DVS'33 Ermelo stijgt na soevereine zege op Urk (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is van de onveilige vijftiende plek gestegen naar de twaalfde plaats na een soevereine zege op en tegen Urk. De thuisclub deed in het begin van de wedstrijd nog goed mee en nam zelfs vroeg in de wedstrijd.

De geelzwarten verwerkten deze tegenslag goed, controleerden de wedstrijd en boog de achterstand na een kwartier in een tijdsbestek van drie minuten om in een voorsprong

Die werd nog voor rust uitgebreid. Een onmachtig Urk slaagde er daarna niet meer in om daar nog wijziging in aan te brengen, terwijl de beste kansen nog voor de Ermeloërs waren. Na rust werd er niet meer gescoord. Door de 1-3 winst passeerde de equipe van John Kamphuis met 37 uit 29 (44-37) Staphorst op punten en zowel VVSB en DEM op doelsaldo. Ook in de derde periode staat DVS er met 13 uit 6 (17-3) keurig bij op een tweede positie met drie punten achterstand op de leider. Urk viel met 41 uit 29 (50-57) uit het linker rijtje en zakte drie plaatsen naar de elfde.

Never change a winning team deed voor trainer John Kamphuis ook opgeld op “De Vormt”, waar de gasteren de terugkeer van Bennie Dunnink vierden, maar Jan Ras moesten missen.

DVS overwint tegenslag nog voor rust
De gastheren wisten, dat het zij DVS niet aan het voetballen moesten laten komen. Dat lukte in de openingsfase nog wel, maar dat was mede, doordat de geelzwarten zich nog niet al te balvast toonden. Zij konden toen zelf nog voetballen, zoals zij wilden en waren een paar keer dreigend over de flanken. Doelman Dean Bredewolt werd dan ook het eerst beproefd na een schot van Lucas Schraal. Daar had hij de nodige moeite mee; Sem de Wit verwerkte het vervolgens tot hoekschop. Voorheen was DVS nog wel eens kwetsbaar uit spelhervattingen, zeker tegen fysiek sterkere ploegen zoals ook Urk, maar de Ermelose verdediging is daar nu goed en scherp op ingesteld.

Dat de blauwwitten wel wilden, werd ook aangetoond door de drie hoekschoppen, die zijn in de eerste zes minuten kregen. Toch kregen de voormalige eilandbewoners al vroeg, waar zij naar zochten. Na het geblokte schot van Nicky van Hilten kreeg Maarten van Dijk het leer niet helemaal onder controle, waarna Lucas Tol de snelle Lucas Schraal de diepte in stuurde. Vrij voor de Ermelose sluitpost schoof hij beheerst de 1-0 binnen. Urk zakte daarna ook meteen wat meer in, waarna de Ermeloërs beter in de wedstrijd kwamen en balvaster werden. Voorzichtig kwamen de geelzwarten aan mogelijkheden toe. In de 11e minuut legde Adriaan Kruisheer de bal op het hoofd van Sam Crowther, die onvoldoende kon inkoppen, waarna doelman Richard Strijker makkelijk kon vangen. In de 14e minuut was een boogballetje van Stef Nijland net te ver voor Benjamin Roemeon en kon de goalie ook nu weer makkelijk redden. Een minuut later kon Sam Crowther na Urks balverlies aanleggen voor een schot, maar ook dat was voor de doelman. Nog in diezelfde minuut dwong Maarten van Dijk een corner af. Stef Nijland belast zich daar steevast mee en bracht deze ook scherp in. Sem de Wit legde de bal terug op Adriaan Kruisheer en die schoot net buiten de ‘zestien’ strak de gelijkmaker via de onderkant van de lat binnen, 1-1. Drie minuten later konden de bezoekers weer juichen. Sam Crowther zorgde er voor, dat de bal niet teruggespeeld kon worden op de doelman, waardoor er een nieuwe hoekschop verkregen werd. Die werd ingestudeerd genomen, waarna Hilal Ben Moussa de bal voorlegde. Nicky van Hilten kopte als een volleerde spits in de verre hoek binnen, 1-2. Natuurlijk wilde Urk reageren en het een-tweetje, die Lucas Schraal aanging zorgde ook voor dreiging, maar Ronald Baas haalde vervolgens de voorzet eruit.

De thuisclub kreeg nu een personele tegenvaller te verwerken, toen aanvoerder Bennie Dunnink bij een verdedigende actie met Benjamin Roemeon aan zijn hamstring voelde en in de 23e minuut gewisseld moest worden. Sneu voor de centrale verdediger, die net terugkeerde van een blessure. Klaas Kramer verving hem. De gastheren kregen twee minuten later wel weer een schietkans, toen Lucas Tol aflegde op Johannes Schrijver. Waar DVS in een eerdere fase van de competitie nog wel eens ruimte bood voor zo’n schot (zoals in de thuiswedstrijd tegen Urk) blokte Roland Baas nu uitstekend. Zo deden alle spelers hun verdedigende taken heel goed, zoals Adriaan Kruisheer in de 31e minuut met een perfecte sliding een omschakelmoment met Lucas Tol onschadelijk maakte. Een minuut later dwong hij de Urker keeper tot een redding met zijn strakke schot. Dat ging via de vingertoppen over. Het afleggen van Lucas Schraal op Lucas Tol bood de laatste weer een goede schietkans. Die ging via Marciano van Leijenhorst ten koste van een blessure en een hoekschop naast. Uit die corner kwam de afvallende bal voor  Lucas Nagel, die onbesuisd ver naast en over schoot. Vervolgens had DVS weer ruim zicht op de comfortabele marge van twee. Na een langlopende aanval blokte Iede Nentjes het schot van Sam Crowther, maar de zelfde minuut was het toch raak. Benjamin Roemeon gooide het speeltuig vanaf rechts bij de tweede paal, waar Sam Crowther de bal met het hoofd breed legde op Nicky van Hilten. Die kopte van dichtbij raak, 1-3. De wedstrijd had zelfs al voor de rust in het slot geschoten kunnen worden, nadat Roland Baas op de linkerflank Stef Nijland lanceerde. Die kon schuin voor het doel net niet de ruimte vinden om de bal langs de doelman te werken. Die raakte geblesseerd bij de redding, maar kon gelukkig wel verder.

DVS geeft voorsprong na rust niet meer weg

Natuurlijk probeerde Urk snel na de hervatting met twee ongewijzigde teams de aansluiting te vinden. Iede Nentjes creëerde in de 48e minuut zelf het ruimte voor een goed schot in de korte hoek. Dean Bredewolt lag goed in de hoek. DVS werd voor even teruggedrongen, maar was dichtbij de 1-4 bij de eerste de beste uitval. Sam Crowther speelde bal langs de linker zijlijn op Benjamin Roemeon, die de ver uitgekomen doelman Richard Strijker omspeelde en de tijd had voor een schot. Zijn geplaatste boogbal eindigde op de paal. In de 57e minuut had de thuisclub de ruimte na een snel genomen vrije trap. Iede Nentjes legde de bal voor bij de tweede paal, maar die was te hoog voor Jarno van Essen om de bal tussen de twee palen te krijgen. Voor het laatste half uur bracht Peter Wesselink twee verse krachten in, Pieter Brands en Klaas Romkes. Kort hierna ontstond er een situatie van vijf Urkers tegenover drie geelzwarten, maar ook hier bleef DVS overeind en stond het zelfs geen corner toe. De thuisclub kende wel even een goede fase, maar de Ermeloërs gingen de persoonlijke duels goed in.  Wel werd een schot van Riekelt Nentjes geblokt. Stef Nijland stuitte met zijn schot een minuut later op de doelman.

Bij DVS werd de ene controleur, Hilal Ben Moussa, met nog twintig minuten op de klok gewisseld voor de andere, Frank Olijve. Direct hierna kopte Sem de Wit uit een hoekschop, evenals vorig seizoen in de slotfase, de bal richting de linker kruising. Toen ging die erin, maar nu haalde Iede Nentjes het leer met het hoofd uit de bovenhoek. Na een langdurige aanval was Maarten van Dijk vrijgespeeld; hij schoot echter net naast. Daarna mocht Adriaan Kruisheer naar de kant voor Gaston Salasiwa, waarna ook Peter Wesselink nog een dubbele wissel pleegde. De gastheren gaven achterin steeds meer ruimte weg. Toen Sam Crowther in de 79e minuut werd vastgehouden, trok scheidsrechter John Souwen voor het eerst geel (voor Iede den Dulk). De Tilburger voelde het overigens sportieve duel met weinig overtredingen goed aan. Stef Nijland belastte zich met de vrije trap, die vlak bij de linker paal doel getroffen zou hebben, als doelman Richard Strijker niet met een fraaie save gered had. Hoezeer Urk het ook nog probeerde, de beste kans was in de 81e minuut nog voor de bezoekers. De pass van Frank Olijve bereikte via Gaston Salasiwa de vrijstaande Benjamin Roemeon. Hij probeerde de goalie door de benen te spelen, maar die stond dat niet toe. Sam Crowther probeerde het twee minuten later nog zelf met een schot, dat slechts een corner opleverde. De laatste doelpoging was voor de thuisclub, toen invaller Pieter Brandts uit een goede aanval na een afvallende bal aanlegde. Dat schot ging strak net over het doel. Met de dubbele wissel mochten Joël van Blerk en Jorick Priem voor Nicky van Hilten en Benjamin Roemeon nog meedelen in de feestvreugde, want met de overwinning ontdeden de Ermeloërs zich van de indirecte degradatieplaats. Het enige onvriendelijk moment deed zich in de extra tijd voor, waar Sam Crowther en Riekelt Jan Brands nog geel ontvingen.

“Die jongens hebben ook echt iets voor elkaar over”
Oefenmeester John Kamphuis kende voor de uitwedstrijd geen bijzondere sentimenten, zoals dat voor Peter Wesselink met Urk tegen zijn vorige club wel het geval was: “Urk uit was voor mij niet speciaal, maar wij hadden uit (Kampong, Harkemase Boys en IJsselmeervogels) nog geen goede resultaten gehaald en thuis wel. Gehaald (Hoogeveen, HSC’21, Eemdijk en FC Rijnvogels). Daar hebben we geen issue van gemaakt. Urk kon vrijuit spelen, terwijl wij qua positie voor de winst moesten spelen. Het grote voordeel in deze periode was, dat wij constant met een zelfde basis konden spelen. De jongens, die niet spelen, geven op de training wel de volle weerstand en zijn volop bezig om het team scherp te houden. Als je steeds met de zelfde spelers speelt, raken ze ook steeds beter op elkaar ingespeeld. Ze vinden makkelijker de oplossingen en stemmen in verdedigend opzicht de dingen beter op elkaar af. De nieuwelingen spelen nog beperkt, maar hebben op de trainingen ook een functie. Dat doen ze hartstikke goed. We proberen ook die jongens, die niet starten, te belonen met speeltijd. Dat verdienen ze ook voor hoe ze als groep nu functioneren. Dat proberen we nog vijf wedstrijden vol te houden.

Het plan voor deze wedstrijd was zoals elke week. We staan op een positie, dat we overwinningen nodig hebben. We gaan dus elke week het veld op om iets te creëren. Dan moeten we zorgen, dat wij er meer maken dan de tegenstander. Ik vind, dat wij het eerste deel van de wedstrijd niet goed gespeeld hebben. Aan de bal waren we heel onrustig, verdedigend kregen we de organisatie net niet voor elkaar en konden zij regelmatig vrije mensen vinden. Wij konden moeilijk in het drukmoment komen en eigenlijk hebben standaardsituaties ons vandaag in de wedstrijd gebracht. Bij twee standaardsituaties maakten we vrij vlot achter elkaar 1-1 en 1-2. Vanaf dat moment zaten we helemaal in de wedstrijd en hadden we het beter voor elkaar qua organisatie. Toen werden we ook aan de bal rustiger. Ik probeerde ook te coachen om langer in balbezit te blijven, want als het een omschakelwedstrijd wordt, is Urk op z’n sterkst. Zij vinden het heel prettig, als ze steeds heen en weer kunnen. We maakten nog een goede goal met die 1-3, zaten daarmee in een zetel en hebben het heel professioneel uitgespeeld. Het enige, wat je nog kan zeggen, is dat je hier uiteindelijk nog meer doelpunten had kunnen maken. Wij hebben controle gehad en zij hebben uit een vrije bal, die op de paal belandt, nog de enige kans gehad om de aansluitingstreffer te maken. Voor de rest hebben wij alles onder controle gehad. Wij hebben zelf nog meerdere mogelijkheden gehad, onder andere die van Benna, die op de paal valt, en de kopbal van Sem, die zij van de lijn af koppen, Benjamin die alleen voor de keeper komt. Zij hebben geprobeerd om wat opportunistischer te gaan spelen en sneller de bal in te brengen, maar wij zijn alleen redelijk vooruit blijven verdedigen om ervoor te zorgen, dat zij die ballen niet zo makkelijk bij ons in de ‘zestien’ konden pompen. Doordat we als team steeds vooruit zijn blijven verdedigen, zijn we niet in onze ‘zestien’ gedrukt, dus dat hebben we goed gedaan. Onze verdediging heeft heel goed werk gedaan; alles voor de goal hebben ze opgeruimd en dan is er ook nog één verdediger, die twee goals maakt. Het hele team brengt het op om te verdedigen. Daar hebben we ook volop op ingezet en die jongens hebben ook echt iets voor elkaar over om ons met z’n allen uit deze situatie te krijgen. Het gaat tot de laatste wedstrijd spannend blijven; we moeten naar ons zelf blijven kijken en punten blijven halen. We hoeven helemaal niet naar de rest te kijken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten (87’Joël van Blerk), Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst, Roland Baas, Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa (70’ Frank Olijve), Adriaan Kruisheer (76’ Gaston Salasiwa), Stef Nijland, Sam Crowther, Benjamin Roemeon (87’ Jorick Priem).

Opstelling sv Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink (23’ Iede den Dulk), Iede den Dulk, Riekelt Jan Brands (78’ Tim Ras), Johannes Schrijver, Lucas Nagel (61’ Pieter Brands), Lucas Tol (78’ Lubbert Post), Lucas Schraal, Jarno van Essen (61’ Klaas Romkes), Riekelt Nentjes.

Scheidsrechter: Dhr. R.A.H.J. Souwen uit Tilburg

Scoreverloop: 9’ Lucas Schraal 1-0, 16’ Adriaan Kruisheer 1-1, 19’ Nicky van Hilten 1-2, 38 Nicky van Hilten 13.