DVS'33 Ermelo ontvangt Sparta Nijkerk voor tweede oefenwedstrijd

Dinsdagavond 4 augustus ontvangt DVS’33 Ermelo streekgenoot en concurrent Sparta Nijkerk in het tweede oefenduel in aanloop naar het nieuwe seizoen.

Voor de oranjehemden is het overigens al de vierde pot in de oefencampagne, die op 2 juli geopend werd bij TEC.

De wedstrijd was de eerste sinds het stilleggen van het voetbal vanwege de Corona. Er waren wisselende resultaten voor de Nijkerkers, maar het resultaat is natuurlijk ondergeschikt aan de opbouw naar de competitie.

DVS zelf trainde naar de eerste oefenwedstrijd tegen AFC toe en kwam met een knap resultaat terug van de Amsterdamse Tweededivisionist. Voor de geelzwarten wordt de wedstrijd tegen de Spartanen dus het tweede oefenduel. Dat begint om 20:00 uur. Elders op de site verscheen al een artikel over de toelating van toeschouwers, waarin in overleg geen supporters uit Nijkerk toegestaan worden.

Stef Nijland voegde van De Graafschap bij de selectie en traint maandagavond voor het eerst mee. Of hij ook meteen inhet oefenduel tegen Sparta Nijkerk zal meespelen …?

Sparta groeit naar goede uitslagen toe
Sparta Nijkerk speelde dus al vier oefenwedstrijden en groeide daarin naar goede uitslagen toe. Juist omdat het de eerste wedstrijd was in het Coronatijdperk, was er veel media-aandacht. Er vielen twee keer zoveel doelpunten als rode kaarten. Dat laatste was natuurlijk opmerkelijk voor een vriendschappelijk duel. Bij een 3-0 achterstand had Maurice de Ruiter gescoord voor de oranjehemden. Na een 4-1 ruststand scoorde Jesse van Nieuwkerk de uiteindelijke 4-2. Twee van de drie rode kaarten waren voor oud-DVS’ers; een directe voor De Ruiter en tweemaal geel voor Basil Camara. Ook de tweede oefenwedstrijd verloor Sparta Nijkerk.

Op de eigen “Ebbenhorst” werd het 1-2 voor Tweededivisionist Noordwijk na een 1-0 voorsprong door Maurice de Ruiter. Vervolgens speelde Sparta op het trainingscomplex in Zundert tegen NAC, die in het afgelopen seizoen voor de KNVB Beker in Nijkerk al tot een verlenging gedwongen werd. Nu werd het een alleszins mooie 1-0 nederlaag met mogelijkheden op een score voor de Nijkerkers. Afgelopen zaterdag maakte Sparta er in Werkendam een korbaluitslag van. Met 3-5 won de ploeg van Eric Speelziek van Tweededivisionist Kozakken Boys. Jesse van Nieuwkerk (1-1), Maurice de Ruiter (1-2), Mike Ahrens (1-3 en 1-4) en Jesse Buitenhuis (2-5) verzorgden de Nijkerkse productie. De Spartanen komen dus goed voorbereid naar Ermelo.

Voorschotje
Het is even opvallend als logisch, dat de Derdedivisionisten oefentegenstanders zoeken in de Tweede divisie of in de eigen afdeling en dus een voorschotje nemen op de competitie. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de start van die divisies en een vroegere aanvang van de voorbereidingsperiode. Oefenen is natuurlijk het meest nuttig met zoveel mogelijk weerstand. De vijver voor het vinden van sparringpartners is dan iet zo vol.

Competitiegenoot Sparta Nijkerk volgt dus op het geslaagde bezoek van DVS aan sportpark Goed Genoeg. Daar controleerden de geelzwarten op de vernieuwde accommodatie het grootste deel van de wedstrijd, nam via Olivier Pilon een 0-1 voorsprong en raakte die na de rust in een mindere fase weer kwijt. De Ermeloërs kregen weer grip op de wedstrijd en namen via Maarten van dijk een nieuwe voorsprong en de mogelijkheden voor een 1-3 lagen er zelfs nog, maar het bleef bij 1-2. Een knap resultaat tegen een ploeg, die verwacht wordt in de strijd om de titel in de Tweede Divisie.

Verder in voorbereiding
Evenals AFC lijkt Sparta Nijkerk al verder in de voorbereiding dan de equipe van Peter Wesselink. Ook nu zullen beide trainers zoveel mogelijk spelers gebruiken in verschillende samenstellingen en zal het resultaat nog niet alles zeggen over de verhoudingen in de competitie. Toch zal er het nodig prestige meespelen in deze oefenpartij.

Al twee seizoenen sprak DVS haar ambities uit richting de Tweede Divisie en zat eerst na de promotie van Spakenburg en Scheveningen en daarna van Noordwijk en Quick Boys vanzelf in een favorietenrol terecht. Daar bleven de geelzwarten in de afgelopen jaargang na twee derde plaatsen verder van verwijderd. Door de corona-uitbraak bleven de Ermeloërs steken op een vierde plaats, maar de koppositie van Sparta Nijkerk bleek niets meer waard, want de KNVB neutraliseerde alle uitslagen, zodat er geen promovendi en (gedwongen) degradanten waren. Desalniettemin zullen de oranjehemden voor het komende seizoen de te kloppen ploeg zijn, gezien het goede optreden in de afgelopen jaargang en de huidige selectie.

Selectie
Daar vertrok oud-DVS’er Frank Heus naar Hoogland en kwam er een andere voormalige speler van DVS voor terug na een omweg via VVOG; Mike Ahrens. Adriaan Kruisheer vertrok naar DVS. Roy Bakkenes van DOVO vervangt Mo Bendadi in de selectie. Voor een plaats onder de lat kwam Wouter Beukers over van Eemdijk na het vertrek van Thijs Jansen. Jesse van Nieuwkerk gaat na zijn vertrek bij Argon zijn derde uitdaging aan en verkast na Quick Boys en GVVV naar “De Ebbenhorst”. Leroy Oehlers vertrekt alweer na een jaar uit Nijkerk, waar Rick van den Brink van SDC Putten juist naartoe gaat. Eric speelziek ziet zijn selectie toch weer wat uitgebalanceerder dan afgelopen seizoen, maar verwacht ook meer weerstand tegen een favoriet Sparta.

Geen copie van unicum voor Sparta
Afgelopen seizoen leek Sparta Nijkerk het unicum van Noordwijk (twee promoties op rij vanuit de Hoofdklasse naar de Tweede Divisie te bewerkstelligen. Na het winnen van de eerste periode voor DVS (met daarin de onverdiende Nijkerkse 1-0 winst op de geelzwarten van de voet van Plet) namen de oranjehemden een immense voorsprong, die ook weer verdampte in een mindere periode met veel puntverlies.

Thuis streden de Ermeloërs in een poging de koploper met een achterstand van zeven punten weer in het vizier te krijgen. Tevergeefs; een 0-0 leek als eindstand op het scorebord te komen, maar Maurice de Ruiter besliste in de extra tijd anders, 0-1. De grootste dreiging kwam vervolgens alleen nog maar uit Heemskerk, waar ODIN’59 verrassend de belangrijkste belager bleef. Hoe het seizoen afgelopen zou zijn, is voor altijd een vraagteken. Corona voorkwam het uitspelen van de competitie en aangezien er geen club uit de Tweede Divisie wegviel en promotie bleef dus achterwege. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, maar nu met Sparta Nijkerk in de favorietenrol. De krachten zullen dit seizoen echter dichter bijeen liggen in de Derde Divisie Zaterdag.

Er lijkt een periode in gang gezet, waarin DVS maar moeizaam van de Nijkerkers kan winnen. In competitieverband gebeurde dat voor het laatst in ’12-’13 in de Hoofdklasse C, toen de geelzwarten thuis met 3-0 wonnen. De twee clubs kwamen elkaar overigens nooit veel achtereen tegen. Van ’68 tot en met ’71 was dat met drie achtereenvolgende jaargangen het vaakst (in KNVB-verband). Aan die reeks maakten de oranjehemden door het kampioenschap in de 3e Klasse B een einde om gestaag koers te zetten naar de top van het zaterdagvoetbal, die in ’87 bereikt werd. De club werd in ’10 de eerste, die zich kwalificeerde voor de nieuwe Topklasse. Na de degradatie een jaar later duurde het vier seizoen, eer de Hoofdklasse weer ontstegen werd. Door de Corona lukte het dus niet om als eerste Veluwse (of Gelders zaterdagvereniging) als eerste de Tweede divisie te bereiken. Wellicht in ’21, maar dan met DVS als metgezel.