positie in de tweede periode en zakte een plaats naar de zesde. Door ziekte en blessures kon Patrick Loenen niet beschikken over Adriaan Kruisheer en Maarten van Dijk. Dat hield een basisplaats in voor Hilal Ben Moussa en voor Owen Muller in plaats van Sam Crowther.

Eerste helft zonder score
In de eerste helft wogen beide ploegen goed tegen elkaar op. De angst voor een tegentreffer leek wat groter dan de drang om te scoren. De eerste dreiging kwam al vroeg in de wedstrijd van Ermelose kant, toen Owen Muller in de 5e minuut en Benjamin Roemeon twee minuten later hun inzet net voorlangs zagen gaan. De DVS-verdedigers hielden de behendige Mounir Mounji en de slimme Ian van Otterlo goed in toom, waardoor het voor de thuisclub niet tot uitgespeelde kansen kwam. Bovendien werden de scherp ingebrachte ballen uit spelhervattingen goed door de geelzwarten verwerkt. In aanvallend opzicht gebeurde er vervolgens lange tijd weinig of niets, tot een goedlopende aanval van de bezoekers Nicky van Hilten in scoringspositie bracht. Door een sliding kwam hij niet tot een doelpoging en hield er zelfs geen corner aan over.

Na eenhalf uur voetbal zette Stef Nijland Joël van Blerk op de achterlijn, maar Owen Muller kon de voorzet niet langs doelman Ruben Valk krijgen, raakte de goalie ook en kreeg daarvoor geel. Direct hierop kopte Richelo Fecunda in kansrijke positie naast. De laatste mogelijkheid voor rust voor de gasten deed zich in de 34e minuut voor, toen Frank Olijve na een goede combinatie in de ‘zestien’ werd aangespeeld. Uit de draai schoot hij over. Het laatste gevaar voor de thee voor VVSB deed zich in de 42e minuut voor. Uit een scherp genomen vrije trap won Joël van Blerk het kopduel wel van de boomlange Jesse van Nieuwkerk, maar het leer koerste wel op de linker kruising af. De attente keeper Rik van Nuenen voorkwam met een reflex, dat de bal ook daadwerkelijk binnen ging. Het was halverwege dus nog 0-0.

Meevaller voor DVS in slotfase
Met en flitsende aanval direct vanaf de aftrap was DVS dichtbij een riante scoringskans, maar Benjamin was net iets te gretig gestart en werd teruggefloten wegens buitenspel. Een een-tweetje met Owen Muller zette de rappe aanvaller opnieuw in het strafschopgebied van VVSB, maar hij werd met een correcte sliding gestopt. Daarna kreeg de thuisclub voor een periode van zo’n twintig minuten de overhand en lukte het de geelzwarten maar moeizaam om van eigen helft af te komen. Rik van Nuenen verlengde in de 51e minuut in een vol strafschopgebied een voorzet van Richelo Fecunda, maar de druk op de Ermelose verdediging bleef. Dat bood Dario van Breukelen na een listige vrije trap in de 56e minuut een vrije kopkans; die werd slecht ingekopt, waardoor die riante kopkans verloren ging.

Het was ook een fase, waarin DVS nog wat nuttige overtredingen moest maken met geel voor Benjamin Roemeon en Sem de Wit. Toch kroop DVS onder de Noordwijkerhoutse druk uit en kreeg zelf in de 73e minuut zelf weer een goede kans. Na een snelle aanval over links kon Stef Nijland in de ‘zestien’ aanleggen voor een schot en dat had zeker tussen de twee palen gegaan, maar Richelo Fecunda kreeg zijn voetje er nog voor, waardoor de inzet naast ging. Dat niet alleen Ian van Otterlo over een mooie, zuivere trap beschikt, bleek wel uit de hoekschop. Stef Nijland stuurde die naar de linker kruising, maar de sterkhouder van de paarsgelen kopte die uit de doelmond. Beide trainers wisselden met nog zo’n half uur te gaan. Sam Crowther kwam erin voor Owen Muller en bij de gastheren verliet Dario van Breukelen het veld voor Jermano Lo-Fo-Sang. Rond de 78e minuut was er in korte tijd beurtelings gevaar voor beide doelen. Marciano van Leijenhorst had een voorzet nog weg gekopt, maar de bal kwam opnieuw voor, waar Gyliano van Velzen net te kort kwam om de bal bij de tweede paal binnen te glijden.

Vanuit de omschakeling legde Benjamin Roemeon vanaf de achterlijn terug op Sam Crowther, maar zijn volley ging naast. Met nog acht minuten op de klok pleegden beide coaches weer een wissel. Patrick van Loenen koos voor een aanvallende wissel. Nicky van Hilten ging eraf voor Jorick Priem. Bij VVSB verving Guus Verver Van Velzen. Met meer druk naar voren kreeg DVS, wat het wilde, hoewel dat cruciale moment in de wedstrijd wel het predicaat dubieus mee kreeg. Met druk op de bal zette Jorick Priem in de 86e minuut zijn hoofd achter de voorzet van Benjamin Roemeon. De kopbal ging naast, maar scheidsrechter Lodeweegs wees gedecideerd naar de stip; hij had hands na een onnatuurlijke beweging met de hand geconstateerd. Het was vanaf de zijlijn nauwelijks waar te nemen. De leidsman, die de geelzwarten in de uitwedstrijd bij FC Rijnvogels een zuivere strafschop onthouden had, bleef na conclaaf met zijn assistent bij zijn beslissing. Zodoende mocht Sam Crowther, evenals in de eerste ontmoeting tussen beide clubs op de Veluwe, vanaf elf meter aanleggen. Toen koos de overigens voortreffelijke goalie Ruben Valk de verkeerde hoek. Nu schoot de invaller hard en gericht genoeg in om de sluitpost kansloos te laten, 0-1.

DVS had kort hierna de ruimte voor een verdubbeling, maar de Ermelose voorwaartsen stonden regelmatig te makkelijk buitenspel. Zodoende kwam er geen grote kans voor Sam Crowther. In de extra tijd kwamen er nog drie namen op het wedstrijdformulier. Gaston Salasiwa verving Hilal Ben Moussa en Benjamin Roemeon maakte plaats voor Lars van Wetering. Ralph Pennings maakte nog plaats voor Thomas Schaap. De thuisclub ging nog wel op jacht naar de gelijkmaker, maar kwam niet verder dan een poging van Jesse van Nieuwkerk om een strafschop uit te lokken. Dat lukte niet; DVS kreeg de vrije trap zelfs mee. Direct hierop klonk voor de geelzwarten het bevrijdende laatste fluitsignaal.

“Vandaag goed georganiseerd gespeeld”

“Of het een penalty was, heb ik echt niet gezien. Misschien zag de scheidsrechter iets, wat ik niet gezien heb”, beoordeelde de winnende coach het meest cruciale moment in de wedstrijd: “Wij doen al het hele seizoen heel veel dingen goed, maar we scoren niet. Dat ging vandaag ook moeilijk, maar we geven ook niet veel weg. We hadden het voorin een paar keer beter moeten uitspelen, maar we hebben vandaag heel goed georganiseerd gespeeld. In vijftien van de zeventien gespeelde wedstrijden waren we de betere, maar staan wel vierde van onderen. Thuis tegen VVSB had het ook 4-1 voor ons moeten worden in plaats van 1-1. Ook in een wedstrijd met deze scheidsrechter hadden we een penalty moeten hebben, uit tegen Rijnvogels, en kregen ‘m niet. En nu, als het geen penalty was, is het er niet een, maar valt-ie nu wel onze kant op. We hebben gewoon drie punten. Wij hebben zelf nog verzaakt om situaties goed uit te spelen, terwijl VVSB geen momenten hebben gehad, waarin zij ons pijn deden. Wij hebben vier, vijf momenten gehad, waarin we geen goede keuze maakten.

We hebben ook in de eerste helft heel vaak hoog druk gegeven. Na de aftrap in de tweede helft had Owen misschien zelf moeten gaan. Daarna waren we voorin niet balvast genoeg en kregen ‘m snel terug. Daardoor kwamen we ook onder druk te staan. Daarin zijn we ook overeind gebleven. Over 90 minuten hebben wee niet veel onder druk gestaan. We zijn de laatste acht minuten ook anders gaan spelen. We spelen 4-3-3 in de opbouw en 3-5 2 verdedigend, maar zijn toen aanvallen ook 3-5-2 gaan spelen en hadden toen ook de overhand. Voorlopig zijn we nog bezig met overleven, maar ik hoop niet, dat dat de rest van het seizoen zo is.”, in de hoop, dat hij zich van die onderste regionen verwijderen kan.

Na de verloren wedstrijd bij Staphorst hoopte Patrick Loenen zijn spelers weer fit terug te zien voor de tweede seizoenshelft. “Met twee trainingen was die ook weer prima. Je ziet het ook aan Stef Nijland. Op zijn leeftijd doet hij er nog alles voor, ook op de trainingen. Hij is nog zo fit.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rik van Nuenen, Nicky van Hilten (82’ Jorick Priem), Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst, Joël van Blerk (46’ Jorick Priem), Roland Baas, Hilal Ben Moussa (90+1 Gaston Salasiwa), Frank Olijve, Stef Nijland, Benjamin Roemeon (90+1 Lars van Wetering), Owen Muller (73’ Sam Crowther).
Opstelling VVSB: Ruben Valk, Richelo Fecunda, Nicky Eekhout, Ralph Pennings (90+1 Thomas schaap), Dario van Breukelen(75’ Jermano Lo-Fo-Sang), Tim de Rijk, Lars Rauw, Ian van Otterlo, Mounir Mounji, Jesse van Nieuwkerk, Gyliano van Velzen (82’ Guus Verver).

Scheidsrechter: dhr. F. Lodeweegs uit Castricum.

Scoreverloop: 88’ Sam Crowther 0-1 (pen.)