DVS'33 Ermelo ten koste van Urk door naar tweede voorronde KNVB Beker (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is door naar de tweede kwalificatieronde voor de KNVB Beker. Dat ging voor eigen publiek ten koste van competitiegenoot sv Urk.

Dat ging allerminst gemakkelijk. De geelzwarten kwamen halverwege het eerste bedrijf op een terechte voorsprong, maar verloren gaandeweg steeds meer grip op de wedstrijd

Het overwicht voor de bezoekers na rust leidde nauwelijks tot gevaarlijke kansen, zodat de minimale voorsprong over de streep getrokken werd.

De opstelling van DVS kende nauwelijks verrassingen. Patrick Loenen koos voor de linksbackplaats voor Tarik Evre boven jongeling Joël Kramer. Stef Nijland, die de zaterdag hiervoor terug keerde van vakantie, kwam nog niet op het wedstrijdformulier voor. Door de afwezigheid van Gaston Salasiwa was de linksbackpositie een vraagteken. Die plek werd ingekleurd door Tarik Evre, terwijl Sem de Wit en Marciano van Leijenhorst het hart van de Ermelose defensie vormden. Bennie Dunnink, die terugkwam van een blessure, kon bij de gasten nog geen hele wedstrijd spelen.

DVS beloont zich voor goed eerste kwart
De geelzwarten hadden het eerste kwart van de wedstrijd een overwicht en beloonde zich daarvoor met een voorsprong. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was dan ook voor de thuisclub, toen Lars Huber vanaf rechts een goede voorzet losliet. Met de nodige ruimte wilde spits Sam Crother het leer naar de verre hoek sturen, maar kopte naast. Halverwege de eerste helft trof hij wel doel. Met een uitstekende pass stuurde Nicky van Hilten op rechts Jorick Priem weg. De vleugelspits, die vorig seizoen zijn kunsten nog vier treetjes lager vertoonde, was op snelheid niet te houden. Vanaf de achterlijn legde hij het leer scherp voor. Via de paal reageerde de oud-EFC’er alert en legde vervolgens af op Sam Crowther. Het schot van de spits was misschien nog niet dodelijk, maar ging via doelman Richard Strijker desalniettemin over de doellijn, 1-0.

Tot dan kon sv Urk voetballend niet voor dreiging zorgen. In de 25e minuut moest doelman Rik van Nuenen de bal wegstompen na een spelhervatting, maar dat was ook het eerste werk, dat hij te doen kreeg. Als er al dreiging was voor de bezoekers, kwam dat uit de omschakeling. Zo stuurde Jan Ras in de 29e minuut de snelle Lucas Schraal weg, die tussen twee DVS’ers doorglipte en vanuit nog altijd lastige hoek tot een schot kwam. Dat ging voorlangs het Ermelose doel. Drie minuten later kwam Tim Ras na een aanval over links dichtbij doelman Rik van Nuenen, maar die lag goed in de weg. Ook de behendige Lucas Tol kon in de omschakeling in de 39e minuut gevaarlijk opkomen. Vervolgens kon Lucas Schraal voorzetten, maar die ging aan iedereen voorbij. Twee minuten later moest Benjamin Roemeon meeverdedigen om Riekelt Nentjes van een assist af te houden. Urk profiteerde dus niet van de omschakelmomenten en moest dus in de tweede helft zien de achterstand ongedaan te maken.

Druk van Urk leidt niet tot kansen
Eigenlijk de gehele tweede helft had sv Urk met twee verse krachten een veldoverwicht. Bennie Dunnink en Jarno van Essen, de enige veldspeler in het blauwwit van buiten het voormalige eiland, waren erin gekomen voor Iede den Dulk en Tim Ras. De bezoekers drukten DVS wel terug, maar hadden zelden een goede eindpass in huis; laat staan dat zij aan afronding toekwamen. Met nog een half uur te gaan wisselde Peter Wesselink voor het laatst; spits Klaas Romkes ruimde het veld voor Pieter Brands. Halverwege de tweede helft mocht Jarno Westerman de klus op de rechterflank overnemen van Jorick Priem. Direct hierop volgde een typerend moment voor de gasten. Na een langlopende combinatie eindigde een beloftevolle aanval na een abominabele balaanname. In de 73e minuut kwam Joël Kramer in het veld voor Tarik Evre. Daarentegen kwamen de geelzwarten nauwelijks aan opbouwen toe, maar hielden het verdedigend wel compact, zodat er voor sv Urk geen doorkomen aan was.

En als het nodig was, werkte DVS de bal rücksichtslos weg, zoals Sem de Wit in de 78e minuut, nadat Lucas Schraal na een interceptie de bal voorgaf. Pas in de slotfase kwam DVS zelf weer tot enige dreiging. Maarten van Dijk en Jarno Westerman veroverden in de 86e minuut met vereende krachten de bal, waarna Lars Huber de achterlijn haalden. Zijn voorzet bereikte door een onderschepping twee ploeggenoten voor het doel niet. Net voor het sluiten van de markt verving Adriaan Kruisheer de lichtgeblesseerde Hilal Ben Moussa. De invaller zond in de extra tijd Nicky van Hilten op rechts weg, maar zijn voorzet kon nog tot hoekschop verwerkt worden. Ook de laatste kans was voor DVS, toen Lars Huber de vrijstaande Sam Crowther bereikte, maar de spits kreeg de bal niet langs doelman Richard Strijker. Zo bleef het 1-0, waardoor de Ermeloërs maandagavond de koker in mogen voor de loting voor de tweede voorronde.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rik van Nuenen, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst, Tarik Evre (73’ Joël Kramer), Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa (88’ Adriaan Kruisheer), Lars Huber, Jorick Priem (66’ Jarno Westerman), Sam Crowther, Benjamin Roemeon.
Opstelling sv Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Iede den Dulk (46’ Bennie Dunnink), Klaas Kramer, Tim Ras (46’ Jarno van Essen), Johannes Schrijver, Jan Ras, Lucas Schraal, Klaas Romkes (59’ Pieter Brands), Iede Nentjes, Riekelt Nentjes.