DVS’33 Ermelo ten koste van Dongen door naar tweede voorronde KNVB Beker (wedstrijdverslag)

DVS’33 heeft door een terechte zege voor eigen publiek op zondagderdedivisionist vv Dongen de volgende voorronde voor de KNVB Beker bereikt.

De Ermeloërs voetbalden beter, kregen de meeste kansen en voorzagen de wedstrijd met een fraai slotakkoord van een duidelijke overwinning

Om het hoofdtoernooi van de ‘grote’ beker te bereiken moet competitiegenoot DOVO, dat na strafschoppen zondaghoofdklasser Hoogeveen versloeg, aan de kant gezet worden.Het mag duidelijk zijn; de voorbereiding op het nieuwe seizoen is nog in volle gang en er wordt nog steeds gezocht worden naar de juiste automatismen. In dit bekerduel bleek DVS toch al wat verder dan de bezoekers.

Dongen telde nog wat blessures en kon vanwege werk niet over een spelbepalende middenvelder en over zijn spits beschikken. Middenvelder Nassim Asrih vulde die positie een beetje in. De gasten waren wat dat betreft toch wat gehavend afgereisd naar Ermelo. De namen van Olivier Pilon en Adriaan Kruisheer ontbraken nog het wedstrijdformulier. De eerste sluit na een lichte blessure maandag weer bij de training aan en de oud-speler van Sparta Nijkerk zat zijn schorsing uit. Quincy Veenhof, die al de meeste meters maakte in de voorbereiding, startte in de basis; evenals Lars Dekker.

Voetballend vermogen DVS voor rust niet in voorsprong uitgedrukt.

Wie de eerste vijf minuten van de kwalificatiewedstrijd aanschouwde, verwachtte een eenzijdig duel. DVS liet veel driehoekjes zien, combineerde naar hartenlust, maar creëerde nog geen kansen. De geelzwarten kwamen niet aan de beslissende eindpass toe of strandden daarvoor al door onnauwkeurigheid. Wellicht moeten het nog meer automatismen worden. Nu kon een heel compact spelend dongen het goed dicht houden. Bovendien kwam de ploeg van trainer Osman Erbas af en toe zelf aan voetballen toe. Dat trainers hun back graag hoog op zien staan, is niet verrassend en ook bij Dongen was dat het geval.

De eerste goede voorzet van Pieter-Jan Scheerlinck in de 5e minuut werd meteen onschadelijk gemaakt door Tarik Evre, die met Jeremy Jonker het hart van de Ermelose defensie vormde en een ijzersterke indruk maakte. Vier minuten later kon de back Mohamed Mansaray op aangeven van oud-prof Fatih Kamaci aanleggen voor een schot. Dat ging via de kuit van Roald de Vries naast, maar uit de hoekschop kopte aanvoerder Jan Gerrits goed in. Roald de Vries stopte op de doellijn. Het eerste gevaar was dus van Brabantse makkelijk. Daar zou het ook even bij blijven.

De tweede corner voor Dongen pakte minder goed uit. De mee opgekomen centrale verdediger Robert Roosen kreeg zijn kopbal niet op het doelgericht, maar in de breedte, waar Stef Nijland de counter inzette, waaruit DVS een voorsprong nam. Waar de oud-speler van De Graafschap in de eerste helft in zijn schoten en passes nog het vizier moest bijstellen speelde hij nu over de grond met de juiste snelheid Benjamin Roemeon in. De kaats met Jeremy Jonker en de goede loopactie zette de rappe aanvaller in het strafschopgebied, waar hij de toch niet trage Mansaray van zich afschudde en Roosen kwam na zijn lange weg terug net een metertje tekort om met een sliding naderend onheil te voorkomen. Vanuit nog altijd lastige hoek op links vond Benjamin Roemeon heel knap de verre hoek. Doelman Heijstee had wellicht gedacht, dat de bal voorlangs zou gaan, 1-0. Die dreun moest Dongen toch verwerken, maar DVS drukte niet door.

De eerstvolgende mogelijkheid in de wedstrijd deed zich voor aan Ermelose zijde na een half uur voetbal, toen het schot van Lars Dekker van zo’n twintig meter door de Brabantse goalie uit het doel geduwd werd. De kans was nog niet voorbij en in de rebound schoot Tarik Evre in het zijnet. DVS had de gelijkmaker in de 33e minuut aan zichzelf te danken, toen Daan Huiskamp veel moeite had om een terugspeelbal van Jeremy Jonker onder controle te krijgen. Dat lukte nog wel net voor de doellijn, maar de voortzetting miste daarna nauwkeurigheid. Mart van Bree kon het leer vanaf rechts zodoende laag voor het doel brengen en via Nassim Asrih kwam de bal voor de voeten van Fatih Kamaci, die het speeltuig simpel voor het binnentikken had, 1-1. Daar zou het voor de rust ook bij blijven, hoewel de thuisclub net voor de pauze nog ontsnapte. De behendige Roshendley Saez probeerde ruimte voor een schot te creëren, maar Tarik Evre voorkwam dat met een overtreding net buiten de ‘zestien’. Mart van Bree belastte zich met de uitvoering van de vrije trap, die op de linker kruising uiteenspatte.

DVS neemt na rust afstand.

Quincy Veenhof, die niet gelukkig speelde en veel ruzie met de bal had, bleef in de kleedkamer achter. Zijn plaats werd ingenomen door Abderrahim Loukili, die toch voor meer dreiging zorgde. De combinaties liepen echter nog niet soepel na de thee en de eerste kans was weer voor de gasten. De crosspass van Mart van Bree bereikte de snelle Roshendley Saez, die over Coen Vloedgraven heen ging, maar het leer vervolgens niet vol raakte. Of het lage schot inderdaad tussen de palen gegaan zou zijn, bleef de vraag, maar uit zekerheid strekte Daan Huiskamp zich volledig en verwerkte de inzet met de hand tot hoekschop.

Verder boden de eerste twintig minuten nog weinig gevaar voor een van beide doelen. Met nog een half uur te gaan pleegde Erbas zijn eerste wissel. Mart de Bree verliet het veld voor de belofte met wellicht de mooiste naam van alle acteurs deze middag; Chadrac Matos da Conceicau. De speler uit het elftal O23 zou echter niet bepalend zijn in deze wedstrijd, zoals jongeling Maarten van Dijk bij DVS dat met zijn veel kortere invalbeurt wel zou zijn. Nog altijd was het 1-1, maar in de 65e minuut kwam daar bijna verandering in. Een voorzet van Stef Nijland werd met het hoofd door Jeremy Jonker breed gelegd op Ali Akla, die zijn kopbal op de doellijn gekeerd zag worden door Jan Gerrits. Een minuut later draaide Nijland de bal vanaf rechts in, waarna het balcontact van Robert Roosen met het hoofd ervoor zorgde, dat twee DVS de bal niet over de doellijn konden drukken. Uit het vervolg van de hoekschop legde Benjamin Roemeon vanaf de achterlijn af op Abderrahim Loukili. Zijn gedrukte schot ging net naast. Met nog een klein kwartier te gaan zette Coen Vloedgraven de invaller nogmaals vrij voor het doel en ook nu zocht Loukili de verre hoek net iets te ver.

Weer een minuut later leek Dongen uit te verdedigen, maar de interceptie van Jeremy Jonker bracht de bal weer bij Stef Nijland. Zijn schot belandde op de paal. In deze fase kon een Ermelose voorsprong eigenlijk niet uitblijven en met een afgemeten boogbal voorbij de tweede paal stond Nijland weer aan de basis van een doelpunt. De aanname van Ali Akla met de borst was perfect. Hij passeerde zijn bewaker Pieter-Jan Scheerlinck en plaatste de bal met precisie in de verre linkerhoek, 2-1.

Het was toen ook al wel duidelijk, dat DVS veel meer lucht had dan de opponent. Voor de laatste tien minuten verving Maarten van Dijk Christiaan van Hussen en niet veel later wisselde trainer Erbas aanvallend. Centrale verdediger Robert Roosen maakte plaats voor aanvaller Sil van Herwijnen. In de 87e minuut werd het aan Brabantse kant nog opportunistischer met het inbrengen van Gijs Timmermans voor Luuk Hultermans. Het baatte de bezoekers niet, want de verdediging van DVS bleef overeind. Er kwamen zelfs meer mogelijkheden voor de thuisploeg. Stef Nijland had uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied net overgeschoten en in de 88e minuut veroverde Benjamin met een knappe sliding de bal, maar zijn voorzet bereikte Loukili niet.

De wedstrijd gleed de extra tijd in, toen Ali Akla met zijn passje Benjamin Roemeon nog maar eens in scoringspositie zette. Het schot ging naast. Dat deed Jan Gerrits in de 3e minuut van de blessuretijd aan de andere kant ook, waarmee de het laatste restantje hoop op een gelijkmaker vervloog. Het fraaie slotakkoord moest echter nog komen. De 5e minuut van de extra tijd was al aangebroken, toen Stef Nijland met een splijtende pass Maarten van Dijk vrij de diepte instuurde. De jongeling was niet zelfzuchtig en legde af op Abderrahim Loukili, die de uiteindelijk 3-1 binnengleed. Voor scheidsrechter De Bruijn vond verdere acties overbodig en liet niet meer aftrappen. De bekerwinst was dus binnen voor DVS en daar viel niets op af te dingen.

“Geduld in tweede helft beloond”

Het bekerduel bood zeker perspectief voor de toekomst. Het voetbal kan nog altijd beter, maar intussen moest er wel resultaat bereikt worden. Dat de wedstrijd van zijn ploeg tegen Dongen oefenen met een belang was, beaamde oefenmeester Peter Wesselink:  ”Districtsbekerwedstrijden waren altijd altijd al veredelde oefenduels, maar zo kon je deze wedstrijd natuurlijk niet aangaan. Het gaat er wel om om door te komen in de KNVB Beker. Deze twee kwalificatiewedstrijden doorkomen kan hartstikke lucratief zijn. Er stond dus wel belang op.” Dat zijn equipe nog zocht naar de automatismen in het spel, zag de eerstejaars DVS-trainer ook wel: “Dat had natuurlijk ook te maken met Dongen; dat maakte het allemaal heel klein op eigen helft. Je zag ons wel heel makkelijk voetballen, zeker in de eerste opbouw en ook in de tweede opbouw, als we het middenveld bereiken. Daarna werden de ruimtes steeds kleiner.

De afstemming van het voetbal in de zestienmeter kon nog een stukje beter. Zij gokten vooral op de counter en lieten ons voetballen tot ‘de zestien’. In die eindfase gaat het er niet alleen om, wanneer je de bal geeft, maar ook de start van de loopactie. Dat is de fijne afstemming, maar uiteindelijk deden we heel veel dingen goed. In die laatste fase, die ook de moeilijkste is, moeten we nog stappen maken. Eigenlijk hebben we vier aanvallers met de ‘nummer 10’ erbij en wordt de verdediging van de tegenstander gedwongen keuzes te maken. Soms zonder diepe spits, waardoor de centrale verdediger de keuze moet maken om door te dekken of niet. Daardoor ontstaat ook weer ruimte. Die fijne afstemming moet er nog komen en daar zijn we hard naar op zoek. Vergeet ook niet, dat er een nieuwe trainer voor de groep staat en ook andere dingen vraagt van zijn spelers. Wat dat betreft zijn we toch al heel ver. Dat heeft ook alles te maken met de voetbalkwaliteiten in deze groep.” Dat de eerste kans voor Dongen was, ontging ook de coach niet: “Natuurlijk hebben zij ook een of twee kansen gehad, maar die 3-1 was dik en dik verdiend en dat was nog maar een magere afspiegeling van de verhoudingen.

Die ene goal, die we tegen kregen, deden we ook zelf. Dat was niet de verdienste van Dongen. Ik had 4, 5-1 een goede afspiegeling gevonden. Natuurlijk liepen de combinaties direct na de rust niet zoals we wilden, maar ik had al in de rust gezegd, dat zij het fysiek in de tweede helft moeilijk zouden krijgen; ook afgaande op hun moeizame voorbereiding. Wij moesten niet te snel de diepte zoeken, niet in het mes lopen en geduldig zijn. In de slotfase van de wedstrijd zouden we ongetwijfeld veel ruimte krijgen. Dat gebeurde ook. Uiteraard wil je graag superieur wezen en ook in de tweede helft veel voor de goal komen, maar dat vroeg ook veel van ons.

Wij konden het fysiek 90 minuten lang goed volhouden en heb bij ons ook niemand door de ondergrens zien zakken. Vergeet niet, dat die jongens vijf, zes maanden niet gevoetbald hebben en van heel ver moeten komen. Op Olivier na hadden wij iedereen fit en maandag kunnen we iedereen weer inzetten. Dat is hartstikke positief. Het zuinig voetballen betekende in de tweede helft, dat we de bal te lang lieten rondgaan in de achterste linie, maar om vooruit te kunnen voetballen, vraag je ook heel veel van je spitsen. Die moeten elkaar maar weer diep gaan en mee terugkomen. Uiteindelijk zijn we geduldig geweest en hebben we in de eindfase het verschil kunnen maken. Prima zo.” Op het moment is de tegenstander in de tweede voorronde nog niet bekend, maar het maakt de hoofdtrainer niet uit, of het DOVO of Hoogeveen wordt.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Coen Vloedgraven, Tarik Evre, Jeremy Jonker, Roald de Vries, Christiaan van Hussen (81’ Maarten van Dijk), Lars Dekker, Quincy Veenhof (46’ Abderrahim Loukili), Stef Nijland, Benjamin Roemeon, Ali Akla.

Opstelling v Dongen: Swen Heijstee, Mohamed Mansaray, Jan Gerrits jr, Robert Roosen (84’ Sil van Herwijnen), Pieter-Jan Scheerlinck, Fatih Kamaci, Luuk Hultermans (87’ Gijs Timmermans), Tom Wijkmans, Mart van Bree (61’ Chadrac Matos da Conceicau), Nassim Asrih, Roshendley Saez.

Scheidsrechter: Dhr. M. de Bruijn uit Nootdorp

Scoreverloop: 20’ Benjamin Roemeon 1-0, 33’ Fatih Kamici 1-1, 77’ Ali Akla 2-1, 90+5’ Abderrahim Loukili 3-1.