DVS'33 Ermelo toch onderuit tegen Vogels (wedstrijdverslag)

Na twee lastige uitoverwinningen hoopte DVS’33 Ermelo voor eigen publiek tegen IJsselmeervogels op een stuntje en daar leek het ook bijna halverwege op.

De koploper ging echter met een 1-1 de kleedkamer in en de treffer tien minuten na rust bleek voldoende voor een Spakenburgse zege

Daarmee voeren de “Vogels” na speelronde tien en nog twee ronden te gaan in de eerste periode alleen ranglijst aan. De Ermeloërs zakten naar de vijftiende plek.

Waar Gert-Jan Karsten van de “Rooien” een brede selectie heeft en zijn achterhoede goed heeft staan (en uit de laatste vijf wedstrijden inclusief het bekerduel tegen DVS slechts een tegendoelpunt incasseerde), kon Patrick Loenen niet beschikken over acht spelers. In vergelijking tot de winstpartij bij Eemdijk was er slechts een wijziging in de opstelling. Owen Muller bleek niet inzetbaar; voor hem speelde Lars Huber in de basis. Evenals bij de twee vorige wedstrijden speelde DVS met drie centrale verdedigers.

De 1-0 gaat net niet de rust in
Als DVS na ruim een kwartier op een behoorlijke achterstand gestaan had, was dat gezien de kansen voor de koploper logisch geweest. In tegenstelling tot het eerdere bekerduel konden de geelzwarten niet domineren tegen het sterk spelende IJsselmeervogels. De eerste mogelijkheid was nog wel voor de thuisclub, toen Joël van Blerk met zijn goede pass op de linkerflank Roland Baas bereikte. Oud-DVS’er Basil Camara voorkwam echter, dat Benjamin Roemoen uit de voorzet bij de eerste paal de val binnen kon tikken. Dat was al 38 seconden.

Twee minuten later waren de “Vogels” weer dicht bij een openingsdoelpunt, toen Dennis Knuiman een voorzet vanaf links weer inbracht. Doelman Dean Bredewolt kreeg er nog net zijn hand tegenaan, zodat die vooralsnog iet binnen ging en vervolgens kwam Robin Eindhoven centimeters te kort om de bal in de lege hoek binnen kon krijgen. In de 10e minuut alweer een goede kans voor de bezoekers. Na afgeven van Dennis Knuiman schoot Robin Eindhoven voorlangs. Het veldoverwicht was inmiddels voor de “Rooien”, maar voor de derde kans in de 12e minuut kreeg DVS nog een mogelijkheid. De kopbal van Tarik Evre uit een hoekschop van Stef Nijland was iets  te zacht. Die kans voor de gasten ontstond, nadat Stef Nijland een inspeel pass verlengde, die vervolgens voor de voeten van Basil Camara kwam.

Hij schoot van zo’n veertig meter net naast. Na opnieuw Ermelo’s balverlies stelde Marouane Afaker in de 15e minuut Dennis Knuiman in staat om aan te leggen voor een schot. Dat eindigde in het zijnet. Ook een goede Spakenburgse aanval twee minuten later lever de geen doelpunt op. Het hakballetje van Jim Hulleman bood Afakar voldoende ruimte om te schieten, maar die inzet ging recht op doelman Dean Bredewolt af en vormde geen probleem. IJsselmeervogels bleef wel sterker, aar kansen bleven vooralsnog uit. Tegen de veld- en kansenverhouding in kwam DVS zelfs op voorsprong. De aanval begon in de 28e minuut bij Lars Huber, die Benjamin Roemeon de vrije ruimte instuurde. Die werkte zich met een fraaie actie in de ‘zestien’ knap tussen Basil Camara (zijn vroegere carpoolmaatje) en Jesse Schuurman door, legde vervolgens af op Frank Olijve, die het tikje breed gaf op Stef Nijland. Die plaatste het leer buiten bereik van de kansloze doelman Jaimy Schaap in de rechterhoek, 1-0.

Direct daarop was er de mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een schot van Jim Hulleman schoot Marouane Afakar de afvallende bal over. Direct daarop had DVS de score kunnen verdubbelen. Uit een diepe bal van Roland Baas kreeg Benjamin Roemeon de bal vanaf links goed voor op Lars Huber.die draaide knap weg bij zijn opponent en schoot richting de uiterste rechterhoek. Basil Camara voorkwam met zijn schoenmaat 48, dat die bal ook werkelijk binnenging. Uit de corner kopte Tarik Evre hard in, maar Daniël van Son keerde de bal op de doellijn. De kopper raakte daarbij wel geblesseerd en na de blessurebehandeling was de 2-0 nog steeds heel dichtbij. Roland Baas verzond de pass in de ruimte op Benjamin Roemeon, die met de buitenkant van de schoen doelman Schaap met een lob te verschalken. Die kreeg net niet genoeg hoogte mee. Het veldoverwicht was nu voor DVS zonder in de reguliere speeltijd nog kansen te krijgen. Daarentegen kwamen de bezoekers tegen de verhouding van die fase op gelijke hoogte. In de 44e minuut torende doelman Dean Bredewolt nog wel hoog boven de Spakenburgers uit na een vrije trap. De volgende vrije trap voor de Spakenburgers wekte wat verbazing aan Ermelose kant. Het vlagsignaal van de assistent leek te wijzen op buitenspel, maar in plaats daarvan mocht IJsselmeervogels op eigen helft een vrije trap nemen. Die werd in eerste instantie weggewerkt, maar Bradley Martis bracht de bal met het hoofd opnieuw in. Die stuiterde twee meter voor Dean Bredewolt hoger op dan verwacht. De goalie ging er onderdoor. Robin Eindhoven won het duel van Joël van blerk en kopte het leer in het lege doel, 1-1. Zo kon IJsselmeervogels toch met een gelijke stand gaan rusten.

Winnende valt al vroeg na rust
Het zou niet voor de eerste keer zijn, dat de “Rooien” een achterstand ombogen in een voorsprong. Dat was alleen in en tegen Staphorst in de tweede speelronde niet gelukt, maar dit IJsselmeervogels was absoluut stabieler. De geblesseerde Wessel Boer bleef wel achter in de kleedkamer. Junior van der Velden was zijn vervanger. De bezoekers namen al vroeg in de tweede helft een voorsprong. Toch waren de eerste twee doelpogingen na rust van Ermelose makelij. In de 52e minuut schoot Stef Nijland op aangeven van Nicky van Hilten richting de bovenhoek, maar redde doelman Jaimy Schaap. Een minuut later schoot Stef Nijland een vrije trap op de rand van het strafschopgebied maar net naast. Twee minuten daarna kon Marouane Afaker vanaf links de bal de Ermelose ‘zestien’ indraaien, waar Dennis Knuiman de bal met een beheerste voetbeweging breed legde. Voor Robin Eindhoven was het daarna een koud kunstje om de bal in het doel te koppen, 1-2.

Daarna bleven kansen vooralsnog uit. Mede doordat Dean Bredewolt in de 60e minuut een bal goed weg stompte en Tarik Evre een minuut later een voorzet van Knuiman weg kopte. Met de verre inworpen van Jim Hulleman had IJsselmeervogels een wapen in huis. Zo verlengde Basil Camara er in de 65e minuut een. De bal ging rakelings voorlangs. Bij de “Vogels” maakte Bradley Martis met geel op zak plaats voor Gerwin van de Groep, die ook snel tegen geel aanliep door een overtreding op Nicky van Hilten. Halverwege de tweede helft kreeg DVS een aantal schoten te verwerken, die door respectievelijk Joël van Blerk, Nicky van Hilten en Frank Olijve goed geblokt werden. Uit de laatste schoot Afaker over. Ook Thomas Beekman verliet in de 69e minuut het veld voor Jordy Ruizendaal. In de fase hierop leek de gelijkmaker toch waarschijnlijker dan een 1-3. Lars Huber assisteerde Junior van der Velde in de 73e minuut na een combinatie zijn doelman. Drie minuten later probeerde Adriaan kruisheer het met een schot, dat eindigde bij de doelman. Patrick Loenen bracht in de 77e minuut Lars van Wetering in voor Lars Huber en gelijktijdig verliet de geblesseerde Tarik Evre het veld voor Maarten van Dijk. DVS stapte nu ook weer over naar 4-3-3. Van Wetering had al meteen zicht op de gelijkmaker na een goede pass van Stef Nijland. Het schot miste echter kracht en de juiste richting en was nu een prooi voor de Spakenburgse sluitpost.

Kort na de wissel aan Spakenburgse zijde in de 82e minuut (André Morgan voor Daniël van Son) tekenden de bezoekers voor hun laatste mogelijkheid in de wedstrijd. Na het slimme hakballetje van Dennis Knuiman op de rand van het strafschopgebied schoot Jim Hulleman over. Het slotoffensief was daarna voor DVS, dat een minuut daarna nog aanvallender wisselde met aanvaller Sam Crowther voor middenvelder Frank Olijve. De tijd verstreek en in de 88e minuut kopte Lars van Wetering uit een voorzet van Benjamin Roemeon net naast. In de voorslaatste minuut ontstond er nog een goede schietkans voor Sem de Wit na een kaats met Sam Crowther. Het schoot ging hoog over. Schoten van Benjamin Roemeon in de 1e minuut van de extra tijd en Sem de Wit na een doorgekopte bal van Sam Crowther brachten de gelijkmaker ook niet meer op het scorebord, zodat DVS moest leven met een 1-2 nederlaag tegen de koploper.

“Als je moeilijk scoort, moet je geen cadeautjes weggeven”
Patrick Loenen zag in zijn nabeschouwing voor DVS-TV twee overeenkomsten met de eerdere bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels: “We begonnen weer goed de eerste tien minuten, maar daarna leverden we drie, vier keer de bal weer in, waar ze twee drie keer gevaarlijk uit worden. Daarna komen we beter in de wedstrijd en zijn we beter in balans en maken we de 1-0. We konden de 2-0 maken, maar die werd goed verdedigd. Eigenlijk was er niets aan de hand en hadden het volledig op orde. Die 1-1 is dan killing. Ik zei in de 43e minuut tegen Stef; zorg dat we geen vrije ballen weggeven, doe geen domme dingen. Die vrije trap, waar die goal uit viel, ging helemaal nergens over. De assistent-scheidsrechter begreep er ook niets van. Die goal is zo bepalend. Anders gaan zij heel vervelend de rust in en wij heel goed. Die 1-2 binnen tien minuten is gelijk killing.”

Het beoogde plan tegen de “Vogels” leverde dus geen resultaat op: “Je weet, dat zij 4-4-2 spelen in een ruit en dat ze iedere keer met een van die middenvelder uit gaan hoeken.

Wij wilden tijdig doorkantelen met onze backs op hun backs. Dat hadden we prima op orde, want volgens mij hebben ze geen kans gehad vanuit een normale opbouw. Die kansen ontstonden vanuit de omschakeling. We wisten, dat we, met name bij Wessel Boer en die rechter centrale verdediger, heel veel ruimte zouden krijgen. Daar konden we iedere keer doorkomen. Het is toch op het juiste moment de juiste dingen doen. Anderzijds komen we ook gewoon op voorsprong en is er niets aan de hand. Die 1-1 was killing en die 1-2 nog meer. Dat is een dingetje bij ons. Ik ben ook niet boos, maar wij halen niet het maximale uit een situatie. Dat is al het hele jaar een dingetje bij ons. We scoren over het algemeen al niet supergemakkelijk. Dan helpt het wel, als we geen cadeautjes weggeven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tarik Evre (77’ Maarten van Dijk), Joël van Blerk, Roland Baas, Adriaan Kruisheer, Frank Olijve (84’ Sam Crowther), Stef Nijland, Lars Huber (77’ Lars van Wetering), Benjamin Roemeon.
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Daniël van Son (82’ Gerwin van der Groep), Wessel Boer (46’ Junior van der Velde), Basil Camara, Bradley Martis (65’ André Morgan), Thomas Beekman (69’ Jordy Ruizendaal), Jesse Schuurman, Dennis Knuiman, Jim Hulleman, Robin Eindhoven, Marouane Afaker.

Scheidsrechter: Dhr. H.J.C. Michelsen uit Chaam

Scoreverloop: 28’ Stef Nijland 1-0, 45’ Robin Eindhoven 1-1, 55’ Robin Eindhoven 1-2.