DVS'33 Ermelo trekt tegen Ajax aan het langste eind

DVS’33 Ermelo trok in de thuiswedstrijd tegen de amateurs van Ajax aan het langste eind, maar het was wel een heel kort eindje. De winnende treffer viel immers in de extra tijd. Evenals een week eerder bij SteDoCo leek het duel tussen de runner up en de Amsterdammers uit te draaien op een gelijkspel.

Dat zou ook wel een verdiende eindstand geweest zijn volgens de veldverhouding. Waar de geelzwarten de ronde daarvoor door een tegendoelpunt in de toegift een punt te weinig kregen, kregen zij nu wellicht twee punten te veel, maar dat betekende wel netto wel een punt meer en dat kwam goed uit, want koploper Sparta Nijkerk moest tegen reuzendoder SteDoCo een draw toestaan.

De achterstand van DVS op de lijstaanvoerder bedraagt nu acht punten. De equipe van Simon Ouaali staat nu ook weer alleen op de tweede plek, want Harkemase Boys verspeelde in het verre Hoek ook punten.

In vergelijking met een week eerder ontbrak Oktay Öztürk vanwege een blessure in de basis. Zodoende Soufian Moro en de aanvallende middenvelder was zeer bepalend in deze wedstrijd in de tweede ronde van de tweede periode. De Amsterdammers telden minder geblesseerden dan in de heenwedstrijd, wat het angstige spel met een dikke 0-4 nederlaag van Ajax toen verklaarde. Ook nu was de ploeg van Yuri Rose verre van compleet. Zo ontbrak een speler als Misa Danso op het appel, evenals eerste doelman Stephan Veenboer. De plaats onder de lat werd nu ingenomen door de jonge Ruben Zandbergen. De spitspositie werd nu ingenomen door Koen Blommestijn uit de stal van oud-DVS’er Detlef le Grand, die trainer is van de Amsterdamse reserves; de spits lijkt de stap naar ‘één’ gemaakt te hebben.
DVS Ermelo

Voorsprong halverwege niet genoeg
De hoofdstedelingen begonnen de wedstrijd goed met een spelletje dat paste in de school van Ajax. Een klein kwartier was DVS de onderliggende partij. Anderzijds bood die fase weinig gevaar. De enige dreiging, een goede voorzet van Blommestijn in de 7e minuut, werd door Jeremy Jonker goed onderkend. Aan de andere kant haalde DVS in de 12e minuut wel het volle rendement uit de eerste goede aanval. Na zijn passeerbeweging legde Soufian Moro het leer met een perfecte voorzet op het hoofd van Joshua Patrick en die moet je zo’n kopkans niet bieden. De aanvaller kopte het speeltuig goed naar de grond, waar de Amsterdamse goalie er nog wel een slap handje tegen kreeg, wat niet voldoende was om de bal te keren, 1-0.

DVS Ermelo

Dat doelpunt deed wel wat de bezoekers, want het aantal foutieve passes nam aanzienlijk toe. Toch kreeg Ajax nog snel een goede kans om de zaken gelijk te trekken. Aan de assist van Koen Blommestijn lag het niet, maar Jake Wolgarten toonde zich een echte verdediger. Zijn inzet vanuit riante scoringspositie ging hoog over. Daarna kwamen de gasten een klein half uur niet meer in de buurt van het Ermelose doel. Dat ook de 2-0 nog zou vallen, paste dan ook volledig in het wedstrijdbeeld. Het schot van Soufian Moro in de 20e minuut belandde via de rug van Romano de Jonge nog op de lat en ook een goede aanval in de 37e minuut, waarbij Olivier Pilon zijn ploegmaat Benjamin Roemeon goed wegstak in de ‘zestien’ en Toer Bouwman met zijn sliding Joshua Patrick maar net van zijn tweede treffer af kon houden, ten koste van een hoekschop. Dat bracht centrale verdediger Mark Bouwman mee naar voren. De druk op het Amsterdamse doe was nu heel intens. Een minuut later vond Benjamin Roemeon met zijn voorzet het hoofd van Olivier Pilon, die van dichtbij op een tegenstander kopte, maar de aanval liep door en Joshua Patrick zocht met een indraaiende bal de lengte van ark Bouwman. Romano de Jonge voorkwam met het hoofd nog een Ermelo’s doelpunt, maar Patrick kon in het vervolg de bal achter de Amsterdamse defensie leggen. Met een volley joeg Mark Bouwman het leer nu wel tegen de touwen.

Dvs Ermelo 2

Normaliter is bij een dergelijke stand tegen Ajax de buit ook wel binnen. Toch kregen de bezoekers ook nu nog weer een minuut later een schietkans voor Mitchel Borman, maar die produceerde niet meer dan een slap rollertje. Met veel overleg in het spel en veel rust aan de bal behield DVS de controle. Er werd nog wel geprobeerd om de score verder op te voeren, maar een geplaatst, te zacht schot van Soufian Moro in de uiterste hoek nog net in de reguliere speeltijd werd door keeper Zandwijken uit de hoek gedoken. In de extra tijd raakte Ajacied Glenn van Zoolingen nog geblesseerd bij een persoonlijk duel met doelman Daan Huiskamp. De Amsterdammers vonden het een strafschop waard; de goed leidende Aafouallah vond van niet.

Verlies voorsprong na rust terecht.
De geblesseerde Van Zoolingen bleef in de kleedkamer achter en het duurde minuten, voordat Yuri Rose zijn team weer compleet had. Timo van Roemburg was zijn vervanger. DVS verloor na de hervatting de controle over de wedstrijd en de hoofdstedelingen voetbalden zoals in het eerste kwartier van de wedstrijd. Toch kregen de geelzwarten in de 49e minuut de eerste mogelijkheden na de rust. Een volley van Benjamin Roemeon na het doorkoppen door Olivier Pilon ging hoog over. In de 59e minuut was de voorzet van Benjamin Roemeon was te breed voor Joshua Patrick, die de bal vanuit een moeilijke hoek nog wel op de lat schoot. Ajax zette in die fase goed druk op de Ermeloërs, die zich gedwongen zagen om voortdurend de lange bal te spelen.

Ondanks het uitstekende spel creëerden de roodwitten nog geen kansen. Met nog een half uur te gaan schudde Yuri Rose met het inbrengen van Ilias Boudouni echter nog een troef uit zijn mouw. De invaller (voor de onzichtbare Ricardo Fransberg) laat zich als speler goed vergelijken met Benjamin Roemeon. Hij maakte ook het verschil. Met ongecontroleerd wegwerken konden de Ermelose verdedigers de aanvallende impulsen van Ajax soms maar met moeite keren. In de 66e minuut schoot invaller Boudouni de bal vanaf het middenveld de ‘zestien’ in, waar Jeremy Jonker geen kans zag de bal de onderscheppen. Jake Wolgarten kreeg zijn voet er wel tegenaan en tergend langzaam rolde de bal het Ermelose doel in, 2-1. Daar kon ook Lars Dekker niets meer aan doen. Waar de lange ballen van DVS weinig effect sorteerden, bouwde Yuri Rose met het inbrengen van de lange Siver Abdulrahman nog wat meer beveiliging in, maar ondertussen ging zijn ploeg onverdroten voort op zoek naar de volkomen verdiende gelijkmaker.

Die viel ook in de 71e minuut. Uit de voorzet van Romano de Jonge kopte Koen Blommestijn op de lat. Per kerende post schoof Jake Wolgarten de bal in het doel, 2-2. Daar na zakte Ajax toch wat terug en verloor het momentum. Het zorgde wel weer voor de eerstvolgende Ermelose aanval, waarbij Joshua Patrick in het strafschopgebied op de achterlijk wel onderuitging, maar tevergeefs bij de leidsman uit Eindhoven appelleerde voor een penalty. In een tijdsbestek van vijf minuten wisselde Simon Ouaali nog tweemaal, waarbij Soufian Moro en Lars Dekker het veld verlieten voor Enrico Patrick en Daniël van Warven. In de 82e minuut juichte iedereen, die DVS een warm hart toedroeg al voor het winnende doelpunt, toen Mark Bouwman uit een corner van Olivier Pilon binnenkopte. De Amsterdamse sluitpost had echter moeten lossen na een ongeoorloofd persoonlijk duel met Frank van der Burg, zodat de 3-2 niet doorging. Een minuut later haalde de coach ook nog Frank van der Burg eraf voor aanvaller Rafaël Uiterloo. Het was duidelijk, dat DVS van de twee clubs de meeste wil had om te winnen. In de 85e minuut Daniël van Warven had maar zo de schlemiel van de wedstrijd kunnen worden, toen hij in de slotminuut de mogelijkheid van een pass niet zag en de bal verloor. Daardoor kwamen twee Ajacieden tegenover Jeremy Jonker te staan.

De verdediger voorkwam, dat de assist aankwam. Iedereen leek zich te moeten verzoenen met een 2-2 eindstand, maar Van Warven besloot diep in de extra tijd anders. Wellicht had hij een mogelijkheid om af te spelen op de rechterflank moeten zien, maar nu schoot hij vanaf zo’n dertig meter. Het schot kreeg echter een venijnig stuitje mee vlak voor doelman Ruben Zandwijken. Toer Bouwman en Mitchel Borman keken vervolgens toe, hoe de alerte Olivier Pilon de bal over de doellijn werkte, de jonge Amsterdamse goalie troosteloos achterlatend. Niet meer verwacht, maar de 3-2 overwinning was meer dan welkom en of die verdiend was; daar maalde niemand in Ermelo naar.