DVS'33 Ermelo ondanks sterke eerste helft ruim onderuit tegen Roda JC in bekerduel

Wie de veld- en kansenverhouding voor de rust gezien had, zag dat de thuisclub eigenlijk de voorsprong verdiende. Helaas; een verrassing zat er niet in.

Roda JC-trainer Robert Molenaar had zijn ploeg op drie plaatsen gewijzigd.

Enerzijds vanwege een blessure en anderzijds vanwege de aanvallende intenties. Met zijn 3-4-3 opstelling offerde hij een back op. Bert van Hunenstijn had Coen Vloedgraven op de bank gelaten. Hij rekende voorin op de snelheid van Benjamin Roemeon en Olivier Pilon samen met Maurice de Ruiter op ‘tien’. Zijn strijdplan had zeker voor rust succes.

Sterk DVS nog voor rust op ruime achterstand
In aanloop van dit bekerduel had Bert van Hunenstijn nog gerekend op een fel openend Roda JC om na zo’n vijfentwintig minuten te kunnen antwoorden, als zijn ploeg die fase ongeschonden was doorgekomen. Het was echter Roda JC, dat blij mocht zijn het eerste half uur van de wedstrijd schadevrij doorstaan te hebben en zelfs meer dan dat. Een vol passie spelend DVS zette de BVO onder druk en hield die er een half uur lang op.

Het eerste moment van dreiging van Roda JC kwam in de 8e minuut met een lange bal op Tim Väyrynen, maar Mark Bouwman onderschepte knap. Het tweede moment ontstond weer uit een dieptepass, waar Mario Engels gezocht werd. Basil Camara ging wederzijds het duel met hem aan. Nadat de aanvaller het contact met de bal verloor ging hij alsnog liggen. Tot groot onbegrip van de thuisclub en meewarig ongeloof van de bezoekers ging de bal op de stip en kreeg de centrale verdediger ook nog eens geel voor een opzettelijke overtreding. Scheidsrechter Van der Eijk was kennelijk de enige, die echt overtuigd was van een overtreding. De dader-slachtoffer maalde er niet om en pakte het presentje in de 11e minuut dankbaar uit door het leer vanaf elf meter perfect laag in de rechterhoek te leggen buiten bereik van Thodorie Velanas, wiens eerste actie het duel was om de bal uit het net te halen. Bijkomstig effect was, dat de gedreven Basil Camara nu wat meer ingehouden moest verdedigen.

Deze tegenslag had vooralsnog geen effect op het spel van DVS, dat manmoedig en met evenveel inzet op zoek ging naar de gelijkmaker.

Olivier Pilon legde de voorzet van Benjamin Roemeon in de 13e minuut af op Maurice de Ruiter, die strak overschoot. Vijf minuten later bracht Benjamin Roemeon het speeltuig vanaf rechts bij Olivier Pilon, maar het lichte balcontact van een verdediger daarvoor zorgde ervoor, dat hij niet voluit kon uithalen, maar net naast schoot. Drie minuten later speelde Maurice de Ruiter zich aan de linkerzijlijn knap vrij en gaf Christiaan van Hussen een vrije kopkans; de beste mogelijkheid wellicht. De kopbal ging net over. De Ermeloërs verdienden op z’n minst die gelijkmaker, maar in het laatste kwartier tekende het onheil zich langzamerhand af voor de thuisclub.

Maurice de Ruiter moest zich na een eerdere blessurebehandeling in de 24e minuut laten vervangen.

Berry Powel kwam erin, wat natuurlijk de mogelijkheid ontnam om hem tactisch in te brengen. De wissel vond plaats direct nadat Lars Dekker Benjamin Roemeon op links vond. Zijn voorzet was dreigend, maar werd nog tot corner verwerkt. DVS bleef het proberen en was er in de 35e minuut weer dichtbij. Uit het vervolg van een vrije trap kopte Christiaan van Hussen goed in, maar Daryl Werker voorkwam op de doellijn met het hoofd, dat de gelijkmaker op het scorebord kwam.

DVS kreeg in de 43e minuut met de volgende tegenslag te maken door de blessure bij Van Hussen, die vervangen werd door Coen Vloedgraven.

Pas daarna liet Roda JC aanvallend weer wat zien, toen Tim Väyrynen uit een voorzet van Gyliano van Velzen naast kopte. De Ermeloërs hadden veel kracht verbruikt en dat eiste z’n tol nog net voor de rust. Mark Bouwman moest in de 44e minuut de snelle Ba-Muaka Simakala laten gaan en het talent, dat hiervoor in de beloften van Borussia Mönchen Gladbach speelde, stiftte de bal over doelman Velanas.

Basil Camara probeerde in een ultieme poging met een sliding de bal uit het doel te werken.

Die was de doellijn al gepasseerd, maar zodoende kreeg de onfortuinlijke verdediger de 0-2 ook nog op zijn naam. De eerste helft telde drie extra minuten en net daarna kreeg DVS ook nog de 0-3 te verwerken. Een dieptepass bereikte Simakala, die met een weergaloze actie naar binnen ging, om de Ermelose sluitpost slalomde en zijn tweede binnen schoot.

DVS uitgespeeld in tweede helft
Roda JC begon de tweede helft met een wissel. Middenvelder Mohamed El Makrini bleef in de kleedkamer achter en Jannes Vansteenkiste, normaliter beginnend als back, nam zijn plaats in. Ook nu begon DVS aanvallend in de hoop op een snel doelpunt en was daar ook in de 50e minuut weer dichtbij. De halve omhaal van Berry Powel uit een voorzet van Coen Vloedgraven ging echter net over. In diezelfde minuut noteerde Frank van der Burg de tweede gele kaart van de avond, nadat een Kerkraadse middenvelder bij een uitval in de mangel genomen werd.

Een helft zoals de eerste, waarin veel energie gebruikt was, werd het niet meer en het aantal fouten aan Ermelose kant nam toe.

Natuurlijk was de foute inspeelpass van Thodorie in de 51e minuut niet aan conditie toe te schrijven, maar hij herstelde die zelf door in de baan van het schot van Tim Väyrynen te gaan liggen. De volgende fout op het middenveld twee minuten later was wel funest. Simakala legde de bal vervolgens breed, waarna Tim Väyrynen het leer simpel voor het binnentikken had, 0-4.

Nog net binnen het kwartier deed zich de situatie voor, die in de eerste helft nog tot een strafschop geleid had, maar Benjamin Roemeon probeerde dat duel wel op de been te blijven. De volgende tegenslag deed zich enkele minuten later voor, toen Berry Powel zich verstapte en Bert van Hunenstijn zijn laatste wissel moest inzetten. Julian de Ruiter kwam voor hem in het veld.

Tegelijkertijd maakte bij Roda JC Mario Engels plaats voor Mitchel Paulissen. De Ermelose invaller kreeg in de 65e minuut de hand van een tegenstander in het gezicht en ging neer, maar dat was voor de leidsman van dienst geen reden om het spel te onderbreken. De dader, Ba-Muaka Simakala verzond vervolgens de steekpaas, waaruit Gyliano van Velzen vrij voor doelman Thodorie Velanas opdook en geen moeite had om de 0-5 binnen te schuiven.

Natuurlijk richtte de woede van de geelzwarten zich op het talent van Roda JC, wat zorgde voor een heus opstootje, dat buiten het zicht van de arbiter plaatsvond. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, ontvingen Oktay Öztürk en Simakala geel. De wedstrijd was natuurlijk toen al gespeeld en Basil Camara kon halverwege de tweede helft een inzet van Gyliano van Velzen net voor de doellijn wegwerken. Frank van der Burg verrichtte in die fase ook nog nuttig verdedigend werk door zijn fysieke duels te winnen. Het laatste kwartier ging in met een als voorzet bedoeld schot, dat net voorlangs ging; tevens aan twee medespelers om het beslissende tikje te geven. Kort hierna maakte centrale verdediger Werker nog plaats voor Roshon van Eijma. Het kon, want de buit was al binnen en het werd nog erger, toen Roda JC naar de 0-6 counterde.

Op aangeven van invaller Paulissen kreeg Livio Milts een niet te missen kans en dat deed hij ook niet.

DVS wilde nog wel die eretreffer in de statistieken hebben, maar het schot van Julian de Ruiter na een goede actie van Olivier Pilon in de 83e minuut ging voorlangs en de kopbal van Mark Bouwman uit een hoekschop nog net binnen de reguliere speeltijd ging over. Het werd dus nog een ruime zege voor de profs uit Kerkrade, maar de wedstrijd had wel degelijk anders kunnen lopen.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Thodorie Velanas, Frank van der Burg, Mark Bouwman, Basil Camara, Roald de Vries, Christiaan van Hussen, (43’ Coen Vloedgraven), Lars Dekker, Oktay Öztürk, Maurice de Ruiter (34’ Berry Powel, 62’ Julian de Ruiter), Benjamin Roemeon, Olivier Pilon.
Opstelling Roda JC: Tom Muyters, Pepijn Schlösser, Daryl Werker (76’ Roshon van Eijma), Richard Jensen, Livio Milts, Mohamed El Makrini (46’ Jannes Vansteenkiste), Ognjen Gnjatic, Ba-Muaka Simakala, Tim Väyrynen, Mario Engels (62’ Mitchel Paulissen), Gyliano van Velzen.

Scheidsrechter: Dhr. van Eijk uit Amstelveen

Scoreverloop: 11’ Mario Engels (pen.) 0-1, 44’ Ba-Muaka Simakala 0-2, 45+3’ Ba-Muaka Simakala 0-3, 53’ Tim Väyrynen 0-4, 65’ Gyliano van Velzen 0-5, 77’ Livio Milts 0-6.