DVS'33 Ermelo tweede na knappe winst bij concurrent Hoek (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo is de derde periode in het verre Zeeuw-Vlaanderen begonnen met een knappe overwinning op directe concurrent Hoek.

De Zeeuwen gingen de geelzwarten voorafgaand aan het duel samen met Quick Boys voor in de achtervolging op kloploper Noordwijk, maar die twee clubs zagen door hun nederlaag de achterstand op de lijstaanvoerder toenemen tot acht punten.

De Ermeloërs bleven door de winst op Zeeuws-Vlaanderen op zes punten. De leider in de Derde divisie heeft nog twee cruciale uitwedstrijden tegen Quick Boys en Hoek op de rol, zodat de rol voor DVS in de titelrace nog niet uitgespeeld is. Anderzijds kan de ploeg van Bert van Hunenstijn de nacompetitie voor promotie nog bereiken door een eindklassering, die recht geeft op overname van een periodetitel of door zelf de derde te winnen. Die laatste periode is dus begonnen door winst in de op papier zwaarste wedstrijd in die laatste reeks van elf.

Bij de Zeeuwen stond vanwege een blessure bij eerste doelman Jordi de Jonghe Vin Vercouteren onder de lat, terwijl ook verdediger Fabian Wilson ontbrak. Kyle Doesburg en Reguillo Vanderpitte waren in tegenstelling tot de ontmoeting in Ermelo nu wel van de partij. DVS zag Benjamin Roemeon vanwege een spierblessure afhaken, waardoor Berry Powel in de basis begon. Basil Camara zat voor het eerst weer op de bank na zijn blessure.

De tijd leek stilgestaan sinds het eerste en enige bezoek van DVS aan het Zeeuwse dorp onder de industriële rook van Terneuzen. De accommodatie oogde hetzelfde als in ’93-’94, toen de geelzwarten een zwaarbevochten 0-1 zege boekten. Toen doorstonden de Ermeloërs bij een nipte voorsprong in de tweede helft een zwaar offensief van de tegenstander. Die wedstrijd werd nog gespeeld op een hobbelige grasmat, die uitnodigde tot vechtvoetbal, maar deze confrontatie werd uitgevochten op de redelijk nieuwe kunstgrasmat.

DVS tegen de wind in op voorsprong
Een stevige wind blies over het vlakke Zeeuws-Vlaamse land en eveneens over de as van het veld. Qua combinatiespel bleek geen van beide ploegen voordeel te halen uit de stevige wind in de rug. Natuurlijk blies Aeolus zijn partijtje mee in dit duel, maar juist tegen de god van de wind kwamen de Ermeloërs tot hun beste voetbal. DVS combineerde sterk en wonnen op het middenveld de persoonlijke duels; daar waar Hoek gerekend had met het doorschuiven van een verdediger juist het overwicht te creëren. Nog sterker; de Ermeloërs schiepen riante mogelijkheden om al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen.

De eerste ontstond na een omschakelmoment al in de 3e minuut. Berry Powel bediende Olivier Pilon, die volledig los was van de Hoekse verdediging. Het leek op buitenspel, maar dat kon door de snelheid van de aanvaller ook bedrieglijk zijn. Een vlagsignaal bleef ook uit, waardoor de topscorer van de Derde Divisie op het doel van Vin Vercauteren kon afgaan. Olivier Pilon omspeelde de sluitpost nog wel, maar werd daarbij te veel naar buiten gedreven om tot afronding te komen. Een minuut later werd de topscorer met een prachtige pass van Soufyan Moro de diepte ingestuurd, maar stuitte met zijn inzet opnieuw op de goalie. Geen herhaling dus van de eerdere wedstrijd tussen de twee clubs in Ermelo, toen Olivier Pilon er in zes minuten al twee inhad liggen en tkende voor een een hattrick. Pas na die twee grote kansen voor de bezoekers kwam Hoek tot het eerste gevaar. Op aangeven van Constansia werd Kyle Doesburg gelanceerd en kon vrij uithalen. Het zou echter niet zijn middag worden. Doelman Paul Eppink lag in de weg en de schade bleef beperkt tot een hoekschop.

De clubtopscorer lag over het algemeen goed aan banden bij Jorran van Santen. En als Doesburg niet scoort, wint Hoek ook niet, zo bleek al uit de statistieken van dit seizoen. Een volgende mogelijkheid voor DVS deed zich voor in de 10e minuut. Ook daar had Berry Powel een aandeel in. Vraag de veteraan niet om opportunistisch een sprint aan te gaan, maar hij berekent zijn kansen op succes met de wijsheid der jaren (afgedrukt op de rug van zijn shirt) en eenmaal in de voeten aangespeeld kan hij nog veel met de bal en is nooit zelfzuchtig. En dat voor een spits, die destijds in de loop van het seizoen opgehaald werd bij Kozakken Boys door IJsselmeervogels om met succes de kampioenskansen op te waarderen. Die dreigden in het slop te raken, maar zijn scoringsdrang wierp zij vruchten volledig af.

In het Ermelose geelzwart is hij niet te beroerd om dienstbaar te zijn. Nu legde hij na al betrokken te zijn in de combinatie af op Oktay Öztürk. Met zijn schotkracht beschikt DVS ook over een extra wapen. Ditmaal ging de inzet over. Het bleef een boeiend duel met DVS als de beter voetballende ploeg. Toch lag ervoor en gastheren een doelpunt in het verschiet, toen Ruben de Jager na een afgeslagen corner voor DVS aan de andere kant vrijgespeeld werd en in de 18e minuut kon aanleggen voor een schot. Dat ging voorlangs. De volgende kans was weer voor de Ermeloërs, toen Soufyan Moro het leer in de 27e minuut knap achter de Zeeuwse verdediging legde en Berry Powel verlengde op Olivier Pilon. In vrije schietpositie trof hij weer de Hoekse goalie. Wat dat betreft had de thuisclub dus niet te lijden onder vervanging van de keeper, die dit seizoen zijn eerste minuten maakte in de hoofdmacht.

De aanleiding voor de uiteindelijke 0-1 werd betwist door de blauwwiiten, toen Jorran van Santen met een sliding niet kon onderscheppen en Frank van der Burg in eendrachtige samenwerking met de weer sterk spelende Coen Vloedgraven voor Ermelo’s balbezit zorgden. De laatste had ook de splijtende pass in huis, waarmee hij Berry Powel in de ‘zestien’ bereikte. De routinier had daarbij ook het persoonlijke duel van Kim van den Bergh gewonnen. Uit de draai bracht hij opnieuw Olivier Pilon in scoringspositie, hoewel hij daarvoor nog wel een pirouette nodig had. Vervolgens plaatste hij tussen doelman en verdediger het leer wel gericht in de verre hoek, waarmee de 0-1 in de 29e minuut op het scorebord kwam. Bij DVS bleek de ultieme wil om te winnen groter dan bij de thuisclub, waarbij de Ermelose verdedigers elkaar steeds uitstekend hielpen. Na de voorsprong was de eerstvolgende mogelijkheid twee minuten later weer voor DVS.

Nu was Olivier Pilon de aangever, waardoor Oktay Öztürk met zijn schot de lat trof. Doelman Vercauteren beging in de 37e minuut zijn enige foutje door zijn doeltrap in de voeten van Soufyan Moro te spelen. Die bestookte de goalie met een goed schot, dat weliswaar gepareerd werd, maar in het vervolg kon Christiaan van Hussen uithalen. Zijn inzet ging voorlangs. En mocht Rik Impens nog eens dreigend in de buurt van het Ermelose doel komen, zoals in de 40e minuut, dan zetten Jorran van Santen hem de voet wel dwars. Zo had DVS de sterkhouders van Hoek toch aardig onder controle. Zelf kwam Olivier Pilon in de 44e minuut na een slalom nog in de buurt van Doelman Vercauteren, maar kon een verdediger een doelpoging nog voorkomen ten koste van een hoekschop. Daar kregen de Zeeuwen er in de extra tijd van het eerste bedrijf ook nog vier te nemen, maar hierbij gaf de Ermelose verdediging ook geen krimp.

DVS behoudt voorsprong met wind mee
De geelzwarten konden het overwicht van de eerste helft met wind tegen niet vasthouden. Hoek had nu ook meer grip op het middenveld en DVS werd teruggedrongen. De twee Ermelose aanvallers stonden steeds net over de middellijn. Ondanks dat overwicht creëerden de Zeeuwen niet veel kansen. Het mankeerde ook behoorlijk in de eindfase. De gasten kwamen echter evenmin aan kansen toe en moesten vooral tegenhouden. Dat deden zij dan weer met verve.

Zo rond het laatste kwartier bracht Bert van Hunenstijn twee verse krachten in Berry Powel mocht gaan rusten voor de nieuwe energie van Daniël van Warven en Soufyan Moro maakte plaats voor Basil Camara. Ook Hoek-trainer Vandenheede pleegde zijn enige wissel van de wedstrijd (Lionel Fitsch-Daniël Akindayini) De organieke centrale verdediger, die na zijn blessure in januari (tegen zondaghoofdklasser SDO) zijn rentree maakte moest op het middenveld de defensie ondersteunen en de nipte voorsprong consolideren, maar deed nog meer.

De twee invallers hadden een cruciaal aandeel in de 0-2 in de 85e minuut. Daniël van Warven zag Olivier Pilon in de spits in buitenspelpositie staan en legde de bal op de linkervleugel, waar Basil Camara de bal perfect breed legde net buiten bereik van twee Zeeuwse verdedigers voor het doel van Hoek. Daar schoot half liggend Olivier Pilon, nu keurig achter de bal gebleven, bij de tweede paal de schijnbaar winnende Ermelose treffer en zijn zesentwintigste van het seizoen binnen. Het bleek echter nog niet de bevrijdende, want Hoek kwam in de 87e minuut alweer terug tot 1-2. Daar ging nog wel een knappe redding van Paul Eppink aan vooraf. De hoek vanaf de linkerflank om te schieten was voor Karim Bannani nog moeilijk genoeg, maar het schot zette koers naar de linkerbovenhoek.

De Ermelose sluitpost tikte de bal echter uit de kruising ten koste van een corner. Die werd aanvankelijk weggewerkt, maar niet ver genoeg. Rik Impens zette zijn slof erachter en het leer zou ongetwijfeld al binnen zijn gegaan in de verre hoek, maar invaller Akindayini kreeg de 1-2 op zijn naam, doordat hij het leer nog voor de doellijn van richting veranderde. De doelpuntenmaker kreeg na een schot van weer Impens de kans om van dichtbij aan te leggen, maar nu ging de bal via Jorran van Santen naast. De slotfase werd daardoor nog heel spannend, waar Julian de Ruiter nog vol speelde voor Olivier Pilon, maar het manco van Hoek in de eindfase van de opbouw bleef ook nu opgeld doen. DVS sleepte de 1-2 voorsprong binnen en passeerde de Zeeuwen op de ranglijst.

Opstelling DVS’33: Paul Eppink, Frank van der Burg, Denis Hollart, Jorran van Santen, Roald de Vries, Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Christiaan van Hussen, Soufyan Moro (78’ Basil Camara), Berry Powel (72’ Daniël van Warven), Olivier Pilon (88’ Julian de Ruiter).
Opstelling hsv Hoek: Vin Vercauteren, Lionel Fitsch (79’ Daniël Akindayini), Gert Jan van Leiden, Kim van den Bergh, Reguillo Vanderpitte, Jonathan Constansia, Rik Impens, Karim Bannani, Ruben de Jager, Kyle Doesburg, Gianni Tiebosch.

Scheidsrechter: dhr. F.M.L.v.d.Elzen

Scoreverloop: 29’ Olivier Pilon 0-1, 85’ Olivier Pilon 0-2, 87’ Daniël Akindayini 1-2