DVS'33 Ermelo pakt thuis de draad op tegen FC Rijnvogels (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo deed in speelronde 28 voor eigen publiek, wat het moest doen om van de degradatieplaats af te komen, namelijk winnen van FC Rijnvogels.

Nadat de weerstand van de energieke Katwijkers halverwege de eerste helft gebroken was, liep de score na een minieme voorsprong bij rust op naar een riante overwinning

Of die ruime zege genoeg was om op de ranglijst te stijgen, moet nog blijken. Directe concurrent Staphorst sprokkelde een punt bij de titelkandidaat uit Volendam, maar een andere, DEM,  komt pas zondag on actie bij de nummer voorlaatst. Vooralsnog bleef DVS vijftiende met nu 34 uit 28 (41-36). Vanaf de nummer 8 zijn de geelzwarten de enige club met een positief doelsaldo en dat kan ook nog effectief zijn als een wedstrijdpunt. FC Rijnvogels leverde een plaats in en staat met 40 uit 28 (50-53) nog net in het linker rijtje, maar kan daar na zondag nog uitvallen. Ook in de derde periode staat DVS er met 10 uit 5 niet slecht voor met een achterstand van drie punten; met 14-2 hebben de geelzwarten zelfs het beste doelsaldo en dat is wel veelzeggend voor de goede vorm van de Ermeloërs. Trainer John Kamphuis koos voor de zelfde basiselft als in de voorgaande wedstrijden.

Energiek FC Rijnvogels kan Ermeloërs voor rust niet van scoren afhouden

Met de intensiteit, die de Katwijkers vanaf de aftrap in de wedstrijd legden, konden zij de opbouw aanvankelijk nog wel verstoren, maar het lukte niet om DVS van scoren af te houden. De eerste kans was overigens ook al voor de bezoekers; In de 3e minuut kreeg Willem Schonenberg een schietkans, maar richtte op het been van Sem de Wit. Daarna was het de beurt aan de geelzwarten; Benjamin Roemeon veroverde de bal en legde vervolgens af op Stef Nijland, die de bal afgemeten bij de tweede paal voor slingerde op de vrijstaande Adriaan Kruisheer. Die had een prachtige schot in gedachten, maar miste de bal half, waardoor die niet op het doel kwam. Het toonde aan, dat het een open en boeiende wedstrijd was.

In tegenstelling tot het eerdere duel tussen beide clubs op “De Kooltuin”, waar de fusieclub zich vooral terugtrok, hadden de Katwijkse Vogels nu wel veel druk op de bal. Daardoor liepen de Ermelose combinaties nog niet door tot een gevaarlijke eindfase. De gasten aasden natuurlijk wel op een vroege voorsprong. Een echte kans daartoe kregen zijn in de 10e minuut nog niet, maar uit een hoekschop kopte Kasper Michel ondanks de druk van Sem de Wit zo goed als mogelijk in. Dat was niet goed genoeg, want het leer ging over de kruising. DVS brak de score in de 21e minuut open na een prachtige crosspass vanaf rechts op Benjamin Roemeon. Zijn voorzet kwam bij de tweede paal, waar Nicky van Hilten tussen twee tegenstanders in raak kopte, 1-0. Dat brak de tegenstander wel wat, die ook niet meer zoveel energie in de wedstrijd kon leggen als daarvoor. Dat betekende, dat DVS ook makkelijker kon combineren en volledig controle over het duel kreeg. Het zou nu ook lang duren, voordat FC Rijnvogels aanvallend wat kon laten zien. De equipe van John Kamphuis ging echter gewoon door. Opnieuw een uitstekende crosspass van Stef Nijland zorgde voor de volgende kans in de 26e minuut. Daaruit gaf Nicky van Hilten de voorzet bij de tweede paal, pasklaar op het hoofd van Sam Crowther. Hij kopte echter over. Een minuut later snelde Benjamin Roemeon over rechts langs de zijlijn en bereikte met zijn voorzet Sam Crowther. Die zette zijn voet wel tegen de bal, maar doelman Pim van der Plas lag in de baan van de inzet.

Het volgende gevaar van Ermelose zijde diende zich in de 30e minuut aan na een voorzet vanaf rechts, maar de kans verdampte na het overstapje van Stef Nijland. Weer twee minuten later kreeg Hilal Ben Moussa een schietkans uit een voorzet van Benjamin Roemeon, maar dat werd geblokt. Pas in de 34e minuut liet de tegenstander zich weer zien, toen Maarten Reyneveld de bal met het hoofd aflegde op Tom Bijen. Het schot van de Katwijkse Sterkhouder werd echter geblokt. De omschakeling leverde DVS een corner op. Die worden steeds scherp genomen door Stef Nijland. Daaruit kopte Sem de Wit in een mêlee van spelers over. Het was de laatste mogelijkheid voor de gastheren voor rust. In de 37e minuut maakte Marciano van Leijenhorst een “nuttige” overtreding op de rand van het strafschopgebied op Roy van Leeuwen.

De leidsman van dienst hield het geel op zak. FC Rijnvogels heeft wel drie specialisten voor zo’n klusje; Jesse Driebergen belastte zich ermee, maar schoot net naast. De verre uittrap van doelman Dean Bredewolt ging over de laatste linie van; nu werd Benjamin Roemeon onreglementair afgestopt door aanvoerde Kasper Michel. Nu hield de arbiter het bij geel in plaats van rood voor het neerhalen voor een doorgebroken speler. Mild aan beide kanten dus. Het was het laatste opzienbarende voor de thee, die dus genuttigd werd met een 1-0 tussenstand.

DVS loopt na rust ver weg
De Ermeloërs wilden direct na rust de wedstrijd al beslissen en Sam Crowther lanceerde kort na de aftrap Benjamin Roemeon. De rappe aanvaller kwam echter niet los van Sureyo Macrander, zodat het nog niet tot een schot kwam. Een minuut later gooide Stef Nijland het leer met grote precisie bij de tweede paal, waar Sem de Wit en Marciano van Leijenhorst elkaar hinderden bij de doelpoging van dichtbij. In toch weer een open begin van de tweede helft lag er in de 49e minuut wel degelijk een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Vincent Noordam kon in alle vrijheid vanaf links voorzetten. Tom Bijen kopte op de paal. Vervolgens was het in de hieropvolgende minuut weer alle hens aan dek voor het Katwijkse doel. Na het uitverdedigen verstuurde Sam Crowther de bal op Ronald Baas op de linkerflank, maar die situatie werd iet goed uitgespeeld.

Vervolgens ontstond er aan de andere kant weer een grote kans voor de Katwijkers; Op aangeven Peer van Pasen kon Roy van Leeuwen van dichtbij uithalen, maar hij controleerde de bal slecht, waardoor die over de achterlijn rolde. Het bleef dus nog een wedstrijd. In de 53e minuut stuurde Adriaan Kruisheer Benjamin Roemeon de diepte in. Aangezien er nog geen ploeggenoot voor het doel was, moest hij zelf schieten. Dat schot ging rakelings over. Tien minuten na rust leek de wedstrijd toch wel beslist. Benjamin Roemeon maakte zijn actie op links af met een afgemeten voorzet bij de tweede paal op Adriaan Kruisheer. Nadat hij vorige week vroeg in de wedstrijd en ook nu weer in de 4e minuut miste om de bal in een keer in het doel te rossen, besloot hij het speeltuig nu eerst aan te nemen. Het schot verdween via het achterwerk van Willem Schonenberg in het doel, 2-0. Prettig voor DVS en voor hem. De middenvelder speelt de laatste wedstrijden heel sterk en dan is een doelpunt een prettige bevestiging van de goede vorm. Twee minuten later lag er voor de bezoekers veel ruimte op links en Alljereau Mercera nam de bal fraai mee, maar Nicky van Hilten kweet zich uitstekend van zijn verdedigende taak en neutraliseerde het gevaar.

Met een uur voetbal was het duel beslist. Bij een goede aanval over de as van het veld gaf Sam Crowther de assist, waaruit Benjamin Roemeon de 3-0 in schoot. Aan goede wil bij FC Rijnvogels geen gebrek, maar aan macht wel. Na balverlies op het middenveld door Maarten Reyneveld kon Tom bijen Alljereau Mercera bedienen. Hij leek in vrijstaande positie raak te kunnen schieten. Het principe van John Kamphuis, dat je zonder bal met elf man verdedigt, werd weer eens bewaarheid. Sam Crowther, de man die in staat is om de meeste meters te maken in het veld, verdedigde mee en plukte de bal van de schoen van Mercera, die nog zo excelleerde in de wedstrijd bij Hoogeveen. Met nog twintig minuten te gaan wisselde de oefenmeester in Ermelose dienst snelheid voor snelheid. De routinier Benjamin Roemeon mocht gaan rusten voor de jonge Jorick Priem, vorig seizoen nog vier niveaus lager actief. Ook bij de bezoekers begon voor de laatste twintig minuten het grote wisselen, waaronder de Katwijk-huurling Alljereau Mercera. De handdoek was hiermee wel geworpen, hoewel Willem Schonenberg in de 72e minuut doelman Dean Bredewolt nog tot een reflex dwong. DVS was nog hongerig genoeg en toonde dat in de 73e minuut, toen Jorick Priem op links de turbo aanzette. Doelman Pim van der Plas stak er nog een voetje voor, zodat een eerste competitietreffer nog uitbleef voor de invaller. Een minuut later was het wel raak. Stef Nijland nam de hoekschop zelf kort en draaide na de kaats het leer tussen verschillende spelers door in de verre hoek, 4-0. Meteen tijd voor een driedubbele wissel aan Ermelose kant. Adriaan Kruisheer, Stef Nijland en Hilal Ben Moussa mochten gaan rusten voor Youness Mokhtar, Gaston Salasiwa en Frank Olijve.

In de 83e minuut zette Jorick Priem de hem bekende actie in en legde de bal voor. Sam Crowther kwam een centimeter te kort om het speeltuig met de punt van de voet binnen te werken. Ook aan Katwijkse zijde werd voor de laatste vijf minuten nog een dubbele wissel doorgevoerd, gelijktijdig met de laatste wissel bij DVS. Joël van Blerk wisselde Marciano van Leijenhorst af.  Helaas was doelman Dean Bredewolt de nul niet gegund. Met een terugspeelbal werd Joël van Blerk in de 87e minuut na een terugspeelbal op hem in de problemen gebracht. Invaller Bryan Ilohan veroverde de bal, en via een medespeler kon een andere invaller, Djamairo Rigters de bal bij de tweede paal simpel binnen tikken, 4-1. De marge werd echter in de voorlaatste minuut weer op vier gebracht. Youness Mokhtar trok in het strafschopgebied met een drietal kapbewegingen de trukendoos open en verzond vervolgens de voorzet op Sam Crowther, die gericht de 5-1 in kopte. Het werd in ieder geval weer een goed optreden van DVS, dat vertrouwen geeft voor de laatste zes competitiewedstrijden.

Oefenmeester John Kamphuis beaamde aan Maarten Swijnenburg van DVS-TV, dat hij een moeilijke pot voorzien had tegen FC Rijnvogels: “We waren ervan doordrongen, dat het een hele moeilijke wedstrijd ging worden. Met veel scorend vermogen pakten ze goede resultaten de laatste weken. Wij moesten echt goed zijn om vandaag van deze ploeg te winnen. Dat is in de wedstrijd ook wel gebleken. We kwamen wel door een goede goal met 1-0 voor, maar moesten echt volle bak spelen om bovenliggend te zijn. Dat hebben we gewoon goed gedaan. Zij hebben daarna (in de tweede helft) nog enkele kansen gehad met die kopbal en die bal op de paal. Zij zijn ook wel doorgegaan, maar wij kregen natuurlijk ook ruimte om in de omschakeling tot een aantal goals te komen. Dat hebben wij uiteindelijk heel goed gedaan. We zijn blijven strijden; zijn er energie in blijven steken om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. Dit soort resultaten komen niet vanzelf; daar moet je als team heel veel in investeren. Dat kunnen we gelukkig goed opbrengen.

In de volgende wedstrijd uit naar Urk zullen we weer als één team op het veld moeten staan om weer tot zo’n resultaat te komen. Anders ga je er bij Urk gewoon af. Zij spelen met het hart. Dat heb je hier thuis ook gezien. Zij loerden op die omschakeling en daar kregen we ok die 0-1 uit tegen. Dat zal het volgende week weer zijn. De jongens bij ons hebben een enorm zelfvertrouwen dit moment en we moeten ervoor zorgen, dat dat niet omslaat in hautain gedrag. Je moet gewoon je arbeid blijven leveren; daar begint het elke week weer mee. In de stand zijn we vandaag nog niet heel veel opgeschoten en het zal tot de laatste wedstrijd spannend blijven. Iedereen wint van iedereen, dus zullen wij zelf ook moeten blijven winnen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst (85’ Joël van Blerk)), Roland Baas, Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa (75’ Frank Olijve), Adriaan Kruisheer (75’ Gaston Salasiwa)), Stef Nijland (75’ Youness Mokhtar)), Sam Crowther, Benjamin Roemeon (65’ Jorick Priem).

Opstelling FC Rijnvogels: Pim van der Plas, Sureyo Macrander (71’ Jacco Scholten), Kasper Michel, Vincent Noordam, Peer van Paasen, Tom Bijen (85’ Djamairo Rigters), Alljereau Mercera (71’ Bryan Ilohan), Maarten Reyneveld (85’ Sieb Rutgers), Roy van Leeuwen (71’ Jordan de Jong).

Scheidsrechter: Dhr. S.R. Kraak uit Piershil

Scoreverloop: 21’ Nicky van Hilten 1-0, 55’ Adriaan Kruisheer 2-0, 60’ Benjamin Roemeon 3-0, 74’ Stef Nijland 4-0, 87’ Djamairo Rigters 4-1, 89’ Sam Crowther 5-1.